Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahojte všem.. toto téma je trochu na odlehčení.
Zajímalo by mě, jak to v dnešní době máte v domácnosti.
Když jsem nedávno mluvila s mamkou tak říkala, že se ještě doma připravovaly domáci, nudle, knedle..
Dneska se většinou všechno kupuje a doma nikdo nic nedělá. Samozřejmě starší generece to nechápe, co to je za dobu.. ![]()
Co ještě děláte doma ?? Uděláte si svoje nudle, knedlu, sbíráte ještě například na čaj lipový květ, šípek, sušíte, vyrábíte si domáci leča atd. a nebo opravdu všechno kupujete
Dívám se na pořad Prostřeno na Primě a slyším tam.. ani domácí nudle nemá.. použila kupované listové těsto..
,
já nic doma nedělám, páč mě to nikdo nenaučil…
![]()
Ale začnu se učit sama, až porodím ![]()
domaci nudle nedelam, malej je alergik na vejce takze to je u nas zbytecny..
ale treba knedlik delam domaci - jak bramborovy tak houskovy a i do bolonske omacky fakt loupu rajcata - takovy veci nekupuju..
nedavam masox a takove veci - radsi mam zamrazeny libecek a normalne koreni ![]()
listovy kupuju ale ne casto ale pecu doma hodne, to je pravda..
proste polotovary v podstate nepouzivam..
ale treba moje mama knedlik kupuje
![]()
Já jak co.
Bylinky na čaj fakt nesbírám, ale knedle třeba dělám sama.
třeba moje švagrová dělá všechno - za to ji chválím, já bych na to neměla povahu, prostě mě to nebaví až tak to vaření.. Takže nudle, knedle, připravuje si všelijaké sirupy místo kupovaných, jako šťávu.. -26 let.
Když spolu mluvíme tak ona zase nechápe, jak někdo může kupovat například hotovou jíšku ![]()
kvaček píše:
Ahojte všem.. toto téma je trochu na odlehčení.
Zajímalo by mě, jak to v dnešní době máte v domácnosti.
Když jsem nedávno mluvila s mamkou tak říkala, že se ještě doma připravovaly domáci, nudle, knedle..
Dneska se většinou všechno kupuje a doma nikdo nic nedělá. Samozřejmě starší generece to nechápe, co to je za dobu..
Co ještě děláte doma ?? Uděláte si svoje nudle, knedlu, sbíráte ještě například na čaj lipový květ, šípek, sušíte, vyrábíte si domáci leča atd. a nebo opravdu všechno kupujete
Dívám se na pořad Prostřeno na Primě a slyším tam.. ani domácí nudle nemá.. použila kupované listové těsto..![]()
,
ahojky..
mmm je mi 23, aktivně vařim od 17.. a od těch 17 se snažím vyrobit jedlé knedlíky.. mno nedaří se, jsou zakleté
takže ty dělám z kupovaného těsta z prášku… =houskové
bramborové a chlupaté dělám ryze domácí, to mě i baví, jde to tak proč ne…
domácí nudle také fungují tak je dělám…
leča a pod. sušení kvítků.. ani nápad
ráda bych ale… ale.. rychlá doba, dvě malé děti… sbírání toho by byla pro děcka určitě zábava ale už vidim jak mě to nechaj usušit s tim, že bych to neměla po celém bytě.. takže toto ne no…
mrzi mě to.. ráda bych aby moje holky viděli ten starej model ženy v domácnosti co si vše vypěstuje sama a stojí u plotny ještě než výjde sluníčko ale jako mě příjde lepší se věnovat těm dětem než se pachtit ![]()
dřív byla na prvním místě domácnost a manžel až pak děti, teď už je to naštěstí obrácený…
můj chlap si i uvaří sám, na ničem ryze domácím nebazíruje, tak co se trhat ![]()
Knedlík a nudle kupuju, ale chci se naučit nudle dělat, jsou šíleně dobré. Listové těsto taky kupuju, protože mi chutná víc než mnou vyrobené. Byliny sbírám, ale pak nepiju
Občas udělám marmeládu na chuť z ovoce z vlastní zahrady, ale žádná velkovýroba.
A klidně použiju i bramboráky v prášku, práškové těsto na halušky apod. Výsledek je spolehlivý, příprava rychlá.
Co nepoužívám, jsou třeba těsta na buchty (např. Krtkův dort apod). Sladké totiž peču ráda ![]()
valkil píše:
Tak to já si ráda ulehčuju život, pokud to není na úkor chuti pokrmu. Třeba jíšku bych si nikdy nekoupila v prášku, prostě tomu nevěřím, naopak hotový houskový knedlík ušetří čas a ten můj není o nic moc lepší.
Tak jíška Knorr je rozhodně mnohem lepší než jíška mnou vyrobená
Hlavně proto, že mně to v omáčce vždycky nějak hrudkuje ![]()
Takže u nás domácí jíška = na úkor chuti pokrmu ![]()
co vařím doma?
Onehdá jsem dělala domácí houskový knedlík, s pekárnou je to hračka, zrovna tak bramborový, ten i bez pekárny.
Nudle teda rozhodně ne, na to jsem moc líná.
Jeden rok jsme dělali domácí bezovou šťávu, lípu se letos chystáme nasbírat a kdysi jsem dělala s mojí mámou pampeliškový med.
Listový těsto teda koupím.
Na vánoce jsem si sama udělala vánočku a na velikonoce mazanec. Opět s pomocí pekárny, ale zvládla bych to i bez ní.
jo těsta na cukroví jedině sama, ty kupovaný se mi nelíběj… listoví kupuju tomu jsem též ještě nepřišla na kloub ![]()
marmeládu jsem zkoušela v 15 letech, kdy jsem k tomu byla více méně donucena a děkuji už nikdy ![]()
ja myslim ze to je i o moznostech - my mame u nasich domaci kraliky, ovoce , zeleninu takze to se to pak dela.. kdyz nekdo moznost nema.. tak co?
nic.. ![]()
a zase, me to docela bavi, rada delam ale ne treba na ukor casu s prckem, kdyz vecer spi tak si udelam co muzu ale kdbych to mela delat misto treba prochajdy tak se na to vykaslu.. ![]()
neco mame domaci, snazim se kupovat kvalitni , poradne potraviny ale jen o tom zradle
to take neni
a treba domaci marmeladu, nakladani - okurky, cervenou repu, broskve, merunky, tresne atd a tak nam dela babicka
pac to maji domaci ze zahrady..
Právě jsem si říkala, že obdivuji ty ženské jak se tam do toho pořadu hlásí a říkám si, že bych taky zvládla něco uvařit, ale když vidím, jak pak řeší v zákulisí - neni domáci, uzené, nudle, knedlík, vývar, že je jenom z kostky bujonové a ne z masa, že neni domácí zelenina vypěstovaná.Nejvíc mě asi zarazilo to listové těsto, že neni domáci.
kvaček píše:
Právě jsem si říkala, že obdivuji ty ženské jak se tam do toho pořadu hlásí a říkám si, že bych taky zvládla něco uvařit, ale když vidím, jak pak řeší v zákulisí - neni domáci, uzené, nudle, knedlík, vývar, že je jenom z kostky bujonové a ne z masa, že neni domácí zelenina vypěstovaná.Nejvíc mě asi zarazilo to listové těsto, že neni domáci.
ja jsme domaci delala asi 2× listove ale nevidim duvod nejak kdyz ho maji i chlazene a nevidim rozdil a je to pomerne pracne ![]()