Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
@jannina1 píše:
No tak koupi si maly byt nebo vetsi byt v levne lokalite nebo pujdou do pronajmu.Co je na tom k nepochopeni? Na ulici se 4.mil.nezustanou
No a pri dnešních cenách si za 4mio koupí co? Opravdu jen to 1kk.
@Anonymní píše:
@jkra jsi mimoprej stavebko
![]()
![]()
![]()
když jim rodina nic nedá, nemá kdo dát. Už vidím jak obyčejný student někdo v marketu našetří 100 tisíc
![]()
Spodni z toho svého obláčku. Mě naší dali na stavební spoření 200 tisíc, po xx letech tam bylo sotva 350 tisíc a to ještě díky tomu, že jsem si dávala vše co jsme dostala nebo vydělala z brigád.
Jsi fakt vtipná
A pro zakladatelku: ne ceny nemovitostí dolů nepůjdou, spíš naopak. A to samé s materiálem. Výhledově tak 20 let.![]()
To vůbec nemusí být pravda. Jak se budou vyvíjet ceny nemovitostí a stavebních materiálů nikdo neví. Co když vyhrajou Piráti a zdaní druhý a další (investiční) byt třeba tím 1% ceny ročně? Co když se změní zákony a podstatně se zrychlí stavební řízení? Co když v Rusku zakážou vlastnit nemovitosti v zahraničí a rusáci začnou ve velkém prodávat?
Ceny výstavby jsou teď hodně vysoko, ale je to tím, že jednak mají lidé peníze, jsou levné hypotéky, nejsou zahraniční pracovníci (Ukrajinci) a je nedostatek materiálu (takže zdražuje i na dvojnásobek). Covid ale ustoupí, ukrajinci se vrátí, nedostatek materiálu se vyřeší. Ale hlavně, reálná inflace se zvyšuje a úrokové míry porostou. S tím poroste i úroková míra hypoték a pokud se zvedne o dost, budou banky zvyšovat úrokové sazby hypoték i u fixací. Řada lidí nebude mít na splátky a trh tak přijde řada bytů.
@Katherinak píše:
já si z mateřské opravdu nic nekoupím celou ji dám za jídlo a potřeby pro dítě 🤷♀️
A co tedy plat chlapa? Ty jídlo, dítě, on energie v té garsonce a zbytek?
@janickaIII píše:
To je pravda, ale pořad lepší mít 4 miliony, než nemít nic, protože jsem platila nájem.
@janickaIII píše:
Hele, za 4 mio slušný být. jen ne v Praze a Brně.
@janickaIII píše:
Porad maji vice moznosti nez clovek, ktery bydlel v pronajmu a nyni ma prazdnou penezenku.Bude muset zebrat o zivotni minimum na urade.
@Josefuna Nejsou. Nic ve zlem. Znám takovou rodinu, dohromady skoro 50 čistého, píšu skoro. Bydlení své - zděděno. Ale dům, rekonstrukce, topení, doprava - autem do práce na směny jinak to nešlo. A rozhodně 30 tisíc bokem nikdy nedali. Nereálné. Potom co se jim narodila i malá to bylo podstatně horsi.
Nakonec platy, ač se jednalo o fabriku že zahraničí, šly dolů ke všemu
![]()
Osobně neznám (!!!)ve svém okolí nikoho, kdo má průměrný plat
a je jedno jaké mají vzdělání a práci. Výjimka je pouze můj partner, který pracuje u ozbrojené složky a po 20 letech tam má něco přes 40 tisíc čistého.
Kamarád Bc dělá v COOP za 13 tisíc, kamarádka převáží ceniny a peníze a s hodinami navíc má sotva 20 tisíc čistého a můžu mluvit o dalších a dalších… Středočeský kraj.
Bydlení, služby vše zdražuje, ale platy nikoli.
Příspěvek upraven 10.07.21 v 10:42
@nikinnna @jannina1 jenže to je právě ono, pokud sežene dobrý nájem s fixovaným nájemným může si něco našetřit, což s hypotékou, kterou ma až na dřeň často lidi nemůžou.
@řeřicha však ano, klidně to zde napíšu máme nasetreno 400k ale k čemu to je? Za asi 3 roky přátelé
@jannina1 píše:
Vetsina majitelu to dava pres realitky.
No, ono je to přes realitku jednodušší. Nemusíš se s nikým domlouvat, kdy se mu prohlídka hodí. Řešit každou blbost.
Teď řeším náš volný byt a příště už taky půjdeme přes RK. Každý chce bydlet div ne zadarmo. Ale domluva byť jen na termínu prohlídek je dlouhá. A jako na majitele to na tebe všichni všemožně zkouší. V RK si to nikdo nedovolí.
@Dobrej_tym píše:
@Katherinak
Dřív nebylo zvykem, že by lidé bydleli sami. Bydlelo několik generací u sebe. Natož, aby si kupovali nový byt nebo dokonce stavěli nový dům. Navíc řada lidí si ty věci dělala sama svépomocí. To už je dnes taky čím dál méně zvykem.Kupovat nebo stavět v době, kdy žijete jen z jednoho příjmu, byl a je prostě luxus, který si nemůže dovolit každý.
V zahraničí je také běžné, že většina lidí žije v nájmech a navíc, že za bydlení se dává zhruba 50 % příjmu domácnosti.
Ještě mě napadá, kolik starších domů je neobydlených, protože se v nich nikomu nechce bydlet, opravit je apod.
Nechci říct, že si vymejšlíš a že jsi zmlsaná, to vůbec ne. Já tě chápu, mám to podobně. Jen prostě chci říct, že není ve vaší aktuální situaci nic zvláštního na tom, že na nové bydlení nedosáhnete. A věřím, že s dvěma příjmy to bude jiné.
No to je muj sen, koupit stary dum a opravit ho k obrazu svemu, ale manžel neni šikovnej na ruce a navic je tak trochu lemra na tyhle věci, ale ja bych to dala do kupy sama.
Mě docela vadí, že kolikrát se staví nové byty jedna bytovka vedle druhé a lidi si čumí navzajém do oken, zeleň žádná. A jestli takový typ bydlení v praze 1kk stojí 5 mega, tak dík to nechci. ![]()
@Katherinak píše:
@řeřicha však ano, klidně to zde napíšu máme nasetreno 400k ale k čemu to je? Za asi 3 roky přátelé
No a kolik u vás stojí 3+1?nemůžete změnit kraj, místo?