Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
@Hořec Dík,mě to taky napadlo, ale furt si říkám, jestli to pak nezmrzne, protože to by byla škoda.
No sláva, že taky někdo začal píct!!! Všude každej píše že až „od Mikuláše“ a nebo „10dní před Vánoci“ a já si pak připadá jako exót, když chci začít teď o víkendu. Dělám toho vždycky hafo (příbuzenstvo, známí). Cca 16 druhů, ale záleží, co se tím myslí, jestli jako jiný zdobení, nebo extra těsto.
Jinak k tomu uskladnění cukroví - bydlíme v rodinné domě, ale taky mám problém, kam s ním. Dávala jsem vždy na terasu (zastřešenou), hezky v papírových krabicích, ještě v igelitu a zatížené. Ale poté, co mi minulý Vánoce krabice shodili na zem sousedovi kocouři, něco sežrali a většinu pochcali tak, že to byl pušinec na metry daleko (nenávidím venkovní kočky
) a vše šlo do popelnice, jsem taky váhala, kam letos s ním…
A můj muž má geniální myšlenku - máme velkou přepravní klec na psy i s potahem. Krabice s cukrovím dám do ní, budou chráněné, zavřené. A ještě klec potáhnu igelitem. Nic lepšího nevymyslím. ![]()
@Pinkie taky nenávidím venkovní kočky
minule měl malej na písku na zahradě na. ráno ![]()
A taky nevím, kam to dám.. máme sice barák a sklep, ale ten je příšerně vlhký a vše v něm plesniví a když to nechám doma při pokojové teplotě tak se to asi zkazí ![]()
@PetaP Ideální je ten balkón no, ale ten my nemáme.
Tak budeš muset taky něco vymyslet venku.
@anastazia6 Uvažíš si karamelové salko v plechovce, necháš vystydnout, potom si uvaříš 2 mandlový pudingy také necháš vystidnout a až vše bude studené tak smícháš dohromady a mixérem mixuješ a postupně přidáváš rum 0,5L potom naliješ do flašky a dáš do lednice, druhý den se už může bumbat ![]()
@Barunka96 A je to pěkně cítit po mandlích? Já to asi skusim.
Jinak já mám na dvoře prádelnu kde je chladno ale pod nulu tam není i v těch největších mrazech a mám tam na krabice regál takže to skladuji tam a ještě krabice dávám do sáčku.
Holky mám strašně moc bílků myslíte že nevadí když už zítra udělám kokosky? Kokosky peču v troubě do zlatova pak je lepim krémem a marmeládou na linecké a máčim v čokoládě. Zdobyt je ale budu až před vánocemi.
@anastazia6 Já myslím, že to nevadí, já mám plynovku takže cukroví co se,,suší" dělat nemůžu
a jo jo super to voní ![]()
@PetaP slane „cukrovi“ delam z masla (1 kostka), drozdi (50 gr, nejlepe nastrouhat), bramboroveho skrobu (150 gr), syru (200 gr, nastrouhany, nejlepsi je emental obyc i uzeny), zloutku (2 kousky) a mouky (200 gr, hladka). Vse smicham, necham odpocinout v lednici (staci hodinka, ale kdyz se dela druhy den, tak to je v klidu), pak vyvalim (ca 4 mm) a vykrajuju (daji se radylkem delat i tycinky, ale lepsi jsou treba hvezdicky nebo kyticky). Pak to jen popatlu bilkem a posypu hrubou soli a posypem (mak, kmin, sezam). Pecu v troube tak 9 minut na 180, ale je treba to vychytat, moc upecene jsou suche a nedobre - musi byt nadychane a krehoucke. Toto je manzelovo nej nej
pekla jsem to i na nasi svatbu (asi tak 4 kila hotovych) a jen se po nich zaprasilo ![]()
Chystám se až o víkendu. V pátek si možná zadělám na těsto, dám ve folii do lednice a v sobotu budu péct. Asi začnu lineckým a rohlíčkama. Akorát u těch rohlíčků přemejšlím, že bych je nedělala do formičky, jak vždycky, ale spíš bych je chtěla zkusit strojkem. Ve formičce se stává, že se často lámou při vyklepávání, je to křehký máslový těsto, hodně ořechů, a to je škoda. A když je dělám ručně (válečky), tak je každej jinej a je to hnusný.
@Pinkie Ahoj! Já to už dva roky po sobě řeším tak, že je vykrajuju - udělám takovou vysokou placku (klidně na výšku toho vykrajovátka), ani to nevyvaluju, jen uplácám rukou a ty rohlíčky vykrájím a jsou luxusní.
@Rebecca Tea Tohle jsem nikdy neřešila, takto skladuje cukroví asi většina lidí. Ono jde spíš o to, že ta teplota je pak venku stabilní, prostě +- to samý. Když venku mrzne, vůbec to nevadí. Samozřejmě to nesmí bejt extrém z -10 do +10. Ale jak se to drží okolo tý nuly, vždy si pak nandám doma na tác, nechám to malinko povolit na stole a za chvíli je to ok.
@alien21 jojo, dobrej nápad, taky jsem to už někde četla. Asi nemám vykrajovátko ve tvaru rohlíčku, mám jen podkovičku, to by teoreticky taky šlo.
Uvidím, asi zkusím jeden plech s tím strojkem a když by to nešlo, zkusím vykrajovat. Vím, že lidi, co dělají rohlíčky strojkem, si pochvalují, jak to jde rychle.