Víra (v Boha)
- Fotoalbum (2)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše: Vícečlověk by hlavně mel zit podle sveho určitého morálního kodexu a společnosti, jde to i bez víry v Boha. A většina těch kodexu v bibli stojí.
- Citovat
- Upravit
@Vyzvědačka píše: Více
Tebe možná ne, ale už několikrát jsem tu dostala dotaz, jestli nevěřící skončí v pekle.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše: Více
Takže víš co myslím. Mne to přijde hrozná škoda.
Jednou jsem jela v 19-ti letech 5 hodin v ve vlaku s jednou jeptiškou a krásné jsme si povídali o víře a bohu. Na všechny otázky co jsem měla kdysi k babičce mi dala hezké odpovedi a hlavně mě do ničeho nenutila, naopak bylo v ní hodně lásky a pokory
Ja 20 let jsem nebyla schopna vlézt do kostela, měla jsem z toho trauma jako dítě.
- Citovat
- Upravit
@Cizinka 999 píše: Více
Jo, proto stá reakce, že nevěřící nechce skončit v pekle a nelíbí se mu to. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Yasmina21 píše: Více
Proste mi to přijde absurdní a nechapu že normálně myslící člověku ne, to vše. Neboj perlička se nebojím, neboť neverim
- Citovat
- Upravit
Proč neumis odpovídat za sebe sle schovavas se pořád za Koran?
- Citovat
- Upravit
@Cizinka 999
„A většina těch kodexu v bibli stojí.“ Ano, ale vedle jakýchsi neurčitých ustanovení i vyložených blbostí, Takže se někteří ohánějí citací z Bible, ale totéž od jiného nepřijmou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No, já si nemyslím, že se nojí, že skončí v pekle, ale spíš jim leze na nervy, že jim tím někdo vyhrožuje…
- Citovat
- Upravit
@Vyzvědačka píše: Více
Já jim ničím nevyhrožovala, oni se na to ptali sami. A co říká Bůh jim snad jako nevěřicím může být jedno ne? Když nevěří. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No ty ne. Ale lidé časti nejednou vyhrožovali druhým ohněm pekelným.
Prostě když druhé nedokázali presvedcit, tak se zastitovali bohem.
- Citovat
- Upravit
@Cizinka 999 píše: Více
Vim. A doufám ze ve stáří tak taky neskončím
ale pochybuji, to by se můj nevěřící manžel zbláznil. ![]()
Ja se všeobecně snažím odpovídat dle mého nejlepšího vědomí a svědomí. Ale je to tezke, protoze tazatele jsou dost casto hodne sečtělí a maji pocit, ze diky tomu maji v diskuzi převahu. Jenže pro me je víra pocitová a emotivní, ne získaná ze studia všech knih.
- Citovat
- Upravit
Já tuhle otázku nechápu tak, že by to lidi trápilo. Ale věřící mají plné huby dobra a odpuštění a laskavých bohů, ale pak by měli bičovat cizoložníky a nemít slitování nebo považovat bezvěrce za zvířata nebo něco míň. Je to spíše poukazování na tuhle absurditu. Že vášmu bohu nejde o konání dobra jako takového, ale jenom o poslušné ovečky, co budou slepě následovat, protože to přikázal. V tomhle jsou všechny 3 zmiňované náboženství stejné. Je to hezký způsob jak moct ubližovat a krásně si to zdůvodnit. Filozofie podobná nacistům, nebo třeba vizení světa apartheidu. Stačí jinou skupimu lidí označit za zvírata, něco míň, nebo ne-lidi, bezvěrce… a lidi lze zmanipulovat tak, že budou vraždit bez mihnutí brvou. Bohužel tyhle ty koncepty provázeli lidi od vždy a zjevně ještě dlouho budou.
Podle mě by světu dalo mnohem víc, kdyby se lidi snažili žít podle obyčejného „Primum non concere“. A ne proto, že někomu někdo něco přikázal, ale protože jsme lidmi, máme srdce a cítění. A je jedno, koho by se to týkalo, jakého náboženství nebo kterých bytostí. Zahrnula bych pod to zvířata, přírodu a celou planetu. Plostě vědome chtít být co nejlepším člověkem a dělat dobro, s respektem vůči všemu živému. Ale já vím, šílena utopie. Tyhlety náboženství lidi akorát rozdělují nálepkují, vznikají zbytečné války a utrpení. Viď teď Izrael a okolí. Ve válkách jde o moc, nebo o náboženství.
- Citovat
- Upravit
Tomu rozumím. Moje mamka je hrozně zarytá (nebývala, ale časem k tomu došla) a hrozně intenzivní. Takze i když realne věřící jsem, hrozne těžko se mi s ni mluví. Pro ni jde všechno promodlit a kdyz mi neni dobre a nedaří se mi, tak je to tim, ze se málo modlím. To ma pak člověk kolikrát chuť mlátit hlavou do zdi.
Na druhou stranu by argumentovala do zbláznění a na většinu otázek tady by dala mnohem zajímavější odpovědi než já.