V čem je problém?

58
12.11.14 16:37

V čem je problém?

Milé povídalky,
doufám, že mi pomůžete rozluštit, proč také náš syn má takový problém se spinkáním..:-( diskuze k tomuto tématu jsem si tu přečetla, v mnohém souhlasím s Vámi, ale přesto bych ráda přidala přesně ten náš „problém“. Synovi bude 10 měsíců. Od porodnice spinká s námi v ložnici ve vlastní postýlce, protože jsem si nedovedla představit, že každé kojení odbíhám do synova budoucího pokojíčku přes chodbu. Syn je kojený, dostává příkrmy (banány, jablky, výživy, maso s bramborem, rýži vynechávám, ikdyž mi to doktorka doporučila, že může - dusí ho). Myslela jsem, že čím bude větší, tím lépe bude spát - nebude mít v noci tolik hlad a tudíž nebude tolikrát vzhůru a nám odpadne uspávání, což je v 90% případů nošení na rukou (má 9kg). Už po příchodu z porodnice jsem si říkala, hlavně na to syna nenaučit, jenže je to naše první dítě a když vám tolik křičí ten malý uzlíček, máte o něj strach. Posledních 6 týdnů je to doslova peklo jsem totalně nevyspaláa, utahaná…například včera - syn spal půl hodiny dopoledne, půl odpoledne, 3/4 hodky navecer…sel spat v 21,30 cca - snažíme se co nejdýl, aby mě ráno neburcoval. Ovšem vstávala sjem asi 12× - po půl hodině-hodině, někdy po 10 minutách..od 4 do 5 jsme se ho snazili uspat, nakonec to vzdali a sel si hrát..usnul v 6,45 s tím, že v 8 mě vzbudil (sotva jsem začala usínat)a poté v 9…jsem už zoufalá a totálně grogy..do toho mám silnou virozu. Přečetla sjem si tu různé rady, nechat vybrečet, odstěhovat do samostatného pokoje, dostatek jídla a málo spánku přes den…doktorka mi řekla jen, to víte má sny, zdá se mu třeba o hračce…kdo to ale má vydržet???mám pocit, že neustojím jednu jedinou noc, natož 2 roky, než se „umoudří“ a nechá si vysvětlit, že teď se prostě jde spinkat…holky budu ráda za vaše rady a zkušenosti, protože tohle jsem tedy opravdu nečekala…myslela jsem, že miminko brečí, když mu něco chybí - hlad, atd a jen někdy, když má svoje vrtochy nebo rostou zuby, ted nevím, jestli mám větší depku ráno (přes den spinká většinou málo a pořád skuhrá - povídá si a vejská, ale je to jakoby nadával a já chci chviličku ticho) a nebo večer z toho, jaká to zas bude noc…dá-li se to vůbec tak nazvat…udělala jsem snad chybu ve výchově? Jak mám nastolit pravidelný režim, když je moc malej? Přece nemůžu udělat - v 8 snídaně, 10-12 spinkání, oběd 14-15 spinkání, hraní, koupání, hrání…není dospělý, aby mu to člověk vysvětlil, a když je nevyspalý, je strašně protivný…a nechat ho…vždyť se uřve - hned má rudý fleky v obličeji, je strašně opuchlej, nudle az na vlasech, kdysi jsem četla o tzv. růstovém spurtu, tak nevím…prosím poraďte..díky moc:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
10905
12.11.14 16:48

A kolik naspí celkem?
Napadá mě nedržet ho tak dlouho vzhůru, když se přetáhne, tak pak možná pořádně nezabere… mám dojem, že jsem to v tomhle věku nechávala volně a mladá si svůj rytmus našla, ale doznávám, že ona byla celkem spací vagon.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5508
12.11.14 17:01

To takhle na dálku těžko poradit. Napíšu pár věcí a zkus se v něčem najít.

1. dítě nepřetahovat (trochu to cítím, když píšeš, že se ho snažíš udržet co nejdéle vzhůru) - musíš poznat, kdy je dítě zralé na spaní, což bývá nějakou dobu předtím, než to začne dávat najevo velmi zřetelně. Jakmile se dostane do přetažení, bude usínat hůř a bude i hůř spát.
  2. častá chyba je zkoušení na nějaký režim a po nějaké době, kdy se dostaví pocit, že to nejde, tak se od toho upustí a zkouší něco jiného. Dítě se pak snaží rodiče řídit, ale samo ještě nepozná, jak by mu to vyhovovalo nejvíc. Takže chce to dobře pozorovat, pak nastavit nějaký režim a vydržet.
  3. večerní rituál - hodně pomáhá dlouhý, třeba hodinový rituál, který je pokaždé stejný a ve stejném čase. Tj. večeře, pohrání si klidovou aktivitou, koupání, pak ještě dokojení, pokud kojíš, pak klidové aktivity v postýlce (zpívání, povídání, pohádka, pak pomazlení a ulehnutí.
  4. co spát s vámi v posteli? Pokud chytáš nervíka, může mít dítě pocit sníženého bezpečí a chce větší blízkost. Takže buď přejít na spaní s tebou v posteli nebo zkoumat, z čeho může ten pocit ztráty bezpečí pramenit (často se měnící pečovatelé, nebo pečovatel jen jeden a nervní)
  5. v 10 měsících už řada dětí spí jen jednou přes den. I tohle může být příčina
  6. další možnost je strava, příliš sladkého, nevhodná strava na noc, ta by měla být sytící, ale lehce stravitelná
  7. některé děti potřebují na spaní tlumené světlo, v úplně tmě mívají pocit ohrožení a budí se.
  8. prodlužované navykání - pokud zvykáš na nějaký režim, a dítě pláče, je chyba ho nechat plakat, pak to zrušit, příště nechat plakat déle a pak zrušit, pak zase déle - dítě si tak vytváří reflex, že mu bude vyhověno teprve když bude řvát tři hodiny, a že tedy nesmí přestat. Správné je naučit dítě vhodné strategii dosahování svého. Pokud bude dítě úspěšné vztekáním, bude se více vztekat, pokud bude dítě úspěšné přimazlením, bude se víc mazlit. Takže tyhle reflexy často pěstují nevědomky rodiče. Je potřeba dítě naučit na strategii sebeprosazování, která je pro rodiče příjemná. Pak na ni ale také reagovat a na nevhodné strategie nereagovat.

Tak to je asi vše, co mě v rychlosti napadlo, třeba něco z toho ti pomůže.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1301
12.11.14 17:05

Co mu dáváš než jde večer spát? myslím na jídlo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4190
12.11.14 17:07

Maličkej na rytmus teda rozhodnep není. U obou holek jsem hned po šestinedeplí zavedla ukládání v pravidelnou dobu, večerní ritual, jestli chceš v noci odstavit, tak ať jednu dvě noci vstáva k prckovi otec. Dá dudliká. Pochová a zpět do postýlky… V tuhle dobu může být noční kojení třeba už jen o zvyku. V kočárku přes den nespí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
653
12.11.14 17:08

@petra1911 každé dítě je jiné, takže ti jen popíšu, co zabralo u nás. Předně jsme malého ve třech měsících dali na noc do vlastního pokojíčku (měla jsem tam postel, kde jsem kojila/krmila) a nechávali jsme otevřené dveře. Přes den spával v kočárku - uvozila jsem ho v obýváku a jak zabral, šoupla jsem ho do přítmí do předsíně. V půl roce se nám začal v noci víc budit a špatně spal i přes den. A tak manžel prostě v noci zavřel dveře od pokojíčku, že ho asi rušíme. A fakt začal spát ze dne na den zase dobře. A já jsem ho začala dávat i na denní spaní do postýlky v pokojíčku. Týden to bylo s pláčem, ale naučil se a začal spát dobře a pravidelně 2× denně. Krom toho pomohlo koupit kolotoč nad postýlku (ten na baterky, co jede 15 minut v kuse sám), zatahovat závěsy a mít v postýlce mantinel, aby při usínání nekoukal do prostoru, protože to ho vždycky rozebralo.
Taky ho budilo to, že mu vypadl dudlík a neuměl si ho podat sám (naučil se), že si v noci ve spaní sedl a neuměl si sám zase lehnout (naučil se), že měl žízeň a neuměl si sám podat lahvičku (nenaučil se dodneška :roll: ) a další.
Jinak nám malý celé dny řval až do roka. Pak začal rovnou mluvit. Byl prostě extrémně hlučný a nebylo to vždycky tím, že by mu něco scházelo. Prostě si tak vyvřískával. Je fakt, že jsem byla úplně vyčerpaná a občas jsem doma nosila špunty v uších.
Dneska je mu skoro dva a půl a huba mu jede celý den. Dřív než oči otevře ráno pusu. A večer nejprve zaklapne víčka a až potom papulu. Ale spí od roka velmi dobře celou noc, budí se jen výjimečně a přes den taky není problém. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
785
12.11.14 17:09

Dcera je nespavec od kojeneckého věku. Než jsem si zvykla na její relativní nespavost. Zjistila jsem, že jako miminko naspí v krátkých a nepravidelných intervalech 12hod z 24hod. Měla jsem první měsíce pocit mátohy. Jako batole si to zkrátila na osm hod. V dospívání se ustálila na šesti hod. Druhá dcera má pravý opak.Tak snad mohu tvrdit, že potřeba spánku je u dětí velmi odlišná. Když je dítě přes den plné života, šťastné a veselé, tak mu spánek nechybí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25099
12.11.14 17:17

@petra1911 Jestli máš virózu, je dost možné, že ji má taky. Potom je jasný, že brečí. Může mít silnou bolest v krku a může ho bolet celé tělo. Zkoušíš mu průběžně měřit teplotu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3088
12.11.14 17:20

Taky mi přišla dcerka maličká, abych jí dávala nějaký režim. Snažila jsem se lehce držet - třeba koupání plus mínus v danou dobu, spaní tak nějak jsem nechala na ní. Většinou jsem vypozorovala, že pravidelně spala dopo i odpo ve stejnou dobu - začala tak usínat. Později jsme učili spát po obědě - byl oběd ve 12h a mezi 12:30-13:00 jsme šly uspávat - aby si bříško nejprve odpočinulo chvíli.

Taky se budívala někdy vícekrát, dala jsem jí UM přes noc, někdy i 2×, vyžahla flašku a spala dál. Dávali jsme jí na střídačku s manželem na noc spát do postýlky - položili jsme jí a šli. Jako menší měla uspávačky - od Chicca hračku na postýlku, co hrála různé melodie a u toho usínala. Pak jsme to dali pryč, povídala si a usínala. Jinak když neměl manžel ranní zrovna, vstával v noci, nebo ráno on. Abych se i já měla možnost lépe vyspat.

Každopádně bych naučila usínat třeba do 21.h. Jako menší dcerka usínala klidně až po 22.h, ale snažili jsme se to pomalu posouvat. Nyní má 3,5 roku a chodíme lehnout do 20:30. Na večeři dát něco hutnějšího, aby dítko nemělo hned hlad.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25099
12.11.14 17:22

Jinak v tomto věku fakt často rostou ty zoubky. Dceři se zrovna v 10 měsících klubalo 6 zubů najednou. To bylo peklo. Nebylo měsíc nic vidět a pak! síla.
Taky jak říkají holky, možná, jak spí často a málo, tak je rozhozený. Náš režim u obou dětí v 10 měsících byl tento:

• 20:00 - 06:00 noční spánek
  • 09:00- 11:00 dopolední spánek
  • 14:00-16:00 odpolední spánek
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29577
12.11.14 17:25
@petra1911 píše:
Jak mám nastolit pravidelný režim, když je moc malej? Přece nemůžu udělat - v 8 snídaně, 10-12 spinkání, oběd 14-15 spinkání, hraní, koupání, hrání…není dospělý, aby mu to člověk vysvětlil
:lol: :lol: :lol: ale právě TOHLE je základ spokojeného spánku dítěte i maminky, když se s tím začne co nejdřív. Děti právě milují! režim, tu jistotu, kdy ví, co po čem následuje, ony to nepotřebují vysvětlovat, nýbrž vnímat.
Psát o tom tom, že uhoupávat dítě na rukách je cestou do pekel je věc druhá…
Navíc -malej může být nemocnej, nebo zuby, zkus mu dát navečer jednu dávku Nurofenu. Jestli usne a bude spát, ulevilo se mu.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18000
12.11.14 17:40

Rezim je zaklad. Mojemu je stejne jako tvemu a ma vicemene stejny rezim uz pul roku. Diky tomu je to spokojeny miminko, co si hraje vetsinu dne samo, spi pres den 4 hodiny a v noci celou noc.
Nespi ti protoze jsi ho nenaucila usinat samotneho. Kdyz se to nauci nebude pokazde kdyz se probudi vyzadovat tvoji asistenci ale proste si usne sam :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35781
12.11.14 19:02

Mala taky spala s nami, kdyz se v 9m budila v noci co hodinu prestehovali jsme ji do pokojicku a byl klid.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
58
19.11.14 17:55

Holky děkuju moc za rady:-) pokusím se odpovědět nebo reagovat na všechno, protože malý usnul, mám konečně chvilku na vás

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
58
19.11.14 17:56
@Knihomyš píše:
A kolik naspí celkem?
Napadá mě nedržet ho tak dlouho vzhůru, když se přetáhne, tak pak možná pořádně nezabere… mám dojem, že jsem to v tomhle věku nechávala volně a mladá si svůj rytmus našla, ale doznávám, že ona byla celkem spací vagon.

pres den, tak 3 hodiny, v noci se už druhý měsíc budí skoro hodinu co hodinu, kdyz to zprumeruju…taky jsem se snazila nechavat to volne..ale asi je to problém, protoze jinak uz ne :roll: vim..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Babysense II

• (4.8) + 25 recenzí

4C 401

• (5) + 19 recenzí