Uspávání jinak než v náručí

187
9.11.15 18:20

Uspávání jinak než v náručí

Ahoj všechny maminky,

nejprve bych chtěla napsat, že jsem tu četla spoustu diskuzí na tohle téma, ale nikdy jsem nenašla žádné řešení, které by problém s usínáním našeho malého, vyřešilo.

Takže na začátek. Mám syna Olivera, jsou mu tři měsíce a je to pořádný chlap. Při narození vážil 4.800g, takže si dokážete představit, že už teď ve třech měsících se pořádně pronese, má něco přes devět kilo a kolem 76 centimetrů. Je to naše zlatíčko, skutečně je přes den moc hodný a brečí jen když je nějaký problém. Nikdy jsme neměli problém s bříškem ani s čímkoliv jiným. Spaní je průměrné, budí se, ale dá se to.

Problém mám s jeho uspáváním. Usne jen třemi způsoby - u kojení, v kočáře (v kterém ale spát nevydrží a jakmile přestanu houpat nebo dojede na místo, tak je vzhůru), nebo v náručí. Dřív to nebyl problém, nemám problém být pořád se svým miminkem a uspávat ho, chovat ho a věnovat se mu, ale dovedete si představit, že chovat v náručí a houpat devítikilové miminko není pro mě nic lehkého, když to musí být i vícekrát denně. Záda pak dost bolí a já jsem víc vyčerpaná než bych byla, kdyby třeba usínal sám.

Jednu dobu (asi když mu byl měsíc), dokázal usínat sám v postýlce s dudlíkem, jenže dudlík mu vydržel asi dva týdny a teď má k němu úplnou averzi. Nechce a to máme doma asi čtyřicet různých, ale prostě odmítá. Od té doby co nechce dudlík, už ani sám bez chování neusne.

Četla jsem tu různé diskuze o tom, jak je dobré si třeba lehnout s miminkem do postele, držet ho za ručičku, hladit, nebo mu dát nějakou dečku, hračku apod. Ale u nás tohle prostě nezabírá, protože večer bez náručí neusne. I když jsem u něj, mluvím na něj a vše, tak v postýlce nebo i v naší posteli dostane hysterický záchvat a o nějakém vyřvání moc slyšet nechci, protože moje zkušenost zatím je ta, že je to pořád horší a horší a pochybuju že u tak malého miminka by to mělo smysl, navíc mi to trhá srdce, takže to asi nevyjde.

Nevím co s tím. Nevadí mi ho chovat v náručí, ale už teď to vydržím jen chvilku a nedovedu si představit, kdyby měl takhle usínat třeba ještě dva- tři měsíce. Večer v kočáře neusne, to jen přes den a když usne večer u kojení, hned se zas probudí a můžu zas uspávat v ruce. Nějaké mluvení, zpívání a hlazení a ležení vedle prostě nepomáhá a má stejnej hysterák, jako když je sám v postýlce. Prostě nevím…

Máte někdo podobnou zkušenost? Přešlo to? Jak jste to řešily? Děkuju moc!

Lucka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3443
9.11.15 18:32

Nase male se do 7 mesicu uspavala jen hopsanim na mici. Ikdyz vazi o dost mene, i tak me zada silene bolela. Pokladani do postylky nevyslo, takze jsem ji naucila usinat vedle me v posteli. Chce to pevne nervy, duslednost a ono se to pak vyplati.
Mala lezeni vedle me brala jako hru, nejdrive se smala, pak hrala, pak zkousela „utect“, pak brecela a pak se uklidnila a usnula. Tyhle faze se kazdnym dnem zkracovali, hlavne to breceni a ted uz to „sjedeme“ vetsinou do tech 20ti minut a usne, nekdy usne hned. Hlavni je ji nenechat zacit sedat, stat atd., udrzet ji v leze. Zpocatku jsem ji hladila, pusinkovala, broukala, a postupne ted jenom ji drzim, hladim a delam, ze spim. Hlavne musi z tebe citit uvolneni (myslim treba na nakup a ne na to, ze musi usnout :mrgreen: ) a klid a kdyz vidi, ze „spim“ tak se ke me prituli, pusu na pusu a usne. Musis prekonat tu fazi breceni a vydrzet s nervama par dni a pujde to.
Jo a kdyz to nejde treba uz 3/4 hodiny a nema se ke spanku, tak ji vezmu, 1/2 hodky si jeste hrajeme a pak zkusim znova. Hlavne udrzet ty nervy no :mrgreen:

Jinak co zkusit babyvak (hacku) na uspavani? Nekde si to pujcit nebo koupit z druhe ruky.

Příspěvek upraven 09.11.15 v 18:35

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
9.11.15 18:34

@Mersmerize1 Zkoušela jsi bílý sum? Nebo uspat v satku a pak zkusit prendat do postýlky?
Umis identifikovat, co mu brání v usnuti?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
187
9.11.15 18:35

@spirunka Díky za reakci! No, mě už teď záda solidně bolí, když uspívám déle a že bych uspávala až do 7. měsíce, to si prostě neumím představit ty jo! No, baby vak mám, ale problém je, že mám poměrně dost velká prsa a Oliver je pak hrozně zkroucený a není mu to úplně pohodlné. Navíc mi přijde, že nepotřebuje tolik lidský kontakt (to samozřejmě taky), ale spíš to houpání. Na druhou stranu zkoušela jsem i takové to dětské houpátko - lehátko a to se mu taky nelíbí, ani extra ve vajíčku se mu nelíbí. Prostě jen maminčina náruč…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
187
9.11.15 18:37

@Svistice Bílý šum používám a řekla bych, že díky němu spí v noci déle do dalšího probuzení, ale on když ho nechovám řve tak strašně, že to stejně neslyší. On prostě nebrečí, ale vyloženě ječí. A co mu brání v usnutí prostě netuším. Do teď spal pouze v zavinovačce, pevně zavinutý, protože se jinak budil rukama, teď už mu to nevadí a usne i rozbalený, ale ani zavinovačka na usnutí v postýlce nebo na posteli nepomohla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
187
9.11.15 18:39

@donaga Chápu, bylo mi jasné, že jsou takové případy a takové děti. To vyřvání u nás v podstatě není zatím ani možnost, protože on Oliver moc nepláče a když se mu vyloženě něco nelíbí, třeba to, že se mu chce spát a položím ho do postýlky ho tak štve, že ječí a odmítá se uklidnit. Ale samozřejmě je malý, takže jsem ho vždycky nechala brečet jen krátce a zkoušela různé věci na uklidnění, ale prostě nic nezabírá krom náruče.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
228
9.11.15 18:43

Moji kluci taky vyžadovali houpání. Když jsme to v náručí už nedávala, tak jsem si je položila na velký polštář (to usnadnilo pozdější přenášení)a posadila se s miminkem do postele, položila si ho s polštářem na klín a houpala je vsedě (houpala jsem nohama, rukama jen přidržovala).Pak jsem je nechala na tom polštáři spát ve velké posteli. Později jsem je naučila usínat vedle sebe bez houpání a pak jsme od nich odcházela, když ještě nespali, ale neměli sílu už protestovat, až usínali samostatně. No, nyní zase vyžadují stále více pohádek před spaním :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11117
9.11.15 18:45

@Mersmerize1
a jak casto spi? jak dlouho vydrzi vzhuru? neni mozne, ze uz je proste pretazeny v dobe, kdy ho davas spat?

jinak kdyz ho teda mas v naruci, tak je v klidu a kdyz ho polozis, tak rve, chapu to dobre? nebo vydrzi lezet chvili sam a kdyz nezabere, tak potom zacne brecet?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
187
9.11.15 18:49

@Ali-Ali Přes den usíná po cca 1,5 až 2 hodinách, co je vzhůru. Když ho nechám déle, tak je přetažený a je to na něm poznat tak, že pláče chvilku i v náručí, ale nakonec zabere. Když usne tak po té hodině a půl, tak usne bez pláče po pár minutách v náručí, ale jakmile ho unaveného položím, i když už třeba napůl spí, tak začne hysterický brek. Ležet sám vydrží, když ještě není tolik unavený, tak to si v postýlce povídá, cucá si ručičky, často se směje, ale po pár minutách (jakmile už na něj začne jít ta únava a doba spánku) začne řev.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21311
9.11.15 18:50

Ahoj,

měli jsme to samé - bohužel zabralo jen výše zmíněné houpání na míči až do zblbnutí. Když byl větší začala jsem používat manducu a ta zabírá dodnes. Zlepšilo se to až kolem 10.měsíce, kdy začal spát se mnou v posteli - chytne se za prst a chrní. Na vybrečení jsem neměla nervy, lehátko nefungovalo, bílý šum ignoroval. Prostě asi potřeboval čas se smířit s tím, že je na světě :nevim: nrmůže ho uspávat manžel? U nás si ho vždy večer bral on, abych si aspon trochu orazila záda

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3443
9.11.15 18:52

@Mersmerize1 tak mala ma ted teprve 7 kg, takze vahove je jina kategorie :mrgreen:

Ale jinak me jeste napadlo jestli neni uz moc pretazeny kdyz ho davas spat.
Postup @Kalvolu taky pouzivam, kdyz mala mela treba horecky nebo jine boleni a fungoval. Ja akorat ji mela polozenou na perine na nohach jako pri kojeni a pritisklou k prsum a houpala jsem se zady trosku a hladila po tvari. A pak uz jsme si jen lehly vedle sebe jak zabrala.

Příspěvek upraven 09.11.15 v 18:54

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
187
9.11.15 18:53

@Tichošlápek Bohužel přítel se často vrací z práce až v době, kdy malý už několik hodin spí a když má volno, tak sice se snaží, ale u něj usnout odmítá. Stejně tak u kohokoliv jiného z rodiny. V náručí prostě usne jen u mě. U kohokoliv jiného se směje a baví a nespí a nakonec neusne, přetáhne se a řve :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
187
9.11.15 18:54

@spirunka No, nejčastěji usne přes den znovu po těch necelých 2 hodinách, déle už je na něj moc. Když ho zkusím uspat dříve, tak má strašně moc věcí na práci a buď řve, protože se nechce chovat, když ještě není „čas spánku“ nebo dělá blbosti a stejně dřív neusne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3443
9.11.15 18:56

@Mersmerize1 tak zkus ho polozit az uplne vytuhne a uvolni se. A pak postupne to zkracovat.

A mozna se to i zlepsi jak bude vic pohyblivej, vic se unavi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
187
9.11.15 18:57

@spirunka To jsem taky zkoušela, bylo to to první a zároveň poslední, co mě napadlo. Dávat ho do postýlky dřív a dřív a pak mu třeba nebude vadit, když ho tam dám jen unaveného. Ale nezabírá. Jakmile nespí jako poleno, tak se probudí a je zle.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Babysense II

• (4.8) + 25 recenzí

4C 401

• (5) + 19 recenzí