Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Kelsey píše:
Do prostřena bych jít nemohla, buď by mě prizabili nebo by mě pomlouvali, že jsem vybírava kvůli taktice, ale to já jen to a tamto nejim.
A že je slušnost na návštěvě sníst vše to ano, ale už není slušnost se tam pozvracet, že jo. Takže s díky raději odmítnutí nebo si ani nenecham naservírovat nebo svoji porci dam manželovi, podekuju víc pro to nejsem schopná udelat.
Ono hlavně člověk své známé a rodinu zná, tak už předem ví co má nabídnout a co ne.
Pokud někdo z rodiny ví, že něco urciteho nejim a opakovaně mi to na návštěvě nabízí i přestože už jsem to několikrát říkala, tak asi moc nadšená nebudu.
To dělá moje tchyně rada blbou ze sebe, ona moc dobře ví, že nesnim piskotovy dort, se svarenyma jabkama a nahoře šlehačkou co dělava. Ví, že z jejím synem žiju 12r. a ani v průběhu se mi chutě nezměnily, přesto mi tady ten dort navíc vi, že šlehačku už vůbec nepozru, stejně mi to nachystá a položí predemne. To fakt miluju. A pak se diví ty to nejis? A ještě za rohem pomlouvá a myslí si, že ji neslysim. Jednou se neudržím křesťanu se kousat do rtu a něco reknu co nerada uslyší.
Tak to je zase extrém, když vím, že někdo něco ze strávníků nejí, tak mu to nenutím. Když je tam víc lidí, holt se sice člověk nezavděčí všem, ale kdybych třeba věděla, že ty nejíš to s jabkama, tak se zeptám, co máš ráda a příště bych Ti to udělala:-). Já spíš nemám ráda takové ty věčné frfně:-))). Nic jim není po chuti, nad vším vzdychají apod. Jakože třeba chápu, když někdo nechce jíst nezdravá jídla, to zase jo, nebudu mu nutit bůček, když chce jíst zdravě, naopak, snažím se aspoň trochu zdravě vařit, já nevím, jak to napsat, ale někteří prostě brblají u všechno:-)).
@evill píše:
Tak ja nejim ovoce. Nechutna mi, na nektere mam reakce, z vetsiny me natahuje jen pri pohledu. Podobne to mam s mlecnymi vyrobky. Pri predstave, ze bych mela vypit sklenici mleka se mi zveda zaludek. A zase mam na nej aler. reakce. Myslim, ze se telo jen podvedome brani - vi, ze pozreni zpusobi nejakou reakci tak rovnou vylucuje odpor. Jedine s cim to nemam jsou orechy, ty zboznuju, ale po par kouscich se mi zacne svirat hrdlo…njn
Ty jo, to je zajímavý. Nedovedu si bez ovoce představit život. Jako alergie je jiná věc, to je jasný, že se tomu člověk vyhýbá, ale nedokážu si představit, že někomu nechutná třeba jahoda, třešně, meloun, broskev, meruňka apod… Třeba teď má babička na zahradě takové ty velké žluté blumy, to je prostě úplná slast, aaaaach:-).
Samozřejmě dobré sladké zralé ovoce, ne nějaké umělotiny. Vždyť je to taaaaak dobré:-))))
Edit:
Měla jsem těhotenskou cukrovku, tedy i omezený příjem ovoce, a zrovna v létě, no trpěla jsem jako kůň, že jsem si nemohla utrhnout, co jsem chtěla v jakémkoliv množství…
@Aries6 Tak u nás by se jeden zbláznil
chlap jí naprosto vše kromě rajské polévky, to je ok. Já ani dcera nejíme vepřové, já nesnesu kmín, kdekoliv jakkoliv, takže uvařím oběd pro manžela, jiný pro sebe a dcera si pro sebe něco ukuchtí, na co má zrovna chuť. Dnes byla svíčková tak to jedla i dcera ale jen knedlík a omáčku, maso neeee, já jsem si udělala brambory a kuřecí směs se zeleninou, knedlíky taky nejím. Takže vaření u nás je fakt sranda ale nemá cenu někoho nutit jíst co mu prostě nechutná tak to děláme takhle a je klid.
Já ale vařím fakt ráda tak nemám problém vařit x jídel za den, když se to sní tak proč ne.
@radkka Manžel je přes ovoce také přeborník. Sní ho jen syrové, v dortu nebo koláči ho nepozře. Takže péct ovocné buchty u nás nemá vůbec smysl. Občas to zkusím, jestli mi třeba udělá radost a kousek ochutná a stejně zas prohraju. Sní pouze borůvkový koláč a jablečný závin. Péct pořád dokola bábovky mě nebaví (navíc má rád suché, které neumím), tak radši nepeču téměř vůbec ![]()
Asi jsem divná, ale jím všechno. Nepozřu snad jedině červy a hmyz, ale zatím jsem to nezkoušela, takže těžko říct ![]()
@Fazulina píše:
Ty jo, to je zajímavý. Nedovedu si bez ovoce představit život. Jako alergie je jiná věc, to je jasný, že se tomu člověk vyhýbá, ale nedokážu si představit, že někomu nechutná třeba jahoda, třešně, meloun, broskev, meruňka apod… Třeba teď má babička na zahradě takové ty velké žluté blumy, to je prostě úplná slast, aaaaach:-).
Samozřejmě dobré sladké zralé ovoce, ne nějaké umělotiny. Vždyť je to taaaaak dobré:-))))Edit:
Měla jsem těhotenskou cukrovku, tedy i omezený příjem ovoce, a zrovna v létě, no trpěla jsem jako kůň, že jsem si nemohla utrhnout, co jsem chtěla v jakémkoliv množství…
Jahody jim jenom takove ty malinke lesni. Potom mam rada boruvky, maliny a ananas a tim koncim. Tresne, visne, jablka, merunky, banany, svestky vubec nemuzu ani citit. Pomeranc snim tak dva mesicky jednou rocne. Zas ale miluju zeleninu, te s nim denne tuny jen tak na chut.
@kacka52 píše:
@radkka Manžel je přes ovoce také přeborník. Sní ho jen syrové, v dortu nebo koláči ho nepozře. Takže péct ovocné buchty u nás nemá vůbec smysl. Občas to zkusím, jestli mi třeba udělá radost a kousek ochutná a stejně zas prohraju. Sní pouze borůvkový koláč a jablečný závin. Péct pořád dokola bábovky mě nebaví (navíc má rád suché, které neumím), tak radši nepeču téměř vůbec
Já peču hrozně ráda, ale jsme jen dva, takže musím něco, co bude jíst a to jsem pak dost limitovaná, nic s ovocem nepozře, z bublaniny a koláče by snad rovnou vrhnul
Pečení je fakt moje vášeň a o to víc mě to štve
Ale jsem ráda, že v tom nejsem sama
naposledy jsem mu udělala čokodort s malinami, už jsem prostě řekla že si je vydloube a basta ![]()
Ahoj, já taky sním plus mínus všechno. Opravdu nemusím jen dršťkovou polívku, hrachovou kaši a mlíko. Ale kdybych musela nebo byla na návštěvě, tak bych to asi snědla, nebo minimálně ochutnala. Vím, že to mám vypěstované z dětství. Mlíko mi nutili doma, to zbylé zase ve školní jídelně, je to podle mě dost o psychice, zvyku… Zvláštní je, že jako malá jsem byla děsně vybíravá a moc jsem toho nepojedla. Jak jsem postupně dospívala a pobrala rozum, tak se to srovnalo a teď sním tedy skoro vše. Nedávno jsme tady měli návštěvu a skoro se vším, co jsem jim nabídla, měli problém - fuj, v tom je česnek, hmm zeleninu moc nejim, jenom rajčata, grilovaný pstruh- to taky ne
cítila jsem se jako hostitelka dost trapně a to jsme se snažili nachystat opravdu zdravé a lehké pohoštění. Jinak mě pŕekvapije, že dost lidí nejí nebo nemusí ryby, což je podle mě taky spíše o výchově, ve spoustě rodin se jí jen kapr na vánoce. A teorii o olivách potvrzuji, taky jsem se k nim dopracovala postupně a teď je miluju ![]()
Hezké téma, díky! ![]()
@radkka Já také peču ráda, hlavně když mě samotnou honí mlsná
Bublaninu by taky nesnědl. Vadí mu to ‚rozbředlé‘ ovoce, dle jeho slov. No já to nechápu. Koláče s ovocem mám právě nejradši. Manžel naopak, ten miluje bábovku dusivku, jak ji nazývám, od jeho babičky. Nejvíc mě dokáže naštvat, když já upeču a nejí to. Za dva dny donese onu bábovku a pomalu celou ji doslova sežere ![]()
@kacka52 píše:
@radkka Já také peču ráda, hlavně když mě samotnou honí mlsnáBublaninu by taky nesnědl. Vadí mu to ‚rozbředlé‘ ovoce, dle jeho slov. No já to nechápu. Koláče s ovocem mám právě nejradši. Manžel naopak, ten miluje bábovku dusivku, jak ji nazývám, od jeho babičky. Nejvíc mě dokáže naštvat, když já upeču a nejí to. Za dva dny donese onu bábovku a pomalu celou ji doslova sežere
To je přesně ono, manžel taky nejraději dusivou bábovku, ať dělám co dělám, tak takovou neupeču a nakonec ještě kus vyhazuju (ale jako je fakt dobrá, všichni kolem se můžou po tom co upeču utlouct, jen manžel to nejí, takže jsem začala dělat pravidelné firemní „pátky se zákuskem“
, to se po tom jen zapráší a všichni chlapi mi leží u nohou
)
Pak upeče bábovku maminka a on by se prorval, jak to do sebe rve ![]()
@radkka Ještě, že manželova maminka zásadně nepeče, to by se mě dotklo ještě víc
Okolí moje mokré buchty právě taky chutnají, naopak chválí, že to nezůstává v krku. On je obecně v jídle konzervativní. Jednou jsem pekla brownies z červené řepy. Barva byla samozřejmě podezřelá, ale ochutnal a dobrý. Pak se dozvěděl co to je a už to nejedl
Největším trestem by pro něj bylo přihlášení do Prostřeno. U někoho cizího jíst je pro něj noční můra ![]()
@kacka52 píše:
@radkka Ještě, že manželova maminka zásadně nepeče, to by se mě dotklo ještě vícOkolí moje mokré buchty právě taky chutnají, naopak chválí, že to nezůstává v krku. On je obecně v jídle konzervativní. Jednou jsem pekla brownies z červené řepy. Barva byla samozřejmě podezřelá, ale ochutnal a dobrý. Pak se dozvěděl co to je a už to nejedl
Největším trestem by pro něj bylo přihlášení do Prostřeno. U někoho cizího jíst je pro něj noční můra
To můj muž by to snědl i z té řepy, když by mu to chutlano, ono mu chutná i to, co upeču, ale nesmí v tom být ovoce a samozřejmě maminčina bábovka vede, takže já si sebevědomí vždy pohonila v práci a teď už pravidelně, testuju na nich nové recepty a zatím se daří ![]()
A to je právě to, ženské se mě ptají, jak to dělám, že je to tak krásné vláčné, ne suché jako trout a manžel mi doma řekne, že by raději takovou tu suchou
![]()
@radkka Začínám se bát, jestli manžel nevede dvojí život a nemá někde ještě jinou manželku
Jestli ten tvůj ještě nemá rád kombinace sladkého a slaného, tak je to jasné
Manžel by nikdy nesnědl třeba maso v kombinaci s ovocem, nebo na medu. A to já mám zase tak ráda. Co se chutí týká, tak jsme skutečně protiklady jak se patří.
@kacka52 píše:
@radkka Začínám se bát, jestli manžel nevede dvojí život a nemá někde ještě jinou manželkuJestli ten tvůj ještě nemá rád kombinace sladkého a slaného, tak je to jasné
Manžel by nikdy nesnědl třeba maso v kombinaci s ovocem, nebo na medu. A to já mám zase tak ráda. Co se chutí týká, tak jsme skutečně protiklady jak se patří.
tak to máme manžele naprosto stejné, asi si ho začnu hlídat
![]()
@radkka Hmmm, manžel jezdí často na ryby, třeba to má nějaký skrytý význam
Ale bere s sebou občas i naše smrádě, tak případnou náhradní maminku lituji ![]()