Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Musím s tebou souhlasit. Mě osobně nikdo o něčem takovém neinformoval. Dočetla jsem se o něm až tady. O hladovém mléku jsem toho slyšela taky víc než dost (dokonce mám pocit, že tady nejvíc)
To jsem ale naštěstí neměla. Já totiž měla prý mlíko samou smetanu
![]()
Už dlouho před dětma z knížek. Ale jinak samo něco bylo i v tom kufříku, problém je, že uživatelé příručky prostě nečtou nebo čtou jenom ty stránky, co se jim líbí
. Přece se nebudou stresovat před porodem, když se pak můžou zeptat na emiminu
? Jinak názorně mi to předvedl jen synátor.
Diskusi jsem nečetla, já přestala kojit nějak když bylo malý 6 týdnů. Najednou se vztekala, nechtěla jíst. Doktorce jsem to říkala, že mám asi slabý mlíko a ona mi na to jen řekla, že slabý mlíko neexistuje. Ale že by mi řekla, že existuje nějaký růstový spurt, to ne.
Dozvěděla jsem se o něm až když malé byli 3 měsíce, tady na eMiminu, když jsem zakládala diskusi, že se vzteká u jídla
Podle mě je hlavní příčinou to, že dneska doktoři počítají s tím, že si všechno najdeme na netu a nic nám neřeknou, pokud se na to přímo nezeptáme.
Náhodou já jsem v porodce dostala rozsáhlý návod na použití miminka, kde bylo napsáno o růstovém spurtu, řekla mi o něm i naše dětská dr., takže mě nijak nepřekvapil. ![]()
@Michaela23 my měli přednášku v porodnici u prvního. Nahnali nás ke stolů, kde se obědvá. Většinu z nás nenapadlo vzít si sebou dítě, tudíž většina natahovala uši, zda jí na pokoji neřve.
Mluvilo se tehdy v souvislosti s kojením o tom, jak se má kojit dle potřeby, že nevyprázdněná prsa snižují laktaci, pak už se dr soustředila na hřímání, jak je MM nejlepší a jediné dobré pro dítě a jak všechny můžou kojit. O spurtu nepadlo nic. Moje dr, ačkoliv velmi prokojící, tak taky nic neřekla.
Já měla naštudováno od A do Z kojeni.net, takže jsem věděla.
Příručky v kufřících, asi tam nějaký byly, ale vzhledem k tomu, že já vždycky jen vybrakuju to, co se mi hodí a kufírek s letáky okamžitě vyhazuju, tak zřejmě padli s letáky.
V porodnici mi do postele hodili velkou nakopírovanou přírčku o kojení, bylo tam hafo textu, pidiobrázky kojících poloh. Popravdě, jestli nějaká matka po porodu tohle přečte, tak klobouk dolů, já na to neměla absolutně myšlenky.
Ten návod bylo dílko přímo porodnice, nebyla to součást těch kufříků.
@Gladys my děláme přednášky většinou hned v den příjmu a na pokoji, takže mamča klidně může u toho ležet v posteli
Brožurek máme všude taky hafo, nevím jak maminky, ale já jsem si je pročetla všechny i 2×, obě děcka jsem měla 2 dny na fototerapii a na pokoji byla nuda jak blázen
a když jsem měla mimčo u sebe tak furt spalo ![]()
Já jsem se o tom dočetla na emiminu, když byly malé 2 týdny, tak jsem dr. říkala, že chce jen kojit, ta na to řekla ne ne ne, musí být 3 hodiny interval, o spurtu ani slovo. Naštěstí jsem věděla a co jde, tak jsem na její fakt dobrou radu kašlala.
@Gladys hned mě na to upozornila děstká doktorka, když malá málo přibrala a týden jsem nedelala ni jinýho než kojila, přitom to není nějaká propagátorka kojení:)
Já měla načteno, diskuse, knihy myslím že to bylo kupodivu i v nějakých brožurkách a na kojeni.net.
U pediatrů je podle mně problém jednak v nevědomosti, jednak v lpění na soustavném přibírání
a mýtu „pouze baculaté dítě je zdravé“ který vznikl v počínajícím komunismu těsně po válce, my si už dneska nedovedeme představit, jaké to za války bylo ![]()
@micelinka píše:
Já jsem se o tom dočetla na emiminu, když byly malé 2 týdny, tak jsem dr. říkala, že chce jen kojit, ta na to řekla ne ne ne, musí být 3 hodiny interval, o spurtu ani slovo. Naštěstí jsem věděla a co jde, tak jsem na její fakt dobrou radu kašlala.
To je přesně ono. Mně doktorka nadávala, že malý je u prsa třeba hodinu, že vypije moc, že nemůžu kojit dřív jak po 3 hodinách, že mám v noci budit, pak že nebude tolik pít přes den… Nejlepší byla rada, ať dám vždy po kojení ještě láhev s UM, jinak nepoznám, že už nemá hlad. Ale o střídání prsou nechtěla slyšet, protože když vypije obě, tak při dalším kojení nebude mít co pít ![]()
@Billi píše:
To je přesně ono. Mně doktorka nadávala, že malý je u prsa třeba hodinu, že vypije moc, že nemůžu kojit dřív jak po 3 hodinách, že mám v noci budit, pak že nebude tolik pít přes den… Nejlepší byla rada, ať dám vždy po kojení ještě láhev s UM, jinak nepoznám, že už nemá hlad. Ale o střídání prsou nechtěla slyšet, protože když vypije obě, tak při dalším kojení nebude mít co pít
Bože
![]()
No jsem ráda, že alespoň u někoho zafunogvala porodnice a pediatr jako zdroj informací ![]()
@Michaela23 já se nudila též, ale na pobírání informací jsem zkrátka neměla. Vyžádala jsem si knížku z domova, ale návod na kojení zlstal nedotčen. (možná teda i proto, že jsem měla pocit, že to všechno vím, spíš mi chyběla praktická pomoc, ale to už je OT)
@Billi tak to je celkem masakr ty rady
Nemá laktační liga nějakou kárnou komisy? Bych paní doktorku nechala předvolat ![]()
@Gladys píše:
V porodnici mi do postele hodili velkou nakopírovanou přírčku o kojení, bylo tam hafo textu, pidiobrázky kojících poloh. Popravdě, jestli nějaká matka po porodu tohle přečte, tak klobouk dolů, já na to neměla absolutně myšlenky.
Já to přečetla vždycky, ale k ničemu mi to nebylo
svoji polohu jsem si vybrala sama a taky jsem musela přijít na to, jak se má správně přisát, že musí mít co nejvíc otevřenou pusu.
A taky že je strašně důležitá hygiena prsou (a samozřejmě rukou!)