Víceleté gymnázium ano/ne?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
addaska
21.1.13 21:42

zyjant, Evelína a další

Děkuji všem za vaše názory a jsem opravdu moc ráda, že jsem máma která naslouchá svěmu dítěti. Když chtěl na podzim na gympl a moc to chtěl(jak už jsem psala, já o tom neuvažovala),tak jsem zařídila kurz. V podstatě se mu tam líbí. Nyní trvá ten pocit, že na gympl nechce. A moc se mi líbí příspěvek Evelíny. Syn má taky jedničky od zhora dolů, přesto ho nikam netlačím. To bych fakt nedokázala. Tím reaguju i na příspěvek zyjant…to je opravdu strašné, až mi to přišlo líto. Nechtěla bych, aby se tak cítil syn. To jsou všechno okolnosti, který dopředu nelze odhadnout. Nevím, třeba by byl na gymplu šťastný, ale třeba by trpěl. Syn je fázi rozhodování. Moc díky za příspěvky. :D

• Citovat
  • Upravit
addaska
22.1.13 09:21

Dodatečně k přípravným kurzům.

Syn chodí na přípravný kurz na doporučení, ať si to prostě zkusí. Jelikož se v tom nevyznám, dala jsem ho tam. Jinak jsme chtěli příjimačky zkusit bez kurzu. Aspoň tam poznává nové děti. Uvidíme, jestli mu to k něčemu bude.

• Citovat
  • Upravit
25123
22.1.13 10:02

Já už sem tu svou zkušenost dříve psala, jen bych se rozhodně zeptala těch dětí -.já šla na osmiletej gympl v r.91 a tehdy se nás nikdo neptal, jestli chceme nebo ne :mrgreen: prostě sme byli matematická třída, tak sme šli všichni kromě jednoho spolužáka co neudělal přijmačky + sme měli přípravný kurz jako odpoledku, který údajně byl nepovinná, ale když sme se jednou zdrželi a dorazili tam později, tak sme všichni dostali třídní důtku…na to v životě nezapomenu :lol: navíc pokud se člověk nedostane na vysokou, tak je gympl na dvě věci :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
890
22.1.13 10:10

Ahoj, čtu vaše příspěvky, protože se nás to bude týkat příští rok…dcera je ve 4. třídě…jen bych chtěla k příspěvku zyjant…to co píšeš je strašné, ale tyhle věci se mohou stát na každé škole, ať odborné, ZŠ, či gymnáziu, záleží na skladbě dětí, a na povaze toho daného člověka…a taky na rodičích…jen tím chci říct, že tohle není o gymnáziu…
A k přípravným kurzům…osobně myslím, že dcera je nepotřebuje, ale chce tam…takže tam půjde…ani ty kurzy nejsou tak černobílé, každá škola má jiné příjmačky, a když si to chce zkusit…rozhodnutí je na každém a vždycky to bohužel je sázka do loterie…nemusí vyjít kolektiv, nemusí sednout učitelé…moje dítě tam naštětsí chce a jsem za to ráda…ale pokud by nechtěla nenutím, je to už od začátku špatně…chodí na výběrovou jazykovou ZŠ, ale zase…co je dneska výběrová škola…v téhle třídě je premiantka…v jiné může být outsider…zvlášť dnes, kdy člověk nemá moc šanci školy srovnat…všechno má svoje pro a proti…a taky je pravda, že by vůbec nedojížděla gympl je stejně daleko jak ZŠ snad jen o 5 minut dál a na opačnou stranu…zase já dojížděla od 3. třídy tedy od 8 let sama do centra do jazykové školy tj čistý čas od domu do školy kolem 50 minut…přežila jsem…ale hodina a půl je fakt už moc…hlavně nebude čas na přípravu a tak…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
addaska
22.1.13 10:39

Dlouhé dojíždění.

Sama vím jak ježdění do vzdálené školy někdy leze na nervy. A to mi bylo 15let, když jsem začala. Chci toho syna (v příp.,že by na gympl šel) ušetřit. Řešením je gymnázium někde blízko. Přemýšlíme, hledáme, rozhodujeme se. Hlavně jak to vnímá on, to nejdůležitější. Baví se o tom i ve škole. Tak uvidíme. :lol:

• Citovat
  • Upravit
890
22.1.13 10:43

Jo a ještě k tomu nucení na gympl od učitelek jak píše Evelýna…to je snad jediná učka v republice, obecně se setkávám u učitelek (nejen na naší škole, ale i od kamarádek) s názorem, že lepší je setrvat na ZŠ… ZŠkám jde o peníze na žáka pochopitelně…naše učitelka to teda nepropaguje, protože má své oba chlapce na gymnáziu…pokud má někdo v 5. třídě trojky, tak to se snad o gymnáziu nebude vůbec bavit, natož o něm uvažovat…moje kamarádka, co má dítě v 5. celou dobu proti gymplům…najednou obrátila…holka nemá samé jedničky, špatné vysvědčení nemá…snad 2-3 dvojky…no, ale matka se s ní uči naprosto vše…ani v tomhle případě bych děcko na gympl nedala…pokud nestíhá ve 4. či 5. třídě a musím s ní dřít už teď, tak…bude hůř…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19874
22.1.13 12:11
@addaska píše:
Syn chodí na přípravný kurz na doporučení, ať si to prostě zkusí. Jelikož se v tom nevyznám, dala jsem ho tam. Jinak jsme chtěli příjimačky zkusit bez kurzu. Aspoň tam poznává nové děti. Uvidíme, jestli mu to k něčemu bude.

Tak přípravný kurz je určitě užitečný, hlavně proto, že děti nakouknou do toho, jak vypadá jiné učení a můžou se podle toho rozhodnout. Taky tam potkají jiné děti. Když se to nepřehání, je to dobrý.
Jinak rozhodnutí nedojíždět je myslím moudrý. Mně začla zhruba v tomhle věku migréna a s tím se teda dojíždět nedá. Dospívání je náročné samo o sobě, bude mít i tak dost změn, dojíždění by byl zbytečný stres navíc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
addaska
22.1.13 20:54

Bože migréna, nesnáším ji. Ale to sem nechci psát, jen reaguju na zmínku o ní. No, stačilo mi to včera, jeli jsme z kurzu a syn to protrpěl…skoro usínal. A ještě musel dělat úkoly, prostě špatný den. Tak unavenej není denně, ale v tom počasí jsem byla mimo taky. Tohle denně,..nikdy! Nějak jsem víc zaměřila na děti co se v tom místě pohybují, ale nevídám tak malé děti samotné. Jsou s někým z rodiny nebo jdou minimálně ve dvou, to by musel mít ještě kámoše se kterým by chodil, já bych stejně měla strach, je to centrum, plno lidí, tramvaje, auta, šílený přechody, jeden přechod doslova nesnáším a to jsem dospělák. Je to hrůza. děkuji za vaše názory, tímto je rozhodnuto, tento gympl ze seznamu škrtáme, definitivně! :mavam:

• Citovat
  • Upravit
44207
23.1.13 07:12

Jak vás tak čtu, mám pocit, že to dojíždění trochu hrotíte :mrgreen: Chudáci děti :roll:
Já jsem dojížděla od první třídy, asi půl hodiny autobusem tam a zpět, bydleli jsme v malé vesnici, kde nebyla škola..A to nemám výborný zdravotní stav. Neprojevilo se to na zdraví ani na známkách..

Jasně, že dnes už není doba, aby malé dítě mohlo někde ve velkoměstě dojíždět nebo pobývat samo, ale většina rodin je na doprovázení nebo dovážení dítěte připravená. Přijde mi škoda nedat dítěti tu šanci jen k vůli této komplikaci.

A děti od nás, které jezdili Z 5. třídy na gymnázium, strávili v autobuse hodinu a nebo na jiné gymnázium, kde přestupovali z autobusu na vlak - tam i zpět..TAky školu ve zdraví dokončili, šli na VŠ..Nevím o nikom, kdo by to z tohoto důvodu vzdal.
A z vesnice a okolí, kde jsem bydlela, se děti na gymnázia hlásí pořád..

Zrovna podle tohoto bych se nerozhodovala, pokud by doprava tam i zpět nebyla hodně komplikovaná až nemožná(např. hodina a půl, tři přestupy, svobodná matka, která nemá možnost doprovodu dítěte)..Mám pocit, že dnes mají děti vše podstrčené až pod nos, připraveny „bílé koberce“..Vidím to už od první třídy u synových spolužáků, jak rodiče nosí dětem aktovky v rukách tam i zpět..Kdo je nosil nám? Nikdo! A to byly ty aktovky daleko těžší než dnešní moderní zdravotní odlehčené typy.
Jsou to detaily, ale tím to začíná..A končí to hledáním důvodu, proč nemůže to nebo ono, asi by to byla velká zátěž :roll:
Nebo jsou rodiny, které děti dováží všude autem, je jich hodně a potom má dítě udělat pár kroků pěšky a je z toho unavené, zničené. A rodiče chudáčka rozmazlenečka taky omlouvají..
My teda bydlíme ve městě, školu máme asi 20 minut pěšky, od určitého bodu už chodí sám, je tam jeden přechod, ale nic frekventovaného. Situace je taková, že rodiče z toho sídliště táhnout dětem aktovky na rukách a ostatní je vozí autem a vyzvedávají, rozvážejí na kroužky..Potom nemají být ty děti tak pohodlné, ze všeho vyčerpané.

Jinak si myslím, že na gympl se dá jít ještě ze 7. třídy, jestli to nebylo zrušeno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
addaska
23.1.13 08:59

Jane 206

No právě, to je ten problém, já si nemohu dovolit syna doprovázet, musel by jezdit sám a vzhledem k tomu provozu říkám ne. Rozhodně to není kvůli rozmazlenosti. My teď taky jezdíme busem do vedejší části města, někdy přímo 11min, někdy s přestupem, ale od domu ke škole cca 30 až 35minut, Takže v tom problém není. Proč se bojím dojíždět hodinu? Je to nesrovnatelný způsob cestování. Zrovna včera jsem se ptala kámošky jak její děti zvládali cestu do školy? Jasně, že ano. Zastávku před domem, pak se vezli busem 35min přímo před školu. Jenže jiné děti se musí třeba za stejnou dobu poprat s několika přechody, ulicema plnýma lidí a silným provozem. To je pak podstatný rozdíl. Takže kdybych měla syna posadit do busu na 30min. jízdu a on pak vystoupil někde u školy, tak tohle vůbec neřeším. Zároveň jsem to nechtěla kvůli tomu hned vzdávat, protože to bych to přece neřešila taky. Někdy člověk potřebuje čas na rozmyšlenou. :)

• Citovat
  • Upravit
25123
23.1.13 09:18

@Jana206 souhlasim taky to vidim denně…je to jen o přístupu…náš Jiřík má kamarádku a její maminka jí dost rozmazluje a tu tašku jí taky nosí (a to už jsou ve 3.třídě)..chtěl to po mě taky, ale jaksi má smolenu :lol:.jen at´se snaží :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
346
23.1.13 10:22

Zakladatelku sice neznám, ale na základě téhle diskuze si nemyslím, že by patřila zrovna do téhle sorty rodičů. Ale máte pravdu, že někdy je to opravdu extrém - bydlíme na vesnici, autobus děti vysype přede dveřmi do školy a přesto se najdou tací, kteří děti do školy vozí, přestože to do práce mají opačným směrem nebo jsou na mateřské. Nebo děti z druhého konce vesnice, které to mají do školy cca 500m, vozí autem dědeček, páč ho ve zprávách neustále děsí pedofilové (těch máme fakt plnou vesnici :mrgreen: ) Ale 80minut tam a 80minut zpátky denně po Praze sockou by zabilo i mě, natož jedenáctileté děcko, které má pak ještě podávat výkony.
U nás je co do gymplu jasno - v okruhu 20km jsou sice tři, ale autobusové spojení je pouze k jednomu (vstávat o půl páté, cestovat cikcak po okrese a čekat někde hoďku na přestup je fakt nesmysl), takže to bude buď anebo - nijak to nehrotíme, sama si nejsem jistá, jestli gympl je to, co nás spasí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
addaska
23.1.13 17:46

daaaja

Děkuji za názor. Asi jsem se měla hned na začátku vyjádřit přesně, ono skutečně nejde ani tak o čas, i když taky. Ale více jde o to jakým způsobem cestujete. Ale konec ježdění, opravdu řeším co dál. Docela jsem ráda, že nejsem sama, dnes jsem se opět bavila s maminama jiných dětí a taky nevědí. Jenže dcera jedné z nich moc chce na gympl a maminka to odmítá. To zase taky divný. Já musím syna teď pár dní nechat a pak uvidíme. :D

• Citovat
  • Upravit
890
23.1.13 20:03

add JAne206…no, já s Tebou naprosto souhlasím…tyhle rodiče mi pijí krev a jak jsem psala výše…já jezdila od 3. třídy tj. od 8 let do centra cesta okolo hoďky…přežila jsem, vystudovala VŠ nic se mi nestalo…kamarádku mojí holky ještě loni vyzvedávala všude babička a přesně ji tahala tu aktovku…myslím, že i všechny děti už z toho měly bžundu…ale tohle asi nebude tento případ…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
346
26.1.13 22:41

Tak jsme dneska byli omrknout „bojiště“ na dnu otevřených dveří a synka to celkem oslovilo, dokonce se nechal zapsat na přijímačky nanečisto, prý aby si při těch načisto nepřipadal úplně jako tele :mrgreen:. Koukala jsem na jejich ŠVP, že je vlastně stejný jako na základce, takže teď už to s klidným svědomím opravdu nechám plynout a v dubnu to rozseknem ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin