V kolik budit, nebo nechat vyspat?

Anonymní
26.1.13 16:14

V kolik budit,nebo nechat vyspat?

Ahojky, píšu za kamarádku proto anonymně. její dcera má něco trochu přes dva a půl roku, je docela živá, nechce chodit brzo spát, takže třeba v 9 nebo v 10 hodin, a to nechodí spát po obědě. ráno by chrupala do 10 i do 11 hodin a logické by bylo jí vzbudit brzo, ale když jí vzbudí brzo, holka se vzteká, nechce snídat a pak usne po obědě, ale večer opět nechce jít brzy, protože si to vynahradila po obědě. měla by tedy budit brzy a bojovat s rozběsněnou dcerou, nebo jí nechat spát jak ona potřebuje? :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
71
26.1.13 16:28

Mám dvouletou a taky usíná na desátou a ráno se budí mezi devátou a desátou a musim říct, že mi to absolutně vyhovuje.Jo a přes den taky nespi, to by pak dřív jak po jedenácté nezabrala… Otázkou je jaký je rytmus rodiny. A taky, jestli se malá chystá do školky. Protože to bude muset vstávat brzo. Jinak jestli jim to vyhovuje, tak bych to přes koleno nelámala, hlavně když spi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
996
26.1.13 16:29

Ja bych se mozna snazila to posunout o tu hodinku, tedy vzbudit v devet rano a vecer dat v devet spinkat. Mame 2,5 leteho syna, ktery nechce po obede spat a kdyz uz se parkrat podarilo, ze usnul, tak se nam ho podarilo uspat az o pul dvanacte v noci, tak radeji uz spavat nedavam a davam ho pouze odpocivat u pohadky. Nyni usina mezi sedmou a osmou vecer a rano mezi osmou a devatou vstava.
Ono se lehce radi a tezko kona, kazde ditko je jinak spave, ale az zacne dite chodit do skoly, bude muset vstavat v sedm, odpocivat nebo spinkat po obede a chodit driv spat. Sice to prvni dny pro dite bude hrozny, nez si zvykne, bude unavene a protivne, ale brzy si na rezim zvykne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44228
26.1.13 16:31

Myslím, že jde o dítě - noční sovu..Je to geneticky dané, nedá se s tím moc dělat. Nedávno o tom říkali i v rádiu, to mi jen utvrdilo můj názor na to - mám čtyřletou noční sovu a k vůli tomuto jsem často ztrácela nervy.

Nechávat vyspat jí nemůžu, protože je druhé dítě v pořadí, nejstarší potom začal chodit do školky, teď chodí už do školy, do školky chodí ona a máme ještě půlroční miminko.
Nejstarší dítko a nejmladší dítko jsou skřivánci, usínají brzy a vstávají brzy..

Každopádně to dítě, které chce ponocovat, musí mít nějaký režim, je nutné dát najevo, že to tak nejde, v určitou hodinu trvat na ulehnutí nebo aspoň na pobytu ve svém pokoji nebo místnosti určené ke spaní - u mimina, nijak zvlášť se v pozdních večerních hodinách dítěti nevěnovat, maximálně nechat svítit malou lampičku..Ráno je nutné vzbudit, dítě bude protivné, bude to chvíli trvat, než si na to zvykne. Což chápu, protože já - skřivan, jsem taky jak přeražená palicí, když nemůžu jít rozumně brzy spát.

O víkendech nechávám naší noční sovičce volný režim - večerku má až ve 21:30, pokud chce a ráno ji nechávám spát podle potřeby - vstává poslední z rodiny.

Pokud jsi to myslela třeba tak, že chceš kritizovat výchovu kamarádky, tak věz, že to není tak jednoduché. Je to v dítěti. Mám tři děti a kdybych neměla tu zkušenost, taky bych si mohla myslet cosi o špatné výchově a volném režimu..Co já jsem se k vůli jejímu pozdnímu usínání navztekala a nabrečela, když už jsem padala večer „na hubu“ a ona stále čilá..Je taková od příchodu z porodnice, má tendenci ponocovat a vyspávat, na rozdíl od mých zbývajících 2 dětí.

Teď už je ale nejhorší za námi, má 4 roky a jde se s ní jakž takž domluvit na pravidlech, vysvětlit jí, že si bude v klidu a potichu hrát a že se jí večer už věnovat nebudu, že nebude běhat, ale může si prohlížet knížky nebo si hrát na gauči s panenkami - v pokojíčku ani v ložnici to nejde, protože tam spí nejstarší dítko a miminko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.1.13 16:37

Myslela jsem to mamči spíš i tak, jestli té malé nemůže uškodit když vstane v 10h a v 10h až má snídani pak až ve 13 hodin třeba oběd? Do školky se nechystá, její maminka čeká brzy druhé dítě a když si může s malou přispat, tak se nezlobí. Jednou jí holka spala i do 12ti a nešla spát moc pozdě. Může prostě nějaké dítě být víc spavé a je lepší mu teda nechat jeho rytmus a přizpůsobit tomu jídlo, nebo se ho snažit předělat? Nebo by mě ještě zajímalo, jestli násilně nutit dítě jít spát, dát ho do postýlky a nechat ho tam než usne, nebo taky nenutit?

• Citovat
  • Upravit
Run
20807
26.1.13 16:41

@Jana206 ani nevíš, jak krásně se mi to čte :mrgreen: Malý je teda patnáct měsíců, ale i kdybych se postavila na hlavu, nepůjde spát dřív než ve 21 hod.. Občas se mi jí povede uspat třeba v 19.30 ale ona se stejně vzbudí a pak je vzhůru o to déle.. A to jsem vyzkoušela už všemožné posouvání denního spaní..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44228
26.1.13 16:44
@Anonymní píše:
Myslela jsem to mamči spíš i tak, jestli té malé nemůže uškodit když vstane v 10h a v 10h až má snídani pak až ve 13 hodin třeba oběd? Do školky se nechystá, její maminka čeká brzy druhé dítě a když si může s malou přispat, tak se nezlobí. Jednou jí holka spala i do 12ti a nešla spát moc pozdě. Může prostě nějaké dítě být víc spavé a je lepší mu teda nechat jeho rytmus a přizpůsobit tomu jídlo, nebo se ho snažit předělat? Nebo by mě ještě zajímalo, jestli násilně nutit dítě jít spát, dát ho do postýlky a nechat ho tam než usne, nebo taky nenutit?

Uškodit jí to nemůže, naopak, bude velmi dobré, pokud se může přizpůsobit jejímu rytmu.
Ale bude mít jednou velký, velký problém. Dítě se bude muset chtě nechtě naučit chodit brzy spát a brzy vstávat - později školka, škola. Na druhou stranu, starší dítě už je ale přizpůsobivější a tvárnější, nemusí být ze všeho vykolejené a protivné..
Nenechávala bych extrém, ale taky bych u noční sovičky netrvala na tom, že musí být v 8 hodin v posteli :?

Mě to absolutně nevyhovovalo, k vůli sobě a hlavně k vůli režimu rodiny. Dceru jsem budila, rušila a posunovala jí odpolední spánky. K vůli těmto umělým zásahům byla protivná nesnesla žádnou změnu..Možná to nebylo jen k vůli tomu, může to samozdřejmě být i povahová vlastnost, ale vliv to určitě má..

Dětem, kterým nejsem nucena rušit režim spánku, jsou pohodovější a přizpůsobivější..
Nejmladší holčička má 7 měsíců, ta se sice taky musí přizpůsobit, co se týče dne - chodíme do školy, do školky, na kroužky. Ale ona si udělala režim podle toho, spí dvakrát denně hodinu v kočárku, ale večer usíná samovolně brzy a taky se samovolně brzy budí. Někdy už před 6 ráno. S tím by taky mnohé maminy nebyly spokojeny, taky tu o tom běží diskuze a zase hledají fígle, jak posunout ranní vstávání.
Mě to vyhovuje maximálně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
325
26.1.13 16:49

Ja bych ji to zkusila posunout treba o pul hodiny vecer a treba po mesici zase o pul hodiny, aby se dostala aspon na tu devatou vecer. Pokud jim to takhle ale vyhovuje, tak se ji to casem asi upravi samo. Me by trochu chybel vecer s manzelem :lol:
Nemyslim si, ze by ji pozdni snidane uskodila, ma asi cely posunuty rezim. Pocitam, ze veceri nebo posledni jidlo dne taky nema kolem seste jako deti, co chodi spat v osm…
Jinak my musime vzdycky dopo i odpo ven. Pokud nejdeme dopo, deti nespi po obede a pokud vynechame odpoledni prochazku, tak zase spatne usinaji vecer. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1038
26.1.13 16:50

Tak když nikam nespěchají, nechala bych jí :)..já před druhým rokem mladšímu synovi spaní přes den zrušila…starší přestal sám spát přes den v 15. měsích, a bez spaní to naší rodině vyhovuje víc

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
zichisek
26.1.13 17:00

TAk záleží do kolika spí zbytek rodiny. Mě dcera vstává mezi 7.30 - 8 hod a pro nás je to tak ideální, muž vstává do práce. Pokud bych sama vstala v 7 a dítě mi saplo do 11, zkusila bych mu postupně posunovat nenásilně budíček, třeba o 15 minut dříve a postupně bych se dopracovala na hodinu ve kterou bych chtěla aby vstávalo.
Já osobně potřebuji večer pracovat, žehlit nebo jdu taky ve 22 spát, tak chci mít večer „klid“, proto chodí dcera spát ve 20 hodin i když se jí to občas nelíbí.

• Citovat
  • Upravit
2969
26.1.13 17:34

Zrovinka jsem chtěla zakládat diskuzi jaký model spaní batolete by jste podpořily. Zakladatelce se tedy omlouvám a doufám, že se nebude zlobit. Já osobně bych dcerku kamarádky ráno raději budila, ona by si za pár dní zvykla. Navíc jednou bude chodit do školky.

Prosím tedy též o radu. Mladej má 2,5 roku, od podzimu po obědě nespí. Chodí spát kolem 20-té, v noci se několikrát vzbudí jekotem a ráno kolem 5-6-té se dožaduje lahve. Pak chrápe až do 8-mi.My oba nevyspalí, vynervovaní.
Teď ale 3× po sobě vstal v 8,odpoledne si dal po o 2 hodinky, v noci usnul kolem 22-té a spí celou noc až do 8-mi :potlesk:. Ale právě nevím, zda je dobré, aby tak malé dítko šlo spát takto pozdě :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1038
26.1.13 17:58

@1024 já myslím, že to nevadí, když není přes den unavený, protivný…když je dobrý den tak naši kluci usnou okolo 21 hod., vstáváme s mladším v 5:30, starší se budí o hodinu později..horší je když jdou spát ve 23 hod - když jsou rozlítaní, nemocní, mají moc zážitků :) a doba vstávání je stejná, to je hrozný :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
26.1.13 18:06

Jakozto rozena sova pohlasuju, ze kdyz je potreba pravidelne ranni vstavani, tak si i sov zvykne (a je to snazsi, pokud je rezim opravdu kazdy den stejny, tedy i o vikendech). Takze nez pujde do skolky, tak ji budou muset trochu preucit, ale pokud ted bude doma se souroencem, tak to bude za dlouho a pak uz se s ni pujde i domluvit.
Nevidim na tom nic skodliveho, to by cela jizni Evropa byla „poskozena“, tam ti maly deti litaj jeste v 9 vecer na hristich :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2969
26.1.13 18:09

@axaxa Právě do teď přes den protivný nebyl a to nespal po o. Teď jednou usnul v kočárku a po 3 další dny po o únava, řev, tak se vyspal a v noci pokoj :nevim:.
Večer sice není klidu, ale zase se v noci vyspíme min. 8 hod. v kuse :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1038
26.1.13 18:19

@1024 Důležitý je aby se vyspali všichni, takže ať večer chodí spát klidně o půlnoci :mrgreen: určitě to neškodí…já chci taky, pětileťák nespal ještě jedinou noc v kuse (bohužel ho svědí ekzém, tak ho hlídáme, aby se nerozškrábal do krve) :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí