Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
No ty kokso, tak některý ty názory jsou tady hodně hustý. Tak protože nemám rodinu a s chlapem nejsme vzatí, tak bych měla být už navěky na Vánoce sama. Ideálně bych mu měla ještě k jeho rodině sbalit naše dítě ne?
Mimochodem on jede ráno k jedné babičce, odpo k druhé babičce kde jsou i jeho rodiče a příjíždí za mnou až večer třeba v osm a jsme spolu. Všeci bydlíme v jednom městě. Kdybysme bydleli dál a on si musel vybrat, tak doufám že by si vybral mě. Kdyby ne, tak se mnou nemusí být ani jiné dny.
@lucenka píše:
Mrzelo by mě, kdybych s ním od chvíle, co si najde partnerku, netrávila žádný Štědrý večer.
A mas jen syna?
@Lioness34 píše:
a ty jsi sama nebo mas manžela? Promiň za ty otázky… mě by to nevadilo, kdybychom si zavolali a dojeli 25. A klidně bych jim udělala oběd nebo veceri znovu …
Mám partnera… Ale pro mě by Vánoce jen ve dvou neměly kouzlo. Nejsem na to zvyklá.
@Lioness34 píše:
A mas jen syna?
Jo, mám jenom kluka.. Kdybych měla víc dětí, tak bych psala v množném čísle ![]()
@lucenka no ja jsem letos zminila, ze bych rada zazila „americke filmove vanoce“, kdy se sjede opravdu cela rodina, ale proste to neni realne
1. je nas hodne (a to beru jen mamu, me a sourozence s partnery a nase deti ) - pres 20 ..... 2. svagrova rikala, ze zas nekdo chce to pohodli, ze se rozvali a je uz v klidu doma a ne ze nekde cestuje jeste 3. Co rodiny od nasich partneru? Budou chtit to same a pak se bude pendlovat? Nevo kde vmestnat 40 lidi na Vanoce? Nekdy to fakt uz uplne nejde ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj maminky a vůbec, všichni, kdo tady jste![]()
Nevím, jestli je tenhle příspěvek úplně vhodný na tuto stránku, ale řekla jsem si, že vy byste mi mohly „poradit“ a ulevit nejvíc, vzhledem k tomu, že už tohle máte určitě za sebou a ráda bych znala váš názor na následující situaci:
V srpnu jsme se s přítelem přestěhovali poprvé do společného bytu. Už od začátku tvrdil, že se mnou na Vánoce být nechce, protože nemáme děti - což mě trošku zamrzelo, protože pro mě začal společný „rodinný“ život už tím, že jsme spolu začali žít, ale nijak zvlášť jsem to neřešila, protože to řekl před kamarády, takže jsem myslela, že se spíše chtěl ukázat, jak má navrch.
Když jsem se ho zeptala po čase navážno, řekl, že teda chce být s rodiči. I když mě to mrzelo a raději bych byla s ním, řekla jsem, že teda fajn a navrhla, že 23.12. si uděláme Vánoce spolu a 24.12. ráno nebo dopoledne pojedeme každý ke svým rodičům. To byl pro něj taky problém, protože 24. ráno chodí k babičce na vánočku.
Navíc, doma jsem neměla s rodiči kdoví jak dobré vztahy, takže mi tak letmo naznačili, že se mnou na Vánoce ani nepočítají. Ačkoliv jsem to příteli řekla, nereagoval. Šíleně jsme se pohádali, ale rozdýchala jsem to a smířila se s tím, že přítel bude spokojený u rodičů a já se budu cítit jako vetřelec u vlastní rodiny.
O víkendu u nás byli ale kamarádi a ptali se, jak budeme trávit Vánoce. Když jsme řekli, že budeme každý u svých rodičů, všichni nechápavě koukali a kamarádka se zeptala: „A proč nejste spolu třeba u vašich nebo u rodičů od Petra?“ Načež Petr odpověděl: „Však můžeš být u nás na Vánoce, rodiče říkali, že by tě rádi uvítali.“ Ve mě by se v ten moment krve dořezal, ale nechtěla jsem se hádat a kazit večer, takže jsem to překousla. Za pár dní jsem šla za Petrem se slovy, že proč mi to neřekl, když věděl, že se kvůli tomu hádáme už x týdnů, a když ví, že se mnou naši nepočítají. Kdyby řekl hned, že budeme oba u něj, nemuseli bychom nic řešit. Na to mi jen odpověděl, že si myslí, že bych měla být u rodičů, že to bude pro mé dobro.
Včera jsme se tak šíleně pohádali, jsem z toho úplně smutná. Jak se vždycky na Vánoce těším, tak letos mi je z nich špatně. Nakonec jsem řekla, že když teda má problém se všemi variantami, tak pojedu domů už 20.12. a na Silvestra mě může vyzvednout, ale, že si žádné dárky dávat nebudeme a ani nebudeme slavit Vánoce, když není schopný strávit jeden den i se mnou. Nejhorší je, že dnes už jsem byla trošku v pohodě, ale jakmile jsem v obchodě viděla, jak všichni nakupují, zase se mi zastesklo a jsem na přítele nepříjemná.
Zajímal by mě váš názor na tuhle celou situaci… A hlavně, jak nemám být z toho všeho nepříjemná? Ráda bych své city a nálady ovládala, ale nejde to
Moc děkuji všem, které to dočetly až sem!
Jako sestěhovaní jsme trávili Vánoce - Štědrý večer spolu. Jinak předtím každý u své rodiny. Já Vánoce nijak neprožívám, stačí mi ozdobit stromek a dívat se na pohádky. Necítila jsem se sama, když měl partner noční a já byla sama doma. Udělala jsem si pohodlí a bylo to. První společné Vánoce byste spolu být měli ![]()
Moje známá zila 4 roky s přítelem,meli pronajatý byt. Vanoce slavili každý se svymi rodici. Ted uz spolu nejsou. Postupem casu z ní padá,ze neslo jen o ty Vánoce,ale vztah celkově neklapal.Rozesli se paradoxně pri koupi noveho bytu a jeho rekonstrukci,odesli každý ke svym rodicum,už se k sobě nevratili. A to mluvili pred tím i o dítěti,kdyz vztah zdánlivě fungoval.
@lucenka píše:
Mám partnera… Ale pro mě by Vánoce jen ve dvou neměly kouzlo. Nejsem na to zvyklá.
A teď si představ ze třeba od syna manzelka bude mít stejne rodiče - budou chtít aby byli s nimi… nemyslím to zle… ale nezažila bych si svatky nebo neurazela bych se kdyby dojeli až 25… ty třeba také ne - opravdu to nemyslím zle. Jen mi osobně přijde zbytecne být smutná kvůli štědremu dni. Osobně bych byla raději kdyby dojeli 25 a byly u nás den dva - proste delší dobu …
Zakladatelko,
tady už se koukám rozvíjí nějaká divná debata, tak vstoupím k tvému prvotnímu příspěvku.
Absolutně tě chápu, a vím jak se cítíš. Měla jsem stejný problém s bejvalým. Nebyl to sice úplně důvod k rozchodu, heleď ale už to mi kdysi mělo naznačit, že tenhle chlap neE.. No ale neznám vás, nevím kolik vám je, jak dlouho jste spolu apod. Takže ti tím nic nenaznačuji nebo k něčemu navádím, jen moje zkušenost ![]()
Jinak nejsi vůbec sobecká, nebo co tu občas lidi psali. Vánoce jsou časy, kdy má být rodina spolu a když s někým sakra chodím je má rodina a máme být spolu. To je moje filozofie
Evidentně to cítíš stejně a přítel asi ne..
Je to smutné, že jste takhle pohádaný, zkuste se usmířit, ale samozřejmě se nemůžeš snažit jen ty.
Uvidíš, jak to mezi vámi půjde dál, ale měli byste najít shodu nebo nějaký kompromis. Vánoce jsou jedna záležitost, ale těch budete za celý vztah řešit spousty a když se neshodnete na jednom svátku… ![]()
Snad najdeš klid a mír zakladatelko a přeji ti abys o Štědrém dni byla šťastná a spokojená ![]()
@Anonymní píše:
Taky, že nemám náladu nějaké Vánoce slavit, proto jsem řekla, že žádné dárky a žádné Vánoce. Na Štědrý den bychom spolu mohli být, ale přítel mi řekl, že pro mě večer nepojede, protože bude pítUž tohle mě trošku „dojalo“ a pamatuji si to… sbírá si, no… Jinak, je nám okolo 20, ale to je asi fuk; žijeme jednou spolu, tak by tyhle věci měly být „samozřejmé“.. i kdyby nám bylo 30.
a řekl kdy by jste Vánoce oslavili spolu? My byli spolu od té doby co jsme spolu začali bydlet
Bylo by mne to líto i z toho důvodu kdyby věděl že já ke svým rodičům ani nepojedu takže budu sama? Proč když jeho rodiče jsou pro aby si přivedl partnerku ![]()
@lucenka píše:
Mrzelo by mě, kdybych s ním od chvíle, co si najde partnerku, netrávila žádný Štědrý večer.
To už zní poněkud jemněji, než dřívější příspěvky.
Dá se pochopit, že by tě to mrzelo, když to máš takhle nastavené.
Ale raději bych se připravila i na variantu, že synova budoucí partnerka/manželka to bude mít jinak, aby se tvůj syn nedostal mezi mlýnské kameny " nešťastná / uražená máma versus zklamaná / naštvnaná žena" .
To by rodinným vztahům asi moc nepomohlo.
Při troše vstřícnosti a snahy zúčastněných se určitě dá domluvit.
Někdo Štědrý večer vnímá jako čas doma s nejbližšími (jako nezadaný mlaďoch s rodiči, později partnerem, ještě později partnerem a dětmi) a následující sváteční dny si pak užije další příbuzné.
@Lioness34 píše:
A teď si představ ze třeba od syna manzelka bude mít stejne rodiče - budou chtít aby byli s nimi… nemyslím to zle… ale nezažila bych si svatky nebo neurazela bych se kdyby dojeli až 25… ty třeba také ne - opravdu to nemyslím zle. Jen mi osobně přijde zbytecne být smutná kvůli štědremu dni. Osobně bych byla raději kdyby dojeli 25 a byly u nás den dva - proste delší dobu …
Ale vždyť jsem psala, že proti střídání nic nemám… Jen mi přijde ujetý, když spolu tráví Štědrý večer „mladí“ jen samostatně
Říkal, ze tohle jsou posledni Vánoce oddělene, ze ty pristi budeme spolu. Ale to by zase byla dalsi výmluva, proc spolu byt nemuzeme ani ty dalsi - tedy, pokud me z nej netrefi a budeme jeste spolu.
Kazdopadne, ted ve vane me napadla jeste čtvrtá varianta. U nas se veceri okolo pate, ne-li driv, protoze si deda picha inzulin. U pritele se ji pozdeji, okolo sedme/osme. Zkusim se zeptat, jestli bychom nemohli byt na veceri u nas a treba okolo te sedme jet k priteli. Vetsinou uz v sedm mame rozbaleno a koukame na pohádky a jestli pritele rodice ji pozdeji, nam by akorat vytravilo a mohli bychom se tak najist podruhe a byt s kazdou rodinou i spolu. Co myslite? Ja se nechci moc vnucovat, ale uz jinak nevim, jak to udelat ???? (Aby to nebylo, ze ja u nich jo a on u nas ne.)
PS. Omlouvam se za chyby a překlepy, pisu na mobilu.
@unuděná píše:
ja @lucenka chapu,i kdyz se vyjadruje trochu divnezkratka doufa,ze syna vychova tak,aby predala dulezite (pro ni) hodnoty-jako treba uctu k rodine a tradicim.To ostatne delame vsichni-predavame detem neco ze sebe sama
Myslím, že úcta k rodině a tradicím nestojí na tom, kde se bude odehrávat Štědrý večer. Každý z partnerů si přináší do vztahu své tradice, každá z nich je hodna respektu.
@Anonymní píše: Říkal, ze tohle jsou posledni Vánoce oddělene, ze ty pristi budeme spolu. Ale to by zase byla dalsi výmluva, proc spolu byt nemuzeme ani ty dalsi - tedy, pokud me z nej netrefi a budeme jeste spolu.Kazdopadne, ted ve vane me napadla jeste čtvrtá varianta. U nas se veceri okolo pate, ne-li driv, protoze si deda picha inzulin. U pritele se ji pozdeji, okolo sedme/osme. Zkusim se zeptat, jestli bychom nemohli byt na veceri u nas a treba okolo te sedme jet k priteli. Vetsinou uz v sedm mame rozbaleno a koukame na pohádky a jestli pritele rodice ji pozdeji, nam by akorat vytravilo a mohli bychom se tak najist podruhe a byt s kazdou rodinou i spolu. Co myslite? Ja se nechci moc vnucovat, ale uz jinak nevim, jak to udelat ???? (Aby to nebylo, ze ja u nich jo a on u nas ne.)
PS. Omlouvam se za chyby a překlepy, pisu na mobilu.
Vždyť jsi psala, že s tebou se u vás nepočítá. Teď najednou změna a počítá se i s partnerem?