Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
@lucynka25 V jogurtu jich neni tolik jako v tvarohu, ten se ma davat az tak od roka, co jsem cetla tak jogurt stravi lip, jak je zakysany. Taky jsme davali Holandii ze zacatku. Vlastní jogurt jsem nezkousela, ty mas i jogurtovac?
@Jahudka82 už jo, ale dá se i bez jogurtovače ![]()
Takže už máš také druhé dítě?
@lucynka25 Jj, starsimu jsou 4. Tvoji je teda taky tak nejak, ze? Tehdy se u kojenych deti vlastne začínalo s prikrmama az od ukonc. 6. mes., kasi jsme zkusili driv, asi v 5. kvůli lepku a castejsimu a drivejsimu buzeni po večerním kojeni, ale moc je nechtel. Jedl mi az pak cca v roce takove dve hotove ve sklenicce z DMka. Ale zelenina mu docela jela, vic nez ovoce, na to si zvykal dyl, zato ted skoda mluvit, zelenina je sproste slovo a neco jedovateho, co by mu nejspis rozparalo bricho…z ovoce ji jen jablka a banany. Ani na smoothiecka jsem ho zatim neutahla, nechutna mu ani treba banan+mliko. Tatka si obcas cucne, ale taky tomu moc neda. Zeleniny sní vic nez ja, to jo, ale třeba brokolici nesnasej oba, to je pry „zelene zlo“
Pritom jako mimino mi ty skleničky jedl v pohode vsechny druhy. Byl urvanej, nespal jinak nez v kocaru, v noci se furt budil a vařit jsem moc nezvladala ani pro nas, natoz extra pro nej. Az od roka, kdy uz mohl jist normalni jidlo a snedl toho vic, mi prislo, ze to ma smysl -teda ne zase, ze bych mu do te doby nevarila vubec, ale proste nemel kazdy den uvarene, stridali jsme to. Spis jsme trajdali venku a po navstevach a cvicenich, to byl aspon hodnej. Doma kdyz nespal, jsem toho moc neudelala:( Adelina je hodnejsi precejen, ze si aspon chvili vystaci sama s hrackama. Holky jsou holky:-)
@Jahudka82 starší budou 4 v cervnu, je to malej satan ![]()
s jídlem nám to taky šlo, horší byly kousky, protože měla první zub až v roce
, takže než vůbec mohla něčím kousat bylo jí rok a půl, hodně jsem jí vařila všelijaké zeleninové a zdravé mňamky, všechno baštila a pak se stal nějaký zlom a už by to nedala do pusy ![]()
zeleninu tedy má ráda, ale většinou syrovou, jakmile je vařená, dušená..neeeee, nejradši má maso
pomazánky vůbec třeba, raši suchý chleba a běda, když jí namažu máslo nebo sýr.. ![]()
tak teď doufám, jak začnu zase vařit pro miminko ty víc zdravější věci, že si dá říct, když to uvidí u malé.. ![]()
@lucynka25 Hihi, tak to si s nasim mladym muzou podat rucicky:-) ten do 3 let jedl dobre a skoro vsechno, na trhach nam snědl klidne půlku bramboraku, tatovi nebo mne kdyz jsme sli na obed jeste pomalu i to nase, protoze to co ma nekdo jinej je vzdycky lepsi, ze?:-) A co zacal chodit do skolky tak horsi a horsi, tam moc nejedl, ted zase pred vanocema zacal jist aspon polivky a vetsinou i druhe, pokud neni treba cocka, hrachova kase nebo fazole teda. To vis ze treba buchticky se sodo nebo vdolky si jeste prida, miluje omacky s knedlikem teda rizky prip.rybi prsty s bramb.kasi. Ted jsme objevili na zpusob rybích prstu dinosaury, ale vse pecu v troube, i hranolky obcas udělám z brambor a ty prsty nornalne z kostek file, ale kdyz neni cas a vzpomene si, mam v mrazaku pohotovostni zasobu, ktera nikdy nezklame:-) obcas mu koupim teda i burgr u Meka, mame to za rohem ale uz to aspon ji i s masem, když jsem mu rekla ze je v tom řízek. Driv z toho jedl jen tu suchou pulku housky…a nesmi tam mit syr. Kdybych rekla „karbanatek“ tak rekne ze ty neji. Stejne tak kdyz ja nebo i babicky delame palacinky, musi se mu rict ze jsou to lívance, protoze „palacinky neji“. Tatka je zase ujetej na dusenou mrkev s veprovym, tu by mohl mit porad. A malej to nemusí. Takže jemu udelam maso naprirodno zvlast s ryzi nebo bramb. knedlikem. mel rad (malej) treba rajskou a muz jí nemusel, ted do toho mladej sotva stourne a tatka si mlaska - musel zacit trochu drzet dietu, tak vzal zavdek i rajskou:-) to vis kdyz mu k tomu udelam plneny papriky jeste - ale nesmi v nich byt ryze…:-))) Pak maj ty deti po kom bejt rozcapeny s jidlem - muz byl jako malej taky nezera, maj to v rodine:-) A jelikoz mala je fyzicky celej tata, tak jestli bude taky tak vybirava, tak potes…
A to jsem ho jeste naucila jist normalne - kdyz jsme se seznamili, byl schopnej se zivit cely tyden pizzou, čínskýma polivkama, parkama a rajcatama s mozzarellou, hotovkama z kramu - a pivem samozrejme!
Ted beha se psem a veceri vejce natvrdo a zeleninu…ja zas mam treba radsi zeleninu tepelne upravenou nez syrovou, zvlast v zime…syrová zelenina ochlazuje, proto na ni neni v zime tolik chut…
https://www.emimino.cz/…-a-batolata/
tak jsem vytvořila skupinku, aby jsme si mohly vyměňovat recepty
snad se k nám někdo brzy přidá ![]()
@Jahudka82 koukám, že máme dost společného
ale ono to bude asi všude podobný, aspoň se tím tak nějak utěšuju
dcerka taky miluje omáčky, ale zas mi úplně přestala jíst těstoviny, sýry nejí..kdyby mohla denně řízek, tak ho jí
a apoň teda jí polévky, je tedy naučená je pít tím tlustým brčkem, protože jí to jinak nebaví, ale apoň že to do sebe nasouká ![]()
je o boj s těma dětičkama ![]()
Zítra budeš dávat malé co? já ještě nevím, dneska jsem jí nakonec šoupla dýni s bramborem, ta jí jede a zítra budu dělat květákovou polévku, tak jí uvařím trochu květáku s bramborem, tak jsem zvědavá, co bude říkat ![]()
Jdu spát, tak zítra ![]()
@lucynka25 Jo a pomazanku mu musim ze skolkovyho chleba olizat aspon po okrajich, aby nebyla videt - pak ho sni, kdyz nevylejza ven
Jesteze je tam delaji tak dobry, no vari jim tam luxusne, kdyz si vzpomenu na ty blafy v praci, to jsem mu vzdycky rikala ze bych si to s nim hned vymenila
Ale ono to je vzdycky nejaky obdobi a pak se zase rozjedi, ted si i pridava, ja uz se tak pred 2 mesici ze zoufalstvi dokonce domlouvala s ucitelkou, at mu davaj treba jenom suchy těstoviny zvlast, kdyz byly s omackou - proste to nejedl vubec, protoze byly posypane syrem…ten teda nejedl nikdy…pritom treba rohlik s lucinou kdyz jsem mu ho rozkrojila a namazala uvnitr a moc to nezkoumal, tak to snedl, ted tak max. chleba s marmeladou. Co mame novy toastovac, tak nejradsi „krupavej“, ale sezere mi klidne cely baleni kukuricnych platku co si koupim abych se necpala pecivem - ty jsou taky krupavy…:-)
@Jahudka82 píše:
@lucynka25 Jo a pomazanku mu musim ze skolkovyho chleba olizat aspon po okrajich, aby nebyla videt - pak ho sni, kdyz nevylejza venJesteze je tam delaji tak dobry, no vari jim tam luxusne, kdyz si vzpomenu na ty blafy v praci, to jsem mu vzdycky rikala ze bych si to s nim hned vymenila
Ale ono to je vzdycky nejaky obdobi a pak se zase rozjedi, ted si i pridava, ja uz se tak pred 2 mesici ze zoufalstvi dokonce domlouvala s ucitelkou, at mu davaj treba jenom suchy těstoviny zvlast, kdyz byly s omackou - proste to nejedl vubec, protoze byly posypane syrem…ten teda nejedl nikdy…pritom treba rohlik s lucinou kdyz jsem mu ho rozkrojila a namazala uvnitr a moc to nezkoumal, tak to snedl, ted tak max. chleba s marmeladou. Co mame novy toastovac, tak nejradsi „krupavej“, ale sezere mi klidne cely baleni kukuricnych platku co si koupim abych se necpala pecivem - ty jsou taky krupavy…:-)
Olizat aspoň po okrajích…uf
![]()
@Sofierules No on jak vidi ze leze ven, nekdy je od ni ten chleba i takovej opatlanej, tak to pak nechce, no…sam me o to poprosi, to ne ze bych si to jen myslela…aspon pak taky neni upatlanej a ja ji zase ochutnam:-) stejne tak musim treba masla na chleba namazat jen hodne tenkou vrstvu, aby nebylo videt pod marmeladou, ja to taky nemela jako mala rada tluste namazane… co te na tom tak znechutilo nebo pohorsilo ze si liznu trochu pomazanky z chleba, jako jakou dneska maji? Driv se detem predzvejkavalo maso, kdyz jeste nebyly mixery a nemely moc zubu…
A prezily to ![]()
@Jahudka82 V nadsázce -v 18.století dávali dospělou stravu od 2.měsíce a děti to taky přežily /aspoň nějaké/
ale olizování jídla mi přijde silně nehygienické a nechutné (miliony bakterií z tvých slin na jeho chlebu), stejnej ekl jako plivání na kapesník a čištění obličeje, fuj ![]()
@Sofierules nevím, mě to přijde v pohodě. To by jsi nemohla ani od dítěte nic ochutnat ze lžičky třeba, my kolikrát od sebe ochutnavame ![]()
@lucynka25 píše:
@Sofierules nevím, mě to přijde v pohodě. To by jsi nemohla ani od dítěte nic ochutnat ze lžičky třeba, my kolikrát od sebe ochutnavame
jo jasně, každý to má jinak -já se jen pozastavila nad tím olizováním chleba u relativně velkého dítěte -ale nemyslím to zle, jen mi to přijde jako člověku pohybujícího se ve zdravotnictví krutě nehygienické. Já dcerám nikdy nic neolizuji ani nepoužívám jejich příbor. když si něco ochutnáváme tak vždy svým příborem:-)
@Sofierules a na tom priboru tvoje sliny asi nejsou, ten si na kazde sousto vezmes novy? Jezis bezne nam jako detem olizovali dudliky kdyz spadly, a taky jsme to prezily, kolikrat mu musim treba uliznout zmrzlinu shora aby mu netekla okolo, to ho mam nechat aby byl od ni upatlanej nebo otrit kornoutek (vlhcenym) ubrouskem?:-) zase to tak neprozivej, jasně ze miminu neolizuju lzicku, ale kdyz chce dite to co mas ty tak mu nikdy ze svýho talire nedas?