Velké téma "bydlení"

Napsat příspěvek
Velikost písma:
10651
10.7.21 10:37
@jannina1 píše:
No tak koupi si maly byt nebo vetsi byt v levne lokalite nebo pujdou do pronajmu.Co je na tom k nepochopeni? Na ulici se 4.mil.nezustanou :)

No a pri dnešních cenách si za 4mio koupí co? Opravdu jen to 1kk.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14751
10.7.21 10:37
@Anonymní píše:
@jkra jsi mimo :mrgreen: prej stavebko :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :roll: když jim rodina nic nedá, nemá kdo dát. Už vidím jak obyčejný student někdo v marketu našetří 100 tisíc :mrgreen:

Spodni z toho svého obláčku. Mě naší dali na stavební spoření 200 tisíc, po xx letech tam bylo sotva 350 tisíc a to ještě díky tomu, že jsem si dávala vše co jsme dostala nebo vydělala z brigád.

Jsi fakt vtipná :lol: :mrgreen:

A pro zakladatelku: ne ceny nemovitostí dolů nepůjdou, spíš naopak. A to samé s materiálem. Výhledově tak 20 let.

To vůbec nemusí být pravda. Jak se budou vyvíjet ceny nemovitostí a stavebních materiálů nikdo neví. Co když vyhrajou Piráti a zdaní druhý a další (investiční) byt třeba tím 1% ceny ročně? Co když se změní zákony a podstatně se zrychlí stavební řízení? Co když v Rusku zakážou vlastnit nemovitosti v zahraničí a rusáci začnou ve velkém prodávat?

Ceny výstavby jsou teď hodně vysoko, ale je to tím, že jednak mají lidé peníze, jsou levné hypotéky, nejsou zahraniční pracovníci (Ukrajinci) a je nedostatek materiálu (takže zdražuje i na dvojnásobek). Covid ale ustoupí, ukrajinci se vrátí, nedostatek materiálu se vyřeší. Ale hlavně, reálná inflace se zvyšuje a úrokové míry porostou. S tím poroste i úroková míra hypoték a pokud se zvedne o dost, budou banky zvyšovat úrokové sazby hypoték i u fixací. Řada lidí nebude mít na splátky a trh tak přijde řada bytů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56159
10.7.21 10:38
@Katherinak píše:
já si z mateřské opravdu nic nekoupím celou ji dám za jídlo a potřeby pro dítě 🤷‍♀️

A co tedy plat chlapa? Ty jídlo, dítě, on energie v té garsonce a zbytek?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
836
10.7.21 10:38
@janickaIII píše:
No a pri dnešních cenách si za 4mio koupí co? Opravdu jen to 1kk.

To je pravda, ale pořad lepší mít 4 miliony, než nemít nic, protože jsem platila nájem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56159
10.7.21 10:39
@janickaIII píše:

Hele, za 4 mio slušný být. jen ne v Praze a Brně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7257
10.7.21 10:39
@janickaIII píše:

Porad maji vice moznosti nez clovek, ktery bydlel v pronajmu a nyni ma prazdnou penezenku.Bude muset zebrat o zivotni minimum na urade.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
647
10.7.21 10:40

@Josefuna Nejsou. Nic ve zlem. Znám takovou rodinu, dohromady skoro 50 čistého, píšu skoro. Bydlení své - zděděno. Ale dům, rekonstrukce, topení, doprava - autem do práce na směny jinak to nešlo. A rozhodně 30 tisíc bokem nikdy nedali. Nereálné. Potom co se jim narodila i malá to bylo podstatně horsi.

Nakonec platy, ač se jednalo o fabriku že zahraničí, šly dolů ke všemu :poblion: :zed:

Osobně neznám (!!!)ve svém okolí nikoho, kdo má průměrný plat 8o a je jedno jaké mají vzdělání a práci. Výjimka je pouze můj partner, který pracuje u ozbrojené složky a po 20 letech tam má něco přes 40 tisíc čistého.

Kamarád Bc dělá v COOP za 13 tisíc, kamarádka převáží ceniny a peníze a s hodinami navíc má sotva 20 tisíc čistého a můžu mluvit o dalších a dalších… Středočeský kraj.

Bydlení, služby vše zdražuje, ale platy nikoli.

Příspěvek upraven 10.07.21 v 10:42

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10651
10.7.21 10:41

@nikinnna @jannina1 jenže to je právě ono, pokud sežene dobrý nájem s fixovaným nájemným může si něco našetřit, což s hypotékou, kterou ma až na dřeň často lidi nemůžou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
115
10.7.21 10:42

@řeřicha však ano, klidně to zde napíšu máme nasetreno 400k ale k čemu to je? Za asi 3 roky přátelé

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.7.21 10:43
@jannina1 píše:
Vetsina majitelu to dava pres realitky.

No, ono je to přes realitku jednodušší. Nemusíš se s nikým domlouvat, kdy se mu prohlídka hodí. Řešit každou blbost.

Teď řeším náš volný byt a příště už taky půjdeme přes RK. Každý chce bydlet div ne zadarmo. Ale domluva byť jen na termínu prohlídek je dlouhá. A jako na majitele to na tebe všichni všemožně zkouší. V RK si to nikdo nedovolí.

• Citovat
  • Upravit
15332
@Dobrej_tym píše:
@Katherinak
Dřív nebylo zvykem, že by lidé bydleli sami. Bydlelo několik generací u sebe. Natož, aby si kupovali nový byt nebo dokonce stavěli nový dům. Navíc řada lidí si ty věci dělala sama svépomocí. To už je dnes taky čím dál méně zvykem.

Kupovat nebo stavět v době, kdy žijete jen z jednoho příjmu, byl a je prostě luxus, který si nemůže dovolit každý.

V zahraničí je také běžné, že většina lidí žije v nájmech a navíc, že za bydlení se dává zhruba 50 % příjmu domácnosti.

Ještě mě napadá, kolik starších domů je neobydlených, protože se v nich nikomu nechce bydlet, opravit je apod.

Nechci říct, že si vymejšlíš a že jsi zmlsaná, to vůbec ne. Já tě chápu, mám to podobně. Jen prostě chci říct, že není ve vaší aktuální situaci nic zvláštního na tom, že na nové bydlení nedosáhnete. A věřím, že s dvěma příjmy to bude jiné.

No to je muj sen, koupit stary dum a opravit ho k obrazu svemu, ale manžel neni šikovnej na ruce a navic je tak trochu lemra na tyhle věci, ale ja bych to dala do kupy sama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
965

Mě docela vadí, že kolikrát se staví nové byty jedna bytovka vedle druhé a lidi si čumí navzajém do oken, zeleň žádná. A jestli takový typ bydlení v praze 1kk stojí 5 mega, tak dík to nechci. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
115

Šetřit na bydlení, to je snad utopie

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
115

Není nám 15 ale 30

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56159
10.7.21 10:44
@Katherinak píše:
@řeřicha však ano, klidně to zde napíšu máme nasetreno 400k ale k čemu to je? Za asi 3 roky přátelé

No a kolik u vás stojí 3+1?nemůžete změnit kraj, místo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel