Vnímání chutě, vybíravost - obecné téma

25161
12.8.16 22:28

Vnímání chutě, vybíravost - obecné téma

Ahoj všem,
toto téma jsem chtěla založit už kdysi dávno, pak se mi nechtělo, ale dneska mě jedna diskuze tady zase „nakopla“ :D
Dost často přemýšlím nad tím, jak každý člověk jinak vnímá chutě. Takovýto: „tohle nesnáším“, „to miluju, utloukla bych se po tom“, „toto bych nepozřela“. Dobrý příklad jsou houby. Lidi je buď milují nebo se jim vyloženě eklují.
Jde asi o to, že já jím prakticky všechno (co známé a jsme na to zvyklý v ČR) a nějak nechápu takové ty extrémně vybíravý lidi. Já chápu, že někdo něco nejí, nechutná mu to, ale znám pár lidí, kde je jednodušší vyjmenovat, co jí, než co nejí. Dál chápu, že se někdo nečeho přejí a pak už to nemůže cítit.
Ale celkově se mi to zdá strašně zajímavý, jak máme každý den jazyk „jinak nastavený“.
Co vy na to?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
676
12.8.16 22:36

Ja jsem takový ten vděčný stravnik;) rada si vybírám, ale když me někdo hostí, sním to. Na něčem si pochutnat, na něčem méně. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2111
12.8.16 22:37

Souhlasím, že to je zajímavý. Např. já jsem jediná z rodiny, kdo nejí knedlíky a nepije kafe. Čím se ty chutě řídí? Genetikou v mém případě asi ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
145
12.8.16 22:38

Já jediné co od mala až dodnes nemůžu… Jsou játra a vnitřnosti… To opravdu ne, zkoušela jsem to čas od času, ale to je opravdu jediné co nesním.. Jinak vybíravá nejsem vůbec, sním vše :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3383
12.8.16 22:44

Přesně..já jako jediná z rodiny nejím houby..můj chlap taky z jejich rodiny jako jediný houby nejí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12.8.16 22:54

Ja zrovna patrim k tem extremne vybiravym.

Nejim maso, nechutna mi, smrdi mi :/
Cherry rajcatka miluji a klasicka velka nejim
Taveny syr jim a platkovy zas ne
Houby v bramboracce jim a smazenici nebo houbovou omacku nejim
Cokoladu jen klasickou Milku
Buchty ani koblihy mi nechutnaj
Ovocny knedliky tez ne
Stouchany brambory jim, ale jak je to rozslehane do kase mam po chuti :/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1468
12.8.16 22:56

Ja jim vsechno. Neco miluju, neco mam rada mene a sama bych si to nepripravila, ale snim to.
Ale chute se meni. Jako dite jsem nemela rada ryby, houby a rajskou, ted to jsou vsechno ma oblibena jidla.
Je pravda, ze obcas na neco proste nemam chut a kdyz na to nemam chut, tak mi to jidlo ani,,nevoni''.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1468
12.8.16 23:00

Jinak si myslim, ze je to hodne i o navycich z detstvi. Jako dite jsem byla vymyslo a noc moc mi nejelo. Ale mamka zastava nazor, ze kdyz mi to nechutna, dostanu trosku, ale snim to. Rekla bych, ze jen diky mamce nejsem treba vegetarianka a jim maso. Stejne tak kapr na Vanoce, to byl porod do me neco dostat. A ted? Tesim se na Vanoce hlavne kvuli tomu kaprovi :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6021
12.8.16 23:05

Já sním snad všechno, ale když můžu, tak si vybírám to, co považuji za zdravé.

@Pruzickova7 píše:
Ja zrovna patrim k tem extremne vybiravym.Nejim maso, nechutna mi, smrdi mi :/
Cherry rajcatka miluji a klasicka velka nejim
Taveny syr jim a platkovy zas ne
Houby v bramboracce jim a smazenici nebo houbovou omacku nejim
Cokoladu jen klasickou Milku
Buchty ani koblihy mi nechutnaj
Ovocny knedliky tez ne
Stouchany brambory jim, ale jak je to rozslehane do kase mam po chuti :/

Tak zrovna tohle mě překvapilo. Vždy jsem si myslela, že extrémně vybíraví lidé mají nějakou filozofii, proč si něco vybírají (vegetariáni, makrobiotici..) Takhle mi to připadá takové dětinské…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
676
12.8.16 23:10

Je také takové zvláštní, ze postupem času se k chutě mění.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30628
12.8.16 23:12

Já jsem prase, spasu všechno, kromě smažáku s hranolkami a teplé okurčičky z ptáčků. U mořských potvor nevím, ještě jsem je nezkoušela, jen obalené krevety a kalamáry a ty mi chutnaly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24155
12.8.16 23:13

Tak já nejím fazolky na kyselo, nepozřu je. Dlouho jsem ani díky tomu nejedla fazolky, nyní si k nim nacházím cestu, ale jedině jako příloha uvařené a orestované. Ne v žádné omáčce.
Také nemusím křenovou omáčku a cokoliv v čem je ocet, snesu malé množství umeoctu, ale ten normální ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30628
12.8.16 23:15

Ono se to mění i věkem, syn (22) nejedl fazole a kapustu, už si to dá, nechutnají mu játra a smažená cuketa.
Starší syn (26) nemusí bílé omáčky, ale v nouzi to pozře 8) (koprovka, křenová…).
Ještě jsem zapomněla, nevyhledávám knedlíky a sladká jídla celkově, ale sním je. A nechutnají mi povidla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12.8.16 23:20

@J_Doe Zadou filozofii k tomu nemam. Proste jak je treba neco jinak upravene tak to nejim a ano mam s tim nekdy problem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4315
12.8.16 23:25

Já nemám vyloženě jídlo, které by se mi eklovalo. Ale od dětství nemám ráda hrášek, čerstvý v lusku i z plechovky. Vadí mi ta divná konzistence, divná chuť, divná barva :mrgreen: Teď jsem dospěla už do stádia, že v něčem zamíchaný ho sním. Pak nemám ráda vnitřnosti, ty bych fakt nesnědla. Manžel třeba nepozře salátovou okurku a meloun. Vadí mu ta vodnatost a chuť. Naše 2,5 letá toho víc nejí než jí. Ta nejí maso, podušenou zeleninu, houby, špenát… Víc si nevzpomenu. Hodně se jí to snažím maskovat, často jsem odhalena. Nabízím i tak, chutě se mění.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová