Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, chci se svěřit se svým problémem. Kdykoliv kdy opustím domov nebo jsem v přítomnosti někoho kdo o tomhle problému neví začne se mi chtít na záchod a nedokáži to ovlivnit. Nedokáži kvůli tomu chodit ven, do školy ani do práce. Moc nechápu čím to je ale proste když mám pocit ze si nemůžu hned odskočit začne se mi chtít strašně na malou. Začínám pak panikařit a cítím strašnou úzkost cokoliv udělat. V tom stresu nedokáži ani mluvit jen sedím a soustředím se na to abych to vydržela. Uz jsem celkem bezradná. Bojím se ze mi začíná nějaká úzkostná porucha a absolutně nevim jak to řešit. V dnešní době to není tak lehké s psychology a psychiatry. Chtěla bych asi spis psychiatra protože si myslím že tohle se asi nevyřeší jen mluvením a tak. Nikdy jsem u psychologa ani nikde nebyla vůbec nevim jak to probíhá zítra mam první sezení alespoň online na hedepy tak uvidíme no. Měl jste někdy někdo něco podobného nebo máte jakékoliv rady, jsem vděčná za jakou kolik pomoc a radu. ![]()
Na úzkosti naopak spíše zabírají psychoterapie než léky. Koukni třeba na KBT terapii, to by mohlo být pro tebe to pravé.
@Anonymní píše: Více
Nevím, momentálně nejsem moc schopna nikam chodit a ty psychiterapie jsou strašně na dlouho.Taky bych potřebovala nějak to udělat se školou kvůli absenci a celkově nevim jak to cele řešit. Myslím ze to nepůjde tak rychle ale potřebuji to. Nevim zda stačí ty terapie online
Nejdříve zajdi za praktickým lékařem a nechej si otestovat moč a funkci močového měchýře a ledvin. Pokud se vyloučí fyziologická příčina, vyhledej co nejdřív psychiatra, může to být úzkostná porucha a jde to léčit (léky). Souběžně ale vyhledej i psychologa, protože to má nějakou příčinu (začni klidně školním psychologem). Držím palce!
@Veveří U praktického jsme právě byla, teď jsem byla měsíc doma a jen běhala po nemocnici jestli to není proste zánět nebo nevim ale nic se neukázalo. Asi jsem tak nějak tušila že to je spis v hlavě ale doufala jsem že mi pomůže spasmed nebo cokoliv na uvolelni měchýře což bohužel nezabralo no. Nevim co s psychiatrem upřímně můžu byt rada za hedepy jinak bych ani psychologa nenašla. Celkově mají všichni čas az za bůh ví jak dlouho a mam pocit ze se mi to každy den zhoršuje a nevim jak to udělat ve skole potřebovala bych tedy alespon nějaké doporučení na ivp nebo cokoliv co by mi nějak pokrylo absenci a to samé v práci. Momentálně jsem na neplaceném volnu ale pořád se ptají kdy přijdu
Řešit to co nejříve aby se to neprohlubovalo. Nekdy to bez léků bohužel nejde.
@takamine nemáte nějaké rady třeba kde berou i bez objednání nebo tak?
Mohla by to být Agorafobie, léčí se to KBT.
Jak už ti tady někdo psal.
@zlatka639 píše: Více
Bez objednání nikde. Najdi si na internetu psychiatry ve tvém městě a obvolej je, kdy by tě mohli vzít. A udělej to hned v pondělí. Samo se to nezlepší a ano bude to na dlouho, i když s léky možná budeš za pár týdnů fungovat. Léky ti jakoby překryjí, ale nevyléčí. Je pak na tobě začít to řešit s psychologem či terapeutem.
@Hanča1234 píše: Více
Na agorafobii mi to úplně nepřijde, to je doslovně do slova agora = tržiště a původně to bylo myšleno jako strach z otevřených prostor, odkud se nedá rychle utéct do bezpečí, případně získat hned zdravotní pomoc v případě, že se člověku udělá špatně a příznaky venku bývají většinou podobné panické atace, i když možná to, že se někomu chce na wc taky patří pod jeden z příznaků.
Zakladatelko,
Já tedy mám to samé 10 let a tedy nic mi nepomohlo, prostě venku pořád lítám na wc a mám to o to horší, že to mám spojené s retencemi moči a bez cévky pomalu nejdu ani s tříděným odpadem, ale u mě se to vše podchytilo dost pozdě. Podle mě psychofarmaka na tohle taky moc nepůsobí, můžou tedy zmírnit úzkost, ale jinak je podle mě na tomhle potřeba pracovat v terapii, proč se bojíš jít ven, že se ti tam hned chce na wc, co se nejhoršího stane… na to je nejlepší KBT. Podobnou situaci se traduje, že řešil prof. Praško (nestor KBT u nás) s pacientem, který měl strach, že to venku neudrží a počůrá se. Nevím tedy, jestli je to 100% pravda, ale prof. Praško s ním šel ven na expozici a normálně se snad počůral/vyčůral někde venku mezi lidmi, aby pacient viděl, že se nic tak hrozného nestane.
Já mám zmapovaná wc všude, kam cestuji, na doporučení urologa jsem získala Euroklíč k wc. Je to sice nepříjemné, ale jsou horší věci.
@Lollitka Známá ji má a jedním z příznaků, je že má průjem. Tak mě to jen napadlo.
@Hanča1234 píše: Více
Ale jeden z příznaků, ono záleží, pokud zakladatelka nemá jiné příznaky, tak bych si asi nemyslela, že je to úplně agorafobie, ale těžko říct. To určí lékař. Já vždycky agorafobii brala komplexně, jakože bušení srdce, pocit, že omdlím, podlamování nohou, třes, úzkost, na zvracení, dušnost… ale hlavně ten strach, že mám třeba infarkt, nikdo mi nepomůže v tom otevřeném prostranství, potažmo pak v MHD… Já tay furt lítám čůrat a venku mám průjmy, ale agorafobii mi nikdy nikdo neurčil a Dr. tohle ví. Ale nechci vynášet diagnózy, ono je asi jedno, jak se to nazve, hlavní je to včas léčit, u mě to trvalo hodně dlouho, než jsem se dostala na psychiatrii a k psycholožce. Ale s agorafobií a tím močením se pracuje asi podobně a ta KBT za mě nejlepší.
@zlatka639 píše: Více
Pokud studuješ VŠ dálkově, domluv si individuál nebo bohužel přeruš studium. V práci to zatím řeší asi neschopenka. Můžeš trpět OCD - obsedantně kompulzivní poruchou, kdy obsesí je vtíravá myšlenka, že to nezvládneš a že se počůráš a kompulzí, že to zvládneš, jen když budeš doma. Na toto taky funguje KBT, ale musíš co nejdřív najít psychiatra (antidepresiva) a terapeuta KBT. Na internetu najdeš seznam. Když se to podchytí včas, je to dobře léčitelné. V opačném případě to může sklouznout do chronického stavu. Rozhodně to člověk nevyřeší sám.