Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
Jen mi nekdo prosim objasnete…
Mala ma uzkou nohu s dominantnim palcem. Barefoot ale maji byt sirsi? Plus nejaky nadmerek? A nezpevnena pata? Takze noha ma plandat v bote?
A ma byt nejak „odpruzena“ nebo mit nejakou vlozku? Osobne si totiz nedokazu predstavit chodit bosky po tvrdem. Vzdyt to musi bolet
Syn ma Attipas a chodi v tom hezky, obcas sice zakopne, ale nic hrozneho. Dcerce jsem koupila Feelmax, teda dost drahe, ale jsou neskutecne lehoucke, ohebne a chodi se ji v tom moc dobre. Rada bych poridila barefoot i sobe, ale nechce se mi davat za boty pres 3 tisice…myslim, ale, ze to smysl ma, uz jen to, jak vidim ty rizne uzke boty, ktere deformuji nohu a tohle je neco uplne jineho
@Gabi91 teď je hodně bot hrozně úzkých. Často se mi stalo, že jsem koupila klukům boty a vyndala vložku, tak klidně měli nožku o centimetr a víc širší. (Mají nohu středně širokou).
Kromě toho je i typologie tvarů noh a podle toho by se to mělo vybírat - podle délky nohy, šířky nohy a typu nohy. Pokud se vybere dobře, tak noha neplandá. Nemá být nijak odpružená a ani zpevněná.
Mám za sebou léto, kdy opravdu často chodíme bosky a netlačí, nebolí. Starší mi teď boty bojkotuje (do města na nich trvám) a nijak si nestěžuje. Často chodím s ním a taky nemám problém.
@Gabi91 hele nebolí, je to o zvyku, my letos hodně se synem chodili bosky všude a je to strašně osvobozující ( a to jsem zvyklá nosit 12cm jehly
)
noha nemá plandat, má právě kopírovat nohu, proto jsou barefoot značky pro širší nohy, užší nohy, pro nižší nárt, vyšší nárt…je tak nějak ideál aby bota kopírovala nohu ( ve předu nadměrek, aby mohly prsty pracovat a aby boty byla jen ochranou nohy, aby ji nijak neomezovala
Za mne volím kompromis, dcera chodí téměř všude bosá, jen když jdeme do města, tak má botky. Má neznačkové boty, které jsou lehké, ohebné, široké tak akorát na její nohu, nemackaji ji prsty a nezakopava v nich. Musí se hledat ale dá se.
@catherine100 píše:
@Gabi91 hele nebolí, je to o zvyku, my letos hodně se synem chodili bosky všude a je to strašně osvobozující ( a to jsem zvyklá nosit 12cm jehly)noha nemá plandat, má právě kopírovat nohu, proto jsou barefoot značky pro širší nohy, užší nohy, pro nižší nárt, vyšší nárt…je tak nějak ideál aby bota kopírovala nohu ( ve předu nadměrek, aby mohly prsty pracovat a aby boty byla jen ochranou nohy, aby ji nijak neomezovala
Tak sundat 12cm, taky se citim jako osvobozena ![]()
Da se vubec nakoupit online? Male merim nozku, ze ji pokreslim rtenkou a pak merim ten otisk ![]()
@Gabi91 ano, je to vlastne chuze jakoby bosou nohou po tvrdym podkladu ve meste /vlozky se do toho nedavaji/.Takze ja osobne na tom nevidim vubec nic pozitivního, naopak-narazy na kycle a pro „bosou“ nohu neprirozenej teren. Ale pri pouziti v prirode urcite super-prirozena reflexni terapie
pro uzkou nohu to vubec neni!
@ragnar píše:
@Gabi91 ano, je to vlastne chuze jakoby bosou nohou po tvrdym podkladu ve meste /vlozky se do toho nedavaji/.Takze ja osobne na tom nevidim vubec nic pozitivního, naopak-narazy na kycle a pro „bosou“ nohu neprirozenej teren. Ale pri pouziti v prirode urcite super-prirozena reflexni terapiepro uzkou nohu to vubec neni!
To mi nedelej! Uz se divam na superfity!
Syn chodí v barefoot nebo v kompromisních botech (jako kompromis beru boty dostatečně široké, lehké a hlavně se správným tvarem špice - tedy taková špice, která se nezužuje a neutiskuje palec a malíček). Sama postupně přecházím na barefoot obuv, zvlášť teď v létě to jde velmi levně, ev. rovnou naboso, horší to bude s výběrem a cenou dospěláckých bot na podzim a zimu. Pro dítě je bosá chůze přirozená, noha pracuje a celkově se takto chodí jinak než v klasických botech, kde člověk má tendenci tvrdě došlapovat na patu - osobně potvrzuji, že je to o dost stylu chůze, kdy noha si prve „ohmatá“ terén, než plně došlápne… Na netu se dají najít články na toto téma (a určitě i nějaké názorné video). Ale jo, jít po městě po kočičích hlavách v čistě barefoot botech pro mě byl zprvu fakt problém, nyní naprosto v pohodě (zabrat mi dala ve Skinners štěrková cesta v květnu na pohádkovém lese
)
Když bylo synovi 18m, všimla jsem si, jak má úplně ukázkovou klenbu, takže to pro mě bylo taktéž potvrzením, že jsem směr obouvání zvolila správně. K barefoot se postupně odhodlává i manžel (nelíbí se mu ceny, což chápu). Jeho styl chůze je tak jako… „robotický“ - chodí s proplýma nohama, našlapuje na paty a prsty drží ve vzduchu. Ve většině bot má smačnuté prsty, což si až nyní začal uvědomovat.
Jinak mě pobavilo, když jsem loni v zimě synovi pořizovala kompromisní D.D.Step a na krabici byla nakreslena noha a přes ni obrysy velikostí bot.. Jo myšlenka pekná, uschovat a poté dle tohoto vybrat pro objednání vhodnou velikost, ale už tam bylo vidět, jak se v těch botech nepočítá s místem pro malíček, neb obrys boty šel přímo přes ten nakreslený prst
Je třeba boty posoudit (hlavně v těch kompromisních nebo vyloženě klasických) kus od kusu.
Jinak jsou barefoot boty pro široké, normální a úzké nohy.. A je vhodné vybírat i podle tvaru nohy (setkala jsem se s tím např. na eshopu neobuto.cz kde jsou popsané typy chodidel a boty v nabídce mají dle toho označeny).
@Gabi91 dá se online, ale já to nemám ráda, ani sobě nekupuju boty po netu
@Gabi91 chodíme celá rodina v barefoot. manželovi se tím spravila klenba. a jednomu z kluků taky. Na moje záda (vyhřezlá plotýnka) si už nemůžu vzít normální tenisky. strašně mě tlačí jsou mi nepohodlné…
tady jsem o tom psala tak kyž budeš chtít přečti si.
http://plenkacci.blogspot.cz/…bel/barefoot
nikomu barefoot nenutím, ale za naši rodinu několik let spokojenost. Manžel začal jako první pak děti a nakonec i já ![]()
Syn ma od prvnich krůčku boty ze zirafky a stejne ma ploché nohy, vyfasoval i vlozky..letos na jare v 5 letech dostal sve prvni barefoot tenisky feelmaxy..az na tu cenu a ze ty boty nic nevydrzi jsou uzasny a v nicem jinem chodit nechce..dokonce se mu spravuji i spadené paty..u barefoot botek je super ze se resi i sirka, ze tam ty prstiky nejsou stlacene..na zimu asi koupim zase ze zirafky vikingy..jsou s goratexem a jsou take na sirsi nohu, ale jen proto, abych vedela ze ma nozky v teple a suchu a nebala se ho pustit do snehu..i ja si koupila baleriny a jsou uzasne pohodlne a vcera jsem si poridila i sandaly a verim ze budu taky spokojena..ty botky jsou lehle a pohodlne a vudim jak se mu v nich dobre beha..ma doma i obyc tenisky a ty vubec nechce nosit..ale je jasne ze na uzkou nohu nemuzete dat sirokou botu..Ale uz jsou hodne i kamenne prodejny a botky se daji vyzkouset..za nas
![]()
Odkaz mi nefunguje najdi na blogu v pravo ve štítkách barefoot a jeď uplně na první příspěvek co jsem psala o barefoot.
My kupujeme takový ty „kompromisy“. Jsou měkký, ohebný, ale mají opravdovou podrážku (nějaká guma nebo co to je). Malý se v nich dobře chodí. Jednou jsem jí koupila normální boty - Protetiky - a vůbec v nich nechtěla chodit
nevím jestli je to jen trend nebo to je v něčem lepší než klasické boty, prostě vybírám co mi přijde správné a rozumné a snažím se odhadnout, jak pohodlně se nosí…