Víra (v Boha)

• Fotoalbum (2)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
2505
30.12.24 19:11
@Anonymní píše: Více

A k obrazu svému v tom případě tedy znamená co, když není dle tebe podobný?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Trosečnice Ježíška
30.12.24 19:13
@Luboš P píše: Více

Věřit se dá i bez Bible, věřící si nepotřebují něco vybírat. Proč furt nechápeš, že věřící nejsou stejně uvažující a stejně věřící masa, že furt o nich tak píšeš a co dle tebe dělá někdo z nich, tak dělají všichni ostatní? :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
30.12.24 19:17
@inzenyrka85 píše: Více

Cvičím a permakulturne pěstuji plodiny na zahradě, přesto jsem zmatena, jak to spojuješ s vírou. Tu jógu ještě chápu, má duchovní přesah.

• Citovat
  • Upravit
5098
30.12.24 19:17

@Trosečnice Ježíška najednou to neni o vire, ale cituji se tu pasaze z Bible/Koranu jako dukaz pro to, verit :nevim:

A tohle me treba zajima. Ja chapu, ze nekdo na te emocionalni/duchovni urovni veri. Ale co vas vede ke konkretni vire-cirkvi? Ja si totiz myslim, ze nikdo doopravdy zcela uprimny a inteligentni nemuze souhlasit s celou cirkevni naukou jakekoliv cirkve, ne? Znala jsem lekarku - jehovistku a ta treba by svemu diteti krevni transfuzi dala. Uprimne verim, ze vetsina krestanu tady by chapala, ze znasilnena zena pozada o potrat. Tyhle rozpory, ze nesouhlasim se vsim, co se hlasa, zaroven „k tomu patrim“ by mi asi vadily.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.12.24 19:19
@Anna766 píše: Více

Promiň, ale teď pausalizujes. Je to, jako bych řekla, že jeden ateista zabil člověka, tak všichni ateisté jsou špatní. Nebo že jeden Ukrajinec pije jak duha, tak jsou všichni Ukrajinci ožralove.
V každém národě, zemi, náboženství, politické organizaci atd atd. se najdou lidé, kteří konají dobré a špatné skutky. Ale odsuzovat podle jednoho skutku jednoho člověka je dost hloupé.

• Citovat
  • Upravit
Trosečnice Ježíška
30.12.24 19:21
@Kasandra159 píše: Více

Vždyť to může být podobnost duševní, může jít o stejné morální principy apod.

A je k obrazu svému opravdu stejný jako já? To přece může být tak, aby někdo byl takový, jakého ho já chci mít. :think:

Příspěvek upraven 30.12.24 v 19:22

• Citovat
  • Upravit
2517
30.12.24 19:22
@Luboš P píše: Více

Bibli nečtu a asi ani nebudu, ale chodili jsme do YMCy na jeden kroužek a pár citátů z Bible jsme chtě nechtě vstřebali, a něco bylo docela smysluplný a poučný. Bavilo mě to. Vždycky se dá z Bible nebo i z Koránu vybrat odstavec a interpretovat ho naprosto deb. ilně. A dělo se to a děje pořád.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.12.24 19:23
@Kasandra159 píše: Více

Například ze trojjediný Bůh nás stvořil ke sve podobě - jako tělo, duši a ducha.
Za me, jsme mu podobni v nasi touze stvořit život. Nemyslim množit se, ale vymýšlet, bádat, být lepší. To zvířata nemají. Ted se snažíme stvořit umělou inteligenci.
A schopnost lásky nám dal také.

• Citovat
  • Upravit
Trosečnice Ježíška
30.12.24 19:25
@Zmatka píše: Více

To citují konkrétní lidé a citují to z nějakého důvodu v rámci diskuze, otázek. :roll:

• Citovat
  • Upravit
2517
30.12.24 19:34
@Anonymní píše: Více

je to pro mě na stejnej úrovni, je to něco, čemu věnuju svuj čas, scházim se s podobně smýšlejícíma lidma, čtu stejný knížky, a bla bla bla, je to kult jako kult. Ty uctíváš Boha, já žížaly v kompostu, přijde mi to jedno. Bible je pohádková knížka, pro mě, ale je tam něco poučnýho jako v jiných pohádkách. Je všemohoucí Bůh nebo Chuck Norris? Pro mě stejná blbost. Ale neberu to nikomu, každej věří něčemu jinýmu, a je skvělý, že to můžu svobodně říct.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Trosečnice Ježíška
30.12.24 19:42
@inzenyrka85 píše: Více

Akorát že ne každý věřící se stýká s jinými věřícími a víra není na úrovni uctívání žížal v kompostu, ale všeho, co se těch žížal v kompostu týká. Ty k nim máš i nějaký vztah, nějak je vnímáš, přemýšlíš o nich atd. Víra není slepé následování a dělání čehokoliv, protože Bůh. Ta víra se týká víry v existenci Boha a souvisí s tím kupa, kupa dalších věcí, včetně čtení Bible.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
30.12.24 19:48

@inzenyrka85 chapu co mi říkáš, ale je něco perverzního v přirovnání vnitřní viry ke koníčku.

• Citovat
  • Upravit
Trosečnice Ježíška
30.12.24 19:52

Nějak přistupuje k žížalám nebo astrofyzice člověk, co je inteligentní, zvídavý a chce se ve všem ponořit do hloubky a nějak někdo, kdo je omezený nebo mu stačí málo. Ten první bude číst o žížalách, vesmíru, bude sledovat články, sám o tom přemýšlet, některá zjištění se bude snažit zpochybňovat (i když třeba neúspěšně) a doma se bude snažit vyšlechtit superžížalu, ten druhý si přečte jeden článek na netu o velkém třesku nebo jak žítaly do kompostu strkat a bude mít pro sebe navždy hotovo. S vírou je to stejné. Někdo si přečte pár pasáží v Bibli, koupí si dvacetistránkovou kížku „Bible pro začátečníky ve sto větách“ a stane se z něj věřící v té podobě, jak ho tu někteří vidí. Ale jsou i věřící, kteří o Bohu i své víře nesutále přemýšlejí, snaží se pochopit Bibli, různé interpretace, pochybují jak o Bohu, víře tak obsahu Bible a je pro ně víra víc než jen „přečti Bibli, nechovej se jako kretén a hlavně věř“. Možná by to ti, co v diskuzi operují s jedinou verzí věřícího, který reprezentuje několik miliard věřících, měli pochopit, aby se ta diskuze někam pohnula. Jinak je to jejich vinou pořád na jedno brdo.

• Citovat
  • Upravit
Cizinka 999
30.12.24 20:00
@Yasmina21 píše: Více

Kde se povysuji? To je o nabozenstvi a ne vire

• Citovat
  • Upravit
Cizinka 999
30.12.24 20:03
@Trosečnice Ježíška píše: Více

Yasmina to ztocila tihle smerem