Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Máme doma 5 a 3 roky a toto jsme tedy zatím neřešili. Ale s tou školou si myslím je to myšleno tak, že třeba za mě se 2. světová sice brala, ale letmo, a dál už nic - komunisty, 68. rok, rozdělení Československa - to jsme nebrali vůbec. Ale války před třeba tisícem let se probírali do detailu ![]()
Tak nasi taky cca od tech 3-4let o tom, ze tu byla valka v dobe, kdy byla babicka Anastazie mala, tu byla valka. Ze se jmenovala druha, a pred tim byla prvni. Zpicatku byly ruzne dohady, zda v ni bojovali dinosauri a pracloveci. Ale uz se to utrepalo. Podle me se tematum na to nesa vyhnout-slavime svatky konce valky, same pamatniky, v muzeich exponaty, zminky i v detskych knizkach,… Ale musim rict, zes podrobnostma se spoleham na skolu. A doufam ze si s nima doplnim vzdelani i ja. Jsem historicky negramota
@slavuska1 píše:
Přiznám se tedy, že tohle téma jsem zatím neřešila. Ai to je tím, že každý mluví s dětma hlavně o tom, co je mu blízké, já celou školní docházku dějepis upřímně nesnášelo, našlo se jen velmi málo období, co mě aspoň trochu zaujaly, Sumer, husitství, a to je asi všechno, světové války určitě ne, takže ač je to ostuda, sama o nich vím pramálo, skoro nic![]()
O hodně bližší mi byl zeměpis a třeba biologie, takže se 7 letým se bavíme o tom, co je uvnitř kostí, z čeho se skládá krev, jak funguje srdce, co je to rozvodí, kam od nás teče která řeka, učíme se vlajky a hlavní města, bavíme se o vesmíru, ale o nějakých světových válkách nemá ani potuchy, a myslím, že jediný, co z historie ví, je to, že dřív, hrozně moc dávno, žili mamuti, a u nás bylo moře.
Jako jo, je fakt, že tohle téma asi patří k všeobecnýmu přehledu, díky téhle diskusi jsem začala přemýšlet o tom, že jim o tom něco málo povím, akorát to budu muset nastudovat, jinak bych jim řekla max rok začátku a konce
Hele, treba bezva jsou knizly od seifertove. Dejiny ceskeho naroda pro nejmensi. Nebo pak u pro kousek vetsi taky myslim seifertova Stare povesti ceske a DEjiny ceskeho naroda. To prvni je jeden velkej obrazek, jeden radek textu. Vtipny. A poucny u pro me
taky nejsem zadny dejepisec, ale chci si vylepsit reputaci, tak jsem se do toho s detma polozila. Zacinam hezky od tech predskolackych knizek. vetsinou to ctem prave pri ruznych prilezitoste h, svatcich, ted treba byli na rekonstrukci bitvy u lipan, ored tim na Vysehrade a Karlove moste, jeli nsme okolo kostela, kde se schovavali parasutisti, zatavkou, kde zabili Heidricha…
@ejhle do Osvětimi bych děti nebrala, je to psychický záhul i pro dospělé. Podle mého tak od 15 výše, dřív bych tam děti nevzala.
Skolacka, druhacka vi.
V sobotu se semnou divala i na film Lidice, sama chtela.
Umi uz cist, takze co chce si i najde, precte informace.
Už nevím, kolik jsem toho o válce věděla díky rodině, ale je fakt, že ve skole jsme ji nikdy moc nebrali. Vždy se jelo od nejstarších dějin a na ty nové už nezbýval čas, a to jak na ZŠ tak na gymplu. Takže se statusem souhlasím, dějiny 20. Století by se měly brát víc než kdejaká dávná bitva.
@kaktusik nevím, jaký jsi ročník, já si pamatuju, že někdy v deváté třídě jsme druhou světovou brali, ale jak říkáš, tak nějak letem světem a to co bylo po ní, to už vůbec… Myslím, že by se to děti měly učit a rozhodně dřív než na konci zš.. jinak u nás kluk 8 let, snažím se s ním o tom mluvit, neb díky spolužákům se shlídnul ve zbraních a podobných hovadinách ![]()
Učili jsme se to na ZŠ, ale už o tom (průběh a tak) vím prakticky prd. Je to možná trochu ostuda, ale mě dějiny nikdy moc nezajímaly. ![]()
Děti mám ještě malý a starší na tohle ještě nemá rozum, takže povědomí o válce ještě nemají. Ale s tím, že se posledním dvěma velkým válkám ve škole málo věnuje, souhlasím. Podle mě se dává až příliš mnoho prostoru historii před tisícovkami let a historie téměř současná a pro naši generaci stále velmi blízká, důležitá, která nás ještě pořád ovlivňuje, je tím dost upozaděná.
Starsi je jeste malej, zatim jsme u dinosaurů ![]()
Ale mam stesti, ze ja jsem pres prirodovedu a matiku a manzel pres humanitni veci. Dejepis obzvlast, takze vzdelani bude mit ze vsech stran. Zatim to prirozene tahne spis k te prirode. Památníkům a svátkům jsme se jeste nevěnovali
Děti (10,7,5) ví, že byly války (I.,II.), ví, že i teď jsou někde války, ví, kdo byli spojenci a proti komu bojovali a kdo byl Hitler. Ale mají to spíš jako vzrůšo, koncentrační tábory jsem jim teda nevysvětlovala. Částečně to bude asi tím, že jsou kluci (teda většina) a že manžel je voják.
Nicméně pokaždé zdůrazňuju, že je válka strašná věc a že máme velké štěstí, že se u nás nebojuje.
@LenkaN26 vsak pisu, ze az budou starsi. Ja tam byla cca v 13 a ziju. Je jasnr, ze tento vylet budu planovat s ohledem na vek a vyspelost deti.
@kate02 píše:
Na Facebooku jsem narazila na status, kde se psalo o prožitcích z druhé světové války. Zarazilo mě, kolik lidí tam psalo, že na školách by se o tom mělo víc učit. Kluky mám relativně malý, ale oba tak nějak ví, že v době, kdy byly jejich prababičky malý, tady byla válka. A základní povědomí o tom mají (přiměřeně věku). Proto mě zaráží, že spousta lidí by nejradši zodpovědnost ohledně téhle ne úplně dávné etapy ideálně přehodila na školu a sami by to snad radši ani neřešili?Jak to máte doma vy? Bavíte se s dětma i na tyhle témata? Vysvětlujete jim třeba významy jednotlivých státních svátků, aby je nebraly jen jako den, kdy nemusí do školky/školy?
Problém je, že 20. století se na školách dost často nestihne probrat. A když už, tak povrchně, přitom je to podle mě důležitější než znát všechna data řeckých bitev ![]()
@Imamother píše:
Problém je, že 20. století se na školách dost často nestihne probrat. A když už, tak povrchně, přitom je to podle mě důležitější než znát všechna data řeckých bitev
ono to není o tom, že se to nestihne, ale proto, že je to dost tenký led. Ještě druhá světová se dá, ale ty události po ní jsou ještě „čerstvé“ a není dost objektivních nestranných informací v učebnicích..
@Moise Tak v tom případě se může poskytnout víc názorů na dané události (teď nevím, co třeba bereš za to kontroverzní téma). Méně pracovat s učebnicí a víc jet na exkurze, pustit dokument, udělat diskuzi. Já jsem chodila na SŠ na gymnázium a bohužel ani tam jsme se k těm věcem vyloženě nedostali, končilo se u první světové války ![]()
Pak nemá kolovat tolik mýtů ve společnosti. Běžně jsem se setkala i u vzdělaných lidí s názory, že Izrael vzniknul jako odměna pro židy za holocaust, komunismus není tak špatný jako nacismus (a co ten počet obětí komunismu?), nejhorší na komunismu bylo to, že se nemohlo volně cestovat atd.