Vánoční cukroví - pečení s dětmi

Napsat příspěvek
Velikost písma:
10631
23.10.17 16:21

Ale chci letos zkusit pusinky. Našla jsem recept i tady a emimi https://www.emimino.cz/…ove-pusinky/ tak letos vyzkouším.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4684
23.10.17 16:31

Taky peču s holkama od malinka - letos jim bude 5 a 6, tak si slibuju, že už ten úklid nebude trvat dýl než samotné pečení :mrgreen:
ale jako malé pomáhaly s těstem, při vykrajování lineckých podávaly vykrajovátka, splácaly vždycky zbytky těsta do hroudy, vykrajovaly asi až vloni. ale jak už se tu psalo - perníčky se dají dělat od malinka - ty zvládnou i vykrojit a přenést na plech s větším či menším úspěchem už i ty batolata. na zdobení perníčků jsou výborné tubičky s cukrovou polevou od dr. oetkera. jo a rohlíčky holky zdatně tvořily už taky minimálně dva roky.
neřeším, jak to pak vypadá, stačí mi, když se to dá upéct - každému je jasné, že to je výtvor dětí, děti mají radost a jsou na sebe pyšné, jak to zvládly a rohlíčky jak z továrny si může každej koupit v obchodě :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
116238
23.10.17 16:36
@Fonty píše:
Ahoj
chtěla bych letos poprvé péct cukroví se synem, budou mu 2,5 v prosinci..a doteď jsem cukroví o Vánocích nepekla, s mužem nám stačilo si zobnout u babiček…
Chtěla bych péct slepovaný, LINECKÝ - MÁTE OSVĚDČENÝ RECEPT NA TĚSTO? Babičky mi to řeknou že to dělají „vod voka“ :D
Nebo tip na jiné cukroví s dětmi? Možná vosí hnízda, ale nevím jestli na to není ještě prcek..
Díky

Napíšu Ti recept na Linecké, pekla ho moje babička a my s mámou taky, takže velmi osvědčený recept.

42 dkg hladké mouky
12 dkg cukru moučky
25 dkg másla (studeného)
2-3 žloutky (dávám vždy 3)
1 vanilkový cukr, čtvrt pytlíku prášku do pečiva, špetka soli, čerstvě nastrouhaná kůra z jednoho citrónu (jen ta žlutá část, bílá ne, bylo by to hořké).

Všechny ingredience si nasypu na vál a těsto zpracovávám rukama. Bude se ti zdát, že tam chybí tekutina, ale nechybí, máslo se musí pořádně zapracovat.
Těsto zabalím do folie a nechám minimálně 24 hodin v lednici odpočinout.

Vyválet, vykrájet a peču ve vyhřáté troubě na 175 stupňů asi 5-7 minut, je to potřeba hlídat, rádo se to spálí.

Pak dělám ještě kakaové, přidám jen holandské kakao. V tom případě je potřeba péct dohromady se světlým, u toho kakaového nejde poznat, kdy je to upečené.

Světlé slepuju domácí rybízovou marmeládou. Tmavé slepuju krémem (máslo, nastrouhané vlašské ořechy, moučkový cukr, rum - to dělám fakt odhadem) a polívám čokoládou a nahoru buď mandli nebo půl vlašského ořechu.

Kdybys chtěla, mám ještě pár dobrých a prověřených receptů /vanilkové rohlíčky, vosí hnízda, ořechy/.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6650
23.10.17 18:08

@aiwwa Prosím o recept na rohlíčky, mě se vždycky rozpadnou na prach, tak je pak zpracovávám do vosích hnízd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30628
23.10.17 18:14

Dcera si cpe odmala formičky na pracny nebo na kokosové těsto. Nic jiného nepeču.
Ona si to nacpe, já to upeču, vyklopím, pak to namočí v čokoládě a hned sní :mrgreen: 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
116238
23.10.17 20:36
@Heivka píše:
@aiwwa Prosím o recept na rohlíčky, mě se vždycky rozpadnou na prach, tak je pak zpracovávám do vosích hnízd.

Vanilkové rohlíčky
28 dkg hladké mouky
21 dkg másla
3,5 dkg cukr moučky
10 dkg mandlí nebo vlašských ořechů mletých (dávám půl mandlí, půl vlašáků)
1 žloutek.
Vanilkový lusk + cukr moučka na obalení.

Ručně vypracovat těsto, nechat odpočinout v lednici 24 hodin. Vytvarovat rohlíčky, peču na 175 a hlídám, jsou upečené, jakmile jsou zespoda růžové až světle hnědé.
Důležité je dávat do předehřáté trouby a při pečení troubu neotvírat pokud možno. Ještě horké opatrně přendám do misky s moučkovým cukrem, v kterém jsem předtím nechala zapíchnutý vanilkový lusk, případně přisypu vanilkový cukr.
Také jsou dost křehké, ale většinou se mi povede rozbít maximálně 5-10 kusů.
Většinou děláme dvě dávky - 4 plechy a asi 130 kusů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16231
23.10.17 20:50

@Fonty Doporučuju silikonové formy, levné jsou v Orionu tyto , tříleťák si uždiboval kousky těsta a cpal to tam, zvládnul naplnit všechny, pak obaloval v cukru. Dávali jsme tam třeba zbytek lineckého nebo na ořechové rohlíčky - v podstatě jakékoliv křehké těsto.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1265
24.10.17 10:01

@aiwwa díky za recept, určite ho zkusím, když ne letos tak v dalších letech určite. Zatím máme dva kluky a už se potvrzuje ze kluky je lepší satit než živit :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
116238
24.10.17 10:04
@Fonty píše:
@aiwwa díky za recept, určite ho zkusím, když ne letos tak v dalších letech určite. Zatím máme dva kluky a už se potvrzuje ze kluky je lepší satit než živit :mrgreen:
:mrgreen: tak to každopádně :mrgreen:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5052
24.10.17 21:38

Tak já peču s dětmi pokud byly holky malé tak jsem koupila 200g marcipánu dala malé vykrajovátka, prkénko, valeček a dělaly ozdoby byl pokoj a bez bordelu ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1265
17.12.17 21:10
@Půáček píše:
Já dělala vloni s dcerou (byly ji taky dva a pul) taky pernicky. Byla nadsena a ještě ji moc chutnaly. Takže jsme si to zopakovaly na Velikonoce :)

Dam ti odkaz na ty, co pecu ja. Jsou výborné a nemusí se odlezet. Jsou hned měkké.

http://www.peknevypecenyblog.cz/…ve-pernicky/

Ahoj :mavam: jen hlásím že dnes jsme konečně vyzkoušeli se synem perníčky a moc díky za tip. Těsto super, sice ho to bavilo chvilku dle očekávání ale máme vyzkoušeno a příští rok už s námi bude péct i ten mladší… teď se mi jen držel za nohu :lol:
Adámek si je i nazdobil a tím letos s cukrovím končim :mrgreen: příští rok se polepsime, letos na to nemám nervy s tím desetiměsíčním u nohy ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10631
18.12.17 11:10

@Fonty :potlesk: :potlesk: Super :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
446
28.12.17 07:42

@Fonty ahoj :mavam: já se dostala k přečtení až teď :D ale super, že jste si to pečení taky užili a ze jsi spokojená s receptem jako jsem ja. Já dělala plnou dávku, což je opravdu hodně a už nemáme :lol: vrhli se na to manžel i obě děti (3 a 1 rok) :lol: :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1106
30.11.22 07:50

Ahoj, chtěla bych obnovit diskuzi, jestli by někdo ještě neporadil jednoduché cukroví u kterého může asistovat dvouleťák :D
Perníčky už máme, mám v plánu linecké a přemýšlím nad nějakými nepečenými kuličkami :think: nejde mi úplně o výsledek, ale o zábavu pro dítě a cvičení jemné motoriky :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí