Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Určitě je i muj problém že mě měla učetní informovat o tom že mě nevýjde dovolená a že budu muset doplácet… jako podle mě je to její vina že mě neinformovala o tom že mi to nevýjde a né že ted ze mě budou tahat peníze za dovolenou když už nejsem zaměstnanec
Příspěvek upraven 09.04.18 v 20:57
@Makiina píše:
Určitě je i muj problém že mě měla učetní informovat o tom že mě nevýjde dovolená a že budu muset doplácet… jako podle mě je to její vyna že mě neinformovala o tom že mi to nevýjde a né že ted ze mě budou tahat peníze za dovolenou když už nejsem zaměstnanec
Pokud ty peníze zaplatíš, tak je z tebe nebudou tahat.
@Makiina píše:
Určitě je i muj problém že mě měla učetní informovat o tom že mě nevýjde dovolená a že budu muset doplácet… jako podle mě je to její vyna že mě neinformovala o tom že mi to nevýjde a né že ted ze mě budou tahat peníze za dovolenou když už nejsem zaměstnanec
prosím, že jsi cizinka…
@Makiina píše:
Určitě je i muj problém že mě měla učetní informovat o tom že mě nevýjde dovolená a že budu muset doplácet… jako podle mě je to její vina že mě neinformovala o tom že mi to nevýjde a né že ted ze mě budou tahat peníze za dovolenou když už nejsem zaměstnanecPříspěvek upraven 09.04.18 v 20:57
Tak podle tebe je i možné, že někdo, do zaplatí za rok 200tis. na daních, má za předpodkládám 1 den dovolené vracet pouhých tisíc korun, takže na tvůj úsudek a výpočet bych zrovna nespoléhala. Předpokládám, že dovolenou jsi čerpala ještě před neschopenkou, tzn. těžko mohl někdo předpokládat, že na neschopenku budeš nastupovat a nárok na dovolenou bude menší. Rovněž předpokládám, že pracovní poměr skončil až teď, kdy jsi za celý měsíc nepobírala mzdu, ze které by se přeplacená dovolená strhla, ale pobírala jsi pouze nemocenskou. Tzn. je logické, že tě účetní zkontaktuje jinou cestou - tedy tě vyzvala po ukončení pracovního poměru k uhrazení přeplatku dovolené.
@Trinetka píše:
@Makiina Pokud vaše účetní daní tak, že dostáváte víc ve výplatě, tak se dokonce může stát, že budeš daně doplácet.. Pokud nemáš nějaké podstatné položky, které by ti vratku zvýšily, tak se to opravdu může,,podařit,, že nedostaneš nic.. Hodně účetních to dělá teda spíš tak, že se na mzdě ubere víc, tak nějaká vratka vzniká vždy, ale už sem se setkala i s velmi přesně počítanou daní, že opravdu šul nul.. A za letošní rok, až ti za rok budou vracet daně, ti přeplatek vznikne například díky té neschopence (zase se to děje spíš obvykle ale..)
Tohle je taky dobrej nesmysl… zalohy na dan maji jasna pravidla pocitani a ne, ze si kazda ucetni muze ubrat nebo pridat podle sveho uvazeni…
@histep já se setkala s tím, že to je firma od firmy. Jeden známej už x let má daně +-50kč což se do 100kč ani neřeší.. a to má hypotéku upozorňuju.. Zřejmě je jeich účetní tak dobrá, že budoucí částky z hypotéky rozpočítává už do výplaty, aby jako firma byli pro zaměstnance,,hezčí,, a na daních opravdu nemá nic.. Já zase většinou dostávala i kolem 2000 ačkoliv sem v určitým období nebyla vůbec nemocná, neměla ani žádný odečty typu životko, hypoška, darování krve.. Takže pravidla asi sou, ale každej si je upravuje dle svýho.. Nemám důvod si tu něco vymýšlet..
@Trinetka nemáš pravdu. Ta pravidla jsou pro kadého stejná a daná zákonem. Že známému vychází 50,– Kč může mít spoustu příčin, např. není z čeho hypo odečít, něco mzdovce nedodal apod. V žádném případě neexistuje aby jim něco rozpočítávali do výplaty, to ani technicky není možné. A že ty dostáváš víc, to je také možné. Ale tak jak to píšeš, je to fakt blbina.
@Hanula1212 nevim jak moc je blbina to co psala Trinetka, ale sama osobně tj. na vlastni oči jsem viděla, jak se dělají daně tak, aby člověk (moje rodina), co má firmu nemusel nic doplácet. nebo u manžela ve firmě taky, znám dokonce jeden mezinárodní podnik, kam chodím na brigádu už cca 7 let a když jsem si tam šla pro potrvzeni kolik jsem si vydělala, protože mi to zdanili, protože jsem ten rok měla dvě brigády (jsem student), tak prostě vytáhli papír a čísla mi tam domalovali, tak jak jsem si řekla. a to jim tam kontroly chodí pravidelně. takže uplne v klidu verim tomu, že s daněmi jde udělat vše.
@Hanula1212 Hele, jako fyzicky sem jeho výplatnici neviděla, ale má stejnou hrubou mzdu - to tvrdí - jako můj muž, o čisté se nebavíme.. Máme dokonce podobné hypotéky, můj muž teda navíc se mnou chodí dávat krev.. Tak leda by známej lhal, ale tu,,nulu,, na ročním zůčtování mi ukazoval.. Tak jako je v tom někde čert, nebo naopak dělá účetní někde chybu.. Já netuším, jestli se to na finančáku nějak přepočítává.. Já se s ním o tom dost hádala, že to není možný ![]()
@Trinetka tak jako všude se i tady může stát, že mzdovka udělá chybu, ale každý má možnost si výpočet nechat zkontrolovat a případně, pokud mzdovce nevěří, tak si zpracovat a podat sám daňové přiznání. Ale troufnu si tvrdit, že tak, jak jsi to popsala v prvních příspěvcích ty, to nedělá 99,9% účetních. Pak se toho chytají takové jako zakladatelka a nechápou proč jim nikdo nic nevrátí. A co se týká tvého známého - důvodů může být spousta, jak jsem psala. I ta nula je divná. Pokud měl nějakou zálohu sraženou, díky zaokrouhlení vychází cca 90,– Kč.
@debra.morgan tak je rozdíl daňová optimalizace a daňový podvod. O to tady ale nejde. To co píšeš, posoudit nemůžu. My se tady snažíme vysvětlit zakladatelce, proč jí nikdo na daních nic nevrátí a je to k ničemu, když jí tady pár z vás napíše, že je to kvůli tomu, že si to mzdovky dělají jak chtějí. Že to neumí pár mzdovek neznamená, že to tak dělají všechny.
@Hanula1212 No máš pravdu, že zakladatelka z toho může být zmatená.. ale na druhou stranu si myslím, že si tím může ona zdůvodnit, proč asi teda nemá nic zpět.. A známej, no já nebudu psát +- 0 ale +- 99.. a to se podle jejich mzdové neřeší.. Plus oni sou pidi firmička asi o 6 zaměstnancích, takže je to asi jiné.. Já povětšinou dělala tam, kde to bylo spíš 100+, takže mě praktiky z té pidi taky docela zvedli tlak, jak je to možné ![]()
@Trinetka píše:
@Hanula1212 No máš pravdu, že zakladatelka z toho může být zmatená.. ale na druhou stranu si myslím, že si tím může ona zdůvodnit, proč asi teda nemá nic zpět.. A známej, no já nebudu psát +- 0 ale +- 99.. a to se podle jejich mzdové neřeší.. Plus oni sou pidi firmička asi o 6 zaměstnancích, takže je to asi jiné..Já povětšinou dělala tam, kde to bylo spíš 100+, takže mě praktiky z té pidi taky docela zvedli tlak, jak je to možné
@Trinetka píše:
@Hanula1212 No máš pravdu, že zakladatelka z toho může být zmatená..
Zdá se, že zakladatelka je zmatená ze všeho: „Každý pracující má nárok na vrácení daní, i když nemá děti nic“ a do toho zaplete přeplatek dovolené.