Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
@Krrysa Jo, tak přesně tohle mě napadlo taky… já je tedy koupila jen jednou, malý si do nich nabral vodu a díky tomu jsem zjistila, že jsou mu úzké - obarvilo mu to pouze malíček v době, kdy měl ještě dopředu slušný nadměrek.
@Lenca27 @Krrysa Já jsem dceři brala loni zimní. Model už si nepamatuji, ale fakt mě překvapilo, jak byly úzké. Ta bota snad neměla na šíři ani 5 cm. A to má holka nohu úzkou a kotník útlý, že v kidofitech fakt plave
Jako za mě ne, nejsou to boty, které bych s klidným svědomím dítěti obula.
@Krrysa @j.a.n.i1 S tou nohou na vložce mě to napadlo taky, ale nechtěla jsem být moc útočná
Já si to neumím představit, to je bota pro panenky a ne malé dítě. Ale třeba se nějaké dítě vejde v pohodě. Mnoho lidí však ten nadměrek do šířky příliš neřeší a berou to jako dobrý, i když prsty jsou mimo. Viz třeba prodavačka u nás ve specializovaném obchodě s dětskou obuví
V lednu lezl dceři palec ze stélky a baba mi tvrdila, jak je to v pohodě a vydrží v tom do konce zimy.
@kacka52 přesně, do šířky se to prostě neřeší.. paní, ono to ještě povolí atd kecy kecy…
@Krrysa Jo, tak nějak mi paní odborná prodavačka odpovídala
U nás jsou teda obecně v krámu děsně ochotné, takže mě tam nikdo už nedostane ani párem koní. Přitom právě ta šíře je stejně důležitá. Manžel má třeba díky úzkým botám zdeformované malíčky. To ho snad konečně přesvědčí o nutnosti koupě nových bot.
@kacka52 já tomu našemu třetirozenýmu rvala ty superfity, pořád si je sundaval, nechtěl je, pak jsem si všimla, že má malíček uplně vtočenej pod nohu a chytla jsem se za hlavu!!!
@vin píše:
http://m.zeny.iprima.cz/…-vase-zdravi
ano, může poškodit zdraví, když se člověk nenaučí správně chodit. Ale stejně tak můžou poškodit zdraví úzké boty s podpatkama. Stačí se podívat na chodidla našich rodičů třeba nebo se jenom v létě rozhlédnout kolem sebe, když lidi nosí sandály jaký mají nohy z běžné obuvi.
Je to kazdeho vec.ja se synem postupne přecházíme na bf, on ma širokou nohu a i v 5 letech pozna co je mu pohodlne..zdravotní boty nosil do ted a nohy ma ploché, tajze mu ke zdravi nepomohly..jestli pomuzou bf tezko rict, každopádně aspon vim, ze mu to nedeformuje nohu a dobře se mu chodi..ja nam bf sandály a jsem jak v papuckach, pohodlnejsi botu jsem neměla. baleriny uz se mi tak nepovedly a docela me tahnou, takte je opravdu potreba narazit na botu ktera vam sedne..
Tak jsem si cca pred mesicem zakoupila Vivobarefoot botky a hned jsem je vyzkousela na dovolene v horskem terenu a musim rict, ze super! Fakt velike nadseni, chodila jsem v nich po kamenech´, po sterku, po mokrych vetvich stromu a fakt paradni, konecne me nic netlacilo na prstech, chuze z prudkeho kopce byla poholdna, to si v teniskach neumim predstavit. Jsou fajn i do mesta, ale na les nebo jen tak po trave - bezkonkurencni. Cena je sice vyssi, ale lobi se mi, ze tato znacka ma patentovanou podrazku proti sedreni a propichnuti a fakt - po dnech na horach bez jedineho skrabnuti
@Adrasteia píše:
Poradila bych se asi s odborníkem - rehabilitační sestra, ortoped. On totiž dnes každý říká něco jiného… Já jdu zlatou střední cestou - venku na zahradě klidně naboso, ale někam ven kvalitní obud s pevným opatkem a měkkou ohebnou podrážkou. Mám dvě kamarádky - obě jedou od narození svých děti barefoot - u jedné v pohodě, druhé dítě má vbočený kotník, problémy - musí na rehabilitace. Ortoped se ptal, jaké boty dítě nosilo a když zjistil, že je vyznavačka barefoot, tak ho omejvali, že zničila děcku nohy.Za mě zlatá střední cesta, aneb všeho moc škodí.
No ono je to těžké. Moje dcera nosila od začátku kvalitní botičky, pevný opatek, kotníkové, vše dle doporučení. Neposazovali jsme, nevodili za ruce, neměla chodítka ani nic podobného…a? Ted jí diagnostikovali skoliozu, valgozni paty a lehce i kolena a čeká nás rehabilitace a denně cvičení…Ortopedka doporučuje pevnou obuv i na doma a fyzioterapeuti zase barefoot obuv. No a když si vezmu, že přitom, že nosila kotníkovou obuv snad do 7let má valgozni paty, tak nevim nevim…vidím to ted spíš na tu barefoot obuv.
Ahoj,
nosím barefoot, ale ráda bych se zas vrátila ke cvičení aerobicu, který mě moc baví. Myslím si ale, že zrovna na něj nejsou barefoot boty dobré, nášlap má být přes patu..
Co si o tom myslíte? Anebo nějaké vhodné BF na tenhle sport existují? Děkuji.
@Evulina barefoot má smysl na měkkém, nerovném povrchu. Na asfaltu, dlažbě a nebo tělocvičně si tou netlumící podrážkou a rovnou patou leda zničíte klenbu. Natož když tam jsou doskoky.
Mimochodem přes špičku se naboso jen běhá, přirozená, fyziologická chůze je přes patu.
Navzdory tvrzení prodejců a nadšenců.
@Evulina zvolila bych mekky kompromis.. @Ou nosim na asfaltu, dlazbe a vsude jinde a klenba se mi po letech konecne vytahla, takze na tom asi neco bude..kdybych je chtěla nosit jen na mekkem povrchu, nemusim je nosit nikdy..
@Bobby píše:
@Evulina zvolila bych mekky kompromis.. @Ou nosim na asfaltu, dlazbe a vsude jinde a klenba se mi po letech konecne vytahla, takze na tom asi neco bude..kdybych je chtěla nosit jen na mekkem povrchu, nemusim je nosit nikdy..
Bobby a máš na nějaké konkrétní typ? Díky