Upratovanie s FlyLady

Napsat příspěvek
Velikost písma:
216
18.8.06 10:17

Marcelo,

kecá, tak jdu vlastním příkladem :lol:

Před půl rokem jsme se stěhovali a stále jsou tu velké krabice s „poklady“ a věcmi, „co se budou hodit“. Můj muž už dva měsíce po stěhování přišel na to, že ty věci asi nepotřebujeme. No, ale některé ano, třeba vánoční ozdoby, toastovač (stěhovali jsme se do menšího a budeme se stěhovat do většího), atd.

Na to, že nejlepší úklid je vyhazováním, jsem přišla i bez FL. Takže už před stěhováním jsme krámy redukovali a já teď redukuju jen to, s čím přicházím do styku - kuchyň, spíž, oblečení a tak.

Těch krabic si nevšímám. Můj muž mi to zakázal. Jsou to JEHO poklady a JÁ přeci nemůžu posoudit míru jeho citového vztahu k těm věcem. V dětství a mládí jsem byla taky hodně pokladová, takže to chápu. Nicméně Vánoce se blíží a už by to tu chtělo se konečně zabydlet. Takže minulý víkend jsem trochu hysterčila, když mi řekl, že přijela moje babička a měli jsme tu najednou uklizeno. (Pravda, jsem trochu hodně nepořádná, proto děkuji FL!!) Jenže babička udělala jen to, že dvě z těch krabic přesunula ke zdi, takže nepřekáží (tak moc). Moje strategie je, že čím častěji se o ně bude zakopávat, tím se zvyšuje pravděpodobnost, že se naštvem a brzy je vyklidíme.. (To jsem ale svému muži nesdělila.)

No, to je jedno. Prostě se stalo to, že asi před týdnem můj choť prohlásil, že teď, když skládá Origami, tak už asi nebude hrát Dračí doupě, takže by tu jednu (malou) krabici možná mohl i vyhodit. Ještě se ale musí zeptat svého bratra - spoluhráče. :lol: Takže se tak za 3 měsíce můžu těšit, ne?

Nanka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
216
18.8.06 10:27

Bobes,

nechci šířit/zveřejňovat maily bez souhlasu, takže ti posílám SZ.

Nanka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2093
18.8.06 15:38

Ahojky, taky uklízím s FL, už asi půl roku a pomalu to u nás začíná vypadat jako u lidí :lol:

Akorát mám manžílka bordeláře a na jeho bordel se samozřejmě nesmí sahat neb jsou to veledůležité věci, takže tak jak bych si představovala to u nás asi nikdy vypadat nebude :(

Momentálně mám uklízecí prázdniny, jsem s malým u rodičů, takže akorát chystám věci na druhý den a samozřejmě pomáhám mamce. Ale fakt mám nutkání vytřídit věci v koupelně, vyhodit staré oblečení atd… No nechám si to zajít až na doma, je tam pořád co třídit :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
235
26.8.06 14:01

ahoj holky, zkoušela jste některá ten program FACE - dát si do pořádku finance? Já jsem si to zatím vytiskla, pak dám vědět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
695
26.8.06 14:17

Děvčátka,
mám takový neskromný dotaz. Je systém Fly Lady možný sepsat stručně, nebo je příliš měnlivý a je nutné se do systému hlásit a nechat si zasílat denně kila mailů?
Zkusila jsem to asi před rokem. Jenže nebyla to zrovna vhodná doba začít - synovi byly 2 měsíce, kojila jsem dost často a na ostatní záležitosti moc času nezbývalo. Když mi přišlo za několik dní asi 50 emailů, nebyla jsem ochotna se jimi už zabývat.
Jediné, co mi utkvělo a to dodržuju, je čistý dřez každý večer. Ráno se jakžtakž snažím dodržovat zá:,–(y typu „obléknout se do pěkného domácího oblečení a učesat se tak, aby mi to slušelo“. Občas se snažím likvidovat „hot spots“. Ale jinak mi chybí pravidelný systém.
Bydlím v RD, takže na uklízení toho tu je dost a dost (samozřejmě i 2× WC a 2× koupelna), ale mám i dost práce na zahradě.
Na to uklízení v domě bych fakt brala efektivní režim, ale zatím jsem nebyla schopna si opravdu přesný režim předepsat. Jen takový obyč, že něco se meje 1× týdně apod. Mám totiž i dost zájmů vedlejších, které bych ráda vedle těch mateřských a domácích realizovala.
Byl by někdo z vás ochoten mi sepsat dny, v kterých co děláte?
Jestli je to možné, budu velmi ráda. Když ne, zkusím se prokousat těmi začátky s FL.
Ahoj, Markéta

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
235
27.8.06 09:58

Ahoj Marki,
systém FL je naprosto jednoduchý. Základy jsou de facto tři:

1. večerní rutina (připravit si věci na zítřejší den, jít brzo spát, pustit myčku, vyčistit dřez, uklidit hotspoty - ty nejhorší místa v bytě)
  1. ranní rutina (vstát dřív než ostatní, obléct se a upravit, vyndat věci z myčky, naložit pračku)
  1. 15 minut vyhazovat krámy (věci, co nepotřebuješ a/nebo nemáš ráda)
    Když tohle začneš dodržovat, tak to je polovina úspěchu.

Pokud jde o uklízení, tak FL doporučuje následující program:

Pondělí - velké požehnání domu/bytu. Věnuješ vždycky deset minut následujícím činnostem: vyluxovat, vytřít, oprášit, vynést odpadky, vyhodit staré noviny a časopisy. Někdo si tuhle hodinu rozděluje po deseti minutách na každý den, nebo dělá kus ráno a kus večer.

Úterý - antiodkládací den. Udělat něco, do čeho se ti nechce.

Středa - vyházet věci z ledničky, udělat si jídelníček na týden a sestavit plán pochůzek.

Čtvrtek - nákupy a pochůzky.

Pátek - upratat si kabelku, rande s kamarády nebo partnerem.

SObota - rodinný den legrace a smíchu.

Neděle - odpočinek.

V každý den bys měla dělat rutiny. Ale podle mě je základ skutečně to vyhazování, tím se člověk zbaví nepořádku. Jedno z hesel FL je: Krámy nejde uspořádat, ty se musí vyhodit. A je to fakt.
Kdyby to nestačilo, tak napiš :-) ráda poradím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
695
27.8.06 22:48

Díky Ditulko,
přesně tohle jsem potřebovala. Asi si to budu muset trochu doladit, protože např. nákupy děláme společně autem v hypermarketu jednou za 14 dní a je to vždycky opruz na 2-4 hodiny a někdy i víc. A stávat dřív než ostatní, to je taky problém, protože samozřejmě nechodím brzo spát. Večer totiž doháním, co jsem nestihla a nemůžu dělat během dne (vzhledem k mému všetečnému synkovi, který mi leze do všeho, co rozdělám). Bude to pro mne docela velká změna, když se o změnu systému pokusím. Vyhazování věcí, to bude taky těžké, nejhorší je to s hadříkama. Vyplatilo se mi vyřazovat věci do kontejneru Potex (pro charitu nebo sekundární zpracování). Mám pak lepší pocit, když nějaké oblečení vyhazuju.
Zkusím začít pomaloučku a když budu mít dotazy, určitě se ozvu ;-)
Ahoj, Markéta

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
235
28.8.06 16:45

vyhazování se má praktikovat tak, že vezmeš velkou tašku, nastavíš si budík na 15 min a projdeš byt. Máš shromáždit 27 věcí (FL oblíbené číslo) určených na vyhození, pak pytel uzavřít, nekoukat se do něj a vyhodit. Totéž s věcmi na rozdání, krabici pak dáš do auta a při nejbližším pochůzkovém dni rozvezeš. Já to takhle praktikuju už cca rok (s přestávkami) a už mi zbývá tak měsíc do bezkrámové domácnosti :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
235
2.9.06 10:55

holky, nekoupila jste některá kalendář FL? Plánuju jej pořídit, ale zajímalo by mě, jestli to jde používat i v našem prostředí. Přece jen to není zadarmo :-/ díky za názory

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
116
4.9.06 17:47

Ahoj holky,
dnes mi přišla do meilu nabídka toho FL kalendáře. Ale co bych si tam do něj měla psát? To můžu použít normální kalendář, nebo tenhle je nějaký speciální?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
116
8.9.06 09:53

Haloo, poradí mi někdo jestli si ten kalendář mám vytisknout nebo ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
235
8.9.06 09:55

ahoj, to myslim neni klasicky kalendar, ale control journal - tedy takovy poznamkovy blok, kam si pises rutiny. ten kalendar na stenu ale prodava (za penize) a na nej jsem se ptala ja.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
116
8.9.06 10:21

Mě právě přišel na meilík na vytisknutí ve wordu, píší, že je to taková zjednodušená verze, tak nevím. Když já na ty stránky FL nemůžu, neboť samozřejmě neumím anglicky - starší generace - a nic se tam tedy nedozvím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
216
8.9.06 10:32

Co jsem se dívala, tak myslím, že úplně stejně poslouží, když si na ledničku přimagnetuješ A4 s předepsaným Po, Út, St…, připadně i sekcí na dlouhodobější úkoly :)

Já osobně ale u kalendářů moc dlouho nevydržím. Úplně nejradši mám prázdný plánovací. Taky ho mám už asi 5 let. Vždycky si tam vpíšu aktuálních 14dní, z toho týden ho používám, odškrtávám, díky tomu něco udělám… Jenže pak kalendář odložím, abych se k němu vrátila za půl roku :)

Některé dlouhodobé úkoly si píšu do normálního stolního kalendáře - vždycky kupuju nějaký vzdělávací - třeba o spisovatelích, hradech a zámcích a tak.

Ale nejlepší je používat mobil.

Nanka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
116
8.9.06 10:41

Taky mám pocit, že to moc nevyužiju. Výročí si zapisuju do malého „kabelkového diáře“, stejně tak návštěvy kadeřníka, pedikůru a tak a jsem na to zvyklá. A pokud nechci na něco opravdu zapomenout, tak právě používám taky mobil. Nastavím přesný čas s pípáním a nikdy mě to nezklamalo.
Hm, tak se na to asi vykašlu. Teď jsem si navíc v knižním klubu objednala stolní lunární kalendář - to mě zajímá - a to mi bude stačit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat