Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojky, právně si myslim, že nárok tam bydlet nemáš… Ten byt by tedy měli zdědit oni tři a nějak mezi sebou se domluvit, ale pokud všichni tři nebudou souhlasit, tak tuším, že nelze, aby jeden z nich nabýval bytem podle svého úmyslu…
Podle mne je byt dedictvim tveho otce a jeho sourozencu. Ty se tam bez jejich souhlasu nastehovat nemuzes, neni to tvuj majetek.
Taky si myslim, ze jen jeden dedic nemuze s bytem manipulovat bez souhlasu ostatnich.
Jen se ptám..ne že bych se tam notně bez jejich souhlasu kvartýrovala.
Myslím, že ne, ale nejsem právník. Pokud budou dědit rovným dílem 3 sourozenci, tak 2/3 vlastníků jsou proti. Nehledě na to, že dokud neproběhne dědické řízení, tak je otázka, jestli se s dědictvím může vůbec nějak nakládat.
@Naima píše:
Myslím, že ne, ale nejsem právník. Pokud budou dědit rovným dílem 3 sourozenci, tak 2/3 vlastníků jsou proti. Nehledě na to, že dokud neproběhne dědické řízení, tak je otázka, jestli se s dědictvím může vůbec nějak nakládat.
to by mě taky zajímalo. Zda někdo v bytě muže bydlet, když je předmětem dědického řízení
Pokud se oni tři dědicové nedohodnou, že do doby vypořádání (prodej, vyplacení atd), případně i po něm, tam můžete zatím bydlet vy, tak ho užívat určitě nemůžeš.
Takže pokud je s nimi domluva, zkus se jich zeptat, jestli by si tam na přechodnou dobu mohla být.
@wobludečka píše:
To bych Tě hnalaPokud se nedohodnete, tak ne
To souhlasím. To by mi taky vadilo, kdybych byla jedna z dědiců a nesouhlasila a můj brácha by to chtěl dát vnučce. Nejsem sice právník, ale teoreticky by šlo, abys obývala tatínkovu 1/3 bytu - v praxi si to ale neumím představit…
@Naima píše:
to je taky pravda, 2/3 vlastníků je proti, 1/3 je pro, protože proti je většinová část, tak o čem přemýšlíš?
Ani teoreticky by nešlo, abys obývala třetinu bytu. Byt dostane táta a jeho dva sourozenci do spoluvlastnictví, až se vypořádá dědictví (leda by babička napsala závěť, kde by to bylo jinak). Bydlet tam teď může kdokoliv, ale za souhlasu všech tří sourozenců. A stejně tak po vypořádání dědictví, oni se musí rozhodnout, jak s tím naloží. Když dojde ke sporům, většina vyhrává.
A co sa ich spytat ci by neboli ochotny ti to dovolit za nejake najomne, nemusi byt velke ale to by ich mohlo kus zlomit aby ti to dovolili, ale myslim si tiez ze bez suhlasu vsetkych alebo aspon vacsiny tam byvat nemozes ![]()
Musi probehnout dedicke rizeni a do te doby nema pravo nikdo do bytu vstupovat a snicim manipulovat a uz vubec ne jen nekdo z jedne strany dedicu. Takze urcite ne. Tvuj otec se bude muset s ostatnimi nejprvevyporadat a pokud by je treba vyplatil a byt mu zustal, pak se muzes nastehovat, necha li ti ho.
Jinak by to bylo, existovala li by zavet, kterou by babicka s dedou odkazali majetek treba nekomu uplne jinemu.
Ahoj všem,
jdu se poptat…
v srpnu zemřel děda (dědiství nebylo ještě vypořádáno), ted na konci listopadu babička.
Jejich byt byl v jejich společném vlastnictví…můžu ted já jako vnučko užívat byt??
BYt je prázdný, po smrti babičky v něm momentálně nikdo není.
Naše rodinná situace se poněkud zkomplikovala a nám by velmi pomohlo se tam aspon přechodně přestěhovat.
Lze vůbec byt užívat?
Má na něj třeba muj otec (sourozenci jsou tři)nějaké právo tak, abych tam mohla bydlet s rodinou i přes to, že jeho dva sourozenci nesouhlasí s tím, abychom tam bydleli?