Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Luca82 píše:
Smarja nestacim se divit, jak jsou dneska zensky haklivy.
Ja tedy za pozornost vuci mym detem byla vzdycky rada. Ale ja jsem ten tip, co si v autobusu vyklada z duchodci.
Nevim, babky z toho mely vždycky radost a my s detma take. Dokonce mi jedna donesla pro dcerku uhackovanou kočičku - to bylo velmi mile
A kde je tedy ta hranice - clovek se nesmi na tehotnou pomalu podivat, jakakoliv otazka je tabu, aby se necitila dotyčna dotcena, na druhou stranu, pokud je jeji evidentni stav prehlizen, je taky dotcena…stejna situace nasleduje po narozeni ditete. Bud jsou vsichni vlezli, nebo se zase nezajimaji. Stred pomalu neexistuje.
Mimochodem, oni ti lide na ta bricha a kocary zase tak extra zvedavi nejsou, mnohdy je to jen spolecenska konverzace…
Kdyz potkam evidentne tehotnou znamou, tak se taky zeptám, protoze je divne se nezeptat, ba primo vylozene neslusne.
Takže konverzovat o dítěti a sahat na něj je OK, ale kdyby sahal někdo na tebe? A pořád by si chtěl povídat, jestli už tohle nebo támhleto děláš nebo neděláš. Samozřejmě se nemračím, když se nějaká babička culí na moje dítě a něco se ho zeptá. Ale on se s cizima moc bavit nechce. Takže musím odpovědět za něj. Ale že bych to čekala a stála o to, tak to ani nee.
@kontramatka A co takhle respektovat, že na vás každý není zvědavý? Že prostě někdo chce jen přepravit sebe a dítě do parku a mít klid? Empatie, pochopení… Prosím, klidně zkuste prohodit nějakou normální větu s maminkou, ale když vidím, že nemá zájem se družit (odpoví krátce a sama nic nedodá, nedrží oční kontakt -kdo není asociální, tak to pozná), tak jí i dítě nechám na pokoji, má na to právo
O hrabání na kočár ani nemluvím… ![]()
@Hazentla píše:
@kontramatka A co takhle respektovat, že na vás každý není zvědavý? Že prostě někdo chce jen přepravit sebe a dítě do parku a mít klid? Empatie, pochopení… Prosím, klidně zkuste prohodit nějakou normální větu s maminkou, ale když vidím, že nemá zájem se družit (odpoví krátce a sama nic nedodá, nedrží oční kontakt -kdo není asociální, tak to pozná), tak jí i dítě nechám na pokoji, má na to právoO hrabání na kočár ani nemluvím…
nebuď hysterická Blaženo. Nikomu nešahám na děti ani na kočár, ani jsem se s tím v životě nesetkala. Normálně jen než dojdu od školy k domu, potkávám denně ty stejné tváře a pozdravíme se, řekneme něco o počasí, nebo jak ty děti rostou…blá blá blá…myslím, že komu vadí takové banality, ten je asociální., Nikoliv naopak.
![]()
@kontramatka Tak na vsi to je asi něco jiného. Jinak jestli jsi takhle milá vždycky, tak se divím, že se s tebou někdo baví ![]()
@Hazentla píše:
@kontramatka Tak na vsi to je asi něco jiného. Jinak jestli jsi takhle milá vždycky, tak se divím, že se s tebou někdo baví
Jsem z brněnského sídliště ty vesničanko
![]()
@růžový achát taky mám staré sousedky. A jsou to miláčci. Roztomilé poplety. A moje děti je mají rády. Sousedky mi vždycky lichotí jak vychvalují, jak jsou krásně vychované a upravené…to si ráda povyslechnu vždycky až do konce… ![]()
@kontramatka jenze je rozdil, pokud prohodis par vet s maminama, ktere pravidelne potkavas cestou ze skolky, nebo jetsli do tebe na zastavce/v MHD nejaka uplne cizi zenska, co vidis poprve v zivote, furt neco husti, i kdyz ty evidentne nemas zajem a naladu si povidat.
prvni pripad mi prijde ok a tomu se taky vubec nebranim, ale ten druhy je mi proste neprijemny a vadi mi to.
@sakota píše:
@kontramatka jenze je rozdil, pokud prohodis par vet s maminama, ktere pravidelne potkavas cestou ze skolky, nebo jetsli do tebe na zastavce/v MHD nejaka uplne cizi zenska, co vidis poprve v zivote, furt neco husti, i kdyz ty evidentne nemas zajem a naladu si povidat.prvni pripad mi prijde ok a tomu se taky vubec nebranim, ale ten druhy je mi proste neprijemny a vadi mi to.
Amen
Jasně, že když se místní navzájem znají, jsou ty hranice trochu jinde, ale diskuze je o nechtěné a neomalené pozornosti cizích lidí ![]()
@kontramatka Já vesnici nevnímám negativně
Jen jsem se ve městě nesetkala s tím, že bych cestou kamkoliv potkávala známé, jedině pár sousedů v domě, ale lidi z ulice už neznám.
A myslím, že konverzace se známými je něco jiného, než když do tebe začne hučet úplně cizí člověk a nezavře hubu, ani když desetkrát slušně naznačíš, že se družit nechceš.
Jinak sama si občas popovídám, pokud je nálada a sympatie, ale nevnímám to jako povinnost.