Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Kralikcek píše:
TakY si myslím že z introverta extroverta ani násilím neuděláš
Nechce z ní přeci dělat extroverta.
@Pvln34 píše:
Psychológ, rozhodne, pre jej dobro
Ma dcérka nejaké koníčky? Idealne by som ju prihlásila na nejaký kolektivni šport, nič extra sutazive na vysokej úrovni. At sa naučí zapojovat sa a fungovať v kolektíve. Je to fakt moc dôležité
To není dobrá rada.
Soutěživost je podstatou sportu. To by tu holku zničilo.
@Bábrdl píše:
To není dobrá rada.
Soutěživost je podstatou sportu. To by tu holku zničilo.
Preto píšem nič soutizive. Čítaj poriadne
sú rôzne spolky typu Sokol (aspoň u nás), kde nejde o to dostat sa na majstrovstvá a trénovať x hodín denne, ale hýbať sa 2× za týždeň, byť v kolektive a naučiť sa I iné dovednosti (samostatnosť - v zmysle ze dieťa zvládne prísť na tréning samo/ zvládne poprosiť o pomoc a nemusí to za neho delat mamka, tymovy duch, atď)
Zase anonymní zakládající tématu a dost prapodivný případ. Pokud mám takto nestandardní dítě, řeším problémy dříve, než ve dvanácti letech dítěte. Je to celé divné a podezřelé. Pokud nechci jít přes pediatra, vyhledám odborníky ze soukromého sektoru, ale rozhodně bych nečekala až do doby, kdy bude dítě takto velké. To by normální rodič neudělal.
@Bábrdl píše:
Nechce z ní přeci dělat extroverta.
Tak co chce? aby byla víc začleněna do společnosti…introvert společnost nepotřebuje
@AnnaLie píše:
@AvadaKedavra Ja jsem se odtajila.
Nováček se šestnácti příspěvky, to pro mě nemá žádnou vypovídající hodnotu. Proč jste problémy neřešila dříve s dětským psychologem? Normální rodič by to udělal dávno.
@AvadaKedavra ach tak to promin, asi jsem mela pockat a až po roku registrace se odvazit neco napsat. Hezky den.
Za navstevu. psychologa nic nedas.
Ale asi to bude jeji natura. Jak uz se tu holky ptaly, ji samotne to vadi?
Ja jsem neco podobneho, to s tim pitim delam doted. V praci radeji cekam, az v kuchynce nikdo nebude a pak si jdu uvarit caj.
Kamaradu taky moc nemam a nijak extra mi to nevadi.
Neumim s lidmi mluvit, ani se k nim vic priblizit. Mrzi me to spis kvuli svym detem, protoze jejich kamaradi maji specenske rodice, grilovacky apod.
Pozitivni ale je, ze s vekem se vic otrkavam a je to lepsi.
@Kralikcek píše:
Tak co chce? aby byla víc začleněna do společnosti…introvert společnost nepotřebuje
To je ale blbost… Čteš vůbec, co píše? Ta stydlivost ji brání v běžném životě, žízní, než aby požádala o pití, leze ven oknem, aby nemusela mluvit s cizimi…
Navíc i introverti touží po přátelství, po úzké skupině blízkých a po tom, aby mohli chodit dveřmi…
A kdyby tam nebyla ta společnost, napije se normálně?
Holt si bude muset život přizpůsobit svým potřebám a ne od ní očekávat, že se přizpůsobí extrovertum
@Kralikcek Urcite ano. Me prijjde že tim problemem jsou lide. Stydi se lidi.
@AnnaLie píše:
@Kralikcek Urcite ano. Me prijjde že tim problemem jsou lide. Stydi se lidi.
Já nemyslím že je to stud, ale spíš mít klid a spokojenost v něčem jiném, než je společnost..znám víc takových lidí a rozhodně nežijí nudné jen proto, že nemají desítky kamarádů a nemusí být v centru dění… ![]()
@Kralikcek píše:
Já nemyslím že je to stud, ale spíš mít klid a spokojenost v něčem jiném, než je společnost..znám víc takových lidí a rozhodně nežijí nudné jen proto, že nemají desítky kamarádů a nemusí být v centru dění…
Ty to ale vážně nechápeš. Jí ten „stud“ (spíš bych teda řekla, že už jde o úzkost nebo fóbii) brání vést normální život. Ne, není normální celý den nepít, protože mi vadí jít si natočit pití, když je na akci/oslavě spousta cizích lidí. Ani není normální lézt oknem z pokoje, abych nemusel a projít okolo nějakých neznámých lidí na návštěvě. Tohle už je prostě přes čáru a na řešení z odborníkem. Je velká šance, že se tohle z věkem nebude zlepšovat, ale naopak zhoršovat.
Normální pro introverta či stydlivější povahu je akce s příliš lidmi nevyhledávat, když už se člověk z nutnosti vyskytne, tak se nezapojovat do rozhovoru, snažit se brzy odejít. Ale ne potlačovat své základní biologické potřeby.
Dcera je hodně silný introvert. Ale teda nechápu, že to řešíš v jejích 12 letech? Proč ne už dřív? Povídáte si vůbec? Znáš její pocity, přání…? Mám dojem, že vůbec. Kolektivní sport je blbost, tak by fakt trpěla. Měli jste začít dřív, třeba nějaké kroužky, kam by mohla chodit, ale dělala by si svoje a nemusela moc komunikovat s ostatními. Chce to hodně zvyšovat sebědomí, pomáhat, ale i lehce vystavovat novým situacím. Zapojovat do kolektivu známých.