Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Milé povídalky,
doufám, že mi pomůžete rozluštit, proč také náš syn má takový problém se spinkáním..:-( diskuze k tomuto tématu jsem si tu přečetla, v mnohém souhlasím s Vámi, ale přesto bych ráda přidala přesně ten náš „problém“. Synovi bude 10 měsíců. Od porodnice spinká s námi v ložnici ve vlastní postýlce, protože jsem si nedovedla představit, že každé kojení odbíhám do synova budoucího pokojíčku přes chodbu. Syn je kojený, dostává příkrmy (banány, jablky, výživy, maso s bramborem, rýži vynechávám, ikdyž mi to doktorka doporučila, že může - dusí ho). Myslela jsem, že čím bude větší, tím lépe bude spát - nebude mít v noci tolik hlad a tudíž nebude tolikrát vzhůru a nám odpadne uspávání, což je v 90% případů nošení na rukou (má 9kg). Už po příchodu z porodnice jsem si říkala, hlavně na to syna nenaučit, jenže je to naše první dítě a když vám tolik křičí ten malý uzlíček, máte o něj strach. Posledních 6 týdnů je to doslova peklo jsem totalně nevyspaláa, utahaná…například včera - syn spal půl hodiny dopoledne, půl odpoledne, 3/4 hodky navecer…sel spat v 21,30 cca - snažíme se co nejdýl, aby mě ráno neburcoval. Ovšem vstávala sjem asi 12× - po půl hodině-hodině, někdy po 10 minutách..od 4 do 5 jsme se ho snazili uspat, nakonec to vzdali a sel si hrát..usnul v 6,45 s tím, že v 8 mě vzbudil (sotva jsem začala usínat)a poté v 9…jsem už zoufalá a totálně grogy..do toho mám silnou virozu. Přečetla sjem si tu různé rady, nechat vybrečet, odstěhovat do samostatného pokoje, dostatek jídla a málo spánku přes den…doktorka mi řekla jen, to víte má sny, zdá se mu třeba o hračce…kdo to ale má vydržet???mám pocit, že neustojím jednu jedinou noc, natož 2 roky, než se „umoudří“ a nechá si vysvětlit, že teď se prostě jde spinkat…holky budu ráda za vaše rady a zkušenosti, protože tohle jsem tedy opravdu nečekala…myslela jsem, že miminko brečí, když mu něco chybí - hlad, atd a jen někdy, když má svoje vrtochy nebo rostou zuby, ted nevím, jestli mám větší depku ráno (přes den spinká většinou málo a pořád skuhrá - povídá si a vejská, ale je to jakoby nadával a já chci chviličku ticho) a nebo večer z toho, jaká to zas bude noc…dá-li se to vůbec tak nazvat…udělala jsem snad chybu ve výchově? Jak mám nastolit pravidelný režim, když je moc malej? Přece nemůžu udělat - v 8 snídaně, 10-12 spinkání, oběd 14-15 spinkání, hraní, koupání, hrání…není dospělý, aby mu to člověk vysvětlil, a když je nevyspalý, je strašně protivný…a nechat ho…vždyť se uřve - hned má rudý fleky v obličeji, je strašně opuchlej, nudle az na vlasech, kdysi jsem četla o tzv. růstovém spurtu, tak nevím…prosím poraďte..díky moc:-)
A kolik naspí celkem?
Napadá mě nedržet ho tak dlouho vzhůru, když se přetáhne, tak pak možná pořádně nezabere… mám dojem, že jsem to v tomhle věku nechávala volně a mladá si svůj rytmus našla, ale doznávám, že ona byla celkem spací vagon.
To takhle na dálku těžko poradit. Napíšu pár věcí a zkus se v něčem najít.
Tak to je asi vše, co mě v rychlosti napadlo, třeba něco z toho ti pomůže.
Maličkej na rytmus teda rozhodnep není. U obou holek jsem hned po šestinedeplí zavedla ukládání v pravidelnou dobu, večerní ritual, jestli chceš v noci odstavit, tak ať jednu dvě noci vstáva k prckovi otec. Dá dudliká. Pochová a zpět do postýlky… V tuhle dobu může být noční kojení třeba už jen o zvyku. V kočárku přes den nespí?
@petra1911 každé dítě je jiné, takže ti jen popíšu, co zabralo u nás. Předně jsme malého ve třech měsících dali na noc do vlastního pokojíčku (měla jsem tam postel, kde jsem kojila/krmila) a nechávali jsme otevřené dveře. Přes den spával v kočárku - uvozila jsem ho v obýváku a jak zabral, šoupla jsem ho do přítmí do předsíně. V půl roce se nám začal v noci víc budit a špatně spal i přes den. A tak manžel prostě v noci zavřel dveře od pokojíčku, že ho asi rušíme. A fakt začal spát ze dne na den zase dobře. A já jsem ho začala dávat i na denní spaní do postýlky v pokojíčku. Týden to bylo s pláčem, ale naučil se a začal spát dobře a pravidelně 2× denně. Krom toho pomohlo koupit kolotoč nad postýlku (ten na baterky, co jede 15 minut v kuse sám), zatahovat závěsy a mít v postýlce mantinel, aby při usínání nekoukal do prostoru, protože to ho vždycky rozebralo.
Taky ho budilo to, že mu vypadl dudlík a neuměl si ho podat sám (naučil se), že si v noci ve spaní sedl a neuměl si sám zase lehnout (naučil se), že měl žízeň a neuměl si sám podat lahvičku (nenaučil se dodneška
) a další.
Jinak nám malý celé dny řval až do roka. Pak začal rovnou mluvit. Byl prostě extrémně hlučný a nebylo to vždycky tím, že by mu něco scházelo. Prostě si tak vyvřískával. Je fakt, že jsem byla úplně vyčerpaná a občas jsem doma nosila špunty v uších.
Dneska je mu skoro dva a půl a huba mu jede celý den. Dřív než oči otevře ráno pusu. A večer nejprve zaklapne víčka a až potom papulu. Ale spí od roka velmi dobře celou noc, budí se jen výjimečně a přes den taky není problém. ![]()
Dcera je nespavec od kojeneckého věku. Než jsem si zvykla na její relativní nespavost. Zjistila jsem, že jako miminko naspí v krátkých a nepravidelných intervalech 12hod z 24hod. Měla jsem první měsíce pocit mátohy. Jako batole si to zkrátila na osm hod. V dospívání se ustálila na šesti hod. Druhá dcera má pravý opak.Tak snad mohu tvrdit, že potřeba spánku je u dětí velmi odlišná. Když je dítě přes den plné života, šťastné a veselé, tak mu spánek nechybí.
@petra1911 Jestli máš virózu, je dost možné, že ji má taky. Potom je jasný, že brečí. Může mít silnou bolest v krku a může ho bolet celé tělo. Zkoušíš mu průběžně měřit teplotu?
Taky mi přišla dcerka maličká, abych jí dávala nějaký režim. Snažila jsem se lehce držet - třeba koupání plus mínus v danou dobu, spaní tak nějak jsem nechala na ní. Většinou jsem vypozorovala, že pravidelně spala dopo i odpo ve stejnou dobu - začala tak usínat. Později jsme učili spát po obědě - byl oběd ve 12h a mezi 12:30-13:00 jsme šly uspávat - aby si bříško nejprve odpočinulo chvíli.
Taky se budívala někdy vícekrát, dala jsem jí UM přes noc, někdy i 2×, vyžahla flašku a spala dál. Dávali jsme jí na střídačku s manželem na noc spát do postýlky - položili jsme jí a šli. Jako menší měla uspávačky - od Chicca hračku na postýlku, co hrála různé melodie a u toho usínala. Pak jsme to dali pryč, povídala si a usínala. Jinak když neměl manžel ranní zrovna, vstával v noci, nebo ráno on. Abych se i já měla možnost lépe vyspat.
Každopádně bych naučila usínat třeba do 21.h. Jako menší dcerka usínala klidně až po 22.h, ale snažili jsme se to pomalu posouvat. Nyní má 3,5 roku a chodíme lehnout do 20:30. Na večeři dát něco hutnějšího, aby dítko nemělo hned hlad.
Jinak v tomto věku fakt často rostou ty zoubky. Dceři se zrovna v 10 měsících klubalo 6 zubů najednou. To bylo peklo. Nebylo měsíc nic vidět a pak! síla.
Taky jak říkají holky, možná, jak spí často a málo, tak je rozhozený. Náš režim u obou dětí v 10 měsících byl tento:
@petra1911 píše:
Jak mám nastolit pravidelný režim, když je moc malej? Přece nemůžu udělat - v 8 snídaně, 10-12 spinkání, oběd 14-15 spinkání, hraní, koupání, hrání…není dospělý, aby mu to člověk vysvětlil
Rezim je zaklad. Mojemu je stejne jako tvemu a ma vicemene stejny rezim uz pul roku. Diky tomu je to spokojeny miminko, co si hraje vetsinu dne samo, spi pres den 4 hodiny a v noci celou noc.
Nespi ti protoze jsi ho nenaucila usinat samotneho. Kdyz se to nauci nebude pokazde kdyz se probudi vyzadovat tvoji asistenci ale proste si usne sam ![]()
Mala taky spala s nami, kdyz se v 9m budila v noci co hodinu prestehovali jsme ji do pokojicku a byl klid.
Holky děkuju moc za rady:-) pokusím se odpovědět nebo reagovat na všechno, protože malý usnul, mám konečně chvilku na vás
@Knihomyš píše:
A kolik naspí celkem?
Napadá mě nedržet ho tak dlouho vzhůru, když se přetáhne, tak pak možná pořádně nezabere… mám dojem, že jsem to v tomhle věku nechávala volně a mladá si svůj rytmus našla, ale doznávám, že ona byla celkem spací vagon.
pres den, tak 3 hodiny, v noci se už druhý měsíc budí skoro hodinu co hodinu, kdyz to zprumeruju…taky jsem se snazila nechavat to volne..ale asi je to problém, protoze jinak uz ne
vim..