Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Billi píše:
@ivuska.h já ho třeba chovám, mazlím, ale mlíko nedám. Případně si ho vezmu do postele… Prostě se ho snažím odnaučit nočnímu jídlu. Kdyby jen jedl, tak ho nechám, je to taková žížala hubená… Bohužel u nás pak nastal denní režim a nespalo se ve dne ani v noci
Pokud mi poradíš (opravdu beru jakýkoliv nápad, protože se mi to brečení taky nelíbí), co dělat, tak budu vděčná
Takhle mi to přijde v pořádku a sama jsem to tak taky několikrát udělala. Jde prostě o to, aby člověk to dítě neopustil. Ondra měl období, kdy v noci chtěl dělat blbiny, tak jsem ho prostě chytla, držela v leža (spával ještě s námi), samozřejmě se bránil a vřískal atd., ale po čase se uklidnil. Stejně tak u Klárky, když nechtěla usínat v postýlce, manžel ležel vedle postýlky, třeba držel za ruku, ale prostě jsme se dohodli, že toto je maximum, co budeme dělat, žádné mlíko na x-krát, drbání na zádech a podobně. Ale opravdu bych ji tam nezavřela a nenechala ječet. To zkusil manžel jednou na Ondru a výsledkem byla poblitá podlaha, prostě se tak vytočil, že se rozkašlal a vyvrhnul celou večerní dávku mlíka. No jednou mi to uklízení stačilo
Nepřijde mi správné tlačit dítě do tak mezní situace.
@ivuska.h tak pokud z toho má dítě takové problémy, že se poblije, pokadí a já nevím co všechno, pak to opravdu nemá smysl…nevím, jak to mají ostatní holky, ale já jsem byla už v situaci, kdy pro malého byla lepší vyspaná a klidná mamina, než chodící troska s kruhama pod očima…nějak jsem si při té „metodě“ nepřipadala jako zvíře, tj. že bych páchala zvěrstva…ale nechce se mi tu nějak obhajovat, já to mám takhle a někdo to má prostě jinak…když si lidi klepou na čelo, že používám látkové plenky, tak je při tom taky nechávám, páč to nemá cenu
Tož tak…
@Janichka píše:
@ivuska.h taky bych ji nenechala klepat, dneska jen dve minutky knourala a pak uz spala, vcera plakala pul hodiny ale zadne klepani se nedelo, byla jsem od ni asi tri metry v obyvaku a chodila v tech casovych intervalech na ni juknout a uklidnit. Dnes uz usla prakticky sama.
Dělám to podobně s Jůlou, položím ji, ona trochu mrčí, sedím kousek od ní u počítače (po večerech pracuju) a co chvílo vracím dudlík, průběžně na ni mluvím atd. Ale když začne vyloženě hysterčit, uklidním ji u prsa a položím zpět. Naštěstí to málokdy trvá dýl, jak 10 minut a 1 kojení, zatím usíná večer celkem ochotně. Přes den ale už nespí a když do 10 minut nezabere, už to nechám být a dám ji zas na hrací deku, neb zřejmě spát nechce ![]()
@ivuska.h píše:
Dělám to podobně s Jůlou, položím ji, ona trochu mrčí, sedím kousek od ní u počítače (po večerech pracuju) a co chvílo vracím dudlík, průběžně na ni mluvím atd. Ale když začne vyloženě hysterčit, uklidním ji u prsa a položím zpět. Naštěstí to málokdy trvá dýl, jak 10 minut a 1 kojení, zatím usíná večer celkem ochotně. Přes den ale už nespí a když do 10 minut nezabere, už to nechám být a dám ji zas na hrací deku, neb zřejmě spát nechce
Tak já tedy nevím, jak sis představovala, že ta metoda funguje
…jasně že jsem ho tam nezavřela a nenechala ječet, až se uječel únavou…chodila jsem tam, pohladila, podala dudlík…no první noc holt řval, druhou míň, pak už výjimečně a teď usíná sám…já jsem spokojená a vyspaná a on taky…jestli někdo děcko zavře do pokojíku a celou noc tam ani nepáchne, tak to teda nechápu ani já (a z toho co teď píšeš se mi zdá, že jsi to tak pochopila)…
@locika píše:
@ivuska.h tak pokud z toho má dítě takové problémy, že se poblije, pokadí a já nevím co všechno, pak to opravdu nemá smysl…nevím, jak to mají ostatní holky, ale já jsem byla už v situaci, kdy pro malého byla lepší vyspaná a klidná mamina, než chodící troska s kruhama pod očima…nějak jsem si při té „metodě“ nepřipadala jako zvíře, tj. že bych páchala zvěrstva…ale nechce se mi tu nějak obhajovat, já to mám takhle a někdo to má prostě jinak…když si lidi klepou na čelo, že používám látkové plenky, tak je při tom taky nechávám, páč to nemá cenuTož tak…
No jo, látkové plíny, to je taky zvěrstvo, opruzený zadeček a matka zmožená žehlením a praním na valše
![]()
@locika píše:
Tak já tedy nevím, jak sis představovala, že ta metoda funguje…jasně že jsem ho tam nezavřela a nenechala ječet, až se uječel únavou…chodila jsem tam, pohladila, podala dudlík…no první noc holt řval, druhou míň, pak už výjimečně a teď usíná sám…já jsem spokojená a vyspaná a on taky…jestli někdo děcko zavře do pokojíku a celou noc tam ani nepáchne, tak to teda nechápu ani já (a z toho co teď píšeš se mi zdá, že jsi to tak pochopila)…
No klasicky se to popisuje tak (Estvill), že se odchází a přichází v x minutových intervalech a dítě skutečně vříská jak pominuté, vždyť i tady to padlo. Nikdy jsem nereagovala jmenovitě na tebe, že ty to tak děláš. To mi opravdu v pořádku nepřijde a často člověk čte, že to někdo zkouší třeba na půlroční mimino ![]()
@ivuska.h píše:
No jo, látkové plíny, to je taky zvěrstvo, opruzený zadeček a matka zmožená žehlením a praním na valše![]()
No jo no, jsem prostě zvíře a teď už mi to nikdo neodpáře
Šmankote a já dokonce používám převážně klasické čtverce
Holt jsem se vrátila sto let za opice
![]()
@ivuska.h Já jsem to však ani nevztahovala přímo na sebe, jen prostě jsem chtěla, aby byly pochopeny i holky, které už prostě neví, jak dál a jsou už zoufalé…proto mi prostě vadí to označení zvěrstvo, protože většinou k této metodě ženskou vede právě už čiré zoufalství (tedy aspoň u mě to tak bylo)…jasně, malý u toho řval, jenže on už řval i u „normálního“ uspávání, takže pro mě téměř žádný rozdíl…
Ale asi už mi taky dobře hrabe, když v jedné větě použiju třikrát slovo „prostě“
![]()
Ivus: ja to delam pulrocnimu miminu
ale neastesti to nese celkem dobre a fakt vriskala jen vcera pul hodiny, dnes uz jen knourala. Vcera jsem tam k ni chodila v tech intervalech a promluvila na ni. Pak usnula. Dnes uz mela konecne i kvalitni spanek pres den. Jinak byla vetsinou nevrla a protivna protoze v noci se ji kvalitniho spanku nedostavalo, pac se budila 10-15 x. Nemela ten kvalitni hluboky spanek. Tuto noc uz ho mela a ve dne byla moc hodna, dokonce i spala v kuse dve hodiny
to mi nikdy neudelala. Dnes uz plakala jen ty dve minutky. Tak snad za par dni tady te metody bude spinkat pekne s minimalnim buzenim.
Ja jsem taky krava i pro latkarky protoze pouzivam AIO a pro nelatkarky protoze latkuju ![]()
@Janichka píše:
Ja jsem taky krava i pro latkarky protoze pouzivam AIO a pro nelatkarky protoze latkuju
@Janichka píše:
@locika zaryte latkarky preci pouzivaji ctverce
Fakt?? Tak pak jsem tedy nevědomky zarytá látkařka
Já jsem právě zas myslela, že zaryté látkařky používají hlavně moderní látkovky a čím víc barev a vzorů, tím líp, prostě taková malá posedlost
Nic proti tomu tedy nemám, je to fakt krásné, ale pak už to trochu leze do peněz ![]()
@locika píše:Čtverce dávám jen v nouzi, když je všechno jiné v kýblu či pračce
No jo no, jsem prostě zvíře a teď už mi to nikdo neodpářeŠmankote a já dokonce používám převážně klasické čtverce
![]()
Holt jsem se vrátila sto let za opice
![]()