Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@blecha72 píše:
Tak juvelnilní justice k nám skutečně ještě nedorazilahttps://www.blesk.cz/…8-hodin.html
Ale to, že opilé matce vrátí dceru za 24 hodin, ještě neznamená, že řádní rodičové nemohou mít problémy, včetně zbytečného odebrání dítěte.
Opakuji, že problém nemusí být (jen) v nastavení prahu citlivosti, ale také v rozlišovacích schopnostech a v možnostech obrany proti libovůli.
To, že v Norsku lze novorozence z porodnice odebrat jen proto, že sociální pracovnice usoudí, že matka nebude dost šikovná při jeho přebalování, nevylučuje, že Barnevern nechá jiné dítě zemřít hladem, aniž by mu pomohl.
Ne, že by nebylo co zlepšovat, nicméně si také myslím, že do Norska máme ještě daleko. Především proto, že sociální pracovnice nejsou odměňovány a hodnoceny za počet odebraných dětí. A taky u nás není živnost „následná péče“, kterou by mohly vykonávat jak fyzické, tak soukromé právnické osoby bez omezení počtu hlav (doufám) a dotovaná na hlavu. I když se třeba pletu:
http://www.adopce.com/…uze/tema.php?…,
http://blog.aktualne.cz/…ezdekova.php?…
Ale tamní systém ochrany dítěte by pro nás měl být spíše příkladem odstrašujícím, než hodným následování.
@eumedon píše:
To, že v Norsku lze novorozence z porodnice odebrat jen proto, že sociální pracovnice usoudí, že matka nebude dost šikovná při jeho přebalování, nevylučuje, že Barnevern nechá jiné dítě zemřít hladem, aniž by mu pomohl.
Toto se stalo?
@Antonie Bolavá píše:
Toto se stalo?
Jistě. Svědectví norského překladatele Yngvara Brenny v češtině :
Pokud se přesto stane, že se rodič neovládne, na veřejnosti zlobivému dítěti naplácá na zadek a následně to někdo nahlásí Úřadu na ochranu dětí, znamená to, že mu automaticky odeberou dítě?
Automaticky ne, ale jeho prohřešek je evidován a v jednu chvíli, až se nastřádá více takových podnětů, k tomu dojít může. Běžně dochází k daleko horším věcem. Z první ruky vím o případu, kdy dítě bylo odebráno matce ještě v porodnici.
Důvod?
Sociální pracovnice o dotyčné dámě, mimochodem velmi vzdělané, usoudila, že je málo zručná při zacházení s dítětem a nesplňuje požadavky kladené na budoucí matku.
Ještě předtím, než jsem tento rozhovor našel, jsem v norských zdrojích našel dva případy odebrání novorozence přímo v porodnici na základě úsudku sociální pracovnice ještě v době těhotenství, že dítě by mohlo být deprivováno. V jednom případě důvod nebyl zveřejněn (zdrojem byl novinový článek o trestním stíhání rodičky za útok na veřejného činitele, jelikož se při odebírání svého novorozence poprala s policisty), v druhém šlo o nezletilé rodiče.
@eumedon píše:
Jistě. Svědectví norského překladatele Yngvara Brenny v češtině :Pokud se přesto stane, že se rodič neovládne, na veřejnosti zlobivému dítěti naplácá na zadek a následně to někdo nahlásí Úřadu na ochranu dětí, znamená to, že mu automaticky odeberou dítě?
Automaticky ne, ale jeho prohřešek je evidován a v jednu chvíli, až se nastřádá více takových podnětů, k tomu dojít může. Běžně dochází k daleko horším věcem. Z první ruky vím o případu, kdy dítě bylo odebráno matce ještě v porodnici.
Důvod?
Sociální pracovnice o dotyčné dámě, mimochodem velmi vzdělané, usoudila, že je málo zručná při zacházení s dítětem a nesplňuje požadavky kladené na budoucí matku.
Ještě předtím, než jsem tento rozhovor našel, jsem v norských zdrojích našel dva případy odebrání novorozence přímo v porodnici na základě úsudku sociální pracovnice ještě v době těhotenství, že dítě by mohlo být deprivováno. V jednom případě důvod nebyl zveřejněn (zdrojem byl novinový článek o trestním stíhání rodičky za útok na veřejného činitele, jelikož se při odebírání svého novorozence poprala s policisty), v druhém šlo o nezletilé rodiče.
Stačilo jen napsat, že ne ![]()
@Antonie Bolavá píše:
Stačilo jen napsat, že ne
Co ne? Co se nemělo stát? 10-letý chlapec zemřel hladem v Oslu. Když ho našli mrtvého, vážil 14.8 kg.
Holt, když sociální pracovnice jsou hodnoceny za počty odebraných dětí, tak honí rodiče kvůli plácání na zadek, tudíž nemají čas se věnovat dětem, které opravdu trpí.
@eumedon píše:
Co ne? Co se nemělo stát? 10-letý chlapec zemřel hladem v Oslu. Když ho našli mrtvého, vážil 14.8 kg.Holt, když sociální pracovnice jsou hodnoceny za počty odebraných dětí, tak honí rodiče kvůli plácání na zadek, tudíž nemají čas se věnovat dětem, které opravdu trpí.
No nestalo se, že by odebrali dítě matce v porodnici proto, že soc pracovnice měla pocit, že ho nedokáže správně přebalit. Co s tím má společného chlapec v Oslu? To je ten odebraný z porodnice?
Jestli on nebude problém, že ty bereš vyjádření jedné strany jako fakt ![]()
@Antonie Bolavá píše:
No nestalo se, že by odebrali dítě matce v porodnici proto, že soc pracovnice měla pocit, že ho nedokáže správně přebalit. Co s tím má společného chlapec v Oslu? To je ten odebraný z porodnice?
Jestli on nebude problém, že ty bereš vyjádření jedné strany jako fakt
Každé správní rozhodnutí, zvášť když zasahuje tak hluboko do práv do práv, musí mít odůvodnění a to rozhodnutí včetně odůvodnění se dává dotčeným osobám písemně, že?
Připadíá ti normálním vzdělaným ženám odebírat dítě v porodnici a rozhodovat o tom ještě před narozením?
Teda - v právních státech to tak bývá.
Takových „vyjádření jedné strany“ jsem četl spoustu. Druhá strana mlčí a unáší děti, se kterými pak zachází jako s věcmi.
Ani já neumím norsky. Google překladač to přeloží celkem srozumitelně.
@eumedon no tak dostali písemně, že by neuměla přebalovat, jo?
Já jen aby to nebylo jako tenhle případ. Matka taky všude rozhlašovala, že jim děti odebrali kvůli prdění na pupík a nebyla to pravda ![]()
@Antonie Bolavá píše:
@eumedon no tak dostali písemně, že by neuměla přebalovat, jo?
Já jen aby to nebylo jako tenhle případ. Matka taky všude rozhlašovala, že jim děti odebrali kvůli prdění na pupík a nebyla to pravda
Jako ten případ to být nemohlo už z toho důvodu, že ještě nenarozené dítě nemohlo být sexuálně zneužito.
Těch případů je více a našel jsem jeden obzvlášť divný. Ale je v norštině.
@eumedon píše:
Jako ten případ to být nemohlo už z toho důvodu, že ještě nenarozené dítě nemohlo být sexuálně zneužito.
Těch případů je více a našel jsem jeden obzvlášť divný. Ale je v norštině.
Myslela jsem to tak, že ti rodiče to prostě podají po svém. Buď jak to sami pochopili, nebo jak to chtějí chápat. To se nemusí shodovat s realitou. Málokdo přizná, že u něj doma není něco v pořádku. Mnohdy si ani rodiče neuvědomují, že dělají něco špatně. To co napíše rodič je prostě jen jeho verze, zkreslená jeho pocity. Něco může popsat neúplně nebo nesprávně. Nelze si dělat obrázek pouze podle příběhů rodičů, nebo podle článků z novin
Teď odjinud: Z UK. http://forced-adoption.com/
Ian Josephs pomáhá prchnout těhotným britským ženám, kterým hrozí odebrání dítěte hned po porodu, z UK. Utratil více než 30 tisíc liber za to, že asi 200 ženám pomohl prchnout z UK. Kolem 50 jich za jeho peníze uprchlo do Irska, ostatních 150 do Francie, Španělska a Itálie.