Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
gratuluju k prvnimu, ale obrovskemu uspechu, kdyz ti vyjde tohle, tak si na nejlepsi ceste to vse srovnat ![]()
Tady zakladatelka
Pisi po vice nez tydnu, abych dala vedet co a jak.
Takze presne jak jsem si myslela, tatinek ditete jen nasliboval, ale skutek nejak utek a nic se od te doby nedeje, mala nebyla ani na jeden den pryc, kdyz jsem ho poprosila, aby si ji aspon na jeden den vzala, tak nemohl kvuli prace..Cert ho vem, nema nic, jen plnou pusu reci a to je tak asi vsechno ![]()
Verte mi, ze zacinam byt cim dal tim vic vytocenejsi a opravdu mam chut nachystat kufr, vzit malou a prijit za nim do prace, rict mu „tady mas dite a veci a starej se ted taky ty“, jenze…Jenze on ma sice byt, ale nema zaplacenou elektrinu, tv, takze tam s ni nemuze byt a uprimne, me se nechce odjizdet pryc, platit nekde spoustu penez a nechat ho byt v mem byte.
jejda, to je blbec…
tak nezbývá než popřát Pevné nervy, co?
zkusila jsi ji ignorovat, sbalit jí batůžek a dát za dveře, anebo se malá zklidňuje?
Dobrý den.Myslím,že by Vám pomohlo vyhledat poradenské zařízení, středisko výchovné péče, psychologa - pro dceru… Kde by Vám odborníci s výchovou a působením na dceru pomohli. Pokud je člověk na vše sám a nemá se o koho alespoň radou opřít,vše hůře snáší. Dceru máte ráda, pomozte jí i sobě a obraťte se na odborníky. Držím palce Hana
Ahojky, sice mam fungujici vztah,ale takove situace znam.. syn mi behem vcerejsiho dne rekl,ze jsem zla,oskliva a ze chce jen tatinka…a to jen pro to,ze po nem vyzaduji uklid,spinkani atd. Myslim si,ze nejsme jediny..deti to zkratka zkouseji.. ja mu po vcerejsku vysvetlila,ze na svete ma jen jednu maminku,ze ho miluji a moc me boli,co rika..chvili nad tim premyslel a pak se mi omluvil..syn bude mit 5. Vim,ze male je mene,ale zkus to a uvidis…nebo bych navstivila nejakou detskou psycholozku,v dnesni dobe nic divneho..drzim palecky
Tady zakladatelka
Pisu zase po tydnu a musim rict, ze dcerka se nejak zlepsuje, zadne vztekani, zadne sceny, sem tam si s ni promluvim, rikam ji, ze kdyz me zlobi, nebo na me krici, tak ze me to moc moc trapi, casto ji rikam jak moc ji mam rada a ze je moje vsechno, ze je moje holcicka a ze ji budu vzdycky za jakychkoliv okolnosti milovat a prijde mi, ze to hodne vnima a ze timto se ta jeji zloba ztraci.
Ted byla u babicky na dva dny a babicka rikala, ze byla moc hodna, promluvila jsem si s ni, nez tam jela a slibila mi, ze nebude zlobit a opravdu nezlobila.
Jen ten tatinek kdyby trochu vice pomahal
![]()
nečetla jsem ještě celou diskuzi.
ale podle tvého príspěvku mi přijde,že se snažíš dát dceři jen to nejlepší a ona te pěkně využívá,už takhle malé děti umí být pěkně vyčurané.
chce to stanovit mantinely a tech se držet.a hlavně důslednost.
kdyby moji babičce řekla,že ji nenávidí,tak by teda dostala na zadek za taková slova a určitě by již nedostala žádný pamlsek.
pokud chce tatínka,tak se dohodnete na střídavé péči týden ty a týden tatínek a uvidíš,že za chvili přestane básnit o tatínkovi.
takže radím opravdu přitvrdit ve výchově.až pujde do školy bude již pozdě.ted s tím ještě můžeš něco dělat.
Simonečka37 píše:
nečetla jsem ještě celou diskuzi.
ale podle tvého príspěvku mi přijde,že se snažíš dát dceři jen to nejlepší a ona te pěkně využívá,už takhle malé děti umí být pěkně vyčurané.
chce to stanovit mantinely a tech se držet.a hlavně důslednost.
kdyby moji babičce řekla,že ji nenávidí,tak by teda dostala na zadek za taková slova a určitě by již nedostala žádný pamlsek.
pokud chce tatínka,tak se dohodnete na střídavé péči týden ty a týden tatínek a uvidíš,že za chvili přestane básnit o tatínkovi.
takže radím opravdu přitvrdit ve výchově.až pujde do školy bude již pozdě.ted s tím ještě můžeš něco dělat.
Moje dcerka zadne pamlsky nedostava a takhle se chova k babicce, mozna by to chtelo docist diskuzi do konce.
U me neni pravda, ze se snazim dat dceri jen to nejlepsi, pokud to tak z uvodu vyznelo, tak je to spatne.
Navic na konci je dodatek, pisu kazdy tyden jak se situace vyviji.
Zakladatelka
anonymní, jsem za klidnější chování dcerky moc ráda i za Tebe i Tvůj příspěvek působí tak nějak veseleji, co?
… a tatínek? marné no… ![]()
Hodně štěstí a pevné nervy !!!
Je toho na tebe moc a možná si podvědomě část tebe přeje, aby to tvoje malá pochopila - co pro ni a vás obě všechno děláš, a jak se každou buňkou svého těla snažít vás udržet nad vodou a pak příjde ta „nevděčnost“..(znám to jako slabý odvar - taky slýchávám - mám rád tatínka, tebe rád nemám..a to vím, že to není pravda..a máme pohodový vztah a i přesto si to obrečím..)..
Možná návod na nezešílení - prostě parafrázovat to, co malá říká - ječí, že tě nenávidí a nesnáší - tak ji na to říct - jo, říkáš mi, že se ti nelíbí, že jsem ti zakázala to a to..- jakoby pokud budeš znát důvod jejího naštvání a ona to samozřejmě zakřičí a použije silná slova /asi si taky vyslechla z vašich hádek, takže kopíruje/, tak to svým zopakováním prostě jen zmírnit a hlavně zmínit ten problém…a nechat pak na ní, jeslti k tomu něco dodá…? A možná se tak dovíš více než když se ji vytkne, že takhle se k tobě chovat nemůže atd…
Zkusila bych tedy přestat potlačovat její nevhodné chování, vypichovat to, když se zachová dobře - třeba, že jste měly spolu krásné odpoledne, klidné a že se ti to moc líbilo…A pokud bude „zlá“ a budeš vědět, proč na tebe útočí - pak zkusit ji říct - ano, chápu, zlobíš se, protože pro tebe dneska přišla babička a ne já…a nechat ji s tím /a dost pravděpodobně se dozvíš důvody jejího skutečného naštvání, co ji trápí/..Protože když ji necháš její emoce, nebude se cítit pranýřovaná za to, že je „zlá“, ale bude brána a milována, i když je zlá, tak se nakonec srovná a otevře se ti a dostane možnost být zase hodná…Kritizováním a opakováním, jak je zlá a špatná se doboru nestane..(si myslím). Určitě optimální by byl pro tebe nějaký odpočinek…ale píšeš, že to není možné …tak možná vymýšlet nějaké neobvyklé výlety s malou - třeba autobusem po městě někam…když je to různorodé, není tolik prostoru na vztekání…Hodně štěstí..
Anonymní píše:
Tady zakladatelkaPisu zase po tydnu a musim rict, ze dcerka se nejak zlepsuje, zadne vztekani, zadne sceny, sem tam si s ni promluvim, rikam ji, ze kdyz me zlobi, nebo na me krici, tak ze me to moc moc trapi, casto ji rikam jak moc ji mam rada a ze je moje vsechno, ze je moje holcicka a ze ji budu vzdycky za jakychkoliv okolnosti milovat a prijde mi, ze to hodne vnima a ze timto se ta jeji zloba ztraci.
Ted byla u babicky na dva dny a babicka rikala, ze byla moc hodna, promluvila jsem si s ni, nez tam jela a slibila mi, ze nebude zlobit a opravdu nezlobila.
Jen ten tatinek kdyby trochu vice pomahal![]()
dočetla jsem poslední příspěvěk, to je paráda, mám radost, že se to lepší a myslím, že je to přesně, co potřebovala - obnovit jakoby onu nepodmíněnou lásku, že ji budeš mít ráda vždy a všude, i když bude zlá (a ona pak přestane mít důvod být zlá..).
Na tatínka se vykašlete, tyhle věci se nutit nedají a když nechce, malé by u něj nebylo dobře.Podle toho, co píšeš se spíš zapojí babičky (a?), tak s tím bych pracovala dál. Podle mě by ti jí nemuseli vracet, když začne střečkovat, ale taky to můžou zkusit řešit. Koneckonců s výchovou mají větší praxi, než ty, ne?
Jinak to,co Tvoje holčička dělá, mi přijde vcelku běžné, podle mne to zkusilo každé dítě. A ten způsob, který jste zvolili podle mého funguje nejlépe. nereagovat vztekle, ale dát najevo dítěti, že mě to mrzí a já ho mám ráda, i když se vzteká a „nechce“ mě. Podle mého to může být částečně reakce na to, že jí ten táta v podstatě odmítá a děti jsou na to hodně citlivé. O to víc je potřeba jí poskytnout z tvé strany pocit jistoty a lásky, což je jak píšeš skutečně zatěžkávací zkouška. zřejmě si zatím vedete dobře ![]()
Dnes v Oprah říkali, že je prokázané, že lidé, kteří mají děti jsou šťastnější, než ti co je nemají. Má to ale jeden háček. ten pocit štěstí se dostavuje až když děti dosáhnou 18ti let a pak stoupá. Nejšťastnější jsou prý prarodiče. Takže nezbývá než věřit, že jednou bude líp ![]()
zakladatelko tady druhá anonymní-to je super,že se takhle dokážete dohodnout-tec mých dětí by toto neudělal-ten řekne vždy jen-chtělas je do péče,tak se starej a jestli nezvládáš,tak řekni,soudně to necháme přehodit a já si je vezmu do péče…je i fajn,že vypadneš z bytu-tam je totiž vždy co dělat že.....vždy,když kluci odjeli,pustila jsem se do úklidu a chtzěla vše stihnout,pak přijeli a já byla k.o. zcela jistě věřím,že malá je hodně citlivá,i když říká takové věci,co tě raní.Ale třeba se to srovná-má známá má taky doma trable a její syn necelé 4r.na ní jen křičí,že je hloupá,že má radši tátu,řve na ní,když mu cokoliv nepovolí,bouchá jí dveřma před nosem-bere si příklad od tatínka,mámu vůbec nepslouchá a tatínek si lebedí,že syn má radši jeho,aiž by mu došlo,že nejvíc ubližuje synovi-máma zakáže,táta nahlas řekne-máma je blbá,hloupá,tu poslouchat nebudem,zavři radši ty dveře.....takže pkdu to bude u vás takhle,tak to bude lepší určitě a mohlo by se to tak praktikvat častěji,abys mohla jednou za čas někam vystřelit oddychout si