Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@unuděná mám doma třeťáka.
Do školy chodil měsíc v červnu a pak měsíc v září. Jinak doma. Navíc, loni měli chřipkové prázdniny, jarňáky a dva týdny nemoc těsně před covidem, takže to byl další měsíc mínus, k tomu nějaká ta karanténa, když byl C+ otec, pak nevlastní sestra, pak i a já, to dalo dohromady skoro měsíc taky.
Kroužky nám zrušili skoro hned, na tréninku nebyl syn od loňské půlky února (tělocvična při sportovním gymnáziu, takže tam právě to omezení středoškoláků).
Jediné, co měl, bylo deset dní tábora v létě.
@Mar__tanka1983 Taky mám třeťáka. Chodil květen, červen, září, říjen a ještě asi 3 týdny před Vánoci
Nemám pocit, že by seděl doma na zadku. Ale ok, tak každý to nejspíš bere trochu jinak. My jsme naopak mnohem víc v přírodě a venku, protože prostě nic jiného dělat nejde ![]()
@unuděná No právě, jenže nám se do toho ještě zamotaly čtyři karantény, do školy nastoupil až v červnu, na podzim chodil jen v září, ten týden před Vánoci jsme měli karanténu…
no nemáme to jednoduchý ![]()
A co se týče přírody, to je těžký no…máme tu samozřejmě cyklostezku a pole za sídlištěm, ale jinak vše z ruky, třikrát denně distanční výuka (ráno, v poledne, dvakrát v týdnu máme hodinu i večer, takže to se pak člověk nikam nedostane), já na střídačku očr a práce, občas HO, takže v týdnu to na velké výletování není. Ale především, výlet ve dvou s mámou je prostě vopruz. Chce kamarády, spolužáky, stejně staré děti, né mámu, co ho tahá po lese od ničeho k ničemu (a ani ta zmrzka v cíli už není
).
@unuděná píše:
Jo, pravda. Ale vážně neznám skoro žádné dítě (ani to druho-stupňové), co „sedí doma rok na zadku“. Dlouho jely kroužky, byly tábory a jiné akce…
Prázdniny ok, tam se dalo hodně, ale kroužek v loňském školním roce dceři skončil v březnu a už nezačal, protože běžně konci v květnu. Další kroužky ani nebyly, naše škola startuje kroužky až v říjnu (netuším proč), takže dcera byla v tom svém vybraném, který stačil začít, přesně 1× na zač. října, pak to skončili… Takže už je rok bez kroužků. Ale o prázdninách jsme užili dost, i ty tábory a tak, to zase jo…
Syn, třetí třída, chodí několikrát týdne ven s 2 kamarády. Jsou hlavně venku. S jedním z nich se občas navštíví i doma, když je venku hnusne.
S dalšími dětmi se normálně by stýkáme. Zrovna dnes jsme vyrazili s míčem na hřiště a po cestě potkali další dvě děti od nás z vesnice. Tak jsme hráli na hřišti všichni. Bez roušek/respirátorů a byla to pohoda. U nás na pidi vesnici se opatření neřeší. Tedy, lidí se nenavštěvují doma, ale jinak vše probíhá normálně. Díky bohu za to! Lituju lidi ve městech.
Vídáme se s těmi, kteří o to mají zájem. Když byla zima, tak jsme se točili na návštěvách. Teď již více venku. Ten, kdo zájem nemá, tak ho respektujeme. Funguje to naštěstí bezkonfliktně.
Dítě 10 let, jedináček. Nevídá se s kamarády v době, kdy nemůže do školy. Kdyby se do školy mohlo, povolíme kontakt jen se spolužáky ze třídy (protože mi přijde, že pak už je to jedno). Nedávno jsme chtěli udělat trošku „úlevu“ a pozvat jednu kamarádku, o které víme, že taky nikde s dalšími dětmi neběhá. Ale její rodiče byli ještě zodpovědnější a momentálně ji nepustí. Nedivím se. Díkybohu aspoň za mobil a tablet a všechny ty „komunikační“ aplikace.
@krtek93 Muzu se zeptat, jaký ma smysl povolit jen kontakt s kamarády ze třídy, když oni se stykaji se svými sourozenci, různými jinými kamarády z ulice, z rodiny apod?
Já v tom teda nevidím smysl žádný a připadá mi to úplně nesmyslná podmínka.
@bigl No když se beztak vidí ve třídě, kde i svačí (neboli sundavají roušku), tak mi právě pak nedává smysl ten kontakt mimo školu zakazovat
Ale je to aspoň nějaká redukce kontaktů o ty ostatní „mimotřídní“. Šance, že to chytne od stejnýho člověka ve třídě nebo po vyučování venku, mi přijde plus minus stejná.
@krtek93 píše:
Dítě 10 let, jedináček. Nevídá se s kamarády v době, kdy nemůže do školy. Kdyby se do školy mohlo, povolíme kontakt jen se spolužáky ze třídy (protože mi přijde, že pak už je to jedno). Nedávno jsme chtěli udělat trošku „úlevu“ a pozvat jednu kamarádku, o které víme, že taky nikde s dalšími dětmi neběhá. Ale její rodiče byli ještě zodpovědnější a momentálně ji nepustí. Nedivím se. Díkybohu aspoň za mobil a tablet a všechny ty „komunikační“ aplikace.
Takže už od října se a nikým neviděl? Chudák…
@Fazulina píše:
Takže už od října se a nikým neviděl? Chudák…
No ze začátku ještě chodila ven, dokud bylo hezky a nebyla tak moc blbá situace. Pak tři týdny v prosinci ve škole - ukončeno předčasně, karanténa - nemocný dítě ve třídě.
V naší obci, co jsem tak koukala, to teď letí dost strmě nahoru, takže hned tak se ani s nikým neuvidí. Mrzí mě to, ale fakt nechci nijak přispívat ke zhoršování situace.