Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@dracula-s tak mu dej do misky/ruky nějaké ovozel a mezitím co to bude bastit si uvař. Učící věž jsem měla týden a letěla z domu. Dítě ji mělo jako prolézačku a neměla jsem nervy hlídat vaření a dítě dohromady.
Když jsem měla malé děti, tak nebyla móda těch věží k lince. My jsme v minulé kuchyni i teď máme ostrůvek. Tak mojim stačilo, že se přisune obyčejná židle, vylezou si na ni a kukají nebo postupně i pomáhat.
Ale chtěli být součástí práce v kuchyni. Už je mám velké. Zatím je spolupráce baví (teď škrábou brambory a chystají zeleninu k jídlu
).
Takže buď obyčejnou židli nebo tu věž pořiď, ať může být přítomný u vaření. Bude spokojenější. Ty uvaříš. Dítě se přiroz. učí, když pozoruje.
Já děti nechávala vařit se mnou už od cca roka. Ale byly poměrně klidné, nebála jsem se, že by mi najednou skočily na sporák nebo se v nestřeženém momentě opařily. Pokud se toho bojíš, tak si ho posaď vedle sebe do židličky, klidně mu dej něco malého sníst (kus zeleniny, ovoce) a mezitím vař. Nevidím v tom žádnou velkou vědu.
Máme učící věž, bývá v ní od roka cca. Super věc. Vařím z rána kdy má nejvíc energie a vyžaduje nejmíň pozornosti. Ale je zvyklý že za ním nestojím 24/7, by mi hráblo, kdyby nebyl samostatný aspoň pár hodin denně.
Mam socela vyhodu, mlady chodí spát v pul jedenáctý, tak stiham vařit 😂… Dcera me taky odstkovala, tak jsem si ji dala do nostika na zada a bylo. Učící věž měla až ve dvou letech a to jsem ji nechala i neco zamichat odmerit a dnes už je opravdu sikovna a pomáhá (4). Když syn náhodou neusne, tak taky do nositka, rabuje ve skrinkach, rve nebo vařím proste vecee a dopoledne jen ohřeju
@dracula-s píše:
Ahoj, kdykoliv jdu delat neco k jidlu pro syna tak řve a rve mě od linky, protože to prostě chce už jíst, je jak hladová kočka. Kňourá, vzteká se, potom brečí, odtahuje mě za nohavice, prostě hrůza vařit. Dělá mi to jen v kuchyni. Uklidní se jen, když dostane konečně jídlo nebo ho posadím na linku či si ho vezmu na ruku, ale vařit je potom na mě moc komplikované. Vysvětlování, že musí počkat, že je to horké, nic, nic, už z toho mám opravdu nervy. Nedokáže si jít vedle hrát, přitom když v obýváku budu, tak si hrát bude i sám. Ale vařit prostě nemůžu.
Chci se zeptat, co ty pomocné naučné věže? Využilo je vaše dítě nebo se jen váleli v koutě?
Učící věž mi přijde strašně fajn. Pokud máš živější dítě, tak je posadit ho na linku o strach. K nám by se učící věž bohužel nevešla, máme úzkou kuchyň. Vyřešila jsem to po svém. Klasická retro dřevěná židlička, která jde rozložit na stolek a židličku nebo na vysokou židli nám krásně pasuje k lince
Teď ve 2 letech si už sám přistaví stupínek a prostě vaříme spolu od malička. Jako mimčo vařil taky se mnou v nosítku na zádech.
@dracula-s
Var večer a v poledne jen ohřej.
A taky si děcko musí zvyknout, že ne vždy bude po jeho
Já s dcerou taky nic neuvařím, takže se dělají většinou jen rychlovky. A to mám fakt fůru nápadů co uvařit dobrého, ale bohužel… neoloupu s ní ani brambory. Občas ji dám do stoličky, dám třeba jogurt a pustím ji k tomu písničky na telefonu, ale to vydrží tak 10 minut a už zase vyžaduje pozornost. Na linku ji nedávám protože tam ji to nebaví. A navařit na druhý den večer by znamenalo že bych začala o půlnoci. Navíc jsem v šestém měsíci, takže odpoledne chodím spát s dcerou ať se alespoň trochu „dobiju“.
Naštěstí máme hodné babičky které nás zásobují a když je nejhůř řeším to těstovinami, ty dcera miluje.