Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
@Aduš8 píše:
Víš, bydlení ve vlastním je prostě luxus. Ať chceš nebo ne. Proč si myslíš, že tak žije asi jen 15% obyvatel planety. Já žiju v Německu a tady je naprosto normální, že lidé žijí celý život v podnájmu. Nutno tedy dodat, že tady jsou jiné zákony a máš jako nájemník velkou ochranu. Mně to tak třeba vyhovuje, ale nejsem ten člověk, který by vyloženě toužil po vlastním, no
No v ČR je také velká ochrana nájemníků, zvlášť těch neplaticich. Ale vím, že tohle nemyslíš. Jinak souhlasím, že v zahraničí (NSR, FR) je bydlení v nájmu naprosto běžné a regulované ceny a vše kolem. Prostě jiná kultura. Také mě fascinuje kolik Čechů potřebuje vlastnit bydlení a zadlužit se i za cenu celoživotního odříkání.
Ceny dolů urcite nepůjdou a bude hůř. Je krize, nikdo nemá peníze, stavební materiál se bude platit zlatem, už teď je ho málo a teď ještě ty katastrofy viz Morava, kde toho padne hromada, takže i díky tomu bych čekala nárůst cen. Jděte do většího bytu v nájmu, bydlí tak spousta hlavně mladých rodin.
Je to blbá situace, chápu tě a jediná rada je hledat, hledat, hledat - ono to nakonec dopadne
Snu o vlastním bydlení bych se taky nevzdala, akorát bude určitě třeba někde udělat kompromis… Ale najdete. I bez hladovění
nevzdávej to ![]()
No my jsme mladí 27 a 30. Vlastní jsme koupili za 3,2. Měli jsme našetřeno 800 tisíc už od mladých let, protože jsme oba chodili na brigády od 15 let.
Máme 2+1, refinancovali jsme, abychom dosáhli na pozemek nejvíc za 4 mega a plánujeme postavit dům za dalších 5, až seženeme pozemek.
A jak jsme na to dosáhli? Můj manžel už má doktorát, dál se vzdělává, našel si dobře zaplacenou práci, ve které se dále rozvíjí plus k tomu podniká do akcií.
Já víceméně to stejné až na to, že kvůli dětem nebudu mít čas na magistra a dodělám si ho později. Učím se čínštinu, němčinu a anglicky už umím.
Stojí to hodně času, práce a odříkání, ale díky tomu na to máme. Tvrdá dřina se nám vyplatila a teď už jsme se přehoupli přes to nejhorší a začínáme si užívat života a těšit se na děti.
A nikdo nám nic nedal. Rodiče nám přispěli na svatbu a jinak vše sami.
Možná můj komentář nebude populární, ale s tím se asi dá počítat.
Myslím si, že ceny možná půjdou dolů, ale až za nějakých možná 5-10 let. Vůbec dnešním mladým nezávidím.
My si na prahu 40 chtěli vzít hypo 1,5 mil. (vlastní bydlení, bez půjček) a v mnoha bankách nám prostě nepůjčili (já průměrný plat, manžel OSVČ, 1 dítě). Takže nevím, kolik bychom měli mít příjem, abychom si mohli dovolit vzít hypo třeba 4 mil. na byt ![]()
Rozhodne bych penize necpala do podnajmu majiteli.To radsi hypoteku a platit si vlastni byt jeste za mensi penize! Ale jsou rodiny treba zadluzene, ktere na hypo nedosahnou, tak potom snad jen ten podnajem.Ale to je ta posledni moznost.
@Aduš8 píše:
Víš, bydlení ve vlastním je prostě luxus. Ať chceš nebo ne. Proč si myslíš, že tak žije asi jen 15% obyvatel planety. Já žiju v Německu a tady je naprosto normální, že lidé žijí celý život v podnájmu. Nutno tedy dodat, že tady jsou jiné zákony a máš jako nájemník velkou ochranu. Mně to tak třeba vyhovuje, ale nejsem ten člověk, který by vyloženě toužil po vlastním, no
Jenže v Německu jsou trochu jiné důchody, tam z nej ten nájem budeš platit dal, ale tady těžko..
@janickaIII píše:
No v ČR je také velká ochrana nájemníků, zvlášť těch neplaticich. Ale vím, že tohle nemyslíš. Jinak souhlasím, že v zahraničí (NSR, FR) je bydlení v nájmu naprosto běžné a regulované ceny a vše kolem. Prostě jiná kultura. Také mě fascinuje kolik Čechů potřebuje vlastnit bydlení a zadlužit se i za cenu celoživotního odříkání.
A cpat penize majiteli za predrazeny byt je ok? Vzdyt to je na ceskem trhu naprosto nerealne, v Praze das za 2+kk naj.14.tis.,v zacatku jeste kauci a provizi makleri..Kdo muze takhle vyhazovat penize oknem?
Já jsem ráda, že jsem si vzala hypo minulý rok. Je to čím dál horší, takže pokud můžete tak bych to řešila co nejdřív. Ty ceny půjdou nahoru pořád, bohužel.
@janickaIII platíme hypo za nový dům 4kk, s dvěmi koupelnami 12,5 tisíce + 3 tis. za energie. Poradíš, kde v dojezdové vzdálenosti 15 min autem do centra Brna, seženu za takové peníze nájem?
Ta naše hypo je totiž levnější než celý nájem ![]()
@zudina píše:
Jenže v Německu jsou trochu jiné důchody, tam z nej ten nájem budeš platit dal, ale tady těžko..
Presne tak.
@Malineka A proč by tvůj komentář měl být nepopulární? Proste jste odjakziva makali a přineslo to ovoce. ![]()
Tak to má většina lidí. Neznám zas tolik lidí, kteří by měli v životě věci temer zadarmo.
Máme 1+1 je to pokoj + celkem velká kuchyň, na patře máme ještě sušárnu, takže to s tím místem celkem jde. Jsme tu na úkor toho, že můžeme zatím šetřit peníze, které by jsme jinak utopily v nájmu. Ono ty nájmy už celkem dosahují v dnešní době splátku hypotéky, tak proto chtějí lidi a stále radši vlastní
@nikinnna píše:
@janickaIII platíme hypo za nový dům 4kk, s dvěmi koupelnami 12,5 tisíce + 3 tis. za energie. Poradíš, kde v dojezdové vzdálenosti 15 min autem do centra Brna, seženu za takové peníze nájem?Ta naše hypo je totiž levnější než celý nájem
Ano, ted o tom pisi, to co platite ted za dum je cena najmu 1+kk. Nevim, kdo toto muze doporucovat, pri tehle cenach.