Víra (v Boha)
- Fotoalbum (2)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
- Citovat
- Upravit
@Luboš P píše: Více
Nebo tu boží pomoc člověk nevidí. Jsi psal, žes četl Bibli, tak asi víš, že Bůh může zkoušet, klást překážky, aby se ti nakonec odměnil. Když teda Boha bereš jako někoho, kdo má na starosti agendu každého jednotlivce. ![]()
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše: Více
No to tedy. Víra = nastavení myslí, duchovní úroveň ![]()
- Citovat
- Upravit
To s tím nastavením mysli je hodně chytré. Myšlení a víra je něco jiného než vědění a rozum. Když se bavíe o dokazování, důkazech, ověřování apod., tak je to věc poznání, rozumu. Kdežto víra je věc mysli.
Mysl je soubor rozumu, vnímání, vůle, paměti, představivosti a cítění. Termín „mysl“ je do značné míry abstraktní a v různých kontextech se jeho definice a vlastnosti mění. Obvykle[kdy?] se mysl považuje za čistě lidskou záležitost, ale o mysli se někdy[kdy?] uvažuje i u zvířat.[zdroj?!] Často[kdy?] se pojem „mysl“ vztahuje jen k myšlenkovým procesům rozumu.[zdroj?!]
- Citovat
- Upravit
@Zmatka píše: Více
Díky za tenhle příspěvek. Ono si to bohužel hodně lidí bere osobně, když se někdo obouva do toho, co mají v úctě. Já to mám s církví takto: je tam určitě spousta škraloupů (a to že jeden kněží údajně nařezal malému klukovi, je jen malý střípek). Nesouhlasím se spoustou věcí: určitě pasáže v Bibli, jako že Bůh seslal na lidstvo deset ran apod.), určitě to, co psal Luděk, taky se mi nelíbí, že není možnost rozvodu apod., považuji to za lepší variantu, než setrvávat v manželství, kde jsou lidé nešťastni. Nesouhlasím s nemožnosti potratu. A je toho mnohem víc. Nelíbí se mi, že někdo udělá hřích a pak se jde vyzpovídat a jedeme dál. Je mu odpuštěno. Přece primárně by se člověk měl chovat slušně. To jsou důvody, proč nechodím do kostela a nečtu Bibli. A proč nejsem dobrá Katolička. Ale zároveň se necítím být ani ateistou. Kdo tedy jsem? Nevím, ale něco v mojí duši mě žene k tomu, abych se snažila dělat dobré věci a snažila se být ostatním dobrým příkladem. Třeba jako dobrovolník pomáhající hendikepovaným lidem. Církve nejsou ideální, ale pořád si myslím, že existuje velká spousta lidí, kteří konají jejím prostřednictvím mnoho dobrého. A proto mi přišlo strašně líto obouvání se třeba do zmiňovaných jeptišek. Že jsou prý psychicky narušené a mají problém se sexualitou. To jsem si sedla na ruce. Protože nikdo nevíme, jak skončíme a jednou nás třeba může takový člověk dochovat v hospicu. Moje kamarádka měla babičku na Moravě dlouhou dobu v klášteře a díky její víře a jeptiškám dožila 90 let. Doma by to nezvládla a rodina také ne. To je jeden z dobrých příběhů. Proto prosím, nevysmivejte se tomu, co mají lidé v úctě. A nemyslím si, že bych byla nějaký fanatik. U nás doma mě nikdy k tomu nevedl. A klidně budu za naivku, je mi to jedno. Snad jsem teď někoho nenaštvala, pokud ano, tak se omlouvám…
- Citovat
- Upravit
@Vyzvědačka píše: Více
To byl typický bůh, který byl vymyšlen, ne „objeven“. Přejali ho Římani, jako skoro všechno od Řeků. Ten pravý Bůh nebyl vymyšlen, ten dal o sobě lidem vědět činy.
- Citovat
- Upravit
Tak mne napadá. Srarý zákon je poměrně násilnický, nový celkem mírumilovný. Dokonce máme házet chlebem po těch, ci po nás hází šutry.
Vyznavači starého zákona si svou víru ponechali a nový zákon byl exportován. Nevytvořili nový zákon vyznavači starého zákona pro ostatní, aby z toho pak sami profitovali?
- Citovat
- Upravit
Je to možné. Mně teď přijdou Bible v různých překladech v kůži, a fakt to levné není. ![]()
- Citovat
- Upravit
@Trosečnice Ježíška píše: Více
No prävě. A dle čeho soudíš, že bible nejsou pověsti?
- Citovat
- Upravit
To jsi napsala moc hezky, uplne me to zahralo u srdce. Kez by bylo vice takovych lidi! Myslim, ze to ode mne bylo necitlive, sama mam i dobrou zkusenost s dvema knezi a podle me jsou oba hodni lide (to jsem asi ale psala). Zaroven si ale stojim za tim, ze ti lide jsou opravdu hodne odlisni a urcite casti zivota jsou v nich potlacene nebo k nim maji nezdravy vztah. Psala jsem to pouze v te souvislosti, ze takovy lide by nemeli rozhodovat o vztazich a sexualite druhych lidi. Ze casto pecuji o druhe je uzasne a jak jsem sama psala, jsou to casto velmi dobri a hodni lide. Uz jsem taky zazila opravdu hodne pripadu nestastnych lidi kvuli celibatu a vsichni vime, kolik se tam uchyluje i lidi s problematickou sexualitou a jak nekdy vybubla na povrch. Nechci hazet vsechny do jednoho pytle. Proste je to cele hodne problematicke a za me prikazem/befelem uplne nesmyslne.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Protože nebyla psána jako pověst? To sice o reálnosti nic nevypovídá, ale ten účel psaní je u pověstí a Bible jiný.
Ale netuším, jestli Řekové taky neměli ty své Bohy rozpracované podobně jako křesťani. O antice sice moc nevím, ale vždycky mě to k němu táhlo. A ještě Egypt je zajímavý, ale o tom fakt nevím lautr nic a moje znalosti končí u toho, že tam jsou nějaké dynastii, mají tam pyramidy a vím, co je Abu Simbel. ![]()
- Citovat
- Upravit
@Zmatka píše: Více
Souhlasím. Celibát a hlavně nemožnost založit rodinu, to je taky jedna z věcí, co mi přijde jako zbytečnost u katolíků. A moc díky za vysvětlení. Pěkný Nový rok přeji.
- Citovat
- Upravit
Sice se to týká něčeho jiného, ale princip je stejný.
To fakt skoro všichni čtete zadkem?
Víra v Boha a víra v člověka je víra v něco jiného, ale je to stále víra, která je, pokud se bavíme o víře, stejná. Protože to je víra a princip víry je v tom, že člověk věří.