Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
Muzika třeba tady. Ale nikdy jsem neslyšela, že by se do ní dávala kořenová zelenina. Taky to může být zajímavý.
400 g směsi sušeného ovoce (směs jablek, švestek a hrušek, ale jsou dobré i fíky), asi 40 g cukru, kousek dobře omyté citrónové kůry, menší svitek celé skořice, 4-5 hřebíčků, 50 g rozinek, 100-200 g směsi lískových ořechů, vlašských ořechů a mandlí - čím víc, tím líp, strouhaný perník, citrónová šťáva. Možno švestková povidla na dochucení a dohuštění.
Postup
Opláchnuté ovoce zalijeme studenou vodou a necháme nabobtnat. Pak přidáme cukr, vložíme koření a kůru zabalené do kousku plátna a zvolna uvaříme do měkka. Před koncem varu přidáme propláchnuté rozinky a posekaná jádra ořechů. Chvilku povaříme a zahustíme perníkem. Po vychlazení vyjmeme balíček s kořením a ochutíme citrónovou šťávou.
Podáváme chladné.
Poznámka
Je to staročeská dobrota, jedla se jako dezert s krajíčkem vánočky na Štědrý den.
Dnes jsem vařila karbanátek s bramborem a koprovku s vepř. jazykem a brambor. Každý si dal na co měl chuť, zítra se dojí zbytky ![]()
Nebude čas vařit. Bobek slaví zítra 1. narozeninky ![]()
Jsem prase, otevřela jsem si olivy a tlačím je teď v noci. To zas bude někomu špatně ![]()
a tos mi připomněla že mám řepu ..jdu do ní ,olivy neznam chutově,tuhle jsem zabrousuila do diskuze o těch humrech páč jako bych si ho dala ,no ale jako mě trochu i přešla chut si to doma připravit ..
michaba83 píše:
Jsem prase, otevřela jsem si olivy a tlačím je teď v noci. To zas bude někomu špatně
a já otevřela vaječňák a je mi tak příjemně teplo ![]()
dzarunka píše:michaba83 píše:a já otevřela vaječňák a je mi tak příjemně teplo
Jsem prase, otevřela jsem si olivy a tlačím je teď v noci. To zas bude někomu špatně
Já ale nedodala, že k těm olivám jsme si dali s přítelem panáka slivovice a jdeme na dalšího ![]()
ja teda drzim dietu po tom dnesku ale asi jsem dostala na neco zase chut, no dam si ochuceny kefir.
veprova pecene na cesneku a tymianu, br.noky /cervene zeli/, rajska polevka
vepřové na paprice s knedlíkem a zítra se to dojí s těstovinami
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat