Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@hanka.br. píše:
Kdo hodnotí, co je ujeté a co ne, ty? My jako rodiče dospělých dětí třeba dvakrát nestojíme o to, aby nutně museli naši mladí být na Vánoce u nás - mají své domácnosti, a stejně, jako my jsme si přáli být na Vánoce jen spolu, chápeme, že to mají stejně. A těšíme se, že si s manželem užijeme hezké klidné Vánoce taky spolu. Je to ujeté? Proč?
Přesně tak. To si jen někdo myslí podle sebe, jak ti druzí musí být na vánoce nutně nešťastní, když se jim tam někdo nenakýbluje a nebo musí jít k dětem a přitom by byli nejraději doma a dělali si, co by chtěli. Není to ujeté, je to normální. Znám i lidi, co žijí sami a jsou šťastní, že na štědrý den nikoho z rodiny nevidí. Nucené dobrodiní se lehce může minout účinkem. ![]()
@lucenka píše:
Protože Vánoce jsou rodinné svátky. Takže by rodina měla být spolua tedy tím, že se mi narodí dítě nebo si najdu partnera, tak pro mě moji rodiče a prarodiče nepřestávají být rodinou a chci ten čas trávit s nimi. Doufám, že kluk si najde někoho s podobným myšlením a ne sobeckou ženskou, která rodiče na Vánoce odstrihne.
Ona ho ale nechce odstrihnout, navrhla ze budou spolu 23. a 24. at jede k rodicum
nebo ze pojede s nim atd. Neni to zadna harpie, co mu zakazuje videt rodice na Vanoce ![]()
Vždyť já mu nezakazuji být s rodinou. Naopak, respektuji to a navrhla jsem možnosti tak, aby to tak mohlo být, jenže mu se nic nelíbí a neleze mi do hlavy, proč se mu nelíbí varianta, abychom byli spolu u jeho rodičů.
@lucenka píše:
Protože Vánoce jsou rodinné svátky. Takže by rodina měla být spolua tedy tím, že se mi narodí dítě nebo si najdu partnera, tak pro mě moji rodiče a prarodiče nepřestávají být rodinou a chci ten čas trávit s nimi. Doufám, že kluk si najde někoho s podobným myšlením a ne sobeckou ženskou, která rodiče na Vánoce odstrihne.
To snad nemyslis vazne.
A ona je pro nej co, kdyz neni rodina? Je sobecka dle tebe, co je tenhle mamanek?
@lucenka A partnerku odstrihnout muze? Vzdyt to neni but a nebo. Lze najit kompromis, jak stravit vanocni cas s rodici z obou stran. ![]()
Příspěvek upraven 14.11.18 v 20:14
@Yopii píše:
Ona ho ale nechce odstrihnout, navrhla ze budou spolu 23. a 24. at jede k rodicumnebo ze pojede s nim atd. Neni to zadna harpie, co mu zakazuje videt rodice na Vanoce
Přečti si prosím na co je tahle reakce. To není na zakladatelku ![]()
@Kelsey píše:
To snad nemyslis vazne.
A ona je pro nej co, kdyz neni rodina? Je sobecka dle tebe, co je tenhle mamanek?
Nauč se prosím číst, na co daným příspěvkem reaguju ![]()
@lucenka píše:
Hm - takže pokud si najde tvůj syn ženu, která si bude Štědrý večer chtít užít ve své domácnosti jen s mužem a dětmi a ne u tchýně, je sobecká ženská. No pane jo. Opět tolerance sama. Rodina spolu za každých okolností, ať se jí to líbí nebo ne
Tak věřím, že jsou i normální lidé, kteří svým mladým jejich Vánoce nediktují a přesto (proto) žijí v pohodě a míru.
@kvaček Tebe jsem tu už dlouho neviděla ![]()
@Anonymní píše:
On věděl moc dobře a dlouho, že jeho rodiče by byli rádi, kdybych byla na Vánoce u nich - a přítel moc dobře věděl, že já chci být s ním. Nechápu tedy, proč neřekl hned: „Buď u nás, mohu tak být s našima a i s tebou.“ Samozřejmě, že bych souhlasila a ráda. Ale to, když mi to řekla vlastně jen v meziřečí a na to, proč mi to neřekl dřív mi odpoví: „Měla bys být u vašich, pro tvé dobro,“ tak ano, trošku mě to naštve. Proto jsem pak odmítla, když mi řekla: „Tak teda můžeš být u nás.“ Jak tak teda? Kdyby chtěl, ať tam jsem, tak mi to navrhne dřív a nenechá mě vymýšlet varianty, které mu stejně nevyhovují. To mě na tom všem nejvíc mrzí.
No otázka je, opravdu tě ty jeho rodiče tam chtějí? Možná jo nebo si to vymyslel před kámoši?
Každopádně je divnej a hodně bych promyslela, jestli s ním plánovat budoucnost. ![]()
Tak já ve 20 letech bydlela na VŠ koleji a i přes „vážný vztah“ mi naši říkali, že domů na Vánoce ať jim přivedu až manžela. Beru Vánoce jako rodinný večer, takže (i když chápu tvou touhu být s přítelem) kdyby mi tenkrát přítel řekl „nevím, jestli mě rodiče doma rádi uvidí“, tak bych taky hned neřekla „přijeď k nám“, protože bych na druhé straně respektovala, že naši nechtějí mít u stolu se mnou nebo se ségrou každý 1-2 roky někoho jiného.
Ale jestli jeho rodiče tě tam opravdu chtějí, tak je to tupoun, no.
@lucenka píše:
Ty bláho. To by mi hráblo, kdyby mi někdo chtěl organizovat stědrý večer. A rodiče tvého partnera? Ti už nejsou rodina? Nebo jste všichni pohromadě? To musí být organizačně velmi náročné, protože vždycky jsou nějací příbuzní, kteří netráví vánoce v domácím prostředí. Někteří jsou třeba rádi, protože nemusí nic dělat a zadarmo se nají.
Jen ty dárky se musí rozbalovat pár hodin, když vás tam tolik, ne? Co budeš dělat, když ten tvůj kluk bude mít partnerku, která bude chtít slavit vánoce se svou rodinou? Půjdete k nim také i se svou rodinou abys dodržela své zvyky?
@hanka.br. píše:
Hm - takže pokud si najde tvůj syn ženu, která si bude Štědrý večer chtít užít ve své domácnosti jen s mužem a dětmi a ne u tchýně, je sobecká ženská. No pane jo. Opět tolerance sama. Rodina spolu za každých okolností, ať se jí to líbí nebo neTak věřím, že jsou i normální lidé, kteří svým mladým jejich Vánoce nediktují a přesto (proto) žijí v pohodě a míru.
Ano pro mne by taková žena byla sobecká a asi bych s ní neměla úplně dobré vztahy. A nemusí trávit Štědrý večer u tchyně… Může ji pozvat k sobě
přijde mi, že se v dnešní době zapomíná na to, o čem Vánoce jsou.
@lucenka píše:
Nauč se prosím číst, na co daným příspěvkem reaguju
Urazila si vsechny zeny, ktere ziji v nesezdanem vztahu, ze jsou sobecke.
Pozvat všechny k nám nemůžeme. Nejen, že přítele rodiče bydlí 90 km a naši 50 km od nás, ale obě rodiny tráví Vánoce v sestavě: děda, babička, táta, máma, sourozenec. My bydlíme ve 2 plus 1 (nemůžu najít plus na notebooku
), takže tohle nepřipadá v úvahu.