Víra (v Boha)
- Fotoalbum (2)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše: Více
Ano, děkuji, že jsi to tak krásně shrnula. Me to už moc tak hezky česky napsat nejde
- Citovat
- Upravit
@Trosečnice Ježíška píše: Více
To bude MyMelody. Ona jede oba jazyky.
- Citovat
- Upravit
@Anna766 píše: Více
To fakt žiješ v naivní představě, že se všichni věřící bojí toho, že skončí v pekle, tak něco nedělají, něco dělají?
Na jednu stranu tu Yasmíně předhazují lidé fanatismus, omezenost, že není schopna odpovídat za sebe, ale pak tu jsou lidi schopni věřícím, se kterými se tu ani nebaví, protože jich je na světě pár miliard, předhazovat své představy o věřících, které mají k realitě daleko. ![]()
- Citovat
- Upravit
Ateismus je bezvěrství a pak nevěří ničemu, co se týká Boha. To není víra, jak je jim často mylně předhazováno. Ale ateisté věří, pokud nejsou omezení, minimálně v teorii o stvoření vesmíru, aspoň toho našeho. Velký třesk byl počátkem našeho vesmíru, před tím mohl existovat časoprostor jiný, proto nemuselo jít o počátek „všeho“. Něčemu ale věří, i když to je jen teorie, třeba sebevíc pravděpodobná. Jen nevěří na bohy, stvořitele, ale na prvotního hybatele, jedno v jaké podobě, ano. Ale někomu to je jedno a po podstatě stvoření nebádá, nezajímá se o nic, to je pak asi 100% bezvěrec. A omezenec. ![]()
- Citovat
- Upravit
@Trosečnice Ježíška Na vedecky potvrzeny fakt se ale neveri. Ten se bud potvrdi, nebo vyvrati
Ze byl neco jako velky tresk je pomerne dobre potvrzena teorie. Ta teda nevylucuje ani to, ze Buh byl, ani to, ze nebyl. Pokud teda nekdo nebere Bibli doslova, ze svet byl stvoren za tyden
Co vim, tak darwinisty kdysi cirkev malem upalovala, protoze ta jejich evoluce odporovala Bibli. Nevim, jak to je v Koranu, ale tipuju, ze podobne.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Zmatka píše: Více
Není a nebude v materiální podobě. Možná ani v té duchoví (život po životě, duše apod.). Ale je v nás. Ve vzpomínkách a často v tom, jak nás ten člověk ovlivnil. Zapíše se svou troškou do kolektivního podvědomí (C. K. Jung). Doporučuju pár prací od Junga a Freuda, a především od Viktora E. Frankla. To byl psychiatr a neurolog, vzdělaný člověk, lékař, ale též židovský teolog. Žádný tmář. Jeho knihu Neuvědomovaný Bůh mám na seznamu toho, co si musím přečíst. Abych pochopila lépe svou víru. Formuluji takto úmyslně. Ne abych pochopila, proč věřím, nebo snad proč chci věřit, ale abych pochopila svou víru. Není to rozhodnutí, věřit. Aspoň ne v mém případě. Víra je součástí každého člověka, i díky tomu kolektivnímu nevědomí, jde jen o to, zda si to uvědomí, zda pochopí, že s ním Bůh vede dialog, rozmlouvá s ním, a to často přes znamení. Chápu ty, kteří si svou víru neuvědomují, nebo proti ní bojují, kopou kolem sebe (je to podobný princip jako u lidí, kteří mají problém, trauma, ale nechtějí si ho připustit), protože by museli uznat, že se mýlili a něčeho nového se bojí. Ale to je právě ta krása i složitost víry. Něco nabízí, ale něco bere. I když braní bych to nenazvala, úmyslně to slovo používám, protože hodně lidí uvažuje stylem má dáti-dal, plusy-mínusy, něco za něco.
Je to jako s filmy, které miluju. Mohu celý život koukat na televizi a občas si zajít do kina a brát filmy jako příběhy. Nebo mohu začít kinematografii brát vážně a pak si filmy dokáži užít víc než obyčejný, tzv. nepoučený divák. S tím ovšem prijde i práce. Nutnost studia, čtení o filmu. Sledování zásadních děl v kinematografii, jejich analýza, čtení analýz. Ze spotřební zábavy se stává práce. Zůstat u obyčejné konzumace filmů, měla bych to lehčí. Ale klouzala bych po povrchu a odmítala krásu a bohatství, které toto umění nabízí.
S vírou to je stejné. Nevěřit je snadné, nemusím se ničím zabývat. Když věřím, dostanu hodně krásného, ale musím o víře a o Bohu přemýšlet, ptát se, odpovídat si, někdy žít v nejistotě, v pochybách. Každá mince má dvě strany. V životě skoro ve všem má ta mince stranu svoboda a stranu odpovědnost. Když nemáte svobodu žádnou, nejste odpovědní vůbec. Nemůžete. Čím více ji máte, tím více máte i odpovědnosti. S vírou to je stejné. Když ji nemáte, nemusíte se jí vůbec zabývat. Když ji v sobě naleznete, musíte s ní „pracovat“. Mohla bych si namluvit, že Bůh je nesmysl, víra je ezoberlička pro slabé. Jenže to bych lhala. Chci žít v pravdě, proto svou víru nepopírám. Doporučuji každému totéž. Buďte k sobě upřímní a nesnažte se přes projekci kopat do věřících, protože se sami bojíte žít v pravdě.
- Citovat
- Upravit
@Trosečnice Ježíška píše: Více
Jak víš že mi nevěřící se o víru nezajímali? Ja ano, ale nic mě nepřesvědčil abych věřila. I kdybych chtěla věřit, nemůžu uvěřit. A mám proto hodně duvodu
- Citovat
- Upravit
Ta ale píše hodně jinak. U této anonymky to byla klasická slovenština. Která ale vypadala jako od Čecha. Zajímavé, že zmizla hned, jak napsala česky. ![]()
- Citovat
- Upravit
@Trosečnice Ježíška Tak to pozor, to, ze nekdo neveri na nadprirozene bytosti nebo andely jeste neznamena, ze nezije spiritualne, ze mu neco v zivote chybi nebo snad nepochybuje, nehleda nebo v sobe neco umlcuje. Myslim si, ze spiritualita a duchovno je neco, co jako lidi potrebujeme. Ale to rozhodne pro kazdeho neznamena viru v boha, natoz prihlasit se ke konkretni cirkvi.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Trosečnice Ježíška o které pravdě teď píšeš? Křesťanské, muslimské, judaistické? Proč by věřící měli mít patent na pravdu? Klidně možná ty osobně můžeš žít v naprostém klamu, ale vyvyšuješ se nad nevěřící. Proč si myslíš, že nevěřící nepřemýšlí? Zase jenom další vyvyšování se… neupřimní, bojí se…
Klidně si věř čemu chceš, ale myslíš, že kopání do lidí, kteří to mají jinak, je projevem velkého ducha?
- Citovat
- Upravit
@Zmatka píše: Více
Zjisti si něco o verfikaci a falzifikaci. Potvrzení neznamená, že se potvrdí i příště. A pokud jde o Velký třesk, vesmír, tak se nic nepotvrzuje, tam se pouze předpokládá, je to teorie.
To mi teda napiš, nebo dej odkaz na to, že Velký třesk je poměrně dobře (už to poměrně dobře vylučuje jistotu) potvrzená teorie. Jsem fakt zvědavá.
Nepleť do diskuze o víře církev. ![]()
- Citovat
- Upravit
@Trosečnice Ježíška Popravde na to cas nemam, ale jelikoz tak rada hledas a badas (jako protiklad k nam, komzumnim), urcite si najdes vedecke clanky
Ne, vazne, nemam na to cas.
Příspěvek upraven 30.12.24 v 17:49
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Cizinka 999 píše: Více
Kde jsem psala, že se o víru nevěřící (všichni) nezajímají? Mě docela unavuje, když někdo reaguje na něco, co jsem nenapsala. Nebo si vytáhne jednu větu, ke které patří to před i po, a pak se na té větě točí, aniž by mu docházel smysl celého sdělení.
Zvláštní, že takto si někteří diskutující vytahují i pasáže z Bible. Aniž by jim docházelo, že je vždy zásadní kontext. ![]()
- Citovat
- Upravit
Chybuješ proto, že chceš ty. Bůh je všemohoucí, ale to neznamená, že taky vše bude dělat a že na něj hodíš všechno, co se ti hodí. Ty jsi hrozně nechápavý, Luboši. Nebo jsi troll. To jinak není možné.