Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@1024 Důležitý je aby se vyspali všichni, takže ať večer chodí spát klidně o půlnoci
určitě to neškodí…já chci taky, pětileťák nespal ještě jedinou noc v kuse (bohužel ho svědí ekzém, tak ho hlídáme, aby se nerozškrábal do krve) ![]()
@axaxa Díky za podporu, já si připadala jak krkavec, že tu děcko lítá ještě v deset
Taky mám dítko sovu (je mu 4,5 roku)…když je podle něj, tak chodit spát po desáté a vstávat v deset je úplně ideální…a přes den nespí (tak fungují víkendy, prázdniny)…
v týdnu musí vstávat v sedm, ve školce usne na dvě hodiny (je neprobuditelný) a večer ho nemůžem dostat do postele, protože je v plné formě a ráno ho zase nemůžu dostat z postele…
pokud jde ze školky po obědě, tak přes den nespí vůbec a je schopen zalehnout v osm a ráno bez problémů vstát…no ale ve školce musí být až do odpoledne, takže máme krizové večery (nervozní rodiče) a krizová rána (nervozní dítě) skoro na denním pořádku…
pořád říkám, že si hlavně musí najít práci odpovídající jeho režimu ![]()
co se zakladatelky týče, tak pokud to nevadí režimu rodiny, tak bych to tak klidně nechala…
a k druhému dotazu…myslím, že malému dítěti neublíží, když chodí spát v deset…
Ja mam uplne skvelou kombinaci - prvni je sova, druhy skrivan…
Ale vzhledem k tomu, ze starsi jeste v posteli i pul hodiny vykecava, tak mi preucuje na sovu i mladsiho
Po o chodi odpocivat oba, nladsi usne, starsi vi, ze musi byt v posteli a aspon odpocivat - ovsem kazdy musi byt v jinem pokoji. Ve skolce mladsi usina, starsi jen vyjimecne - to pak poznam, ze na nej neco leze.
Jinak ve skolce momentalne pracuju a zezacatku jsem se rodicu ptala, jestli doma spavaji nebo ne. Usnou ve velke vetsine vsichni, ale pokud se probudi driv, nenutim je lezet a povolim jim vstavat driv. Pokud je vzhurtu uz vetsina deti, tak spacimu zbytku roztahnu zavesy a necham je probudit hlukem hrajicich deti…
No, naše malá je asi kombinací sovy a skřivana, není schopná sama „odpadnout“, zkoušeli jsme to. Musím ji prostě dát spát a vydržet její půlhodinové rejdění, točení, přetáční… Večer by řádila, ráno mě tahává brzy z postele.
Včera jsme opět zkoušeli, jestli sama odpadne, ani náhodou, jen jsme nastoupili do auta a nastartovali, už spala.
Kolem druhé dávám spát… No, nechce, opět točení, přetáčení, že si kolikrát říkám, že to nemá cenu, jenže když zabere, tak poslední asi dva tři týdny vydrží spát v kuse dvě hodiny, takže unavená asi bude.
Jen mě hrozně ubíjí, že když ji dávám spát, tak je „čilá“ a dělá v posteli psí kusy. Holky, nemáte to některá stejné?
Dobrý den, mám 19.měsíčního syna. Když ho dám spát o pul 7 vecer vstava mi o pul 6 rano a kdyz ho dam spat v 8vecer je to to same, poradi mi nekdo co mam delat aby mi vstaval treba kkolem 7-8hod? odpoledne chodi spat od 11hod do 13.30zhruba.uz jsem na prasky z toho. prosim poradte mi:-) dekuji vsem co maji stejne zkusenosti
Pokud vstává stejně i když posuneš večerní ukládání, tak má asi tak nastavené vnitřní hodiny a moc s tím neuděláš…
já taky ať dám spát malýho v šest nebo v deset večer, vstává pořád stejně…
maximálně můžeš zkusit zatemnit okna a když se v těch šest vzbudí, tak nevyndavat z postýlky, zkusit dát napít a zase položit, třeba ještě zabere.
Zatemnenou mam celou noc, a on spi se mnou ve velke posteli a stejne se mi budi.oono je to zvlastni.je cas kdy se mi budi v 7 rano a pak pul roku zase o pul 6 a driv a zase stejne.je to na nervy.budu to ale zkouset dal posunovat spani apod.snad to bude lepsi
Malé jsou dva roky a večer usíná taky až mezi devátou a půl desátou. Ráno vstává kolem osmé, pokud se vzbudí dřív, obyčejně chce ještě chvíli ležet. Po obědě chodí spát cca na hodinu, pokud se ráno probudí třeba už v půl osmé, odpo spí i dvě hodiny. Po obědě usíná snadno a docela v pravidelnou dobu (kolem jedné). Večer se snažím, aby byla po osmé v posteli, ještě chvíli čteme nebo vyprávím pohádku nebo co jsme ten den zažily a pak už leží. Někdy si vyžádá jít na nočník, ale jinak už leží, ale neusne dřív jak za hodinu. Nevím co s tím, ale ráno budit nechci, protože spí tvrdě a odpoledne taky. Asi máme taky sovu ![]()
Holky, mamky, tiše závidím.
Malá vstává kolem šesté (jsem šťastná, že už tak pozdějí, do 14 měsíců vstávala kolem páté a i dříve), je stále čilá, dávám spát kolem půl druhé, trvá to tak 20 minut (ale to přetáčení!!!), takže si kolikrát myslím, že neusne, pak vydrží spát i dvě hodiny.
Večer usíná cca kolem půl deváté, rituály začínáme už o 7:15, když začínám koupat, pak mazání, oblíkání, knížky, mlíko, zpívání, spánek? Opět tyátr.
Šmarjá, co já bych za to dala
Ewiccka
Mě takhle chodí spát 10 měsíční syn..a to jsem za to šťastná! Podařilo se nám ho naučit chodit spát „už“ před desátou, z původní půlnoci až jedné ranní..fakt děs běs. Ráno vstává v půl osmé a spát chodí, nezávisle na programu dne, jednou dopoledne a jednou odpoledne, celkem maximálně na tři hodinky. Mě to vyhovuje a jemu, tdá se, taktéž.. Myslím, že pokud to okolnosti nevyžadují, nemusíme prcky snad zbytečně stresovat buzením, jejich následně špatnou náladou a pak tím, že z toho máme nervy na pochodu (mluvím za sebe). Toť můj názor
![]()
Tohle měla být reakce na „1024“…jsem tu nová a nějak se mi nepodařilo, aby se to k tomu připsalo, tak se omlouvám ![]()
Ahojky, nepíšu svoji zkušenost, mám skřivany vstávající denně v pět, ale zkušenost z práce, ze školky. Jedna maminka měla samé odpolední v práci, chodila na deset a do deseti do večera, syn usínal denně mezi jedenáctou a půlnocí, do školky nikdy nepřišel na osm, ale mezi devátou a půl desátou, nestihl si pohrát, do činnosti se nazapojovat, děti ho mezi sebe nevzali, po obědě odpadal, ve dvě nešel vzbudit, pak si ani nehrál protože mu dlouho trvalo sníst svačinu, vyzvedávala ho sestra hned jak šla ze školy, doma obživl a řádil až do půlnoci. Za celé 3 roky docházky do školky se nich nezměnilo, syn trpěl přístupem a prací matky, život je někdy těžký, ale tohle byl fakt extrém. Pamatuji si ho jako stále zívajícího chlapce, věčně unaveného, bez zájmu.
Já mám asi štěstí…od malička obě děti chodily spát v 18.30 a vstávali v 7 ráno, i jako miminka..ted mají holky 9 a 4 roky a chodí spát v 19.30 a vstávají v 7 ráno, beze změn, jen o víkendech, povolíme občas do 21,když jsme na návštěvě nebo máme návštěvu a zaručeně budou spát do 8 rána…o velkých prázdninách když jdeme na koncert nebo někam a zdržíme se, že jdou spát kolem 22,tak vstávají v 9ráno. No a máme to pořád stejné. Mladší přes den spinká už rok, jen když je nemocná, jinak bez spánku. A i když někdy mi známí říkají, že nejsem normální, mmít takový režim, já vidím, že mým holkám svědčí, tak proč ne, sice občas když se chci někde zdržet, mám smůlu, ale co nadělám, děti jsem si moc přála, tak musím pro ně trošku obětovat. ![]()
Ahoj holky, chtela bych se zeptat, jestli ted zmena casu zmenila spani vasich deti, resp. deti ve veku kolem 18 mesíců? syn už 4.den vyspává do 9, dnes dokonce jeste spi… je ale pravda, ze tim je vse posunute, chodi pak spat kolem 14.hod. a pak az ve 22.hod. coz je na palici. asi ho ale necham jeste par dni, jestli se to neutrepe do „klasicekeho“ rezimu, kdy vstaval max. v 8 a nebo ho mam budit?