Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ne. Proč bych to dělala, abych je nuceně vážila? Od mala je učit, že budou sledovat číslo na váze. To určitě. Když chtějí, tak si sami stoupnou na váhu. Ví, že je v koupelně pod skříňkou. Ale je to na dobrovolné bázi. Nejsme na vojně.
Puberťáky ještě nemám. My se vážíme pravidelně všichni 1× za měsíc a zapisujeme si to.
Syn má tedy 2,5 a jednou za čas si sám vyleze na váhu a zvázi se.. ![]()
Pamatuju si, když jsme se ve škole vážili hromadně. Vždycky jsem byla tlustá a nikdy nezapomenu na blbé komentáře od třídní.
Doma to po mně otec taky chtěl a vadilo mi to.
Dcera je kus po mně, ví, že to není úplně v pořádku, navíc bere antidepresiva, tak jí to dělat nehodlám, už tak má problémů až dost. Vím, jak to bylo potupné.
Vážila se teď na třináctileté prohlídce a když si zkoušela lyže.
Nemame doma vahu
Kdyz potrebuje vedet lekar, tak je zvazi v ordinaci.
Vlastne se vsichni vazime snad akorat u lekare
I psy vazim jen u zverolekare.
@laducha píše:
Pamatuju si, když jsme se ve škole vážili hromadně. Vždycky jsem byla tlustá a nikdy nezapomenu na blbé komentáře od třídní.
Doma to po mně otec taky chtěl a vadilo mi to.
Dcera je kus po mně, ví, že to není úplně v pořádku, navíc bere antidepresiva, tak jí to dělat nehodlám, už tak má problémů až dost. Vím, jak to bylo potupné.
Vážila se teď na třináctileté prohlídce a když si zkoušela lyže.
My se vážili ve 2.tride, dodnes si pamatuju, ze mela spoluzacka 41 kg
Trochu cvalda je doted. Nevim, zda se deti jeste ve skole vazi, nase se o vazeni nikdy nezminily, ale nechodi do bezne zakladky. ![]()
Ve škole se váží stále v tělocviku i měří. To byla teď několik let po sobě školní soutěž, kde se dalo zapojit. Česko sportuje a tam se tuším do toho formuláře tyhle údaje uváděly. Letos buď to není nebo nejsme zapojení. Nezaregistrovala jsem to.
Vážím občas dvouleťáka, kvůli velikosti plen.
Snažím se ho i měřit, ať vím jak roste. Občas zmerim a zvazim pětiletého, zase spíš tak pro info, budu muset koupit větší hadry. Ještě oběma měřím chodidla.
U nás se teda ve škole neváží.
Jinak tuším, kolik mé děti váží, na gram přesně to člověk potřebuje vědět málokdy. A v takových situacích (dávkování léků třeba) si buď doktor zváží sám nebo to udělám dle potřeby. V případech typu sebetrasovací formulář… pfff… plus minus deset kilo je jedno.
Takže preventivní vážení se u nás nekoná.
Manžela taky nevážím.
Sebe vážím, váha je jedním z podstatných ukazatelů k mé nemoci, takže tak jednou do měsíce na ni stoupnu.
@Anonymní píše:
@Pajka2020 děkuji za aspoň nějaký pozitivní názor
A proč to vážení děláš? Já sama sebe taky vážím, protože bych ráda zhubla, tak se hlídám. Manžel také, samozřejmě sám a když neřekne sám, rozhodně se ho na to neptám, vím že je s váhou nespokojený a taky by chtěl zhubnout. Chápu malé děti, jestli prospívají, samozřejmě. Ale ty pubeťáky? Když každý roste a vyvíjí se jinak rychle? Co ti ten údaj řekne? Nadváhu nebo podváhu přece člověk vidí i bez toho, pak to taky chápu ze zdravotních důvodů. Nechci přesvědčovat, jen bych ten důvod fakt chtěla vědět protože tomu nerozumím…možná tvé děti taky ne a právě proto se zlobí…
Jinak mi přijde, že někdy rodiče zapomenou přejít z nadšení z růstu batolete kterému je to jedno do situace, kdy už je dítě větší a určité věci se ho dotýkají podobně, jako by se dotýkaly dospělého. Mám známé, jinak jsou moc fajn, ale jejich dcerka právě jde do puberty a co oni jí dělají…u společné večeře nám začali vyprávět na dotaz co je nového, že už to dostala a že jí taky rostou prsíčka, to vše před ní a jejíma dvěma bratry. Holka s pláčem utekla, tak kroutili očima, že ta puberta je hrozná, mládí s ní hormony prý…koukala jsem na ně jak blázen a pak jsem té její mámě řekl (už bez svědků), co kdybych u té večeře komentovala, že mi přijde že trochu přibrala a má už pořádný trojky, a jestli to náhodou nedostala, že je nějaká přecitlivělá…nepochopila to. Samozřejmě řekla že by to bylo absolutně nevhodné a proč bych jí měla stavět do tak trapné situace, ale u dítěte je přece normální se o takových věcech veřejně bavit. Tak si představ že by třeba manžel tě chtěl pravidelně vážit tak pro kontrolu, aby věděl. Pokud neumíš vysvětlit nějaký rozumný důvod proč to dělat, tak tak se asi děti cítí a proto se zlobí.
Mimčo se váží u pedi při kontrolách, starší zvážím jednou za třeba půl roku, když ji přeměřujeme, hážu to do tabulek u ZOPika, mrknu na percentil, jen abych věděla, jak na tom jsme. Určitě ale častěji zkoumám velikost nohy než váhu ![]()
Mám štíhlé a drobné děti, měřím je ca co půl roku a dělám čárku na dveře (baví je to a koukají se o kolik vyrostli od minule), plus jim změřím velikost nohy (kvůli botám), při jednom je tedy i zvážím (opět jen orientačně, právě v rámci dávkování léků apod.), plus výjimečně jim změřím i obvod hlavy kvůli přilbě či velikosti čepice, fakt si nepřipadám posedlá ![]()
@Kelsey
Brr, z toho mám do dneška noční můry. Já v pubertě rychle dospívala, ve 13 už jsem měla košíček B, a nikdy nezapomenu na ty výbuchy smíchu, když se řekla moje váha, že jsem tlusťoch. Přitom jsem vůbec tlustá nebyla, jen proti holkám co ještě vypadaly jak kůzlata jsem samozřejmě vážila víc. Měla jsem 53, dodnes si to pamatuju…a pak jsem těch 53 měla ještě v 25, takže to pranýřování bylo úplně mimo, žádný náběh na tloušťku jsem rozhodně neměla. Spíš jsem pak měla nápady kvůli tomu nejíst.