Víra (v Boha)
- Fotoalbum (2)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše: Více
Není. Já do nevěřících nekopu, Yasmina nekope, ale nevěřící tu kopou do nás.
Kde se povyšuju? Já to nevidím. Ta neupřímnost a strach, o kterých píšu, to není kopání nebo povyšování. To je má teorie a nedělám tím z nevěřících horší lidi. ![]()
- Citovat
- Upravit
Jenom k tomu na konci. Neznam věřící křesťany, kteří kopou do nevěřících. Naopak ja jsem byla cele dětství za tu, co se musi modlit (s trapnými posunky se sepjatýma rukama), musela jsem snášet otazky, zda me ten cernopr. elnik neosahává a jestli se mi to líbí… bala jsem se pak kdekoliv říct cokoliv o víře, začala jsem ji nesnášet, protože krom rodiny a par kamarádů z kostela jsem se “musela” přetvařovat, abych zapadla, a místo zbytku světa jsem to hodila na viru.
Do dneška je mi hluboce nepříjemné cizímu člověku říkat o své víre, jelikož očekávám výsměch. A nastal i v dospělosti. Kamarádi mého muže nám říkali, že nám nemohou na svatbu, že by spadl kostel. Jeho se ptali, jestli si mě fakt chce vzít, že bude mít těžký rozvod. Jeho matka taky nechtěla přijít, dlouho se tvářila, že přijde až na oběd. Ted je jedna ruka s moji velmi věřící matkou, ale tenkrát to byla fakt divočina.
Ona to neni sranda. A věřit v dnešní době je fakt mnohem těžší, než před sto lety, kdy nejak věřil skoro každý.
To se mi libilo na Ukrajině. Ze jsme přijeli a věřili tam všichni, oni VUBEC neznali koncept nevěření v nic.
- Citovat
- Upravit
@Trosečnice Ježíška píše: VíceTady
„S vírou to je stejné. Nevěřit je snadné, nemusím se ničím zabývat.“
A nebo, že nám ateismus posouvat tohle. «Chápu ty, kteří si svou víru neuvědomují, nebo proti ní bojují, kopou kolem sebe (je to podobný princip jako u lidí, kteří mají problém, trauma, ale nechtějí si ho připustit), protože by museli uznat, že se mýlili a něčeho nového se bojí"
Co ti dává právo si myslet, že ty víš jak to má každý nevěřící clovek?
Tohle mysleni me na vás některých věřící hodne štve a odpuzuje.
- Citovat
- Upravit
@Trosečnice Ježíška píše: Více
Ty obě se nahrazujete často ve vašich textech nad nevěřící, ale vy to snad nejste ani schopný vidět
- Citovat
- Upravit
To není virou nebo nevírou, ale hloupostí. Já byla dlouho ateistkou, která vyrůstala v typické ateistické rodině a maximálně jsem dvakrát třikrát slyšela, že máma byla křtěná, jinak o víře a Bohu nepadlo ani slovo, ale vždy mě mnozí ateisté štvali tím, jak na věřící koukají svrchu. Někteří věřící jsou podobný případ ale. Ale to není vírou, nevírou, ale hloupostí a omezeností, chutí druhé ponižovat, šikanovat, vysmívat se, a hlavně jim cpát to své.
- Citovat
- Upravit
@Cizinka 999 píše: Více
Není pravda. Dělám to maximálně u těch, co se projevují jako omezenci. A že jsou ti omezenci i nevěřící, to neznamená, že tak činímu kvůli jejich nevíře. V této diskuze snad není žádný věřící, který by se projevoval jako netolerantní omezenec. Když tu někdo takový bude, bude o něm smyšlet stejně. Až mi tu někdo z věřících začne mou víru zpochybňovat, nebo psát, že věřím špatně, že mám to či ono, tak mě bude štvát stejně.
- Citovat
- Upravit
@Trosečnice Ježíška píše: Více
Začínáš to dělat taky akorát na druhé straně barikady
- Citovat
- Upravit
@Trosečnice Ježíška Jenze ja jsem se nikde nezavazala k diskuzi o fyzice a pardon, nemam na emiminu zrovna cas diskutovat o fyzice
Ani jsem uprimne naoplatku nepozadovala dukazy o existenci Boha ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Trosečnice Ježíška 57172461
Ja jsem ti to okopirovala.muj příspěvek z 17"59
- Citovat
- Upravit
@Cizinka 999 píše: Více
Ale to píšu ne proto, že jsem věřící, ale proto, že ten princip odmítání něčeho je stejný u všeho. Než aby nevěřící zkoumali, přemýšleli, připustili si, že věří, nebo naopak nevěří, ale to chce čas a hodně přemýšlení, tak si vybírají z Bible to, co se dá lehce zpochybnit, interpretovat jako nesmysl, nebo si víru představí tak, aby se dala shodit ze stolu. No a pak nejdou dál, protože je ta víra a Bůh přece nemusí zajímat, když nevěří, ale začnou se proti víře vymezovat. Proč? Já se taky nevymezuju proti placaté Zemi, jen to beru jako nesmysl. Až mi to bude někdo předhazovat, odmítnu to a předložím nějaký argument, ale jestli tomu dál chce někdo věřit, tak jeho hloupost. Proč věřící a víra budí tolik vášní u nevěřících, kterých se ani věřící, ani víra nijak netýkají? ![]()
Podle mého názoru, který je založen i na mé vlastní zkušenosti a na tom, co je známo z psychologie, to tak prostě u mnoha tzv. nevěřících je. Vytěsnení, popření, projekce a další obranné mechanismy v tom vidím. On i ten pravověrný ateismus není snadný, protože sice něco vyřeší, ale pak nechává prostor pro další otázky. Ale to odmítání víry přes vymezování se vůči věřícím, to fakt není něco, co by opravdu nevěřící dělal. Protože jemu je víra ukradená a neřeší jí u sebe ani u ostatních. Mnozí tzv. nevěřící se chovají ale naprosto opačně. Za tím musí něco být, nezdá se ti? ![]()
- Citovat
- Upravit
@Anna766 píše: Více
Yes. A když bych si měla vybrat boha, tak Šiwu a Šakti, ať je to fér
Kostely jsou ale krásný místa, kde mam husí kůži. Je to naše historie, a máme to křesťanství tak nějak v krvi. Dneska se máme prima, ale dřív ta víra pomáhala lidem prostě přežít tu každodenní dřinu, těžkej život, války.. Dneska hlavně věřit v sebe. Když se děti ptají, proč někdo chodí ve škole na náboženství, řikam, že je to kroužek pro ty, co mají rodiče věřící.. předává se to, dle mýho, a málokdo začne věřit pozdějš.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Zmatka píše: Více
To se nemusíš zavazovat. Ale když něco označíš jako potvrzenou teorii, tak buď schopná prokázat, že to potvrzená teorie je. Ale ono to je u něčeho, co potvrzená teorie není (pak by to přece nebyla teorie, ne?
), těžké. Taky proto jsem se na to schválně zeptala.
@Cizinka-999
Pokud píšeš, že něco dělám, tak mi konkrétně ukaž, kde to dělám. Pak se o tom můžeme bavit dál a já mohu i připusit, že to tak je.
Ale takto můžu já tebe obvinit z toho, že jsi nenávistná, a když neuvedu, kde se tak projevuješ, tak ty těžko můžeš dokázat, že to neděláš. Chápeš, že jo? ![]()
- Citovat
- Upravit
@Trosečnice Ježíška Ja se nevymezuju proti osobni vire lidi, ale proti cirkvi - organizovanemu nabozenstvi jako nastroji vymyvani mozku a utlaku. A ono se jen zda, ze ten utlak tady neni. Protoze v mnoha krestanskych rodinach jeste dnes zakazou mladym lidem sex pred svatbou (zrovna z toho psychologickeho hlediska je zdrave mit sexualitu s partnerem ozkousenou uz pred vstupem do manzelstvi). Zakazou se lidem, kteri jsou spolu nestastny, rozvest se. Pokud se rozvedou (civilne), pristupuji k nim jako k podradnym clenum cirkve, kteri nemaji stejna prava (oplatka, vino a ja nevim co, nejsem znala). Nuti i znasilnene zeny odmitnout potrat a donosit dite, zakazuji interrupci atd. Nebo ten synovec Janeckove, ktery se radsi obesil, nez aby zil jako verici gay. Jeste i dnes a u nas se ve jmenu nabozenstvi dejou fakt kruty veci, kor na detech a mladych lidech.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@inzenyrka85 píše: Více
Do kostela nás pravidelně chodí cca 70. Z toho minimálně u 10 mužů říct, že začali až v dospělosti. Nevim jaky je běžný poměr, ale hodně dospělých tu viru hledá a dost často i najde. Je to něco, co v člověku vrtá a vrtá, a když narazí na správného člověka nebo místo, zaklapne to. Očividně to nemá každý. 🙂
- Citovat
- Upravit
Aha. Takže napsat, že je něco potvrzená teorie, to by šlo, ale když se někdo zeptá, jak jsi na to přišla, zda to je vůbec pravda, tak má hledat ten, co se ptá.
Tak jo. Vy, co nevěříte, že existuje Bůh, tak stačí hledat, a blbě se tu neptejte.
Věřím, že Bůh existuje. = Nemusím předkládat důkazy, protože moje víra se týká mě a nikoho jiného.
Velký třesk je potvrzená teorie. = Výrok, u kterého by měl autor, pokud je dotázán, dokázat pravdivost. A tady by to nemělo být složité, protože sám nemusí dokazovat, že V. třesk se fakt stal, stačí odkázat na to, že to je potvrzená teorie.