Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Vůbec se nedivim - taky by mi to vadilo. Jedna dost blbě vůči tobě. Kdyby řekl Heled vadilo by ti kdybychom byli u našich? Nebo to nějak vymysleli a bral na tebe ohled. Řeknu ti, měl by si udělat jasno a tebe mít na prvním místě - nemyslím odstrcit rodiče a nejet tam ale proč by jste nemohli být spolu a 25 je pozvat k vám a nebo jet k nim na oběd?? Nebo na den dva… jako partner má stát pro tobě a řešit i tebe jak ti je a jak se citis atd a ne ze jedna Sobecky - to je proste blbě
@Kobliha51 píše:
A když bude mít tvůj synek rodinu, tak celý ten ansámbl bude u tchýně tvého syna? To může být za pár let. Tak mě zajímá, jak to budete dělat.
Ano když syn bude mít rodinu, tak budu ráda, když ke mě se svou partnerkou a později s dětmi na Štědrý den přijede
@lucenka píše:
Ano když syn bude mít rodinu, tak budu ráda, když ke mě se svou partnerkou a později s dětmi na Štědrý den přijede
A tobě by vadilo kdYby dojeli 25.? A třeba na dva dny? Byl by to problém?
@pe-terka píše:
to jako fakt??? Fakt budeš mladým kecat do toho, jak a s kým si uspořádají Vánoce?
ja @lucenka chapu,i kdyz se vyjadruje trochu divne
zkratka doufa,ze syna vychova tak,aby predala dulezite (pro ni) hodnoty-jako treba uctu k rodine a tradicim.To ostatne delame vsichni-predavame detem neco ze sebe sama ![]()
Je to zvláštní. Dokud jsme bydleli každý u rodičů, byli jsme u nich i na Vánoce, ale jakmile jsme se k sobě nastěhovali, tak už jsme je slavili spolu. S takovym bych asi bydlet nechtěla, když na Tebe vůbec nebere ohled
. ![]()
@lucenka píše:
Doufám, že nebudu muset, protože kluk je zatím hodně rodinný typ a chce mít kolem sebe co nejvíc lidí. Ale mrzelo by mě, kdyby se mnou Vánoce trávit nechtěli a asi bych se o tom zmínila.
tvoj postoj chápu, taky jsem rodinně založená
Na druhou stranu, pokud to časem některé z mých odrostlých dětí bude cítit jinak, musím to respektovat
Btw se snachou si nemusíte sednout, co ty víš ![]()
@lucenka píše:
No já doufám, že si kluk zamiluje Vánoce s celou rodinou a nenechá si do toho kecat a zvládne si najít partnerku, která bude mít stejné životní hodnoty
Jak jsem psala, vzdy jsme travili vanoce s jednemi nebo druhymi rodici. Ale kdyz jsme konecne bydleli spu, tak jsme si ty prvni vanoce ve vlastnim chteli uzit jen samy. Pro me treba bylo hrozne dulezite zkusit pripravit vsechno (vyzdobu, jidlo apod.), takova zkouzka dospelosti a samostatnosti. Dalsi vanoce jsme opet stridaly a sam byli zase az prvni a druhe vanoce po narozeni syna (abychom mohli vse prizpusobit jeho biorytmu, zvaly jsme oboji rodice a nechtelo se jim). Jsem rada, ze to obe rodiny respektovali a necitily se ukrivdene. Navstevy 24.dopoledne a 25-26. na utuzeni rodinnych vazeb zcela stacily. Ono kdyz se ti mladi nechaji dychat a delat vlastni rozhodnuti a treba chyby, tak je to mnohem prinosnejsi, nez jom vnucovat vlastni ideal rodinneho souziti ci traveni volneho casu.
@Lioness34 píše:
A tobě by vadilo kdYby dojeli 25.? A třeba na dva dny? Byl by to problém?
Mrzelo by mě, kdybych s ním od chvíle, co si najde partnerku, netrávila žádný Štědrý večer.
@Anonymní píše:
Ahoj maminky a vůbec, všichni, kdo tady jste![]()
Nevím, jestli je tenhle příspěvek úplně vhodný na tuto stránku, ale řekla jsem si, že vy byste mi mohly „poradit“ a ulevit nejvíc, vzhledem k tomu, že už tohle máte určitě za sebou a ráda bych znala váš názor na následující situaci:
V srpnu jsme se s přítelem přestěhovali poprvé do společného bytu. Už od začátku tvrdil, že se mnou na Vánoce být nechce, protože nemáme děti - což mě trošku zamrzelo, protože pro mě začal společný „rodinný“ život už tím, že jsme spolu začali žít, ale nijak zvlášť jsem to neřešila, protože to řekl před kamarády, takže jsem myslela, že se spíše chtěl ukázat, jak má navrch.
Když jsem se ho zeptala po čase navážno, řekl, že teda chce být s rodiči. I když mě to mrzelo a raději bych byla s ním, řekla jsem, že teda fajn a navrhla, že 23.12. si uděláme Vánoce spolu a 24.12. ráno nebo dopoledne pojedeme každý ke svým rodičům. To byl pro něj taky problém, protože 24. ráno chodí k babičce na vánočku.
Navíc, doma jsem neměla s rodiči kdoví jak dobré vztahy, takže mi tak letmo naznačili, že se mnou na Vánoce ani nepočítají. Ačkoliv jsem to příteli řekla, nereagoval. Šíleně jsme se pohádali, ale rozdýchala jsem to a smířila se s tím, že přítel bude spokojený u rodičů a já se budu cítit jako vetřelec u vlastní rodiny.
O víkendu u nás byli ale kamarádi a ptali se, jak budeme trávit Vánoce. Když jsme řekli, že budeme každý u svých rodičů, všichni nechápavě koukali a kamarádka se zeptala: „A proč nejste spolu třeba u vašich nebo u rodičů od Petra?“ Načež Petr odpověděl: „Však můžeš být u nás na Vánoce, rodiče říkali, že by tě rádi uvítali.“ Ve mě by se v ten moment krve dořezal, ale nechtěla jsem se hádat a kazit večer, takže jsem to překousla. Za pár dní jsem šla za Petrem se slovy, že proč mi to neřekl, když věděl, že se kvůli tomu hádáme už x týdnů, a když ví, že se mnou naši nepočítají. Kdyby řekl hned, že budeme oba u něj, nemuseli bychom nic řešit. Na to mi jen odpověděl, že si myslí, že bych měla být u rodičů, že to bude pro mé dobro.
Včera jsme se tak šíleně pohádali, jsem z toho úplně smutná. Jak se vždycky na Vánoce těším, tak letos mi je z nich špatně. Nakonec jsem řekla, že když teda má problém se všemi variantami, tak pojedu domů už 20.12. a na Silvestra mě může vyzvednout, ale, že si žádné dárky dávat nebudeme a ani nebudeme slavit Vánoce, když není schopný strávit jeden den i se mnou. Nejhorší je, že dnes už jsem byla trošku v pohodě, ale jakmile jsem v obchodě viděla, jak všichni nakupují, zase se mi zastesklo a jsem na přítele nepříjemná.
Zajímal by mě váš názor na tuhle celou situaci… A hlavně, jak nemám být z toho všeho nepříjemná? Ráda bych své city a nálady ovládala, ale nejde to
Moc děkuji všem, které to dočetly až sem!
A jinak kromě tohohle vám to klape??? Ja bych byla strašně smutná z toho, že mě nepozval rovnou. Brala bych to tak, ze nemá zájem a náš vztah chce v budoucnu pravděpodobně ukončit. My s přítelem vzdycky trávili Štědrý večer u jeho rodičů. Resp. s našima jsem byla den předem a část Štedrého dne a pak se přesunula k rodině přítele.
Byla sem s chlapem 2 roky, oboje Vánoce jsme trávili každý u svých rodičů. Jsme zvyklý na velkou rodinu, hodně lidí a mě by bylo smutno jen ve dvou samotných.
Navíc se mi nechtělo dělat salát, rybu jen pro dva, takže sem pomohla rodičům doma.
@unuděná píše:
ja @lucenka chapu,i kdyz se vyjadruje trochu divnezkratka doufa,ze syna vychova tak,aby predala dulezite (pro ni) hodnoty-jako treba uctu k rodine a tradicim.To ostatne delame vsichni-predavame detem neco ze sebe sama
jj, já to u rozumím! Jenže těch důvodů, proč to nemusí klapnout, je docela dost
nemusí si se snachou padnout do oka, mohou navštívit její rodiče (ob Vánoce třeba), můžou bydlet daleko ![]()
@zrcadlo píše:
Tak já ve 20 letech bydlela na VŠ koleji a i přes „vážný vztah“ mi naši říkali, že domů na Vánoce ať jim přivedu až manžela. Beru Vánoce jako rodinný večer, takže (i když chápu tvou touhu být s přítelem) kdyby mi tenkrát přítel řekl „nevím, jestli mě rodiče doma rádi uvidí“, tak bych taky hned neřekla „přijeď k nám“, protože bych na druhé straně respektovala, že naši nechtějí mít u stolu se mnou nebo se ségrou každý 1-2 roky někoho jiného.
Ale jestli jeho rodiče tě tam opravdu chtějí, tak je to tupoun, no.
To taky chápu,ale oni uz bydlí spolu,to je posun. Otazkou je,jak dlouho spolu před tím chodili.
A divné je,ze ji nechce vzít ke svým rodičům.
@lucenka píše:a ty jsi sama nebo mas manžela? Promiň za ty otázky… mě by to nevadilo, kdybychom si zavolali a dojeli 25. A klidně bych jim udělala oběd nebo veceri znovu …
Mrzelo by mě, kdybych s ním od chvíle, co si najde partnerku, netrávila žádný Štědrý večer.
@pe-terka píše:
tvoj postoj chápu, taky jsem rodinně založenáNa druhou stranu, pokud to časem některé z mých odrostlých dětí bude cítit jinak, musím to respektovat
Btw se snachou si nemusíte sednout, co ty víš
Tak já nikde nepíšu, že bych to nerespektovala. Ale klidně bych narovinu řekla, že mě to mrzí a nehrála divadýlko, jak jsem spokojená.
A když bude mít tvůj synek rodinu, tak celý ten ansámbl bude u tchýně tvého syna? To může být za pár let. Tak mě zajímá, jak to budete dělat.