Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
@Midaku
Souhlasim se Tebou. Siroka spicka, ohebna podrazka, za me k tomu mekky opatek. Dcera ma nabeh na valgozni kotniky a kolena, obehla jsem spoustu ortopedu a fyzio a zadny z nich se nevyjadril k cistemu barefootu uplne lichotive. Uznavaji ho na spravnem povrchu - les, trava, kaminky, ale rovnou rikaji, ze je lepsi, tam nechat ditko chvili behat bose. Rapidne pry pribyva zborcene klenby a pod prave od deti ciste na barefootu. Ja prvni botky barefoot, pak kompromis, ted se teda musim podrizovat aktualnim ortopedickym problemum.
Za mě - nelpim na tenké podrazce, ale lpím na dostatečné šířce a dobrém (nekulatem) tvaru. Ideálně by teda mohla být taky ohebná podrážka.
No, a ten vhodný tvar jsem prostě u nebf bot ještě neviděla, možná tak Keeny. Proto kupuju barefoot. Podrazku, když si můžu vybrat, radši tlustší, ale ten tvar špičky, to je prostě základ.
@Platanka píše:
Za mě - nelpim na tenké podrazce, ale lpím na dostatečné šířce a dobrém (nekulatem) tvaru. Ideálně by teda mohla být taky ohebná podrážka.No, a ten vhodný tvar jsem prostě u nebf bot ještě neviděla, možná tak Keeny. Proto kupuju barefoot. Podrazku, když si můžu vybrat, radši tlustší, ale ten tvar špičky, to je prostě základ.
mam to stejne ![]()
@mokkk píše:
Mě zaujal názor nějaké doktorky, že barefoot boty jsou určitě zdravé a fajn, ale že holčičky odchované na barefoot botách už nikdy lodičky neobují. Nevím, co je na tom pravdy, ale raději kupuji normální boty.
Aha
takze lepsi jim tu nohu deformovat v uzkych botech odmalicka, aby si teoreticky mohla nazout nekdy lodicky
vtipny. Ja teda lodicky nemela na sobe ani jednou, nelibi se mi, o tom, jak jsou nepohodlne nemluve
Já bych taky už do normálních bot nevlezla. Mám taky barefot a vyhovuje mi to. Normální boty jen do divadla. Mám plátěné barefot a ponožkoboty a pak s kožíškem.
Ortoped tohle asi holt neuznává. U stravy, nebo bot, jsou vždy diskuze ano či ne, každý to musí zvážit. Musí se v tom člověk naučit chodit. Trochu to ze začátku bolí, než si člověk zvykne, aby klenba nohy opět pracovala.
Jo a pro nevidomé fajn, nahmatám nohou hodně, což v normálních botech ne.
My je tedy moc nepereme, přítel je otře, on vidí, kde je to zaprášené, nebo je promáchne v ruce, uschnou do dvou dní, asi záleží, jak je teplo.
Taky se mi loupe kůže na prstech, ale neřeším to, omyju vodou doma.
Ne, v barefot není zima Mě tedy nebyla.
I na dlažbě, na kostkách v tom chodím. Pro mě jiné ne.
Jarka
Mám obyč boty a barefoot. Na procházku po silnici bych si barefoot už nevzala, bolí mě z toho nohy. Ale do lesa si je nemůžu vynachválit. Takže na silnici obyč boty, do lesa barefoot.
Nohy mě taky bolely ze začátku, ale zvykla jsem si. No každá to máme jinak.
@Modesta píše:
Mám obyč boty a barefoot. Na procházku po silnici bych si barefoot už nevzala, bolí mě z toho nohy. Ale do lesa si je nemůžu vynachválit. Takže na silnici obyč boty, do lesa barefoot.
Tak ja to na tvrdé povrchy vyresila silnejsi vlozkou, protože normalni boty mi uz prijdou jako desne sveraky. I boty na bezky jsem si koupila o cislo a pul vetsi a i tak jsou úzké.
Moje deti chodi doma na boso. To i v zime, akorat v zime davam ponozky.
Ovsem na ven davam klasicke boty. Taky jsem jela na vlne barefoot s prvorozenou a furt v tech botach zakopavala. Mela spravne vybranou velikost a tvar boty, tim to tedy nebylo. Proste to nedelalo dobrotu na chuzi. Nakonec ji moje mamka (stara skola) koupila klasicke pevne sandalky, protoze se na to nevydrzela koukat. A ejhle, klopytani dcery prestalo.
Barefoot je ted strasne IN, taky jsem tomu trendu podlehla. Zni to rozumne, ale vysledky byly takove, ze mela dcera co chvilku rozbite koleno, protoze zakopavala. Ja bych decku koupila kvalitni, lec poradnou obuv.
@warita píše:
Moje deti chodi doma na boso. To i v zime, akorat v zime davam ponozky.Ovsem na ven davam klasicke boty. Taky jsem jela na vlne barefoot s prvorozenou a furt v tech botach zakopavala. Mela spravne vybranou velikost a tvar boty, tim to tedy nebylo. Proste to nedelalo dobrotu na chuzi. Nakonec ji moje mamka (stara skola) koupila klasicke pevne sandalky, protoze se na to nevydrzela koukat. A ejhle, klopytani dcery prestalo.
Barefoot je ted strasne IN, taky jsem tomu trendu podlehla. Zni to rozumne, ale vysledky byly takove, ze mela dcera co chvilku rozbite koleno, protoze zakopavala. Ja bych decku koupila kvalitni, lec poradnou obuv.
Tak pokud tvoje dítě líp chodí v klasickejch botách tak proč ne, moje ale v BF nezakopávala nikdy - není to o trendu, nebo že je to in, je to jako spousta jiných věcí prostě o tom, vybrat co sedí konkrétnímu dítěti/člověku/rodině. Není nutný u toho zavrhnout jiný způsoby, protože mně vyhovuje ten jeden. To že jeden způsob vyhovuje vám z něj nečiní jedinej správnej ![]()
Syn začal chodit skoro ve 14m., dlouho jsem mu dávala jen capáčky a v zimních měsících jsme chodili spíš do herniček, po návštěvách, kde se vylítal..jinak byl rád v kočárku, tak jsem toho využila. Mezitím jsem zkoumala do čeho ho budu obouvat a doma ho nechala chodit bosky (ponozky si sundval a alespon mel maximalni volnost v pohybu). Když měl syn 18m., tak jsme navštívili dvě provozovny s botama, ale tam mi moc nepomohli a jak jsem pozdeji zjistila vzala bych boty nevhodne. Syn dominantní paleček, jinak normální nožka, normální nárt, normální až užší pata. Diky dominantnimu palečku byla barefoot obuv jasná volba, abych mu prsty neutlačovala. Doma jsem se tedy snazila zjistit co nejpresnejsi miry-jako nejpřesnější jsem nakonec vyhodnotila, ze je vyndat tuhu z propisky a obkreslit nohu kolmo. Zmerit pravitkem od palce k pate.No a pak už jsem objednala pár botiček z eshopu a zkouseli jsme doma. Nevyhovující boticky vyzkoušené jen doma není problém vrátit. Díky tomu jsem zjistila, ze syn snese nadmerek idealne 6-8mm do délky, vic proste ne jinak zakopava a chodi v tom jak kdyby mel gumaky a do sirky mu vyhovuje nadmerek spise vyssi(vsimla jsem si, ze totiz pri chuzi se mu hodne rozplacnou prsty do stran. Když vím, že budeme spíš na měkčím povrchu, tak ho obuji do botiček s tenčí podrážkou, když spíše chodník, tak zvolím silnější podrážku. Tot vse, treba to nekomu alespon malicko pomuze. Nakonec jsem zacala tento druh bot nosit i já a taky velká spokojenost
![]()