Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Máte pravdu, neumím číst. Ale tak jako tak, v případě, že podepsala růžové prohlášení a její superhrubá mrzda (hrubá * 1,34) byla do cca 165000 za rok, byly každý měsíc zálohy tak nízké, že reálně žádné daně nezaplatila a tudíž jí není, co vracet. Eventuálně by mohla uplatnit další slevy na dani či daňové zvýhodnění na dítě, ale k tomu by musela zaměstnavateli dodat podklady či si je dělat po své ose.
@Makiina píše:
Tak snad každej pracující má nárok na vrácení daní ne i když nemá děti nic… minulej rok jsem daně normálně dostala a ted když jsem těhotná a na neschopence od unora nedostanu nic?
To vis ze jo
Pokud jsi nemarodila, neuplatnujes hypoteku nebo zivotni pojisteni, proste pokud jsi celej rok pracovala, narok na nic nemas. Me letos vraceli krasnych 90 Kc ![]()
Nikdy se nevrací daně. Vrací se pouze přeplatek na dani. Většinou vzniká přeplatek, když člověk neodpracuje celý rok, tím pádem si neuplatní daňové zvýhodnění na celý rok, tu mu pak vrátí. Pokud tazatelka v předchozím roce nastoupila do práce až v průběhu roku, přeplatek ve výši 5,5 tis. skutečně vzniknout mohl. Ale pokud v roce 2017 pracovala celý rok, slevy na dani uplatňovala průběžně, daně řádně odváděla a nemá žádné odpočty (dary, životní pojištění, úroky z hypoték apod.) není důvod, aby přeplatek vznikl.
To máš jako zálohy za elektřinu, buď to máš nastavené přesně a při vyúčtování nemusíš doplácet nic. Nebo máš zálohy nižší než je spotřeba a při vyúčtování doplácís nebo naopak. Není přece automatické, ze všem pri vyuctovani vznikne preplatek
@leyllae daně se počítají teď za rok 2017, takže je úplně jedno co letos v lednu a únoru dělala ![]()
@Makiina píše:
Odvádím 200000kč daní za rok a nedostanu ani korunu?:D
Tak jestli odvádíš 200 tis. ročně na daních tak musíš mít příjem minimálně stovku měsíčně. A to předpokládám, že bys teda měla být natolik inteligentní, abys věděla, že pokud nemáš odečitatelné položky nebo slevy apod. tak nic nedostaneš
@Makiina jak jsi přišla na to, že každý poplatník má nárok na vrácení prosimtě? ![]()
@Makiina účetní každý měsíc dle výše mzdy odvádí zálohu na daň, pak za celý rok spočítá podle příjmu kolik se na daních mělo zaplatit a porovná se zaplacenými zálohami, pokud odváděla zálohy přesně tak není co vracet. Pokud člověk má životní pojištění, penzijní připojištění, hypotéku může tyto věci ještě odečíst ze zaplacené daně a částka je mu pak vrácena. Pokud není nic k odečtení a zálohy byly placené plus mínus přesně tak se nic nevrací. A je vcelku jedno jestli se na daních zaplatilo za celý rok 10 tisíc nebo milion, je to vždy k aktuálnímu příjmu za ten rok.
Ted mi volali z firmy že mám doplatit ještě tisíc korun za dovolenou protože mi skončil pracovní poměr a dovolená se neschopenkou krátí a nevyšla mi takže já už rači nic neřeším:DD
@Makiina no radši nic neřeš, protože by sis měla spíš nejdřív něco málo načíst, spíš než se tady pak rozčilovat na fóru ![]()
@terrka83 píše:
Tak jestli odvádíš 200 tis. ročně na daních tak musíš mít příjem minimálně stovku měsíčně. A to předpokládám, že bys teda měla být natolik inteligentní, abys věděla, že pokud nemáš odečitatelné položky nebo slevy apod. tak nic nedostaneš
Přesně tohle mě napadlo taky.
@Makiina píše:
Ted mi volali z firmy že mám doplatit ještě tisíc korun za dovolenou protože mi skončil pracovní poměr a dovolená se neschopenkou krátí a nevyšla mi takže já už rači nic neřeším:DD
Tak to je snad samozřejmé. Pokud jsi vyčerpala více dovo než na jakou máš nárok, tak to musíš zaplatit. Proč by ti měl zaměstnavatel platit volno?
@Makiina píše:
Takže já co nemám nic ani děti jen prostě jsem zaměstnaná nedostanu nic? tohle co je za blbost minulej rok jsem dostala 5,5 tisíce za daně a ted nedostanu nic? to mi nejde do hlavy
chápeš to úplně špatně, to není že ti někdo vrací daně. Zkusím polopatě ![]()
Je to tak, že máš daň z příjmu za rok. V práci ti vypočítají nějaký průměr a ten měsíčně posílají jako „zálohu na daň“.
Pak se to na jaře spočítá za uplynulý rok (letos za rok 2017) a pak záleží, jak dobře byla spočítána ta záloha na daň. Můžou ti něco málo vrátit, nebo naopak můžeš i doplatit, pokud máš děti či hypotéku, tak jsou to daňové odečty, které jednou za rok můžeš uplatnit a proto dostaneš jakoby „vrácené daně“.
Ty jako člověk bez hypo, dětí, životního pojištění atd. máš nárok jen na „slevu na poplatníka“, což je letos asi 24800.
Loni ti vrátili víc dost možná proto, že to účetní jinak počítala a zaplatila na zálohách víc než letos.
Funguje to vlastně podobně, jako když platíš elektriku. Když máš vyšší zálohy, tak ti pak můžou něco vrátit, když nízké, tak naopak doplatíš, ale to, co si prosvítila je pořád stejný číslo ![]()
@Makiina píše:
tak ještě máš možnost si z práce nechat vytisknout „přehled o zdanitelných příjmech pro rok 2017“ a nechat si to spočítat ještě jinde (buď si to domluvíš ofic, nebo je na to jednoduchý interaktivní vzor na netu - počítá to samo, ty jen nacvakáš vstupní data). Pokud ti to vyjde jinak, než jak ti to spočítali v práci, můžeš to podat jako „dodatečné přiznání k dani z příjmu“. Vypadá a vyplňuje se to stejně jako to řádné, jen na první straně nahoře zaškrtneš „dodatečné“ ![]()
Příspěvek upraven 09.04.18 v 12:11