Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Locika: takze ji nemam v noci vubec krmit?? Byla zvykla jist v noci tak dvakrat po 150 ml
A akorat se to veslo presne do toho kolik ma vipit minimalne
mam strach aby nemela hlad ![]()
Ve dne mi totiz vypije tak 400ml a s tema 300 v noci to bylo tak akorat ![]()
@locika píše:
Já zas nevím, proč by mělyTo nemyslím ve zlém…ale některé děti si na to tak navyknou, že jinak neusnou…já chci aby moje dítě spalo bez jakýchkoliv „pomahačů“…ačkoliv je fakt, že dudlíka má no
A zase jestli ti usne u flašky a pak spí celou noc, tak je to v pohodě, tuto metodu spíš volí ti, kterým se dítě v jednom kuse budí a prostě neumí samo usnout a spát… (samo usnout rozuměj že ho nebudu nosit a pohupovat, dokud neusne)
Ahá, no tak malý zas nemá ani dudlík. On se v noci někdy vzbudí kolem 0:30 hod., ale to je spíš jen vyjímečně (dám vodu) a teď se začal budit skoro pravidelně kolem 4:00 a to už mu dám flašku. Ale stejně to chci zkusit odbourat a dát mu zas jen vodu (kterou nemá moc rád) a třeba se naučí spát celou noc. Ale pokud by měl řvát, tak radši mu to UM dám, to mi nedělá problém. ![]()
@Janichka píše:
Locika: takze ji nemam v noci vubec krmit?? Byla zvykla jist v noci tak dvakrat po 150 ml
A akorat se to veslo presne do toho kolik ma vipit minimalnemam strach aby nemela hlad
Jani, aha, tak to je zas asi něco jiného, to bych asi nakrmila no
Těžko takto soudit no…ale myslím, že jestli ji hodláš ještě v noci krmit, tak nemá cenu učit usínat metodou kontrolovaného pláče
Mělo by to prostě být komplexní, jakože „teď si hezky sama usneš a budeš spát celou noc“…dej na svou intuici, ale jestli máš pocit, že množství mléka, které celkově za den vypije, je na hranici, tak jí ho ještě nějakou dobu dopřávej…
U nás to fungovalo od třetího měsíce, od sedmého to šlo zase těžko, ale v devíti měsíci jsme to nacvičili znova a ted malá usíná sama. dám jí cumlík, odnesu do postýlky, zatáhnu žaluzie, poprosím ji o pusinku, kterou mi vždy dá. pak si zamáváme a malá si povídá a hraje v postýlce dokud neusne. naprostá spokojenost, to trápení zpočátku za to stálo.
@lovesmile píše:
Ahá, no tak malý zas nemá ani dudlík. On se v noci někdy vzbudí kolem 0:30 hod., ale to je spíš jen vyjímečně (dám vodu) a teď se začal budit skoro pravidelně kolem 4:00 a to už mu dám flašku. Ale stejně to chci zkusit odbourat a dát mu zas jen vodu (kterou nemá moc rád) a třeba se naučí spát celou noc. Ale pokud by měl řvát, tak radši mu to UM dám, to mi nedělá problém.
No, já samozřejmě nejsem žádný vědec, ale můj názor je, že je jedno, co mu v noci dáš, pokud mléko, zvykne si budit se na mléko, pokud vodu, bude se ti holt budit na vodu…je mi jasné, že pro některé jsem matka tyranka, ale jakmile jsem začala s touto metodou, tak prostě měl v noci utrum…udělala jsem si v sobě jeden kompromis, že jakmile se vzbudí po páté hodině, už si ho beru k sobě do postele a dospíme do rána spolu, to už mi nevadí…dřív ne…když se probudí dřív a ječí, tak tam prostě za nějaké dvě tři minutky zajdu, pohladím, maximálně podám dudel a odcházím, usíná téměř okamžitě…
V době, kdy jsem s tou metodou začala, jsem ještě kojila a prso jsem mu prostě dala až když se probudil po té páté hodině, stejně si jen tak cucnul a spal dál…pak jsem přestávala kojit, to ranní kojení bylo to poslední za den a když jsem se rozhodla s kojením přestat, tak jsem si řekla, že ho zkusím trochu ošulit a jednoho rána jsem mu místo prsa nabídla flašku s obyčejnou vodou, kterou jsem měla nachystanou u postele…kupodivu si toho ani nevšiml a jedeme tak do dneška
První mléko má tedy až cca kolem osmé hodiny ranní, kdy vylézáme z postele…
že jakmile se vzbudí po páté hodině, už si ho beru k sobě do postele a dospíme do rána spolu, to už mi nevadí…dřív ne…když se probudí dřív a ječí, tak tam prostě za nějaké dvě tři minutky zajdu, pohladím, maximálně podám dudel a odcházím, usíná téměř okamžitě…
jéé, tak nejsem jediná matka tyranka!
ale funguje to parádně, co?
já teda odnaučovat jíst v noci jsem malou nemusela, ta mi v noci nechtěla jíst nikdy, ale jinak to máme podobně. ![]()
Holky, jdu se taky poradit. Kontrolovaně vyřváváme už 3. týden a je to na budku. Večer usíná těsně po dopití flašky (přendám do postýlky, pohladím, dám dudlík a spí). V noci se budí někdy kolem půlnoci a to prostě nechci dát mlíko, tak jsem zkusila tuto metodu. Vydrží i 2 hodiny brečet (je to tak jednou do týdne). Zpočátku to je jen pláč, po 2 hodinách hysterák, kdy se nedá ničím uklidnit (ani mlíkem). Nakonec ho musím unosit, dám lahev, usne a spí třeba do 5-6 hodin (jinak to je běžná vstávací doba). Někdy pomůže hladit, někdy ne.
Nedělala bych to, ale prcek okamžitě využije situace a po 2 dnech, kdy polevíme (většinou je to manžel), je schopný vstávat v noci po hodině a chce si hrát…
Mátě někdo nějakou radu nebo tip?
@locika ja ji zkusim dat jednu flasku s cca 200ml az po tom co nocni rvani bude trvat dyl jako pul hodiny a pak uz ji do rana nic nedam! To uz je jedno jestli bude mit o 100ml vic nebo min, pak se mozna nauci pit ve dne vyssi davku nez 120ml uz je to velka holka a vypit 200ml naraz by mohla. Ona ma este prikrmy a tech sezere hodne, v tom je taky nejaka voda. Ma rano plny hrnek ovoce, na obed zase zeleniny a na veceri misku kase. V tom ma urco vic jako 200ml vody. Furt mam strach aby dost pila a jsem z toho uz na palici. Hlidala jsem driv kazdej ml protoze nechtela tekutiny uz od 3 mesice. Nakonec se to posralo s kojenim atd a zustali jsme na um ktere nakonec odmitala take. Po dvou mesicich ji prask bubinek a byl to zanet stredniho ucha
Kdyby jsme to vedeli tak jsme do ted mohli jeste krasne kojit ![]()
@Hmarilla Fakt funguje, nikdy bych tomu nevěřila…jako já jsem byla docela nepřítelem různých vyřvávacích metod, ale v okamžiku, kdy jsem se začala cítit přes den jako mrtvola, protivná jsem byla na malého i na manžela i na všechny kolem, tak jsem si řekla, že tak to fakt dál nejde…stačilo prostě zatnout zuby a bylo…já jsem táák šťastná
Šťastná tyranka
Rozhodně teď můžu přes den fungovat stoprocentně a nebýt emimina, kde často vysedávám do noci, tak se i pořádně vyspím ![]()
@Janichka píše:
@locika a jak dlouho ti trvalo nez zacal spat celou noc?
Locika: ted mi doslo ze se zname
ahoj lici
tady tva dlouholeta kamaradka janca ![]()
Jedna otázka-jaktože ti v noci spadnul z postele, ty tam nemáš nějakou zábranu?..
Jináč my to máme tak, že malej spí s náma v postely, usíná zásadně při kojení(jen v noci)..Je to tak špatně, to vím, ale zatím nám to tak vyhovuje, malej se vyspí a já taky..Kdyby to šlo tak začnu s vyřvávací metodou taky, protože přece jenom by bylo lepší, kdyby se naučil usínat a spát sám, ale bohužel to nejde, bydlíme s přítelem, jeho rodičema a bráchou, který se musí vyspat do práce, a v baráku je to dost slyšet, takže my máme problém tento. Malýmu bude 7 měsíců, takže zatim mi v postely nevadí, ale snad na postýlku jednou přijdem taky. A snad se nám to povede tak jak vám ![]()
Ted to zkoušíme třetí den, a po hodině usla oba dny, ale s šíleným řevem a úplně rudá a spařená