Vícegenerační bydlení. Co byste v takové situaci udělali vy?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
31.8.25 14:39
@JenniferLawrence píše: Více

To nebude na pár let, ale navždy, už ho nikam do samostatného bydlení nedostanes…
A ještě se od tebe bude automaticky očekávat komplet veškerá pomoc a servis…
Radim dopredu si zjistit aspon majetkové poměry, vlastnická práva…jinak budes "holka pro všechno " a jestli se ti to nebude líbit, můžeš odejít…

Držím palce a naprosto te chápu, že teď to všechno vidíš trochu naivně, ses zamilovana atd :kytka:…já taky byla…a úplně s hrůzou těch 30tiletych zkušenosti, jak to může dopadnout, čtu tvou situaci…

• Citovat
  • Upravit
21397
31.8.25 14:40

At se stara pritel.
Co ti na toto rekli doma tvoji rodice, ze pujdes do vicegeneracniho bydleni s cizimi prarodici, o ktere se mas starat ty?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.8.25 14:42

Řeknu ti jedno - utíkala bych až by se mi za patama prášilo…když ještě takhle dopředu uvažují, aby to nedostala žádná cizi ženská :zed:

Takže oni by tě nepřijali nikdy, ale až zestárnou, tak jim budeš na pomoc dobrá :zed:

• Citovat
  • Upravit
21397
31.8.25 14:45

No… To musi byt primo luxusni palac, když se o nej tak trepou.

Dva duchodci na krku, zadne soukromi, titul sluzky a jeste chlap, co neudela kompromis. To je partie snu, toho se drz.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31.8.25 15:11

Tak přítel mi nikdy neřekl, že se budu starat já a on a jeho rodina ne. Počítám s tím, že by se taky zapojovali, ale předpokládám, že protože jsem holka a budu s něma přímo pod jednou střechou, asi se to bude očekávat i ode mě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
329
31.8.25 15:13

Já znám několik rodin, kde vícegenerační bydlení funguje, takže úplně bych se tomu nebránila.
Ale ve vašem případě bych se zamýšlela nad různými věcmi. Jsou tam domácnosti opravdu oddělené? Je přítel zvyklý starat se o svoji domácnost sám a prarodičům naopak spíše pomáhá (v rozumné míře)? A v neposlední řadě jak je to s vlastnictvím domu? Jít na rok dva bydlet někam, kde mi nic nepatří si představit umím, dlouhodobý vztah úplně ne. Pokud je dům alespoň částečně přítelův, umí si představit, že si od něj kus odkoupís? Nebo časem tobě budete splácet investiční byt? Nebo…?
Máte oba učitelské platy, jak moc reálně to v tom případě vypadá s hypotékou? Máte šanci ji dostat na nemovitost, která by se vám líbila? Opravdu by nestálo aspoň za zvazenou, zda na ní rok dva nesetrit?
Chápu, že jít bydlet někam, kde to neznám a nikoho tu nemám, je těžké, kór se stěhovat k někomu do zabydlené domácnosti. Ale posoudila bych toho i víc, než že většinou se více generacím spolu špatně žije.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5893
31.8.25 15:23

Když není schopný kompromisu, proč si myslíš, že jsi pro něj priorita a myslí to s tebou vážně?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2657
31.8.25 15:24

Ty o tom vážně uvažuješ? Narovinu s tímhle chlapem nic vlastního mít nikdy nebudeš. Budeš akorát smět bydlet v domě jeho prarodičů a možná později jeho domě. A to podle jeho a jejich pravidel.
Tak bacha ať tam neutopíš všechny tvoje peníze a jednou neodejdeš s igelitkou.
Hele máš ještě všechno před sebou. Co takhle si najít muže, který bude plánovat s tebou. A ne jen podle sebe. Z tohoto žádné štěstí pro tebe nekouká.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76754
31.8.25 15:26

no tak když jsi srozuměná s tím, že třeba 15 let budeš přebalovat ho.vna u cizích lidí, kteří na tebe budou možná i hnusní, tak do toho směle běž,
a až budeš uštvaná a panáček se tě nabaží, tak tě vyhodí s igelitkou, a najde si svěží mladou novou ženu - hodně štěstí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76754
31.8.25 15:27
@Karinkas píše: Více

vždyť ona se už teď cítí jako jejich služka a je s tím srozuměna, tak nevím na co se ptá, může začít otročit třeba zítra

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17
31.8.25 15:33

Po zkušenostech z rodiny bych osobně do dvougeneračního bydlení nešla, a to ani přechodně. Starat se o prarodiče (natož partnerovy) by mohla být dost náročná řehole, a tím staráním se by to nakonec velmi pravděpodobně skončilo. Radši dvacetkrát v podnájmu, ale sami.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33694
31.8.25 15:34

Ne, ne a ještě jednou ne. Když přistoupíš na to, že tam půjdete na pár let a pak si pořídíte svoje bydlení, tak si myslím že pár let uteče, a on stejně nepůjde. Bude to opět to stejné, proč by se měl zadlužovat. Na jednu stranu to chápu, když je možnost bydlet tam, ale nevěstí to nic dobrého. Jeho prarodiče můžou být fajn, ale společné bydlení je i o kompromisech, a ne každý to chápe. Abys tady za pár let nepsla, že jste do toho domu nacpali peníze, ale nedá se tam vydržet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11174
31.8.25 15:36

A víš, co to obnáší? To klidně může být v nejbližších 10 letech… Je to záhul a vede často k rozpadu rodiny. Navíc, to nejsou tvoji prarodiče. A nechápu, proč by péče měla být na tobě.

Nesla bych tam ani za zlatý prase za těchto podmínek… A souhlasím, jakmile se tam nastěhujete a budete mít děti, uz odtamtud nikdy neodejdete.

Být tebou, zůstanu v Brně a najdu si jiného chlapa ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31.8.25 15:37
@albertka132 píše: Více

Přítel stále bydlí s rodiči, v jejich novostavbě. Stará se o svůj pokoj a střídá se sestrou v úklidu koupelny. Dům ještě přítele není, ale očekává, že časem bude. Pochybuju, že bych si část mohla odkoupit. Já mám vlastní garsonku na Vysočině, kterou mi koupil táta, z toho mám najem. Takže k platu bychom mohli připočítat i toto, s tím by už nějaká hypotéka, co jsem se dívala, asi šla. Nechtěla bych nic velkého. A ano, byla bych ochotna tam dočasně bydlet, abychom si ušetřili nějaké peníze, ale pouze dočasně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33694
31.8.25 15:38

Vsaď se že vycouvá, a jako bonus ti hodí na krk péči o prarodiče. Vůbec se mi jeho přístup nelíbí, absolutně žádný kompromis, vše jen tak, jak chce on. Tobě to nevadí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová