Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Lizzi Určitě vyřvávat nebudu nechávat. To u tak malého není dobrý, vím.
@Hoa Mai O šátku/babyvaku apod jsem psala, že to taky nevyšlo, bohužel ![]()
@brko To mě taky napadlo, ale jakmile on usne u kojení, už musím jít spát s ním a nesmím se ani pohnout, aby se nevzbudil, jakmile mu totiž zdroj potravy seberu, tak je hned vzhůru.
@Mersmerize1 tak třeba to prostě potřebuje, třeba má nějaké senzitivní období, kdy tě potřebuje mít pořád u sebe. jestli se nemusíš starat o staršího sourozence, tak mu to prso ještě chvíli dopřej. já tak u staršího taky vždycky chodila spávat s ním. nevím jestli to tu padlo, ale jak spí v noci?
@Lizzi Mně by ani tak nevadilo usnout s ním, toho jsem klidně v sedm schopná, ale spíš je ten problém, že se nemůžu hýbat celou noc, což je pro mě horší, protože na boku spím dost nerada
Takže pro mě je pořád lepší řešení ho uspat v ruce a dát do postýlky.
V noci spí… jak kdy. Usne kolem sedmé, poprvé se budí o půlnoci a pak přibližně každé dvě hodiny na krmení. Od čtyř ho nechávám u nás v posteli. Někdy má horší noci a to se budí po půlnoci snad každou hodinu a vyžaduje jídlo nebo houpání, takže to ho nechám spát od té půlnoci u nás do rána, ale i tak mě často budí. Ale naštěstí převažují ty dobré noci ![]()
@Mersmerize1 A mělas jen ten babyvak? Jestli jo, tak problém může být v tom, že v babyvaku je těžké dítě vhodně napolohovat a taky mu nemusí vyhovovat ta horizontální poloha. Já svého prvního syna do půl roku nosila v šátku v kolébce (jako v babyvaku), vertikální úvaz nesnesl, takže jsem nějak automaticky předpokládala, že tak budu nosit i druhého. Ale byl u toho vždycky takový řev a vzpínání, že se mi ani jednou nepovedl uvázat. Naopak ve vertikálu je jak v sedmém nebi. Vertikální úvaz by ti mohl vyřešit i problém s velkými prsy, tak je to myslím úplně jedno, prostě se to utáhne tak, aby to bylo akorát. Navíc je ten vertikální úvaz symetrický a nepřetěžuješ jednu stranu těla.
@Hoa Mai Aha, díky za tip! Určitě vyzkouším, šátek doma máme, ale ještě jsem mu nedala moc šanci (po tom baby vaku).
@Mersmerize1 tohle mi vyřešil velký gymball. sedla jsem na něj, dcerku položila na klín a kojila i houpala a bylo
a takhle jsem uspávala dokud se mi vešla na klín, takže do cca 18měs. Pak jsem volně přešly do postele. Ted ve 2,5letech v pohodě usne i bez kojení s tatínkem ![]()
edit: nebo mě ještě napadá šátek..ale koukám, že nejsem první ![]()
My jsme si prošly několika stádii.. napřed uspávání v náručí, pak u prsa, pak vedle mě v posteli.. nakonec ted to máme tak, že ho nakojím, položím do postýlky a hladím po zádech… ale je mu už rok…
v 3m s touhůe váhu bych spíš uvažovala nad šátkem či nosítkem.. nebudeš aspon tolik servaná
@Mersmerize1 Taky jsem malou první 4.měsíce uspávala přes den chováním, dokonce bylo období, že jsem ji ani nemohla položit, spala mi v náruči, pak postupně častěji a častěji usínala u kojení v leže na posteli, nejdřiv jsem se od ní nemohla hnout, ale i to časem přešlo…ani nevím jak. Dej tomu čas, děti se mění, co se dnes zdá nemožné, může být za měsíc jinak.
Vyřvat bych nenechala nikdy v žádném věku. Co mě opravdu pobavilo, že ten tvůj klouček má ve třech měsících rozměry jako moje prďola teď ve 14.měsících
To se tedy proneseš ![]()
@zolycka Ano, šátek určitě vyzkouším, díky! ![]()
@xsaleen Asi je to jedna z možností. Co bychom pro ty děti neudělaly, že jo
Tak snad časem bude umět usínat vedle mě. Ale tak do patnácti chovat nebudu (snad) ![]()
@Alušáček Díky za podporu. JO, Oliver je pořádnej, měla jsem odhad den před vyvoláváním 3,2 kg a ehm, já při svý vejšce ani ne 160cm a váze 50kg porodila pětikilovýho kluka. Je obrovskej. Často se mě lidi ptaj, kolik je mu měsíců a doktor ho ve 4 týdnech tipoval asi na čtyři měsíce ![]()
Ahojky, řešila jsem tak, že jsem si do postele tak jakoby sedla do polosedu, pololehu, za sebe polštář, aby mi to bylo pohodlné, malou si položila na sebe a bylo to. A ano, bohužel jsem jedno období chodila spát s ní a ona takto na mě ležela celou noc. Postupně jsem přecházela v to, že jsem ji pomalounku sesouvala na postel vedle mě a nakonec jsem po několika měsících mohla i odejít s nechat ji spát v posteli. Spí se mnou dodnes a to uspávání v náručí máme pořád, ale už je to jiné, ona si pak lehne vedle mě a já mám volno. Jo a taky jsem velmi dlouho, až do 13 měsíců kojila v noci mnohokrát, proto jsem malou měla pořád u sebe a ona usínala u prsa.
Jinak ve 3 měsících 9 kg, to je teda cvalda:-ú, to měla malá v roce a půl, ve třech měsících měla asi 4 kg, takže to zase bylo o něčem jiném, naprosto chápu, že teď se ti do toho nechce. Zkus to v tom pololehu, mě to pomohlo… Jakože není to asi úplně ideální, ale aspoň nemusíš chodit a nosit ho.
@Fazulina No ono právě když si tak napůl lehnu a položím si ho jakoby na stehna nebo do klína, tak se mu to nelíbí a musím ho spíš houpat a ruce mít výše, aby nebyl o mě opřený. Až teprv když už je hooodně unavený a zabírá, tak si ho můžu položit kompletně na sebe, takže aspoň tak - potom je to dobrý. Chodila jsem s ním první dny doma, to se chtěl nosit a u toho chodit, jinak byl brek, ale to se odnaučil - naštěstí, protože chození s ním bych nedávala, jsem ráda, že ho donesu do postýlky a do kočáru ![]()
Já si říkám, že se to snad časem zlepší. Protože když na to kouknu zpětně, jako novorozeně se chtěl pořád nosit, pořád být se mnou. Teď přes den (krom usínání) si leží na gauči, pase koníčky a kouká třeba když uklízím, cvičím nebo něco dělám a je hrozně spokojený a nemá potřebu být nošený a v náručí, tak si to asi prostě vynahrazuje takhle při usínání. Jen kdyby nebyl odmala tak těžkej
Snad to bude časem ještě lepší
A zkoušelas šátek???
píšeš žes zkoušela babyvak… to je takové to mučidlo, co se navleče přes jedno rameno přes záda? šátek je něco naprosto jiného…
a co nosítko? už má dost, můžeš i manducu a podobné typy…
hacka — výborná věc pro houpací miminka… my ji neměli, ale musí to být paráda pro ty, co chtějí houpat. koupíš bazarovou na zkoušku a když nepomůže, prodáš dál za stejnou cenu. takže skutečně „za zkoušku nic nedáš“. (totéž platí pro šátek nebo pro manducu.)
a pak mě ještě napadá houpací křeslo… dáš si ho na klín na polštářky a bude vám dobře a nic tě nebude bolelet… přeju hodně sil, v tomto případě i fyzických… ![]()
Tak malá na mě usíná ještě i teď, ale prostě na mě jakoby skoro leží a já se tak jakoby kolíbám ze strany na stranu, já se přiznám, že to mám dost ráda, takový mazlení, vím, že hodně lidí by to odsoudilo… Ale v tvém případě tedy fakt nevím, prostě zkoušet asi různé polohy.. A fakt když úplně vytuhne, tak nemůžeš z postele? Co když musíš na záchod?:-) Ty jo, už si ani nepamatuju, jak jsem to dělala já..:-), myslím, že jsem v akutních případech šla i s malou v náručí, ale ona byla (a stále je, má 10,5 kg ve dvou letech) lehounká…
@Mersmerize1 píše:
@zolycka Ano, šátek určitě vyzkouším, díky!![]()
@xsaleen Asi je to jedna z možností. Co bychom pro ty děti neudělaly, že jo
@Alušáček Díky za podporu. JO, Oliver je pořádnej, měla jsem odhad den před vyvoláváním 3,2 kg a ehm, já při svý vejšce ani ne 160cm a váze 50kg porodila pětikilovýho kluka. Je obrovskej. Často se mě lidi ptaj, kolik je mu měsíců a doktor ho ve 4 týdnech tipoval asi na čtyři měsíceTak snad časem bude umět usínat vedle mě. Ale tak do patnácti chovat nebudu (snad)
koukám, že se doktoři se sekají docela často, měla jsem to hodně podobně
do půl roku vypadal o tři měsíce starší, teď v těch skoro devíti a jak lozí s to už docela vyrovnalo ![]()
Přidám svoji zkušenost i když na každé dítě zabere něco jiného. Malá měla taky hysteráky, když jsem jí položila. Zavinutí ani bílý šum nesnášela, ale pomohlo mi hodně hlasitě jí syčet ššššš přímo u ucha (hlasitěji než řvala
to je důležitý) a poplácavat rytmicky po prdýlce a trošku s ní pohupovat v posteli. Postupně jsem to syčení ztišovala, jak se uklidňovala. Ale chce to dobré plíce, někdy jsem syčela i 5minut
a někdy opakovaně.