Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
U nás zase v šest hodin musí být hřiště prázdná, aby měli důchodci klid na TV. Což je v létě nejlepší čas na sport a hraní, už není vedro a přímé slunce, ale zase tam už děcka nesmí.
Skauti zase po osmé večerní hodině nesmí být na vlastní zahradě, ani si udělat táborák a zpívat při kytaře, ruší prý.
Kazdý souhlasí, že je třeba aby děcka behaly venku, hrály si, kamaradily se… ale nejsou místa, kde to jde dělat, všude všem zavazejí, ruší, volají na ně policii, jak na zločince.
M
@Moise píše:
Popravdě, já mnohem radši po práci vezmu dítě na kolo nebo cokoliv jiného. Já se protáhnu, jsme spolu a je nám fajn. Samozřejmě že jsou dny, kdy se sebere a jde za kamarády - jezdí na koloběžkách, na kole, vymýšlí venku kraviny, ale celkem brzy je to přestane bavit a skončí u jednoho nebo druhého kamaráda na playstationu
Nevím, nechápu - u nás to má každý kluk jeho věku a tráví u toho odpoledne po škole hodiny.
To já mám taky ráda takové aktivity. Ale uleví se mi, až s nimi nebudu muset být venku pokaždé. Ty určitě taky nevyrážíš na výlety po práci každý den. Jednak je to pro mě teď časově náročné a jednak si myslím, že je oboustranně prospěšné, když nějaký ten čas stráví bez neustálého dozoru dospělého a budou si organizovat hru podle sebe. Už i teď vidím, že dojdeme do parku, oni zaplují do skupinky kamarádů, i starších, lezou po keřích a cosi si tam žbrblají, běhají po parku s klacky a hrají si na Ninji či na co si dneska děcka hrají, trumfují se, kdo umí co na koloběžce. Já to považuju za pro ně prospěšné, ale přitom bych jim já stopro zavazela. Teď jsou ještě malí, nechat je v parku, i když prakticky před domem, samotné si ještě netroufám, ale až budou větší, tak půjdu mileráda domů vařit, což teď dělám po nocích.
@Modesta píše:
Asi jo, to máš pravdu. Tři kroužky týdně a dítě je doma až večer (a to se musí dělat příprava do školy…). A když má konečně volno, chce si zapařit na compu. Je to fakt divný čas. A když dospěje do puberty, vykašle se na vše, protože toho má plné zuby.
Hele, naše děti mají taky tři kroužky týdně. Ne, že bych je chtěla tak moc organizovat, sami si je vybrali. Jeden mají v rámci školky, na další dva chodíme spolu. Školkový končí v 16h, další v 16:30 a poslední začíná v 17h. A i ve všechny ty dny, kdy jsou kroužky, kluci stihnou být hodinu a půl venku. Doma sice neděláme přípravu do školy, ale zase hrajeme společenské hry, kluci skládají puzzle, staví si dráhy nebo mi pomáhají vařit (takže ti je asi jasné, jak dlouho to pak trvá
), což je časově ekvivalentní k té školní přípravě.
Takže mě zas není moc jasné, kolik těch kroužků školní děti musí mít, aby nestíhaly chodit ven.
@Hoa Mai píše:
A tak to já taky. Ale ne vždy je na to prostor. Upřímně se těším na to, až je nebudeme muset venku dozorovat. Teď to děláme tak, že když je třeba doma něco udělat, jde s dětmi jeden rodič a druhý doma dělá to, co je třeba. Kdyby mohly být děti venku sami, uděláme potřebné ve dvou za polovinu času a o to víc času budeme moct trávit společnou činností.
Tam, kde mají lidé vlastní pozemky i docela chápu, že děti netráví čas na obecním hřišti nebo na ulici. Když jsme na návštěvě u příbuzných na vesnici, tak mimo jejich pozemek taky v podstatě nechodíme, není ani moc kam, kromě toho tam nejsou ani chodníky, takže to aby člověk pořád uskakoval před auty. Hrát si jen tak na ulici jako za našeho dětství nepřichází v úvahu. Ale my třeba bydlíme v širším centru města na okraji vilové čtvrti, kde sice někteří svůj pozemek mají, ale zdaleka ne všichni.
A já teda moc nechápu argument, jak tu někteří psali, že děti nejsou venku, protože mají kroužky. Kolik těch kroužků mají? To musí mít tak dva denně, aby nebyl čas chodit ven. Naši kluci mají tři kroužky, jeden končí v 16h, druhý v 16:30 a třetí začíná v 17h. Po prvních dvou a před třetím mají minimálně hodinu a půl času, kdy jsou venku, naštěstí i sami od sebe chtějí, takže bývají na hřišti. A doma pak ještě stihneme i nějaké ty činnosti u stolu - vyrábění, společenské hry apod, což je doba ekvivalentní k dělání úkol později.
Záleží hodně na organizaci dne. My v dny, kdy mají děti kroužek, taky už nic jiného nestihneme. Přijdeme domů, dáme sváču, uděláme úkoly a jdeme na kroužek. Vrátíme se někdy po šesté, což doteď na nějaké běhání venku nebylo.
@Hoa Mai píše:
To já mám taky ráda takové aktivity. Ale uleví se mi, až s nimi nebudu muset být venku pokaždé. Ty určitě taky nevyrážíš na výlety po práci každý den. Jednak je to pro mě teď časově náročné a jednak si myslím, že je oboustranně prospěšné, když nějaký ten čas stráví bez neustálého dozoru dospělého a budou si organizovat hru podle sebe. Už i teď vidím, že dojdeme do parku, oni zaplují do skupinky kamarádů, i starších, lezou po keřích a cosi si tam žbrblají, běhají po parku s klacky a hrají si na Ninji či na co si dneska děcka hrají, trumfují se, kdo umí co na koloběžce. Já to považuju za pro ně prospěšné, ale přitom bych jim já stopro zavazela. Teď jsou ještě malí, nechat je v parku, i když prakticky před domem, samotné si ještě netroufám, ale až budou větší, tak půjdu mileráda domů vařit, což teď dělám po nocích.
Když je hezky, tak na kolo sedáme opravdu skoro denně. Mám sedavé zaměstnání, takže je pohyb potřeba a úplně se teda nezdržujeme doma, když je možnost jít ven.. kluk si většinou bere kopačák a po cestě zůstane na některém hřišti nebo jede s námi… pro mě je takhle varianta přijatelnější než kdybych ho vypustila do vsi a strávil se staršími kluky hodiny u playstationu.. už tak od nich chytá různé moresy, za které úplně ráda nejsem ![]()
@mado jo a městská rada u nás ještě protáhla provozní dobu hřišť do 21 hodin místo do 19. To teprve bude ohlas… Někteří důchodci co doteď pištěli, teď budou pištět ještě víc, akorát už nebudou moci volat na děti měšťáky.
@Veveří píše:
@mado jo a městská rada u nás ještě protáhla provozní dobu hřišť do 21 hodin místo do 19. To teprve bude ohlas… Někteří důchodci co doteď pištěli, teď budou pištět ještě víc, akorát už nebudou moci volat na děti měšťáky.
tak když Ti haranti řvou z hřiště pod okny ještě v 8,9 večer, tak to zase taková pohoda není.A to nejsem důchodce.
@Burj Chalifa Nám řvou a hejkaj v parčíku pod oknama nalitý mladý ještě po půlnoci, na jaře a v létě prakticky denně. Seděj tam po skupinkách na lavičkách, je to jejich scházírna. To je teprv lahoda. Zlatý dětský hřiště do 21ti
A nejsme Chánov, jsme Praha na metru.
@Konnny píše:řev pod okny je ke zbláznění,ať je od kohokoli
@Burj Chalifa Nám řvou a hejkaj v parčíku pod oknama nalitý mladý ještě po půlnoci, na jaře a v létě prakticky denně. Seděj tam po skupinkách na lavičkách, je to jejich scházírna. To je teprv lahoda. Zlatý dětský hřiště do 21tiA nejsme Chánov, jsme Praha na metru.
@Burj Chalifa píše:
tak když Ti haranti řvou z hřiště pod okny ještě v 8,9 večer, tak to zase taková pohoda není.A to nejsem důchodce.
Tak se odstěhuj na samotu a budeš mít klid ![]()
@Veveří píše:
Moje kolegyně mě šokovala prohlášením, že na sídlišti si chodí hrát ven samy už jenom „socky“. Bavím se o detech např. 8-10 let+. Já děti ven běžně posílám, jdou na hřiště nebo si jen hrají u domu. Přijde mi, že degenerujeme…
Připadá mi důležité, aby si děti hrály venku i bez dozoru rodičů a netrávily čas zalezlí doma u PC. Otevírám diskuzi, jak to vidíte vy.
tak to bud rada, ze jste socky, protoze ty nesocky evoluce jiste vyradi. soucasny zivotni styl deti neni dlouhodobe udrzitelny.
@lucenka píše:
Tak se odstěhuj na samotu a budeš mít klid
tak to je úvaha hodná velkého myslitele. ![]()
U nás na sídlišti ve větším městě jsou děti venku běžně. Jezdí na kole, kluci si kopou micem, kreslí křídou, jezdí na skatu atd. A socks to určitě nejsou. Mají kroužky, ale ty nejsou kazdy den. I tak zbývá cas na to neorganizované lítáni.
@Burj Chalifa píše:
Jo a těmhle co to vadí,tak ti nejvíc pomlouvaji děcka a mládež ,jak jenom leží u tabletů a za jejich mladých let tohle nebývalo.