Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
to je různé .. co nekupuju jsou knedlíky, cukroví nebo buchty, jednak protože mi to kupované vůbec nechutná a jednak mě to baví ..... ale třeba jíšku kupuju tu granulovanou, kompoty kupuju, když dojdou domácí, čaje jen bylinkové a sypané, ale bylinky kupuju … je to různé, ale snažím se co nejvíc věcí si dělat doma, když je čas
… jak čtu, každej to má asi trochu jinak ![]()
Tak na nudle se chystám, chci je zkusit, ale třeba s domácíma těstovinama bych se nepatlala. Knedlíky dělám i kupuju, záleží na náladě a času. Listový těsto kupuju, ale jiný těsto bych hotový nekoupila. Bylinky na čaj nesbírám, lečo nejíme. Když mám meruňky, dělám domácí marmeládu. Kupuju hotovou jíšku, ale mám v lednici i domácí. Teď se chystám na domácí jogurty, mám jogurtovač, chybí mi skleničky
. Sladký peču sama, ale třeba občas koupím selskou bábovku, na tu nemám recept a je ták dobrá. ![]()
ale treba nechapu kdo koupi palacinkovy „testo“ v krabici to je pro me uz extrem ![]()
beruska2× píše:
ale treba nechapu kdo koupi palacinkovy „testo“ v krabici to je pro me uz extrem
to taky nechápu.
Ale zrovna tak nechápu brkaši v prášku
Tak já jsem poměrně dost pracovně vytížená,takže když to jde,práci si ráda ulehčím
Houskový knedlík kupuju,ale bramborovej mi kupovanej nechutná,takže když ho někdy k něčemu vaří moje máma,udělá mi do mrazáku 2 šišky navíc
Jinak máme od mamky zchalupy zavařený domácí lečo,kompoty,zavařeniny,sušený a zavařený houby,ovoce,zeleninu a bylinky.
Přítel si občas na chalupě nasbírá kopřivy a dělá si z nich čaj,já mámě pomáhám např.s pampeliškovým medem,nebo bezinkovou štávou.
Já jak co. Vaření mě obecně moc nebaví, dělám to spíš, že musím (kvůli dítku). Ale na druhou stranu sleduji „Jste to co jíte“ a beru si rady ohledně různých polotovarů k srdci. ![]()
Nudle mám domáci, ale od tchyňky
, sirupy nedělám, ale kupuji Yo (snad jsou opravdu bez konzervantů jak píšou, když už jsou tak drahé), jíšku dělám domácí (nemívám s ní problémy, nikdy bych tedy hotovou nekoupila), když už koupím kečup, tak jedině Heinz bez konzervantů (jinak kupuju čisté protlaky či pyré). Ale třeba listové těsto jen kupované, s tím bych se fakt nefrfňala, nepřijde mi, že by kupované bylo nějak „závadné“. Zrušila jsem používání vegety a různých jiných dochucovadel (dělám vývary z masa a zeleniny v papiňáku), v ledničce mám max. Natural bujon, když už jsem z nějaké omáčky fakt zoufalá a nevím jak ji dochutit…atd.
Takže, hledám zlatou střední cestu mezi tím, aby to zabralo co nejmíň času a aby to bylo co nejzdravější.
![]()
Btw, viděly jste jeden z posledních dilů „Jste to co jíte“ (myslím předposlendí?), jak tam té mamince 6 dětí rozmlouvaly v laboratoři výrobu domácích jogurtů? Že to vážně není zdravější? ![]()
ahoj,
já zásadně nepoužívám nic v prášku (masox, polívky, jíšku, ostatní dochucovadla, buchty), ani nic zmrazeného (špenát, zelenina do polívky,ryby, maso apod.) a ani žádné polotovary (plechovky, paštiky…)
Vařím z čerstvých surovin (zelenina, maso…), knedlíky dělám sama, těstoviny taky (někdy koupím ve speciálním obchodě zachlazené).
Docela často beru produkty přímo od lokálních dodavatelů - maso, bedýnky s ovo-zel, vejce, mléko, ryby, džemy apod.
Stojí to sice mnohem víc peněz a také času, ale baví mě to.
lleennttiillkkaa píše:beruska2× píše:to taky nechápu.
ale treba nechapu kdo koupi palacinkovy „testo“ v krabici to je pro me uz extrem
Ale zrovna tak nechápu brkaši v prášku
já brkaši dělám normálně.. ale manželovi to nechutná.. prý má radši tu v prášku… takže on si kupuje v prášku a já si dělám normální
![]()
Hotovou jíšku jsem koupila jednou kdysi na zkoušku, přišlo mi to zbytečné. Ale třeba knedlíky by se mi doma dělat nechtělo, chutnají mi i ty kupované. Občas udělám jen sladké tvarohové knedlíky, nebo když mi zbydou nějaké brambory, tak z nich bramborovo-houskové knedlíky jako přílohu (ale dost málo).
Jak už tu někdo psal, hotové bábovky nebo tak, to mi nechutná, takže peču vlastní. A nudle kupuju takové ty „domácí“ ![]()
jak co…a taky podle času…
vývarové polévky teda zásadně z masa a zeleniny, než bujon, to jí radši oželím…ale gulášovou od vitany miluju ![]()
nudle kupuju, knedlíky kupuju ty prášky, co doma umatlám s vodou a pak uvařím - kupované knedle mi nechutnají. Umím i domácí, ale je to pro mě moc práce… ![]()
když jsem sama doma, dělám si často brkaši z prášku, je to hned a miluju jí.
Jíšku jedině domácí, přijde mi, že kupovaná vůbec nehustí.
Peču málo, ale vždy pořádné doma vytvořené - buchty, ván. cukroví, mazanec i piškot na dort…ale listové těsto kupuji, to je hrozná pakárna dělat ho doma…
takže prostě jak co… ![]()
Tak ja varim rekla bych dobre,ale ulehcuju si to,jak se da ![]()
Knedlik kupuju,jisku mam doma taky,ale pouzivam zridka,kdyz specham.Je to silene pohodlne a nezaspinim nadobi.Ale na te jisce zrovna nevidim nic spatneho,slozeni je mouka,rostlinny tuk
.Listove testo kupuju bezne,prijde mi silene,delat sve
.Cukrovi pecu sama.A jak uz nekdo psal,za extrem povazuju koupit palacinky ci bramboraky v prasku.
Svoje delam okurky,ale klidne i koupim.Marmelady nedelam,kupuju kvalitni,ale samo se to domacim nevyrovna..
Obdivuju kazdou hospodynku,ktera dela cokoli domaciho.Ja umim knedliky,nudle,snad skoro vsechno
,ale proste si ten zivot usnadnuju.Mam dite,pracuju,staram se o domacnost.A v usetrenem case se radeji venuju rodine nebo taky sobe ![]()
Wiolla píše:
Btw, viděly jste jeden z posledních dilů „Jste to co jíte“ (myslím předposlendí?), jak tam té mamince 6 dětí rozmlouvaly v laboratoři výrobu domácích jogurtů? Že to vážně není zdravější?
Já to viděla. Ale nechci dělat jogurty kvůli tomu, že by měly být zdravější, ale kvůli tomu, že mi prostě chutnají. Ovšem rozhodně nebudu strkat psrt do mlíka (fuj), skleničky i ostatní nádobí si pěkně vysterilizuju a pak už si jen budu vychutnávat, co jsem si vyrobila. ![]()
Ahoj,taky koukám na Prostřeno,je to super pořad,už jsem od tam zkusila hodně receptů,naposledy domácí houstičky
Někdy žasnu nad povahou některých lidí ![]()
Jinak se pomalu učím vše sama a ted jsem na neschopence,takže mám spoustu času,docela hodně peču,knedlíky zatím kupuji,ale taky se chystám je zkusit.Brkaši z pytlíku jsem nikdy neměla a ani po ní netoužím.Kaše z brambor je kaše z brambor
![]()
Tak já kupuju akorát těstoviny, občas natur bujón od Vitany, ale to spíš na svou oblíbenou oevsnou polívku. Jinak teda jíška, knedlík, chlaba, rohlíky, sirupy, marmelády, zavařené ovoce i ovoce do jogurtů (neslazené), okurky, třešně, povidla, nakládám i zelí… je oho strašně moc a jsou to i sezonní záležitosti (takže i sbírám a suším bylinky
). Ale popravdě mi to přijde normální, když máme zahradu jak kráva plnou stromů (jabloně, hrušně, mirabelky, třešně, višně, meruňky, broskev bohužel zašla
). Manžel pomáhá, lisuje a pak si část kvasí na víno
Z části dělám ovocné příkrmy pro děti, co už se mi nechce zpracovat takto nasuším (máme sušičku, takže děti rozhazovat nemůžou
) a co už nestíhám zamrazím. Zpracujem úplně všechno
Zahradu nestříkáme a nevede kolem ní žádná silnice, takže máme vlastně bio - to by bylo škoda nechat spadat ![]()
valkil píše:Wiolla píše:Btw, viděly jste jeden z posledních dilů „Jste to co jíte“ (myslím předposlendí?), jak tam té mamince 6 dětí rozmlouvaly v laboratoři výrobu domácích jogurtů? Že to vážně není zdravější?A nebylo to jen kvůli tomu jakým způsobem to dělala?
A nebyla to laboratoř Danone? ![]()