Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
chyba muze byt v teplote, smetana, zloutky i zelatina jsou velmi citlive na teplotu, jinak cukr.piskoty se pak lehce vtlacuji do hmoty
a mela si smetanu ke slehani? 33%
zelatinu jsi mela jakou? platkovou?? a nabobtnala poradne? nevarila jsi ji?
a taky ta vyslehana slehackua musi jit do opravdu uz studene hmoty, jinak pusti vodu
já nejsem odborník ale tam píší že si těma piškotama máš vyložit formu takže pak podle mě přituhnou ke krému a budou držet ![]()
Diky za reakci
Slehacka byla tuha maximalne, vmichala jsem do studenyho kremu (spis vody). Problem byl v tom kremu, tak slehacka to pak trosku zlepsila. Zelatinu jsem delala platkovou, presne podle navodu, par lzic vody, do toho namocit, deset minut nechat bobtnat. Jestli nabobtnala poradne, to nevim, protoze jsem se zelatinou delala prvne, tak nevim, jak by to melo vypadat. Bylo to proste jako zele. A nevarila jsem, jakmile jsem slysela syceni a zacaly se delat u kraje malinky bublinky, stahla jsem to.
dzarunka píše:
já nejsem odborník ale tam píší že si těma piškotama máš vyložit formu takže pak podle mě přituhnou ke krému a budou držet
To mi je jasny, ale problem byl v tom postavit cukrarske piskoty ke stene formy, ktera je navic vylozena pecicim papirem. Proste to popada (Prestoze jsem se drzela rady v navodu, ze je treba je nejdriv seriznout). Ale asi jsem jen strevo ![]()
no já si ten pečící papír zespodu trochu pokapu vodou pak líp drží přilnutý k tý formě a ty piškoty dávám trochu ze šikma a tím jak dám krém tak se narovnají ke stěně
musis je davat sikmo, proste je nahore opirat o okraj a dole musi byt jakoby do strechy, dal od kraje a kdyz tam nalijes krem, tak tim tlakem kremu se narovnaji ![]()
kazdopadne, kdyz delam se zelirujicima vecma, vzdycky davam mensi pomer tekutin nez pisi v navodu, abych mela zaruku, ze to opravdu ztuhne
pak se mi tam dost nelibi zloutky, ale to je jen muj nazor, ja proste na tepelne neupravena vajicka mam averzi
bych spis ty zloutky s cukrem vyslehala nad parou
Moje zkusenost je, ze zelatine var neva
musi ji byt dost a je jedno, jestli je platkova nebo praskova - praskova se sezene levneji
a musi se dobre rozmichat
ztuhne to dost pozde a dost rychle, prakticky uplne az studene (dej tomu jeste cas)
ale jestli je ji v receptu tak akorat, aby to nebylo uplne tuhe, tak je to se zapocitanim nejake lidske chyby mozna malo
piskoty bych taky davala az pak, dyk by se jinak stejne nasakly tou zelatinou
no neni kazdy den posviceni
Dekuji, dekuji, stal se zazrak
Soupla jsem to do mrazaku, protoze pritel mel prijit kazdou chvili a sla jsem to zkouknout a bylo to tuhy
Stihla jsem to i dozdobit, takze nakonec bude hezky vecer, jeste jednou diky za rady, kazdopadne si je ulozim pro dalsi pokusy se zelatinou a podobne ![]()
Buď v klidu, já když něco dělám, na čem mi moc záleží, tak se mi to na just nepovede
Mockrát se mi to stalo
a to i s receptem, který dělám často.
Tenhle dort je moc hezký, ale nedělala bych ho, vím, že by se mi nepovedl ! Dělala jsem krtkův dort a vlastnoručně vyrobé přáníčko, uf uf ![]()
Klidně v tom receptu mohl být překlep a je tam něco špatně. Třeba ti to ještě ztuhne. A hlavní je, že to má dobrou chuť ![]()
podle toho, co jsem četla by to mělo krásně držet je tam ta želatina to je docela dežák
Ahoj holky,
zakládám své první téma a potřebuju poradit nebo asi spíš si jen postěžovat
Není tu některá z vás, která by zkoušela tenhle dort? http://ona.idnes.cz/…recepty.aspx?…
Já jsem se do toho samozřejmě aktivně vrhla, dělala jsem přesně podle návodu a samozřejmě to místo krému připomíná tak akorát to plnotučný mlíko. Zběhala jsem celou Prahu, abych sehnala všechny ingredience (dávala jsem teda ten vanilkový lusk) a bylo to vyhozených pěkných pár peněz
Chuť to má dobrou, ale jinak je to děsný, prostě voda. Mám to teď v lednici a neočekávám, že by se konzistence nějak změnila. Navíc jsem vyhazovala dvě šlehačky, protože nejdřív nešly ušlehat a pak se rovnou zdrcly, tak jsem ještě běžela pro nový
Sehnala jsem i jahody, i stuhu a je mi to k ničemu

Omlouvám se za výlev, jen jsem děsně naštvaná, že kdykoliv dělám něco, na čem mi záleží, nepovede se to. A taky že jsem naletěla zase na jeden z „báječných“ receptů, který mi nikdy nevyjdou. Jen jsem se chtěla zeptat, pokud jste ho některá dělala, jak se povedl a jakou jsem mohla udělat chybu..
(A taky jak jste si tam postavily na bok ty cukrářský piškoty, protože to mi hlava nebere, jak se to dá udělat, ja plánovala, že je tam přilepím, až to ztuhne a převážu tou stuhou..)