Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj všechny maminky,
nejprve bych chtěla napsat, že jsem tu četla spoustu diskuzí na tohle téma, ale nikdy jsem nenašla žádné řešení, které by problém s usínáním našeho malého, vyřešilo.
Takže na začátek. Mám syna Olivera, jsou mu tři měsíce a je to pořádný chlap. Při narození vážil 4.800g, takže si dokážete představit, že už teď ve třech měsících se pořádně pronese, má něco přes devět kilo a kolem 76 centimetrů. Je to naše zlatíčko, skutečně je přes den moc hodný a brečí jen když je nějaký problém. Nikdy jsme neměli problém s bříškem ani s čímkoliv jiným. Spaní je průměrné, budí se, ale dá se to.
Problém mám s jeho uspáváním. Usne jen třemi způsoby - u kojení, v kočáře (v kterém ale spát nevydrží a jakmile přestanu houpat nebo dojede na místo, tak je vzhůru), nebo v náručí. Dřív to nebyl problém, nemám problém být pořád se svým miminkem a uspávat ho, chovat ho a věnovat se mu, ale dovedete si představit, že chovat v náručí a houpat devítikilové miminko není pro mě nic lehkého, když to musí být i vícekrát denně. Záda pak dost bolí a já jsem víc vyčerpaná než bych byla, kdyby třeba usínal sám.
Jednu dobu (asi když mu byl měsíc), dokázal usínat sám v postýlce s dudlíkem, jenže dudlík mu vydržel asi dva týdny a teď má k němu úplnou averzi. Nechce a to máme doma asi čtyřicet různých, ale prostě odmítá. Od té doby co nechce dudlík, už ani sám bez chování neusne.
Četla jsem tu různé diskuze o tom, jak je dobré si třeba lehnout s miminkem do postele, držet ho za ručičku, hladit, nebo mu dát nějakou dečku, hračku apod. Ale u nás tohle prostě nezabírá, protože večer bez náručí neusne. I když jsem u něj, mluvím na něj a vše, tak v postýlce nebo i v naší posteli dostane hysterický záchvat a o nějakém vyřvání moc slyšet nechci, protože moje zkušenost zatím je ta, že je to pořád horší a horší a pochybuju že u tak malého miminka by to mělo smysl, navíc mi to trhá srdce, takže to asi nevyjde.
Nevím co s tím. Nevadí mi ho chovat v náručí, ale už teď to vydržím jen chvilku a nedovedu si představit, kdyby měl takhle usínat třeba ještě dva- tři měsíce. Večer v kočáře neusne, to jen přes den a když usne večer u kojení, hned se zas probudí a můžu zas uspávat v ruce. Nějaké mluvení, zpívání a hlazení a ležení vedle prostě nepomáhá a má stejnej hysterák, jako když je sám v postýlce. Prostě nevím…
Máte někdo podobnou zkušenost? Přešlo to? Jak jste to řešily? Děkuju moc!
Lucka
Nase male se do 7 mesicu uspavala jen hopsanim na mici. Ikdyz vazi o dost mene, i tak me zada silene bolela. Pokladani do postylky nevyslo, takze jsem ji naucila usinat vedle me v posteli. Chce to pevne nervy, duslednost a ono se to pak vyplati.
Mala lezeni vedle me brala jako hru, nejdrive se smala, pak hrala, pak zkousela „utect“, pak brecela a pak se uklidnila a usnula. Tyhle faze se kazdnym dnem zkracovali, hlavne to breceni a ted uz to „sjedeme“ vetsinou do tech 20ti minut a usne, nekdy usne hned. Hlavni je ji nenechat zacit sedat, stat atd., udrzet ji v leze. Zpocatku jsem ji hladila, pusinkovala, broukala, a postupne ted jenom ji drzim, hladim a delam, ze spim. Hlavne musi z tebe citit uvolneni (myslim treba na nakup a ne na to, ze musi usnout
) a klid a kdyz vidi, ze „spim“ tak se ke me prituli, pusu na pusu a usne. Musis prekonat tu fazi breceni a vydrzet s nervama par dni a pujde to.
Jo a kdyz to nejde treba uz 3/4 hodiny a nema se ke spanku, tak ji vezmu, 1/2 hodky si jeste hrajeme a pak zkusim znova. Hlavne udrzet ty nervy no ![]()
Jinak co zkusit babyvak (hacku) na uspavani? Nekde si to pujcit nebo koupit z druhe ruky.
Příspěvek upraven 09.11.15 v 18:35
@Mersmerize1 Zkoušela jsi bílý sum? Nebo uspat v satku a pak zkusit prendat do postýlky?
Umis identifikovat, co mu brání v usnuti?
@spirunka Díky za reakci! No, mě už teď záda solidně bolí, když uspívám déle a že bych uspávala až do 7. měsíce, to si prostě neumím představit ty jo! No, baby vak mám, ale problém je, že mám poměrně dost velká prsa a Oliver je pak hrozně zkroucený a není mu to úplně pohodlné. Navíc mi přijde, že nepotřebuje tolik lidský kontakt (to samozřejmě taky), ale spíš to houpání. Na druhou stranu zkoušela jsem i takové to dětské houpátko - lehátko a to se mu taky nelíbí, ani extra ve vajíčku se mu nelíbí. Prostě jen maminčina náruč…
@Svistice Bílý šum používám a řekla bych, že díky němu spí v noci déle do dalšího probuzení, ale on když ho nechovám řve tak strašně, že to stejně neslyší. On prostě nebrečí, ale vyloženě ječí. A co mu brání v usnutí prostě netuším. Do teď spal pouze v zavinovačce, pevně zavinutý, protože se jinak budil rukama, teď už mu to nevadí a usne i rozbalený, ale ani zavinovačka na usnutí v postýlce nebo na posteli nepomohla.
@donaga Chápu, bylo mi jasné, že jsou takové případy a takové děti. To vyřvání u nás v podstatě není zatím ani možnost, protože on Oliver moc nepláče a když se mu vyloženě něco nelíbí, třeba to, že se mu chce spát a položím ho do postýlky ho tak štve, že ječí a odmítá se uklidnit. Ale samozřejmě je malý, takže jsem ho vždycky nechala brečet jen krátce a zkoušela různé věci na uklidnění, ale prostě nic nezabírá krom náruče.
Moji kluci taky vyžadovali houpání. Když jsme to v náručí už nedávala, tak jsem si je položila na velký polštář (to usnadnilo pozdější přenášení)a posadila se s miminkem do postele, položila si ho s polštářem na klín a houpala je vsedě (houpala jsem nohama, rukama jen přidržovala).Pak jsem je nechala na tom polštáři spát ve velké posteli. Později jsem je naučila usínat vedle sebe bez houpání a pak jsme od nich odcházela, když ještě nespali, ale neměli sílu už protestovat, až usínali samostatně. No, nyní zase vyžadují stále více pohádek před spaním ![]()
@Mersmerize1
a jak casto spi? jak dlouho vydrzi vzhuru? neni mozne, ze uz je proste pretazeny v dobe, kdy ho davas spat?
jinak kdyz ho teda mas v naruci, tak je v klidu a kdyz ho polozis, tak rve, chapu to dobre? nebo vydrzi lezet chvili sam a kdyz nezabere, tak potom zacne brecet?
@Ali-Ali Přes den usíná po cca 1,5 až 2 hodinách, co je vzhůru. Když ho nechám déle, tak je přetažený a je to na něm poznat tak, že pláče chvilku i v náručí, ale nakonec zabere. Když usne tak po té hodině a půl, tak usne bez pláče po pár minutách v náručí, ale jakmile ho unaveného položím, i když už třeba napůl spí, tak začne hysterický brek. Ležet sám vydrží, když ještě není tolik unavený, tak to si v postýlce povídá, cucá si ručičky, často se směje, ale po pár minutách (jakmile už na něj začne jít ta únava a doba spánku) začne řev.
Ahoj,
měli jsme to samé - bohužel zabralo jen výše zmíněné houpání na míči až do zblbnutí. Když byl větší začala jsem používat manducu a ta zabírá dodnes. Zlepšilo se to až kolem 10.měsíce, kdy začal spát se mnou v posteli - chytne se za prst a chrní. Na vybrečení jsem neměla nervy, lehátko nefungovalo, bílý šum ignoroval. Prostě asi potřeboval čas se smířit s tím, že je na světě
nrmůže ho uspávat manžel? U nás si ho vždy večer bral on, abych si aspon trochu orazila záda
@Mersmerize1 tak mala ma ted teprve 7 kg, takze vahove je jina kategorie ![]()
Ale jinak me jeste napadlo jestli neni uz moc pretazeny kdyz ho davas spat.
Postup @Kalvolu taky pouzivam, kdyz mala mela treba horecky nebo jine boleni a fungoval. Ja akorat ji mela polozenou na perine na nohach jako pri kojeni a pritisklou k prsum a houpala jsem se zady trosku a hladila po tvari. A pak uz jsme si jen lehly vedle sebe jak zabrala.
Příspěvek upraven 09.11.15 v 18:54
@Tichošlápek Bohužel přítel se často vrací z práce až v době, kdy malý už několik hodin spí a když má volno, tak sice se snaží, ale u něj usnout odmítá. Stejně tak u kohokoliv jiného z rodiny. V náručí prostě usne jen u mě. U kohokoliv jiného se směje a baví a nespí a nakonec neusne, přetáhne se a řve ![]()
@spirunka No, nejčastěji usne přes den znovu po těch necelých 2 hodinách, déle už je na něj moc. Když ho zkusím uspat dříve, tak má strašně moc věcí na práci a buď řve, protože se nechce chovat, když ještě není „čas spánku“ nebo dělá blbosti a stejně dřív neusne.
@Mersmerize1 tak zkus ho polozit az uplne vytuhne a uvolni se. A pak postupne to zkracovat.
A mozna se to i zlepsi jak bude vic pohyblivej, vic se unavi.
@spirunka To jsem taky zkoušela, bylo to to první a zároveň poslední, co mě napadlo. Dávat ho do postýlky dřív a dřív a pak mu třeba nebude vadit, když ho tam dám jen unaveného. Ale nezabírá. Jakmile nespí jako poleno, tak se probudí a je zle.