Úroveň angličtiny u učitelů na 1. stupni

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2603
11.9.22 22:30
@Capelucia píše:
@Náhodný host ale výuku jazyka opravdu nelze srovnávat s výukou matematiky nebo dějepisu. Špatný matematik nenaučí špatnou verzi matematiky, prostě základy nenaučí. Biflování špatně naučených slovíček u dětí postrádá jakýkoliv smysl a je úplně jedno, jestli u dospělých to smysl má…

Já si docela myslím, že dítě se může v té škole něco naučit. Zažil jsem ruštinu, mnoho let výuky, nekvalitní výuka to byla. Přesto něco umím, z devítky docela dost, učil nás ředitel. U němčiny, i mechanicky se naučit za zš třeba 1600 slovíček a základů gramatiky a frazeologie má svojí cenu. Co se na slovíčkách naučí špatně? V učebnici je to napsané správně, každá knížka snad má nahrávky s texty, takže dítě slyší, jak to rodilý mluvčí vyslovuje. Nebo učitelka naučí špatně přítomný prostý či průběhový čas?

V matematice lze zpatlat hodně. Místo pocvičení v logickém a exaktním myšlení se dítě bifluje vzorečky, neučí se myslet, ale naučené mustry, jak něco spočítat. Mohl bych pokračovat, právě v té matematice se jde podepsat hodně. Učitelky, co ji pořádně nechápou, ale učí ji a mají ji vystudovanou, takových jsem zažil více. Jazyk se člověk naučí, žádný Čech nemá perfektní britskou, americkou nebo kanadskou výslovnost. Českou výslovnost mají kupodivu i Češi, kteří žijí v USA přes 50 let a česky moc mluvit neumí. To jsem osobně zažil. Já tam jel krátce po revoluci, uměl jsem anglicky z nekvalitních českých učebnic, nic moc jiného tu nebylo. Mluvit se člověk naučí rychle, pokud má širokou slovní zásobu, klidně i pasivní, to se do té aktivní převede dobře. Dnes v době internetu tu je dostupný jazykový materiál. Mluvený jazyk, texty v jazyce, někdy i obojí, mluvený jazyk a přepis. Jakmile má dítě určitou slovní zásobu a základy gramatiky, tak je schopné poslouchat normální jazyk, ne z učebnic, ale z reálných situací. A slyší správnou výslovnost, která není tou českou výslovností, protože většina Čechů si nechává český přízvuk.
U té němčiny to je snazší, idiomy a fráze v češtině jsou leckdy doslovně přeložené z němčiny, staletý vzájemný vliv jazyků na sebe. Výslovnost jiná, ale němčině se rozumí snadno, pokud jde o výslovnost. U angličtiny to chce naposlouchat. Zvl. u němčiny má cenu i to nabiflování se slovíček, pokud to zůstane v paměti nějakou dobu. U angličtiny to chce více znát ta slova v různých kontextech. Ale ani na zš je přece nebiflují slovíčka bez textů, každá učebnice má texty a a ta slovíčka jsou v nich.
Naopak musím odmítnou představu, než se učit špatně, radši nic. To je právě český styl výuky, když žák něco řekne, tak hned mu učitel opraví každou chybu. Americký nebo britský učitel mu řadu chyb nechá, opravuje daleko méně. Když je cílem mluvit bez chyby, dost Čechů raději mlčí, aby neudělali chybu. Než říci něco špatně, radši mlčet. Jenže v praxi je lepší mluvit špatně, ale mluvit a něco říci. Obvykle se správně pochopí smysl, i když je špatně gramatika nebo jiné věci. Britové jsou zvyklí na chyby v angličtině od cizinců, nejsou jako Němci. To je český styl výuky, když něco řekne žák správně, nepochválí se, říci dobře je přece samozřejmost. Když udělá chybu, ihned ho učitelka koriguje. To vede k tomu, že velká část Čechů nemluví a mají zábrany.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SAJ
17073
11.9.22 22:41
@Capelucia píše:
@Náhodný host ale výuku jazyka opravdu nelze srovnávat s výukou matematiky nebo dějepisu. Špatný matematik nenaučí špatnou verzi, 2+2 se nedá naučit nesprávně. Biflování špatně naučených slovíček u dětí postrádá jakýkoliv smysl a je úplně jedno, jestli u dospělých to smysl má…Příspěvek upraven 11.09.22 v 22:36

To je omyl. :roll: :roll: :roll: Bohužel. :nevim: Špatně položený základ matematiky díte handicapuje ve všech přírodovědných předmětech (snad kromě biologie).

O jazyku tady trousíte moudra, ale sakra, nakonec se děcko domluví i s blbým přízvukem a blbou gramatikou. Se špatnými základy matiky dítě prostě narazí a prostě a jednoduše tu techniku nevystuduje. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SAJ
17073
11.9.22 22:50
@Náhodný host píše:
Ano, dosti inženýru tu matematiku nebo fyziku učí. Pokud to jsou inženýři z ČVUT, tak snad. Ale když to učí někdo z VŠE, tak to bude dosti bída. Proti tomu vystudovaný matfyzák matematik nebo fyzik není kvalifikovaný bez té pedagogické zkoušky.Výuka na školách za moc nestojí, u jazyka se vidí, že dítě neumí mluvit, v jazyce si nepřečte knížku, nerozumí filmu nebo aspoň zprávám. U matematiky nebo historie to tak nebije do očí. Nebo čeština, tak dítě neovládá pravopis. Je to bída, když vystudovaná doktora na serveru ulekare.cz odpovídá s hrubkami.

Děcko mi studuje ČVUT - ne, ani běžný absolvent ČVUT nemá dostatečně široký matematický přehled. :mavam: Ano, v mnoha oborech matematiky je odborník, ale jiné nepotká ani z rychlíku (napadá mě třeba nelineární algebra, většina geometrie - například, je toho víc). Plus teda většina lidí na ČVUT není právě sociálně empatický kantorský materiál, no…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2603
11.9.22 22:54
@SAJ píše:
To je omyl. :roll: :roll: :roll: Bohužel. :nevim: Špatně položený základ matematiky díte handicapuje ve všech přírodovědných předmětech (snad kromě biologie).O jazyku tady trousíte moudra, ale sakra, nakonec se děcko domluví i s blbým přízvukem a blbou gramatikou. Se špatnými základy matiky dítě prostě narazí a prostě a jednoduše tu techniku nevystuduje. :nevim:

Ano, na matematice jde zkazit hodně, největší problém je, že dítě se nenaučí matematické myšlení, ale věci se bifluje bez pochopení a stejně se učí i postupy, jak něco spočítat.

Nechápu, co míní tím špatně naučená slovíčka. Nekvalitní výslovnost, jiného si neumím představit. Pokud jde o izolované slovíčko, to Čech vysloví v zásadě správně. Ne tak dokonale jak rodilý mluvčí, ale u angličtiny nejvíc vadí celková větná intonace, ne výslovnost jednotlivých slovíček.

Na housle taky nejde začít hrát, až když člověk bude hrát bez chyby jako virtuos. A učit základům ho nemusí koncertní mistr z filharmonie ani profesor z konzervatoře, ale klidně někdo méně slavný. A postupně ten člověk může mít lepší učitele, když už něco umí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2603
11.9.22 22:59
@SAJ píše:
Děcko mi studuje ČVUT - ne, ani běžný absolvent ČVUT nemá dostatečně široký matematický přehled. :mavam: Ano, v mnoha oborech matematiky je odborník, ale jiné nepotká ani z rychlíku (napadá mě třeba nelineární algebra, většina geometrie - například, je toho víc). Plus teda většina lidí na ČVUT není právě sociálně empatický kantorský materiál, no…

Co vím, tak na ČVUT nestudují matematiku stylem věta, důkaz a k tomu počítání. Spíš naučit se věty a naučit se počítat, ideálně s trochou pochopení těch vět.

Já zažil na sš inženýry chemie, pak taky strojaře. Opravdu bylo znát, že to jsou inženýři a ne vystudovaní pedagogové. Emaptii měli jen někteří, buď to lidsky měli, nebo ne. Spíš ne, v reálné situaci. Absolventi pedagogiky byli v tomto lepší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66852
11.9.22 23:09

Nasemu inzenyrovi matiku po roce vzali. Zacal se specializovat na pracovky 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Capelucia
12.9.22 09:11

@SAJ no, já to spíše myslela na prvním stupni, za předpokladu, že ta matika později už bude ok :nevim:. Jasně, že matika je taky hodně důležitá, ne jenom jazyk. Ale v těch úplných začátcích s matikou taky může pomoct rodič - ty úplné základy má snad každý. Nebo se mýlím?

• Citovat
  • Upravit
3236
12.9.22 09:42
@Capelucia píše:
@SAJ no, já to spíše myslela na prvním stupni, za předpokladu, že ta matika později už bude ok :nevim:. Jasně, že matika je taky hodně důležitá, ne jenom jazyk. Ale v těch úplných začátcích s matikou taky může pomoct rodič - ty úplné základy má snad každý. Nebo se mýlím?
Řekla bych, že se mýlíš. Spousta rodičů má problém už s matematikou na prvním stupni. A podle mne je teda i na tom prvním stupni dost důležité, jakým způsobem učitel tu matematiku učí. Matematiku by mělo dítě chápat a umět ji používat pak v praxi. To se s učitelem, který jen „diktuje postupy“ nenaučí.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
154
12.9.22 11:44

Podle mě záleží spíše na používané metodě výuky než na úrovni znalosti jazyka. Angličtinu jsem se učil až v dospělosti a nejlepší metodu výuky základů jsem zažil v jedné jazykové škole, kde jsme hlavně mluvili. Mluvili jsme všichni jenom anglicky a nová slovíčka jsme vysvětlovali opisně jako ve výkladovém slovníku. Učili jsme se, jak vyjádřit myšlenku, nikoliv dělat přesné překlady. Za takový přístup bych se přimlouval.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SAJ
17073
12.9.22 12:47
@Capelucia píše:
@SAJ no, já to spíše myslela na prvním stupni, za předpokladu, že ta matika později už bude ok :nevim:. Jasně, že matika je taky hodně důležitá, ne jenom jazyk. Ale v těch úplných začátcích s matikou taky může pomoct rodič - ty úplné základy má snad každý. Nebo se mýlím?

První stupeň je nejtěžší dobře naučit, jak se v matice zanedbají základy, dohání se to těžko. Úplně zbytečně se komplikuje děckám další učení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Capelucia
12.9.22 13:31

@mar03 s tím úplně souhlasím. U malých dětí mi už přijde lepší pouštět pohádky v cizím jazyku, než nesmyslné drilování, ze kterého stejně většinou nic nezůstane. Alespoň z vlastní zkušenosti.

@SAJ @Hlaholice ale pro vysvětlení logického způsobu myšlení nemusí být někdo v matice hodně pokročilý, nebo jo? Tedy zase z vlastní zkušenosti, i když matika byla pro mě vždy spíše snadná, protože nebylo potřeba se moc něco učit na paměť, stačilo rozumět, jak věcí fungují. Ale možná že to vidím zkresleně… Celý čas v kontextu 1. stupně - později je jasný, že dobrý učitel je úplně zásadní. Nejde tady spíše o způsob výuky, schopnost předat dětem logické myšlení než pokročilost učitele v matice jako taková? Ale možná máte pravdu a bude to stejné jako u jazyka, t. j. učitel, který je pokročilý bude umět spíše přístupně podat všechny souvislosti :think:.

• Citovat
  • Upravit
2603
12.9.22 20:31
@Capelucia píše:

Já celkem nemám problém s tím, když dítě učí někdo počty a o matematiku téměř nejde. Nebo jen okrajově se bere pár úloh, kde to chce i trošku myšlení. Naučit se kupecké počty, to je určitě dobré. Pokud se pamatuji, tak na prvním stupni jsme fakticky měli jen ty počty a možná jen nepatrně něčeho, kde to chtělo trošku logického a samostatného myšlení.
Nevím, jestli nyní už v náplni učiva nejsou i základní matematické pojmy. Tím nemyslím jen pojem „množina“. Ani nevím, kdy se začíná s výukou geometrie, např. definice přímky, co to je úsečka, kružnice ap. Jako základní pojmy bych primárně označil negaci, implikaci, ekvivalenci. Abyc dítě vůbec chápalo, co to znamená, že něco z něčeho plyne. Je skvělé, když základní pojmy matematiky se mohou naučit i malé děti. Problém leckdy nebyl v tom, že by to žáci nepochopili, ale někdy to pořádně nechápala ani učitelka.
Abych shrnul, učit počty a podobné věci, např. obvod kružnice, to zvládne i někdo, kdo matematiku do hloubky moc nechápe. Ale učit základy matematiky, to by už měl někdo, kdo ty základní pojmy chápe velmi dobře. Nemám problém s tím, že část dětí to nepochopí, tak dobrá, naučí se vzorečky, podle nich počítat a projdou s horší známkou. Ale aspoň ty nadanější děti by neměly být připraveny o šanci ty základní matematické pojmy ze školy dobře chápat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2603
12.9.22 20:34
@SAJ píše:
První stupeň je nejtěžší dobře naučit, jak se v matice zanedbají základy, dohání se to těžko. Úplně zbytečně se komplikuje děckám další učení.

Pokud by se na prvním stupni učila čistě aritmetika, tak zde to nevyžaduje od učitele mnoho. Umět dobře a hbitě počítat má taky svoji cenu. Je to spíš o drilu a malinko se tam něco chápe.
Ale základy skutečné matematiky, to by mělo mít kvalitní výuku. Kdo to pochopí, bude snadno chápat další věci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
12.9.22 20:42

Mam kolegu z prace, pracujeme v IT, ale on puvodne vystudoval pedak a taky par let ucil na prvnim stupeni Nemcinu. Jednalo se o jazykovou skolu, takze tam by se dala ocekavat lepsi uroven u ucitelu a realita vypadala tak, ze kolegove nebyli schopni sesmolit jednu souvislou vetu v Nemcine. Meli tam na jazykovou podporu nejakeho rodileho mluvciho a kdyz s nim potrebovali ucitele nemciny mluvit, museli prizvat meho kolegu, aby him delal prostrednika. Kdyz mi tohle vypravel, nestacila jsem se divit. Jak je tohle mozne, jak muze jazykova skola zamestnavat lidi, co nejsou schopni rict jednu souvislou vetu v reci, kterou vyucuji. Kolega rikal, ze to je bohuzel normalka.

Takze B2 bude uplne v pohode.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66852
12.9.22 20:44

Ja myslim, ze mnozi z nas si vyzkouseli praci ucitele za covidu. Ja mela prcka ve 4. a 5. tride a priznavam, ze ne vsechno v matice jsem mu umela vysvetlit, naucit jej to. Paradoxne na 2. stupni uz mam mensi problem, protoze uz tam ty zaklady jsou. A vlastne stejne to mam i u meho oboru. Ja fakt nevim, jak vysvetlit to, co uz na druhem stupni povazujeme za samozrejmost. Elementaristkam klouboucek :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze