Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Já miluju krůtí nudličky na kari s mandarinkama, ale budu světová, příště si dám purre, jestli tedy najdu hospodu, která bude vědět, co to je a připraví mi to.
@Lucynka_v píše:
Pokud mi dite neji omacku na testoviny, nabidnu mu k nim olivac a/nebo strouhany syr. Kecup by me nenapadlo diteti ani sobe nad testoviny dat.Mmch, od ktereho ukonceneho mesice se zavadi do jidelnicku? ;-)
co je smylem toho dotazu? ![]()
@Baba píše:
Poledni nabidka mistniho Lokalu. Za blafy to fakt nepovazuju. Zalezi na provedeni.Španělský ptáček, 120 g, dušená rýže, polévka 135 Kč
Vepřová plec dušená na houbách, 100 g, houskové knedlíky, polévka 119 Kč
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem, 300 g, polévka 129 Kč
Vepřová líčka na hrášku, 120 g, šťouchané brambory s cibulkou 149 Kč
Kapustové karbanátky, 200 g, brambory vařené, m. m.
Přesně, blizko nás v malé vesničce je rodinná hispoda, vaří v podobné cenové relaci a mají každý den narváno, poslední naše dva pokusy o víkendu jsme vzdali, fronta se točila až ven ![]()
Vaří poctivě a hodně velké porce, řízek pres 3/4 talíře a svickova preteka.
I honosne nazvané jidlo může být blaf a česká klasika výborná.
@Margit. Tomanova rikam, zalezi kde, pokud je to restaurace, kde nevari japonec, nejdu. V japonsku jsou na tohle pripravovani kuchari x let a je to teda mazec, doma si taky obcas delam sushi, ale se sushi to ma pramalo spilecneho, jen ten proces vareni ryze je na dlouho.. Ale proc ne, ale kdyz fakt chci prave sushi, zajdu a snad se zas jednou dostanu do osaky, tam to bylo luxusni.. A ramen.. Maji v japonslu muzeum ramenu, asi 30 restauraci a jazda ho vari jinak, dle tradicnich receltu, kazda z jineho koutu zeme a z jine doby.. Tady mi ty asijske chute moc nejedou, prijde mi, ze je tak poevropstuji.. Ale najde se par restauraci, jde to delaji dobre, ale horsi je, jak se vleze nekam, kde to neni nic extra, nestoji to zrovna malo, ze.. Ale ja si treba to sushi v tech rychlych bistrech nedavam uz proto, ze co to muze byt ta ryby, kdyz menu stoji treba jen 150 kc, nejaka mrazena treska, nejlevnejsi losos z kade, mrazene krevety z nowaca apod..
Ja to napisu tak. Tim, ze bydlime v zahranici, tak prave chceme jist cely tyden po restauracich cesky jidla, svickova, gulas, smazak, utopence, cevabcici…a musim rict, ze je to docela problem najit takove menu v CR. A nadavame, ze steaky a pstrosi polevky fakt nechceme.
@me57h píše:
Mi ty přehnaně zdravé věci prostě nechutnají, nejsme na to doma zvyklí. A to tlustá nejsem, chodím každý den do posilovny, ale představa, že bych jedla třeba aglio olio… bléé.![]()
No tak aglio olio asi zrovna nepatri ke zdravym jidlum, snad jenom ten cesnek. Jsou to sacharidy a trochu oleje. Prazdne kalorie, je to lacine jidlo, rychlovka z chudeho Neapolu. Spagety s olivovym olejem a cesnakem.
Presto mi jako vegetarianovi podobne jidla nabizi restaurace, porad jenom spagety, bez bilkovin, kdybych se mela stravovat v reastauracich, jsem za par mesicu hospitalizovana na podvyzivu.
Příspěvek upraven 08.11.19 v 07:55
@Peggy54 já nemám žádnou z poruch příjmu potravy, takže nemám problém sníst klidně smažák nebo řízek. nemám potřebu se pitvat v jeho složení nebo přípravě, protože mě neděsí žádné jeho skryté nebo neskryté složky a ani nepropadám děsu z představy, že po jeho snězení přiberu dvacet kilo a zemřu na rakovinu. když už skončím v restauraci nebo hospodě, tak buď proto, že mám hlad, a potom si dám něco, co znám, takže vím, že se toho najím (takže klidně i ten smažák) nebo proto, že jsme šli s partou na pivo (a tedy když už k tomu jídlo, tak nejradši nakládaný hermelín, i když zrovna v pondělí jsem měla bramborák s klobásou). jídlo je pro mne nutnost, nikoli smysl života, takže nevidím důvod v restauracích experimentovat s jídlem a hledat nějaké nové větší neznámé požitky, tak prostě koupím to, co znám a vím, že i v restaurační podobě zpravidla pozřu. řízek v restauraci ovšem neznamená, že to samé si připravuji i doma.
@Peggy54 píše:
Ahoj, mamka i ja delame jako provozni v hospode, ja v okresnim meste, mamca v obci kde zije neco kolem 1500, jde o to ze kdyz jsme odstranily z listku typu katuv sleh, kure s broskvi, bramborak s kuretem a nivou, samuraj, tak lide prestali choditmama delala jehneci hody na vikend a prislo na to par lidi, kdyz da jako polevku dynovou tak si to nikdo neda, kdyz drzstkovou tak je hned pryc.. ze srandy jsem ji napsala at udela vikendovou akci retro, gothaj s cibuli, smazeny romadur, veprove s mrkvi, tu broskev, vlasak, a uz nevim a na to meli cely vikend plnou hospodu, smutny je ze taky rodice detem objednaji spagety s kecupem, nez s cerstvym rajcatovym rafu
pak nemaji zdrave navyky
nevim jestli se ti lide boji jit do neceho noveho, tady je to lepsi, ale smazaky a kureci kapsu nemuzu proste dat pryc
kdyz byly u nas drubezi hody tak byl kohout na vine a lide se ptali co to je, nebo halibut s celerovym purre, nevedela pulka hostu, nevi jak se vyslovuje supreme, co je vakuum, pro me je samozrejme ze to znam, teleci osombuco jsem se neodvazila napsat, to by se cisnici zblaznili…
vazne si radsi date katak co si muzete udelat dom a nebo zlusite treba zverinu nebo neco co neznate?
Ja obcas taky doma udelam kapsu nebo cmundu ale platit za to v hospode mi prijde smutne a zbytecne, neberte to prosim jako hejt jen me to zajima
![]()
No, na večeři s partnerem bych si došla na to tvé mnu. Ale se 4ma dětma na výletě jednoznačně na to původní, vlézt s nima do restaruace, která má vyvěšený jídelníček s celerovým pureeosomcosi a kohoutem na víně, bych se nedvážila.
@Meredit píše:
Sakra, jsem teď dostala takovou chuť na krásně propeceny bramborak
já na to kuřecí s broskví, ty jo, já to neměla let, a dostala jsem na to chuť
A bramborák taky udělám, normálně dělám z cuket na plechu, ale asi si dám klasiku, a just jo ![]()
Znám par dobrých restauraci, kde vaří sous vide a na menu to napíšou, dělají třeba fermentovane brambory, sůl z porku, konfitovane maso, prostě dle tebe matoucí věci, a maji plno. Jinak jsou lidi zvidavi a pak konzervativní. Tezko říct, jakou pověst měla hospoda dřív. Možná blbá lokalita a stačilo by vařit něco úplně obyčejného a vem si příklad z Radka Kašparka, kuchař famózní a na kartě najdeš vzdy jen vypsané suroviny, které na talíři najdeš. Za me nejlepší věc. ![]()
@My Melody Ono zase kvalitní olivový olej je taky zdravý, ale je jasné, že ho nesmí být půl litru ![]()
Jinak, kdyz tak koukam to co lide konzumuji…ja se ani moc nedivim ze my Slovaci a taky vy Cesi jsme jako narod obezni a nemocny. A restaurace maji karty jak za cas nasich babicek.
@lebambule zrovna o víkendu jsem dělala sous-vide kachní prsa, pak jsem je šoupla na minutku opéct na pánev a super… zkoušela jsem to poprvé a určitě ne naposledy…
Takže za mě super… ![]()
@MrsNorris píše:
Popravdě nevím, proč by měl být problém, že někdo neví, co je halibut, neumí vyslovit supreme nebo neví nic o vaření ve vakuu. Tohle má umět hospoda prodat.Když koukám na tenhle příspěvek, taky tam některé termíny neznám a zdají se mi divné (rajčatové rafu?, telecí osombuco? - to je myšleno Osso Buco?
Vykašli se na světáctví. Zlepšete základy., purre - je myšleno purée?). Nepíšeš náhodou téhle nešťastné hospodě kartu ty? Jestli jo, tak už chápu zmatenost hostů
Když vidím šílený jídelák, taky jdu do smažáku. Fritéza = bezpečí.
Jo, osombuco mě dostalo.
Ještě by me zajímalo, jestli maji neco s hranolkami nebo s hranolky. ![]()
Ja jak vidím chyby v jidelaku, jsem skepticka… 🙄