Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@SAJ píše:
Ale jo, i na vařechu došlo. Párkrát opravdu, párkrát ji stačilo vzít do ruky. Ovšem to byly výjimečné krajní situace.A vlastně na ni znovu (doufám, že už naposledy) došlo poměrně nedávno, před pár měsíci - po sérii opravdu šíleného pubertálního chování, které se fakt začínalo vymykat kontrole, ji po několikerém upozornění a vysvětlování použil manžel na nejmladšího potomka. Pak jsme si sedli a vysvětlili, že takto tedy opravdu ne. Pomohlo to, ne, že by bylo po pubertě, ale děcko mnohem pečlivěji váží slova, neničí věci a chová se výrazně zdvořileji.
A muzu se zeptat kolik je tvému nejmladšímu diteti?
Ale tak chlap ma sílu, to mu opravdu nestačila ruka? ![]()
@_.Emilyyy píše:
Ano, je jí 15.
Na to uz jsem takz tady hodnekrat odpovídala a vyndava jen 3 krat tydne myčku a ne nijak se nepodílí svojim prijmem. Nejsme na tom financne spatne, aby jsme chteli po 15-tiletym diteti penize, kdyz ma penize vlastne jen od nas (Dáváme jí 1000 Kč na mesic).My ji to vsechni vetsinou zaplatimeA nereste to, je to nase vec
Jen mě to zajímalo, díky za odpověď.
Jen pro pořádek, ptala jsem se jestli se podílí na SVÝCH příjmech. Tedy jestli někdy musí pro něco navíc taky něco navíc udělat. Ale to mě zajímá spíš všeobecně, řešíme to teď s kamarády, co máme stejně staré děti, nešlo mi primárně o tvůj případ.
@SAJ
Kolegyne maji dospivajici nebo cerstve dospele mladezniky a vsem chodi na brigady decka. Nekdy o vikendech (kdyz je zavolaji, ze potrebuji pomoc) a hlavne v lete. Vsimla jsem si, ze maji stale brigady, ze s nimi dlouhodobe pocitaji (coz vypovida, ze jsou sikovni, snazivi). Nemyslim si, ze je to spatne nebo jim to uskodilo. Dostavaji od rodicu kapesne, plati jim intr., konicky atd., ale omladina rada pari. Nevidim duvod, aby to financovali rodice. Kdyz chces parit, tak si privydelej. Naprosto s tim souhlasim. Znaji hodnotu penez, ze to trva, nez si nasetri. A nenatahuji pouze ruce, mamko/tatko dej. My hodlame jit stejnym smerem, jak prijde vek na brigady.
Příspěvek upraven 19.05.19 v 18:16
@SAJ píše:
Jen mě to zajímalo, díky za odpověď.Jen pro pořádek, ptala jsem se jestli se podílí na SVÝCH příjmech. Tedy jestli někdy musí pro něco navíc taky něco navíc udělat. Ale to mě zajímá spíš všeobecně, řešíme to teď s kamarády, co máme stejně staré děti, nešlo mi primárně o tvůj případ.
Tak asi jsem te spatne pochopila. A ne nemusi
. Tve 15-tilete dite to ma jak?
@Kelsey píše:
@SAJ
Kolegyne maji dospivajici nebo cerstve dospele mladezniky a vsem chodi na brigady decka. Nekdy o vikendech (kdyz je zavolaji, ze potrebuji pomoc) a hlavne v lete. Vsimla jsem si, ze maji stale brigady, ze s nimi dlouhodobe pocitaji (coz vypovida, ze jsou sikovni, snazivi). Nemyslim si, ze je to spatne nebo jim to uskodilo. Dostavaji od rodicu kapesne, plati jim intr., konicky atd., ale omladina rada pari. Nevidim duvod, aby to financovali rodice. Kdyz chces parit, tak si privydelej. Naprosto s tim souhlasim. Znaji hodnotu penez, ze to trva, nez si nasetri. A nenatahuji pouze ruce, mamko/tatko dej. My hodlame jit stejnym smerem, jak prijde vek na brigady.
Hodnotu penez poznají, ikdyz jim to davaji rodice
.Moje dcera nechodi na brigády, ale rozhodne zná hodnotu penez. Na drahy veci si dava pozor ![]()
@Dana112 píše:
A muzu se zeptat kolik je tvému nejmladšímu diteti?
Ale tak chlap ma sílu, to mu opravdu nestačila ruka?
Brzy 12, ale to nejstarší to mělo stejně. Vlastně u něho bylo někdy ve čtrnácti po všem. Tak kéž to je tak i tentokrát.
A proč vařecha a ne ruka? Myslím, že ani vůbec nešlo o sílu rány, spíš o tu mnohokrát překročenou mez. Nebylo to ve vzteku. Dítko zatlačilo na pravidla tak razantně, že jsme to nemohli nechat bez odezvy. Nejednalo se o žádné bití hlava nehlava, ale o cílenou exekuci s vysvětlením proč a zač.
Ač jsem z toho neměla radost, musim konstatovat, že to dost pomohlo.
@_.Emilyyy píše:
Hodnotu penez poznají, ikdyz jim to davaji rodice.
Nepoznaji. Az zjisti, jak dlouho trva, nez si vydela na svuj pozadavek nebo rozmar, pak poznaji hodnotu penez. Ono je snadne natahovat ruce a dostavat rentu. To umi kazdy, ale vydelej si, to uz je slozitejsi a boli to
.
@_.Emilyyy píše:
Opravdu nechapu proc biti oplacet bitim
protoze casto to je jedina rec, ktere dite rozumi. Samozrejme to je hodne individualni. Nektere deti jsou prakticky samovychovne, na nektere nezabere ani svecena. A na ten prumer zabira smes vychovnych metod podle individualnich potreb ditete. A jak uz tady padlo, nekdy je lepsi jedno placnuti, nez nekonecne domlouvani, ktere stejne nikam nevede.
@Kelsey píše:
Nepoznaji. Az zjisti, jak dlouho trva, nez si vydela na svuj pozadavek nebo rozmar, pak poznaji hodnotu penez. Ono je snadne natahovat ruce a dostavat rentu. To umi kazdy, ale vydelej si, to uz je slozitejsi a boli to.
Tak asi jsme na dceru mic hodny ![]()
@_.Emilyyy píše:
Tak asi jsem te spatne pochopila. A ne nemusi. Tve 15-tilete dite to ma jak?
Má povinnosti zadarmo, plus některé dobrovolně navíc za peníze - to nabízíme všem dětem. Ke kapesnému (nižšímu než u vás) si přivydelává na brigádě. Taková klasika.
Nehlede na to, ze decka bez brigad se ochuzuji o zazitky. Do dneska si pamatuji, jak jsme si se segrou nasly spolu brigadu v ZOO a delaly jsme fotky do klicenek. To nam bylo cerstve 16r. a ji 15r. ZOO jsme mely kousek od baraku, jezdily jsme na kole. Pak celou stredni jsem si nasla denne par hodin v solarku. Pani chtela pomahat, aby mela cas na syna. Na West tycinkach jsem jedno leto travila u pasu. Mam hotelovku, jak se zacalo ve tretaku chodit na praxi, tak si nas volali na fajnove rauty na brigadu a dobre platili. To jsou zazitky, ktere proste nesmaze clovek.
@Kelsey píše:
Nehlede na to, ze decka bez brigad se ochuzuji o zazitky. Do dneska si pamatuji, jak jsme si se segrou nasly spolu brigadu v ZOO a delaly jsme fotky do klicenek. To nam bylo cerstve 16r. a ji 15r. ZOO jsme mely kousek od baraku, jezdily jsme na kole. Pak celou stredni jsem si nasla denne par hodin v solarku. Pani chtela pomahat, aby mela cas na syna. Na West tycinkach jsem jedno leto travila u pasu. Mam hotelovku, jak se zacalo ve tretaku chodit na praxi, tak si nas volali na fajnove rauty na brigadu a dobre platili. To jsou zazitky, ktere proste nesmaze clovek.
Tak to bych opravdu netrvdila, pro ne je lepsi trávit volný cas s kamarady, ale nekde venku nebo na nejake akci a je to lepsi nez pracovat nekde na brigade ![]()
@warita píše:
protoze casto to je jedina rec, ktere dite rozumi. Samozrejme to je hodne individualni. Nektere deti jsou prakticky samovychovne, na nektere nezabere ani svecena. A na ten prumer zabira smes vychovnych metod podle individualnich potreb ditete. A jak uz tady padlo, nekdy je lepsi jedno placnuti, nez nekonecne domlouvani, ktere stejne nikam nevede.
Jedno sebevýchovné mám - občas mě trochu děsí.
Ale mít všechny takové, tak bych tu asi trousila moudra o nevýchově.
Kdysi jsem zkoušela nechat nejstarší dítě uklidnit vysvětlováním a po dobrém. No, řekněme, že to skončilo fiaskem. Po dvou hodinách řevu a válení se po zemi jsem to vzdala, houkla na dítě, jednu mu loupla na zadek. Dítě se totálně emocionálně vyčerpané konečně normálně rozplakalo, přitulilo se, pak se doslova zhroutilo a usnulo mi v náručí.
Ze situace, která mohla být vyřešená za pět minut, jsme měli po dvou hodinách oba solidní trauma. Tohle řešení by bylo vhodné pro prostřední, nejstaršímu to ubližovalo.
@Dana112 píše:
Prosimte Emily je ta madam dokonala nevychova.(Ma ted jenom jinou profilovku)
Jak ma toho pritele fotbalistu, ltery jeji dceri dal pohlavek za drze chovani a Emily y toho delala aferuTa tu jeji dceru ma rozmazlenou dost, ma znackove hadry, iphone za 40 tisic
. Na ni nema cenu reagovat
.
ja vim, kdo Emily je. Znam situaci. Nevidim duvod delat na ni hon na carodejnice v kazde diskuzi. A reaguju pouze na to, co rika v teto diskuzi, cili k tematu. S jejim slunickovskym nic neresicim pristupem k vychove nesouhlasim a vyjadrila jsem se k tomu patricne.
Uz je to uzavřené, ale az potom, co ji dal tvuj pritel jeden vychovny pohlavek