Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tady bych si dala pozor na zakázané ovoce. Čím více z toho přátelství bude někdo dělat problém a upozorňovat na to co hrozí, tím větší je riziko, že to ovoce budou chtít okusit. Brala bych je prostě jako kamarády, dceru poučila, ale nebránila bych jim v ničem a nedělala bych z toho kovbojku, že se spolu při první příležitosti vyspí. A taky bych pracovala na vztahu s dcerou, aby neměla problém mi jednou říct, že už to není jen kamarád.
Příspěvek upraven 16.06.22 v 12:10
@ludmilaadamkova píše:
Meze už jsou teplé![]()
ani nemusí chodit na meze, pracovní doba rodičů je téměř vždy delší než vyučování ve škole ![]()
Kdyby spolu neco chteli mit, tak to udelaji kdekoliv, neboj se…
a to jsem mela prvni sex ve 13…
Za mě přehání a mám to stejně jako ty. Takto jsem trávila prázdniny s kamarády od 6 let do 15 let a vždy v pohodě. Spávali jsme spolu ve stanu a vždy jen jako kamarádi. Šlo nám taky o hry a ne nic nevhodného.
V 15 jsme to pak ukončili sami, protože už jsme chtěli s kamarádkou soukromí, tak jsme byly my v jednom stanu a kluci v druhém.
Holkám je 13, přespávačky jsou jak s nejlepšími kámoškami, tak s 2 kámoši, které mají od mala.. nic nezakazuju a je to OK,
ALE na jedné společné posteli bych je rozhodně spát nenechala..
spí sice ve stejném pokoji (jinak by přespávačka nedávala moc smysl, že), ale každý má samostatnou postel..
Jinak je samozřejmě pravda, že když budou chtít, tak to budou zkoušet kdykoliv a kdekoliv, ALE proč k tomu vytvářet zbytečně lepší a bližší podmínky právě tím spaním na jednom (ačkoliv rozkádacím) lůžku..
tolik za mne ![]()
Mé dceři je 15 a kousek, máme krásný vztah. A taky má rok přítele. Ten je stejně starý. A taky už u nás spal. Vím, že nic „nebylo“ a ani ještě nějakou dobu nebude. (potvrzeno od dr), když bude chtít, cestu si k tomu najde, ale rozhodně ji nebudu přivazovat k posteli. Já ji poučila dost, je chytrá a vnímavá a má rozumné názory. Předala jsem jí, co jsem mohla a ted je to na ní. Nikdy by mě nenapadlo, rozdělovat dceru od přátel. Jen proto, že už vypadá víc jak žena. ![]()
Z tohoto důvodu mi před lety mamka zakázala prespavani s nejlepším kamarádem a doteď to beru jako jednu z největších křivd. Tehdy jsme byli fakt ještě děti a já osobně až za pár let pochopila, proč mi to zakázala. Prostě mě to v tom věku vůbec nenapadlo.
Takže ty si necháš něco nakecávat od ženských, co jsou ve zcela jiné situaci, moc nevidí do toho co doma řešíte a neřešíte?
Ano - je docela dobře možné, že postupně jejich přátelství přeroste do lásky. No a co? V čem je problém?
V téhle situaci co sjou, tak v létě skutečně se sexem nezačnou.
Ostatně až se to začne dít, tak to nejspíš bude znamenat, že se začnou sami sebe ostýchat a ve svých emocích se spíš ztratí.
Případně tedy jaksi na to, aby se sexuálním objevováním začali, tak fakt nepotřebují přespávání v bytě u toho druhého.
Asi bych je nechala být, aby se spolu vídali, vždyť kvůli tomu dcera na tu chatu jezdí. Taky by se ti mohlo stát, že zůstane doma bez dozoru a vyzkouší to doma natruc.
Jinak bych to brala tak, že příležitostí k tomu můžou mít milion přes den. A pokud by k tomu mělo dojít, tak bych byla ráda, pokud by to bylo zrovna s tímto chlapcem, se kterým si tak dlouhou dobu rozumí.
Dceru bych ohledně toho poučila, obzvlášť pokud už má menstruaci.
@Tamtama píše:
Z tohoto důvodu mi před lety mamka zakázala prespavani s nejlepším kamarádem a doteď to beru jako jednu z největších křivd. Tehdy jsme byli fakt ještě děti a já osobně až za pár let pochopila, proč mi to zakázala. Prostě mě to v tom věku vůbec nenapadlo.
jsem ráda, že jsi napsala tuhle svoji zkušenost, přesně tohohle bych se bála, že se může lehce stát. že ten sexuální podtext tam v tuhle hcvíli dodávají jen dospělí a pro dítě to bude křivda. Dcera má taky takového kámoše, ale tvrdí, že je teplá a má holku, to je její kamarádka a u té taky přespává.
. Ale sex je pro ni blééé
ještě, tak dvanáctiletá.
Mě máma udělala pod dojmem podobných pouček, to, že cca od 13 mě najednou začala hlídat jak mimino, nesměla jsem bez dozoru naprosto nikam, jen do školy, na tréninky mě začala vozit autem. Bylo to pro mě naprosto šílené, přišla jsem v podstatě o kamarády a ještě získala dojem, že takhle si nikdy nikoho nenajdu. Navíc teda se mě to strašně dotklo, co si to o mě myslí, že jsem se přes noc stala nějakou blbkou, co na to skočí za prvním rohem s tím prvním koho potká nebo co, když já tehdy věřila na pohádkovou lásku. Hodně to mezi námi pokazilo vztah, úplně jsem jí přestala důvěřovat a svěřovat se, protože najednou přes noc jsem byla puberťačka, kterou je nutné podezírat úplně ze všeho. „Uhlídala“ mě tak, že jsem si v 15 nechala seznámit spolužačkou s klukem, který z dnešního pohledu za to vůbec nestál, neměli jsme nic společného, byl problematický, nic moc, a samozřejmě v podstatě na truc a z jediné možné příležitosti kontaktu s druhým pohlavím jsem s ním začala sexuálně žít, chodili jsme za školu. Jako úplně nanic, kdyby to nebyl on a netlačil hned se sexem, já bych bývala vůbec ještě začít nepotřebovala, úplně jsem přeskočila tu romantickou fázi vodění za ručičku a pusinek. Kdyby nějaké předchozí kamarádství přirozeně vyústilo v chození a hezkou první lásku, bylo to určitě lepší.
Teda já děti nemám, ale diskuze mě zaujala. To dneska děti ve 12 sexují? Já teda v tom věku byla dítě, hrála si a ani pořádně nevěděla, že nějaký sex existuje. ![]()
@Anonymní píše:
Teda já děti nemám, ale diskuze mě zaujala. To dneska děti ve 12 sexují? Já teda v tom věku byla dítě, hrála si a ani pořádně nevěděla, že nějaký sex existuje.
Ne, ale rodiče tomu chtějí zabránit, že by je to vůbec napadlo, tak je omezují preventivně.
@Anonymní píše:
Teda já děti nemám, ale diskuze mě zaujala. To dneska děti ve 12 sexují? Já teda v tom věku byla dítě, hrála si a ani pořádně nevěděla, že nějaký sex existuje.
ne, běžně opravdu nesexují
ale až bude mít tvá dcera taky 13-14 tak začneš být ostražitá..
zvláště pokud víš sama podle sebe, že jsi od 15 měla na vážno kluka a víš velmi dobře, co jste ty dva roky spolu denně prováděli ![]()
Hele, spíš je to i o tom, že jsem viděla dost těhotných holek ve věku od 14-17 (18plus neřeším) a často to bylo jen proto, že holt měly hooodně free-time, hodně nezájmu rodičů, kteří ani pořádně nevěděli kde a s kým kolka je.. navíc Romové (nic proti nim, mám tam i pár fajn lidí) třeba vůbec neohrnují nos nad dětmi/vnoučky od 16+, takže když se ve městech, kde je jich plno, děti připletou do této komunity, tak je o „zábavu postaráno“..
na gymplu u nás před 30lety bylo úplně běžné, že tam byly těhotné třeťačky a maturantky normálně..
takže fakt nemusím dávat dětem od 12+ stejnou postel…
ANI nic nezakazuji
jen to prostě hlídám a dost vím, co vše se v životě může stát..
Meze už jsou teplé